Zondebokken en pispaaltjes. Wat hebben ze met je vrijheid te maken? Hoe komt het dat we ons vaak het slachtoffer voelen en rondjes blijven draaien?

Slechte start

Vele mensen hebben in het leven een slechte start gehad. Misschien ben jij een van die mensen. Heb je een jeugd ervaren waar een tekort aan liefde, respect en veiligheid was. Misschien heb je je constant moeten bewijzen en was het nooit goed genoeg. Kwam je uit een gezin waar je dingen hebt meegemaakt die jou pijn en verdriet hebben gedaan.

Hierdoor kun je het gevoel hebben dat je in je leven vijf stappen vooruit denkt te doen, maar het lijkt alsof je er vier achteruit maakt. Het gevoel kan je bekruipen dat je steeds in situaties of relaties terechtkomt die een herhaling lijken te zijn van scenario’s, waar je van hoopte ze juist niet in je eigen leven mee te maken. Dit zijn zaken die je niet in de koude kleren gaan zitten. Toch is er een weg uit deze wirwar van pijnlijke scenario’s. Echter is de oplossing er niet een waar je direct aan zou denken.

Vasthouden aan zondebokken en pispaaltjes

In dit verhaal houden vele mensen namelijk onbewust en bewust vast aan zondebokken en pispaaltjes. Zondebokken en pispaaltjes in vele vormen zoals ouders, partners, broers, zussen, familieleden, maar ook mensen daarbuiten. Mensen of groeperingen die zich niet conformeren aan de norm en geen moeite hebben om de waarheid te vertellen of geen probleem hebben met hun ‘anders’ zijn uit te dragen.

Kom je uit een gezin waar een onveilige structuur was, een gebrek aan liefde en aanvaarding? Waren publiekelijke percepties, meningen en vooral succesvol moeten zijn belangrijke dingen in gezin? Dan is de kans groot dat je onbewust zondebokken of pispaaltjes hebt. Zondebokken en pispaaltjes in je familie, maar wellicht ook in je relatie, je eigen gezin, op je werk, in je vriendenkring, in je politieke voorkeuren of op andere gebieden.

Uiting geven aan boosheid en verdriet.

Iedereen heeft het wel eens een zondebok of pispaaltje gehad of heeft deze nog steeds. Onbewust zetten we deze in om uiting te geven aan onze boosheid, teleurstelling, verdriet en pijn. Echter houdt dit ons op een plek van weerstand en stress. In plaats dat we groeien en ons persoonlijk geluk vanuit liefde en vreugde creëren, voelen we ons het slachtoffer. We komen vast te zitten, draaien rondjes en zien niet meer wat er nu echt gebeurt.

Er is jou misschien in je jeugd veel overkomen. Toch hoe moeilijk het ook is, is er een deel in het verhaal waar je in de loop van jouw leven ook zelf keuzes en beslissingen hebt gemaakt. Deze keuzes en beslissingen bepalen mede jouw levensloop. Keuzes die je weliswaar deels hebt gemaakt vanuit een gebrek aan kennis en ervaring waardoor je hebt moeten roeien met de riemen die je had. Desondanks blijven het jouw keuzes.

De stap naar vrijheid

De stap waar je jouw vrijheid weer terugkrijgt, is de stap waarbij je de zondebok of het pispaaltje loslaat. Een bewuste keuzes, waar je je gaat realiseren dat jij je kindertijd voorbij bent en ‘eigenaar’ wordt van jouw eigen keuzes en beslissingen, maar ook van je percepties en verwachtingen.

Ons ego of reptielenbrein wil hier liever niet aan. Dit omdat het angst heeft voor alle verstopte gevoelens emoties, maar ook voor de confrontatie met de gevolgen van onze keuzes. Toch is dit de enige weg terug naar jouw vrijheid.

Realiseer je dat je gelukkig niet langer meer weerloos, noch afhankelijk bent. Gelukkig ben je volwassen en heb je nu wél de mogelijkheid om in het heden nieuwe, betere en vooral bewuste en gezonde keuzes te maken. Keuzes die leiden naar jouw voorspoed, vrijheid en geluk, omdat je leert te vertrouwen op jezelf. Jij hebt alles in huis om van jouw leven iets moois te maken. Een leven waar jij gelukkig en tevreden mee kunt zijn.

Pak je persoonlijke ontwikkeling op en ontdek wie je echt bent.

Leer hoe je je brein kunt begeleiden.

Gun jezelf een nieuwe start.

Claim je vrijheid.

Blog photo by Zaynal Abedin on Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *