Vergelijken

Je geïntimideerd voelen door anderen. Het is een lastig iets, maar wat kun je ermee? Laat ik je in ieder geval vertellen dat iedereen zich wel eens geïntimideerd voelt. Het is een ego dingetje en het komt de hoek omzeilen wanneer we tegen iemand opkijken, iemand bewonderen of onszelf met anderen vergelijken. We proberen aan de grappen en grollen van de buitenwereld te voldoen. Het is jouw beleving over wat die ander bijvoorbeeld wel of niet doet. Wat een ander kan, laat zien of heeft wat jou je geïntimideerd kan laten voelen. 

Je geïntimideerd voelen houdt dus in dat jij jezelf onbewust met anderen vergelijkt. In jouw ogen doen anderen het op een af andere manier altijd beter. We vinden onszelf minder en twijfelen aan wie we zijn. Je kunt je er behoorlijk shit onder voelen en hierdoor wordt jezelf kwetsbaar durven opstellen best een uitdaging.

Een mening is geen feit

Wanneer je je in het leven open en kwetsbaar opstelt, kun je van alles over je heen krijgen en niet alles is even positief. Iedereen mag een mening hebben, maar een mening is geen feit. Deze wetenschap kan jou rust geven. Het onder de knie krijgen en leren hoe je het gevoel van jezelf geïntimideerd voelen van je af kunt schudden, is een kwestie van oefenen. “Het zijn sterke schouders die dit kunnen dragen”.

Door sterke ‘schouders’ te trainen, kun je jouw leven indelen op een manier waarbij er mooie dingen kunnen groeien. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen. Daarnaast lukt het met sterke ‘schouders’ beter om de juiste mensen, mogelijkheden en kansen naar je toe te trekken.

Hoe meer je het oefent om in je eigen kracht te blijven staan, des te comfortabeler jij met jezelf wordt en jezelf leert accepteren zoals je bent. Je moest dus op zijn Haags ‘schijt’ leren hebben aan wat anderen van je denken of vinden, ongeacht of iemand jou nu wel of niet ziet zitten.

Je geïntimideerd voelen is stress genereren.

Je geïntimideerd voelen is stress genereren. Maar goed, laat ik beginnen met te vertellen, dat we allemaal gelijkwaardig zijn. We komen allemaal uit een ei en uit dezelfde energiebron. Mooier nog: we zien er wanneer we poepen en piesen op de poepdoos nagenoeg hetzelfde uit. Wanneer we doodgaan verlaten we deze aarde op dezelfde manier: door onze laatste adem uit te blazen. 

Het enige verschil is misschien die kist waarin je in komt te liggen of die urn met je asresten, yep. We leven het leven ieder op onze eigen manier en hier is niets mis mee. Het is anders, maar niet fout. Het maakt jou en jouw leven juist divers, gezellig, uitdagend, bijzonder en uniek. 

Jouw unieke en onbetaalbare bijdrage

Jij en ik maken een bijdrage in het leven, door juist gehoor te geven aan wie we in het moment zijn. Dit maakt het verschil. De waarde die je bijdraagt is onbetaalbaar. Ik hoop dat jij dit vanaf vandaag meeneemt in jouw levensverhaal.

Mocht je het dreigen te vergeten, dan lees je mijn blog gewoon nog een keer en nog een keer. Net zo lang als het jou kan helpen om deze info te borgen in je brein. 100 verschillende bakkers bakken hun speculaaspoppen, maar allemaal hebben ze hun eigen manier.

Tips die mij hebben geholpen

Mag ik je wat tips geven die voor mij hebben gewerkt en nog steeds werken? Misschien heb jij er ook iets aan. Hier kom je echter alleen achter, wanneer je het gaat uitproberen. Oefenen dus.

Je geïntimideerd voelen is niet iets wat de anderen ons aandoen. Nop, we doen het onszelf aan door te vergelijken. Door te vergelijken creëeren we angst. Jouw verantwoordelijkheid is, om deze angst onder ogen te komen.

Besef dat je van appels geen peren moet willen maken. Waarom zou je dit überhaupt doen? Ben je een peer? Blijf een peer. Ben je een appel? Blijf een appel. Simpeler kan het niet. Wil je je ego voeden door alles te blijven overdenken, te analyseren, bekritiseren of te veroordelen? Of ga je verder met je eigen unieke ‘ik’ en het creëren van jouw beste leven ooit? 

Onzekerheden, ‘fouten’ en missers

Ga ervan uit dat we allemaal onze onzekerheden, ‘fouten’ en missers hebben. Dit hebben we nodig om te groeien. Hoe je het ook wendt of keert: allemaal ervaren we onze ‘zwakke’ momenten. Momenten die we het liefst niet aan anderen laten zien of onder het tapijt vegen. Dit omdat we er ons voor schamen. Stel je voor dat je een ‘fout’ maakt…Deze wetenschap kan ervoor zorgen dat het je geïntimideerd voelen, steeds minder gaat worden. Wij mensenvolk zijn perfect imperfect. Is dit niet een heerlijke opluchting?

Wanneer je anderen met jezelf vergelijkt of andersom en ze in jouw ogen beter zijn, ga je voorbij aan het feit dat die ander net als jij gewoon mens is. Beroemdheden, directeuren, advocaten, bakkers, atleten, priesters, vaders, moeders, coaches, psychologen of de tuinman. Het zijn allemaal gewoon mensen en ze poepen en piesen nog steeds op diezelfde wc. Niet vergeten dus.

Verlegen en nerveus zijn

Weet je wat ook grappig is? Dat we vergeten dat iedereen wel eens nerveus is. Je dacht toch niet dat je de enige was? Je geïntimideerd voelen komt heel veel voor en heeft dus ook te maken met je nerveus voelen. Het kan de beste overkomen.

Wist je dat er heel veel mensen eigenlijk heel verlegen zijn? Ik ben het zelf ook vaak genoeg. Aan de ene kant blijf ik omdat ik vaak verlegen ben liever alleen, maar aan de andere kant vind ik het ook heerlijk om met anderen samen te zijn. Wat ik moest leren, is wat meer initiatief te nemen. Dit doe ik steeds meer, waardoor het ‘je geïntimideerd’ voelen steeds minder wordt.

Dus vinden mensen je…Nou en!

Oké, volgende inzicht. Wat is het ergste wat er kan gebeuren op het moment dat jij je geïntimideerd voelt? Dat mensen je raar vinden, niet leuk, apart, het niet met je eens zijn of je links laten liggen? Jou te lief, te direct, te nonchalant or whatever vinden?

Geloof mij dat wanneer mensen je veroordelen, dit meer zegt over hoe zij zich voelen. Het is niet levensbedreigend en mijn beste: je  overleeft het wel. Waar je niet dood aan gaat, dat maakt je sterker. 

Niemand kan jou je minderwaardig laten voelen

Het is mij wel eens overkomen dat mensen zich door mij geïntimideerd voelden om mijn uiterlijk. Dit terwijl ik juist iedereen in het leven omarm, weinig met mijn eigen uiterlijk of met het uiterlijk van anderen heb. Het veranderde wanneer mensen met mij in gesprek gingen. De moeite namen om mij beter te leren kennen. Dan kreeg ik te horen:” Jeetje, je bent anders dan ik dacht”. Ja, duhhuh, uiteraard. 

Nu voel ik mij nu niet langer meer verantwoordelijk voor het feit dat anderen zich op welke manier dan ook door mijn aanwezigheid geïntimideerd voelen. Dit heb ik heel lang gehad, waardoor ik op mijn tenen ging lopen. Wat ik geleerd heb, is dat wanneer iemand zich geïntimideerd voelt en denkt dat dit door mij komt, het de invulling van die ander is. Het is niet mijn invulling. Weet dat niemand jou je minderwaardig en geïntimideerd kan laten voelen, zonder dat jij er je toestemming voor hebt gegeven. 

Let’s create some magic!

Zo, einde van mijn verhaal over je ‘geïntimideerd’ voelen. Ik hoop dat je wat aan mijn tips hebt. Nu weet je in ieder geval waar je geïntimideerd voelen vandaan komt, hoe je het in banen kunt leiden en je ermee kunt leren omgaan. Dit heb ik zelf met vallen en opstaan geleerd, want ook ik wist een aantal zaken niet. Ik mag niet jokken en moet ook toegeven dat ik soms liever had gewild dat het anders was gegaan. Dat ik toen wist wat ik nu weet. Dan had ik wellicht de schade, het verdriet en de pijn op sommige vlakken kunnen beperken.

Maar goed, aan de andere kant heeft het mij ook een rijker mens gemaakt en een ervaringsdeskundige. Hier is dus ook iets voor te zeggen. Mocht je verder willen met jouw leven vormgeven, maar weet je niet hoe en loop je vast? Dan weet je mij te vinden. Neem gerust contact met mij op en let’s create some magic! 

Toedels,

Grace Louise. 

coach Grace Louise

Thanks for my blogphoto  Steve Buissinne from Pixabay !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *