Hoe ga je efficiënt om met je tijd en energie? Dit is het onderwerp voor deze zaterdag, want na gisteren heb je misschien best behoefte aan bijvoorbeeld wat extra tijd voor jezelf om weer nieuwe energie op te doen en even bij te tanken.

Een verse start in het weekend

Heerlijk, het is weer weekend. Een lekkere verse start waar je even kunt bijkomen van deze afgelopen week. Hoewel ik mijn werk heel leuk vind, kijk ook ik altijd naar het weekend uit. In het weekend ben ik graag creatief bezig en neem ik altijd even de tijd om lekker buiten in de natuur te vertoeven, al is het maar een klein uurtje. Het geeft mij zoveel energie die niet alleen mijn leven en gezondheid, maar ook mijn werk en dus mijn cliënten ten goede komt.

Wat ik doe, is zorgen dat er altijd een balans is tussen het gebruik van mijn linker- en rechterhersenhelft. Wandelen is deze afgelopen twee jaar een van mijn favoriete bezigheden geworden. Hiermee stimuleer ik mijn rechterhersenhelft. Het helpt mij om beter en regelmatiger door te ademen en activeert tevens het creatieve deel van mijn brein. Dit stuk heb ik nodig om in mijn leven en werk, bepaalde vraagstukken of uitdagingen op te lossen. Het geeft mij de ruimte, om alles van meerdere kanten te bekijken en dus meerdere oplossingen te creëren.

Voel je je overbelast?

De laatste jaren zie en ervaar ik dat steeds meer mensen moeite hebben met het efficiënt inzetten van hun tijd en energie. Het aantal mensen die bij mij voor coaching komt en herstellende is van bijvoorbeeld een burn-out, is behoorlijk toegenomen. In de huidige maatschappij, is efficiënt kunnen omgaan met je tijd en energie om deze reden nog belangrijker geworden. Dit zodat we mentaal niet overbelast raken, aangezien dit zijn weerslag kan hebben op ons lijf en vervolgens op onze gezondheid.

Heb jij ook moeite met de tijd die alsmaar sneller lijkt te gaan? Kost het je te veel energie? Zijn er dagen, of misschien zelfs weken en maanden, dat je aan het einde van je dag opgebrand neerploft op de bank? Ben je blij dat je dan nog net ‘pfoei’ kan zeggen?

Laten we dan samen in deze minicursus ‘In 28 dagen meer energie en flow’, kijken hoe ook jij efficiënter om kunt gaan met je tijd en energie, zodat je gezond blijft. Er meer tijd en energie overblijft voor de plezierige en leuke zaken in het leven.

Wat zijn jouw valkuilen?

Valkuilen, we hebben ze allemaal en het kan lastig zijn je er bewust van te worden. Patronen en gewoontes slijten er nu eenmaal gemakkelijker in dan dat ze eruit gaan. Om je dromen en verlangens te bereiken, heb je tijd en energie nodig. Daarom is het belangrijk dat we onze valkuilen herkennen, ze onderzoeken en deze zoveel mogelijk vervangen met productieve, werkende, maar vooral plezierige doelen. Dit zodat het realiseren van onze dromen en verlangens haalbaar wordt, maar we ook op een relaxte en leuke manier kunnen genieten van de reis ernaartoe.

Brengt het je dichterbij of verder weg?

Welke valkuilen zijn er die jou energie kosten en je beroven van je kostbare tijd? Tja, ik kom nu meteen met de grootste boosdoeners de deur binnenvallen. Hoe vaak en hoe lang zitten we per dag achter onze mobiele telefoons, op social media, achter onze tablet of computer?

Vraag jezelf eens af, of deze handelingen je dichter bij je doelen hebben gebracht, of eerder verder weg? Hoeveel tijd heeft het je gekost en had je deze tijd niet liever productiever willen inzetten? Mensen mopperen over het gebrek aan tijd, maar realiseren zich niet dat er veel tijd valt te winnen door efficiënt en productief gebruik te maken van de tijd die je tot je beschikking hebt.

Een niet onbelangrijke factor in de kwestie van tijd en energie, is dat we allemaal in mindere of meerdere mate ‘geprogrammeerd en gebrainwasht zijn. Hier kunnen we niets aan doen, omdat dit van generatie op generatie wordt doorgegeven. Echter is het aan ons of we geprogrammeerd en gebrainwasht willen blijven. We kunnen er namelijk wel degelijk iets aan doen.

Onnodige gesprekken

Zo laten we ons bijvoorbeeld ook regelmatig verleiden tot onnodige gesprekken, roddels en discussies. Dit kan je bakken tijd en energie kosten. And by the way: Het kan jou ook nog eens beroven van je goede humeur.

Je kent het waarschijnlijk wel, de vergadermomenten op je werk waarbij onderwerpen worden besproken die niet op de agenda stonden. Ook in de privésfeer laten we ons vaak meeslepen in discussies of gesprekken die nergens toe leiden. Deze ‘gesprekken’ gaan eerder over je gelijk willen behalen, dan over het geven van ruimte, respect, groei of liefde.

Op het laatste moment

Wat te denken van de energie die je geeft aan het opruimen en schoonhouden van je huis? Wanneer je alles laat afhangen van het laatste moment, kunnen gevoelens van irritatie gemakkelijk hun intrede doen. Dit is zonde van je tijd, maar ook zonde van je positieve energie.

Zoals ik op dag 1 van deze cursus al schreef: direct opruimen nadat je iets hebt gebruikt doet wonderen. Ik ben er mijn moeder nog steeds heel dankbaar voor, want ik doe het met alles en het werkt geweldig. Waar we onbewust ook veel tijd en energie door verliezen, is vasthouden aan spullen die we niet meer gebruiken, maar ook het kopen van spullen die alleen (tijdelijk) onze emotionele verlangens verzadigen.

Op de werkvloer

Trek het opsporen van je valkuilen ook eens door op de werkvloer en kijk ook daar eens, of er manieren zijn die je in kunt zetten en je helpen om efficiënter om te gaan met je tijd en energie. Men zegt weliswaar “Gezelligheid kent geen tijd”, maar velen gebruiken voor deze gezelligheid hun werktijd, wat zorgt dat het einde van je werkdag wel eens veel langer zou kunnen duren dan je zou willen of nodig is.

Waak er ook voor dat je je e-mail verkeer niet laat ophopen tot een lange lijst, waar je uiteindelijk als een berg tegenop ziet. Dit vertelt namelijk ook iets over je werkwijze, waarbij je jezelf de vraag kunt stellen: “Hoe accuraat en efficiënt ga ik te werk? Kunnen collega’s op mij bouwen en vertrouwen of is mijn werkwijze een grijs gebied?”

Wees je bewust van je patronen

Probeer je de komende tijd eens bewust te worden van je dagelijkse patronen. Ontdek waar er winst valt te behalen op het gebied van tijd en energie. Heb je winst kunnen behalen met het efficiënt omgaan met tijd en energie? Zet deze dan bijvoorbeeld in voor meer ontspanning of plezier.

Wellicht heb je nu eindelijk meer tijd om onderzoek te doen naar wat jij nodig hebt, om je dromen, wensen of doelen te behalen. Kijk eens rond in je huis. Neem afstand van alles wat je belemmert om rust te krijgen, waardoor je meer energie kunt overhouden voor belangrijkere én plezierige zaken.

Kortom: maak af waar je aan bent begonnen voordat je aan iets nieuws begint. Dit kan voor jou betekenen dat je nog meer kunt genieten van de leuke dingen in het leven. We gaan aan de slag met efficiënt omgaan met onze tijd en energie.

Tot morgen voor dag 7 van de minicursus “Meer energie en flow in 28 dagen’. Ik wens je een mooie dag en heb je dag vijf gemist?

Hier nog even de link! 

Energie-volle groet,

Grace Louise

PS. Jouw post-it memo reminder voor vandaag:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *