De angst voor over- of ondergewicht. Beide kunnen een vervelend, pijnlijk en confronterend probleem zijn. De angst voor over- of ondergewicht, heeft namelijk zijn weerslag op heel veel levensgebieden. Relaties aangaan bijvoorbeeld, wordt wanneer je een probleem ervaart omtrent lichaamsgewicht, iets wat je misschien het liefst wilt vermijden. Naar de sportschool gaan, naar het strand of nieuwe kleding kopen, zijn zaken waar je niet bij staat te juichen. Je kunt je behoorlijk bekeken en vergeleken voelen. Het gevolg hiervan, is dat je sociale leven behoorlijk onder druk kan komen te staan. 

Wurgdiëten en voedingsadviezen

Waar we als eerste toe geneigd zijn om te doen wanneer we te kampen hebben met over- of ondergewicht en in worden aangemoedigd, is allerlei wurgdiëten of voedingsadviezen volgen. Toch is bij een gewichtsprobleem (uitzonderingen daargelaten) het gewicht niet het enige probleem. 

Het probleem aanpakken met alleen een dieet, voedingsadviezen of bewegen, tackelt dan ook lang niet altijd het onderliggende probleem. Soms kunnen we jarenlang bezig zijn met het najagen van het ‘ideale’ lijf, uiterlijk en gewicht, maar ervaren we nog niet de innerlijke rust waar we zo naar verlangen.

Wanneer we de angst voor over- of ondergewicht alleen oplossen op deze manieren, gaan we deels ook uit van de gedachte dat het alleen externe factoren zijn die aan het gewichtsprobleem hebben bijgedragen. Echter is een gewichtsprobleem eerder een zichtbaar effect van een innerlijke blokkade en een belemmerende overtuiging.

Het gewenste gewicht en uiterlijk, maar…

Waar je dit aan kunt merken, is dat ook al hebben we het gewenste gewicht en uiterlijk bereikt; wat zeker een mate van verlichting geeft, dan nog kan het zijn, dat we ons van binnen nog niet tevreden en gelukkig voelen. Van binnen is er een leegte. Ondanks dat we ons over- of ondergewicht hebben opgelost ervaren we een gemis. In die leegte, in het gemis kunnen zich oude angsten, onzekerheden of onverwerkte trauma’s bevinden. Oorzaken die al op jonge leeftijd zijn ontstaan, maar waar we ons op dat moment nog niet bewust van zijn. 

Angsten, onzekerheden en trauma’s

Angsten en onzekerheden die naar voren komen, wanneer we bijvoorbeeld door een scheiding of relatiebreuk gaan of op het gebied van financiën of carrière pech ervaren. Maar ook in alledaagse situaties zoals bijvoorbeeld de momenten waarop onze partners of een van de kinderen een vervelende bui heeft en grumpy of kortaf doet. Wat te denken van de onzekerheid, wanneer een vriend of vriendin al een tijdje niets van zich heeft laten horen. Of zoals in dit verhaal; de angst voor over- of ondergewicht, wanneer je geconfronteerd wordt met niet realistische verwachtingen vanuit de media. 

Menselijke basisbehoeften

Allemaal situaties waarin we ons waardeloos, niet goed genoeg, niet gezien of niet aanvaard voelen. Situaties waarin we geconfronteerd worden met verlangens en menselijke basisbehoeften zoals veiligheid, vertrouwen, liefde, connectie en het gevoel in deze wereld van betekenis te zijn. Behoeften waaraan in het verleden maar ook in het heden, niet of niet voldoende aan tegemoet gekomen wordt. In dit soort situaties vervallen we hierdoor ook onbewust in gedrag, waarbij we onszelf of anderen van iets beschuldigen. Wanneer we aan iets een gebrek ervaren, gaan we meestal op zoek naar een veroorzaker of dader.

Schuld en schaamte

Anderen of wijzelf zijn het die ergens in tekort geschoten zijn. Voor ons gevoel hadden we het anders moeten doen. Of we hebben vast iets verkeerds gedaan en denken gefaald te hebben. Het kan ook zijn dat we vinden dat juist anderen iets anders hadden moeten doen of anders hadden moeten reageren. Wat we doen, is de schuld geven aan bepaalde gebeurtenissen en ervaringen in ons leven. We vinden dat deze er gewoon niet hadden moeten zijn, want dan had alles goed gegaan. Kortom: in dit soort scenario’s, is er vrijwel altijd sprake van schuld, een schuldvraag, een beschuldiging, angst, verdriet of schaamte.

Zelfliefde, zelfaanvaarding en vergeving

Het echte onderliggende probleem dat belangrijk is om op te lossen wanneer we te maken hebben met dit soort angsten en onzekerheden, is het tekort aan zelfliefde en vergeving. Leren om van jezelf te houden, geeft je de inzichten om welk probleem dan ook vanuit een ander perspectief te bekijken en het zodoende te kunnen oplossen. 

Sommige mensen krijgen de kriebels wanneer ik schrijf of spreek over zelfliefde. Dit omdat er vaak wordt uitgegaan van zelfliefde als in hoogmoed, kapsones, arrogantie of het altijd maar pleasen of misbruiken van anderen. Echter heeft dit alles helemaal niets met zelfliefde te maken. Zelfliefde is jezelf en alle delen waar jij als mens uit bestaat liefdevol kunnen omarmen. Jezelf liefhebben, net zoals je ook een pasgeboren kind zou liefhebben. Niet langer meer gedoemd hoeven zijn, tot een leven naar andermans wensen, grappen en grollen.

Jij bent altijd waardevol

De angst voor over- of ondergewicht, is iets wat je leven volledig kan beheersen. Echter kunnen we door het onderliggende probleem, de angst, schaamte of de onzekerheid op te sporen, de angst voor over- of ondergewicht grotendeels tot het verleden laten behoren. Het is een transformerende, waardevolle en helende reis, waar we ontdekken dat we altijd waardevol zijn. Jij en ik zijn van betekenis.

Externe factoren zoals diploma’s, bezit, geld of een bepaald uiterlijk of gewicht, bepalen niet onze waarde. Dit wordt ons wel met de paplepel ingegoten en van ons verwacht, echter zit onze waarde al in ons. Onze waarde is intrinsiek. Wat we ook leren op deze reis, is de angst, het schaamte en schuld- en slachtoffergevoel achter ons te laten en ervaren dat we niet alleen zijn. Jij en ik zijn allemaal een deel van een groter geheel. Deze wetenschap geeft ons allemaal toegang tot alle kennis, mogelijkheden, oplossingen, vreugde, plezier en liefde. Het mooie aan dit gegeven, is dat het ons compleet maakt.

Je hebt een keuze

Uiteindelijk komen we dan op het punt in ons leven, waar we ons realiseren niet langer weerloze kinderen te zijn, maar volwassen mensen die een keuze hebben. Het besef dat we een keuze hebben, brengt ons vervolgens op het punt waar we weten dat gevoelens zoals schaamte en schuld voortkomen uit ons kindsdeel. Het kind dat ervaringen heeft opgedaan, waardoor het denkt gestraft te moeten worden of te moeten straffen waarmee het zijn redenen voor angst, onzekerheden, schuld en schaamte kan bewijzen en kan zeggen, ”Zie je wel, ik heb gelijk!”

Gelukkig zijn we niet weerloos. Op het moment dat we ons dit écht realiseren, komen we op het pad waar we onszelf niet langer naar beneden halen, niet meer bestoken met kritiek, maar het pad gaan bewandelen waar we onszelf de goedkeuring geven die we verdienen.

Uitje pellen

Onze ware kern zal altijd van zich laten horen. Het zal ons ondanks de obstakels in ons leven begeleiden in richtingen waar we de kans krijgen om alle lagen waaronder ons ware potentieel verborgen ligt, als een uitje af te pellen. Vanuit dit punt kunnen we niet alleen het roer van ons leven oppakken, maar ook de liefde voor het leven en oprecht blij en tevreden zijn met ons lijf en hoe we uiterlijk uitzien.

Dit ongeacht wat de wereld ons voorschrijft omtrent het ‘ideale’ gewicht of uiterlijk. Van onszelf houden en onszelf kunnen laten zien en bewegen in het uiterlijk waar jij en ik als mensen zonder schuldgevoel of schaamte van kunnen genieten. 

De problemen met ons denken oplossen

Gelukkig zijn we zijn nooit ons gedrag, nooit ons verleden of afkomst. Gedrag is altijd aangeleerd en overgedragen en dus ook weer te vervangen met nieuwe inzichten. Inzichten die leiden naar het bewust worden van onze gedachten die leiden naar nieuwe ervaringen en ander gedrag. Dit is de meest belangrijke stap, omdat we ons niet bewust zijn van onze automatische piloot. 95% van de tijd geven en leggen we de klemtoon automatisch op beperkende gedachten. Hoe vaker we dit doen des te meer creëren deze aangeleerde en belemmerende gedachten onze waarheid.

Alle problemen, dus ook problemen met ons gewicht, lossen zichzelf op doordat we de problemen met ons denken oplossen. Waar we onszelf toe in staat stellen wanneer we onze gedachten trainen, is in het heden waar onze kracht ligt, bewust gekozen gedachten inzetten die leiden naar positief en bewust gedrag. Gedrag waarmee we de door ons zelf meest geliefde versie kunnen ervaren en delen. 

Omdat je het waard bent

“Omdat je het waard bent” zeggen ze bij een bekend merk shampoo. De shampoo zelf vind ik niet zo bijzonder, maar hun slogan, daar sta ik wel achter. Gun het jezelf, want je bent het ook waard. Wanneer je de innerlijke bereidheid hebt om aan je mentale staat te werken, dan is alles mogelijk. Jij bent waardevol dus claim je ruimte, claim je leven, heb jezelf lief. 

Ik wens je een fijne dag en vind je het leuk om in onze Facebookgroep te komen?

Dan hierbij de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *