Integriteit, je zou het misschien niet direct in verband brengen met het realiseren van doelen. Toch is integriteit hierin één van de belangrijkste ingrediënten. Integriteit leidt namelijk naar het vergroten van je zelfvertrouwen en zelfvertrouwen heb je nodig om je doelen te realiseren. Integriteit opbouwen en integriteit tonen, doen we het beste door te oefenen. Het is bewust oefenen met het onszelf aan ons eigen woord en afspraken houden.

Misschien ben je er net als ik wel eens tegenaan gelopen dat iemand zich niet aan zijn woord of afspraak heeft gehouden. Ik denk dat dit ons allemaal vast wel eens is overkomen. Sterker nog; waarschijnlijk is een ieder van ons zelf ook wel eens in gebreke gebleven als het ging over het aan ons eigen woord of afspraak houden.

Integriteit leidt naar bewuste keuzes

Maar goed, stel dat onze integriteit goed ontwikkeld zou zijn, dan zouden we vaker keuzes maken die voortkomen uit zelfvertrouwen. Een voordeel van dit gegeven, is dat we dan bijvoorbeeld veel bewuster zouden omgaan met het aangaan van relaties. De reden om in een relatie te stappen, komt dan vanuit een krachtige basis. Een basis waarin een goed stuk eigenliefde aanwezig is. Een staat van ‘zijn’ waar het je lukt om je eigen leven vorm te geven zoals past bij jou.

Je erkent weliswaar dat een relatie een mooie en waardevolle toevoeging kan zijn, maar je bent er niet afhankelijk van. Van je eigen leven genieten gaat je goed af. Je stelt anderen niet verantwoordelijk voor het produceren van jouw blijheid en geluk. Daarom is integriteit en integer kunnen zijn zo belangrijk. Je krijgt duidelijkheid over wat je wel en niet wilt.

Integriteit oefenen is een mooie uitdaging. Wil je echt meer zelfvertrouwen kweken, dan is het zeker iets om mee aan de slag te gaan. Het gebrek aan integriteit vertelt namelijk dat je zelfvertrouwen wel een opkikker kan gebruiken. Wanneer je je bewust bent van wie je bent, weet wat je in dit leven wilt en waarom je het wilt. Als het voor jou helder is, waar jij in jouw leven voor staat en hier volmondig uiting aan geeft. Dan zit het met je zelfvertrouwen wel goed.

De meningen van anderen brengen je dan niet langer meer aan het twijfelen. Je persoonlijke waarden zijn voor jou duidelijk en alles wat je zegt en onderneemt, is overeenkomst met jouw waarden. Integriteit leidt dus naar zelfliefde en zelfvertrouwen. Dit laat zien dat jij je bewust bent van je kracht en jouw zelfontplooiing op de levensgebieden die voor jou belangrijk zijn. 

Waar onze beloftes invloed op hebben

Integriteit laten groeien, is niet passief op de bank blijven zitten. Je moet er wel wat voor over hebben en toegewijd zijn aan het ontwikkelen van een kwaliteit die niet alleen jou veel voorspoed kan brengen, maar ook de mensen om je heen.

In de tijd dat onze kinderen aan het puberen waren, vertelde ik ze over de invloed die iemands woord en belofte kan hebben. Wat de gevolgen kunnen zijn van een gemaakte belofte en het iemand je woord geven. Beloftes maken en je woord geven kan namelijk heel veel teweeg brengen. Dit zowel je eigen leven als in dat van anderen. Het is wel degelijk iets om goed over na te denken, voordat je een belofte doet of iemand je woord geeft.

Door te vertellen en te laten zien welk effect een steentje heeft wanneer je het in een vijver gooit, maakte ik hen bewust van de steeds groter wordende kringen. De steeds groter wordende kringen symboliseren de reikwijdte en het effect van iemands woord of beloftes en wat deze in beweging brengen. Iemands woord en beloftes raken immers niet alleen het eigen leven aan, maar ook de levens van heel veel andere mensen. Iets waar we ons vaak niet 100% bewust van zijn.

Het leven van onze gezinsleden, partners, kinderen, familie, vrienden of collega’s. Het wordt allemaal beïnvloed, door de mate waarin we wel of geen integriteit tonen. Het kan ons leven en dat van anderen maken of breken. 

Hoe bouw je integriteit op? 

Kijk voor jezelf eens op welke levensgebieden je regelmatig je eigen beloftes breekt. Op welk levensgebied kom je je afspraken niet na en laat je hiermee je integriteit vallen? Is het in je relatie, op je werk, tegenover je kinderen, familie of vrienden? Zou je bijvoorbeeld meer integriteit willen oefenen op het gebied van bewegen, voeding of mentale en lichamelijke gezondheid? Waar ben je jezelf niet trouw en verlaat jij jezelf?

Inventariseer waar jij jouw integriteit kunt laten groeien. Wees je niet alleen bewust van wat je wilt, maar wees ook bereid om er ook iets voor te doen. Laat je integriteit zien door aanwezig te zijn in het NU. 

Integriteit opbouwen en werken aan je zelfvertrouwen doe je door jouw kracht te ontdekken, deze te erkennen en vervolgens te claimen. Geef het roer van jouw leven niet uit handen. Blijf altijd trouw aan wie je bent en eer zoveel mogelijk je eigen woord, tenzij het echt niet anders kan.

Kom je in tweestrijd, weet dan dat jouw hart in samenwerking met je gezonde verstand, jou hierin altijd wil begeleiden. Luister naar wat het jou vertelt. De stem van je hart is altijd een rustige, kalme, maar wel duidelijke stem. Een stem die altijd jouw hoogste goed voor ogen heeft. Een stem die liefde als uitgangspunt heeft en niet vanuit angst vertrekt.

Herinner jezelf eraan, dat jij degene bent die niet alleen inhoud geeft aan jouw leven, maar dus ook aan het leven van anderen. Toon je zelfontplooiing, laat je woord je woord zijn en zet acties neer die hiervan getuigen. Juist door dit bewust te oefenen, zul je zien dat je steeds sterker en zelfverzekerder wordt. Uiteindelijk wil je niet anders meer dan je aan je eigen woord en beloftes houden.

Wat levert het jou op?

Wanneer je je integriteit laat groeien op de gebieden waar het nog ontbreek, zul je groeien. Niet alleen groeien, maar ook bloeien in je zelfvertrouwen en zelfontplooiing. Wat hierop volgt, is het maken van bewuste en eerlijke keuzes. Keuzes die op één lijn liggen met wie jij bent en met jouw persoonlijke waarden.

Voor jezelf en anderen wordt je een betrouwbaar en uitgebalanceerd mens. Als integer en eerlijk mens zul je vaker gevonden worden door andere integere mensen. Dit kan jou nog meer kansen en mogelijkheden opleveren, waardoor jij en anderen jullie doelen kunnen realiseren.

Mensen zullen je respectvol behandelen en je hun vertrouwen schenken. Iets wat ik persoonlijk een van de meest waardevolle geschenken vind die iemand je maar kan geven: vertrouwen.

Waar het om gaat

Nou is het niet de bedoeling dat we ons als mensen blijven schamen of schuldig voelen, omdat we ooit eens door omstandigheden in gebreke zijn gebleven. Dit wordt ons al genoeg aangepraat en die richting gaan we dus niet op. Het kan altijd zijn dat je om heel legitieme redenen je echt niet aan je belofte hebt kunnen houden.

Een uitzondering waarbij je bijvoorbeeld jouw belofte of woord niet kunt houden, is wanneer het jouw of andere mensen hun leven of mentale en lichamelijke gezondheid schaadt. Soms kan het dan niet anders en moet je een andere richting kiezen.

Waar het meer om gaat, is dat we er voor onszelf geen gemakkelijke gewoonte van maken. Een gewoonte waarbij we voor alles en nog wat, een reden, excuus of goedkeuren verzinnen, waardoor we ons niet hoeven houden aan ons woord of gemaakte beloftes. Hetzij aan onszelf, hetzij aan anderen. Weet dus wat je echt wilt en waarom je het wilt. Maak alleen beloftes wanneer je zeker weet dat je je er ook echt aan kan en gaat houden.

Juist omdat we soms worstelen met ons zelfvertrouwen, luk het ons niet altijd om integer te zijn. Dit is namelijk de enige reden waarom we smoezen verzinnen en het niet tonen van onze integriteit en acties rechtvaardigen. Dit zodat we ons niet aan gemaakte afspraken hoeven te houden. We zijn als mensen soms echte pro’s. Binnen één minuut kunnen we onszelf uit al onze gemaakte beloftes en afspraken praten.

Wat te doen wanneer je je woord en beloftes hebt verbroken?

Zoals ik eerder al schreef, hebben we allemaal wel eens ons woord of belofte gebroken. Wat verstandig is, wanneer je in gebreke bent gebleven voor wat betreft je houden aan je woord of belofte, is een gemeend excuus te maken. Een excuus waarbij je het verbreken van je woord of het je niet houden aan je belofte met geen enkele reden, excuus of een ‘maar’ vergoelijkt.

Integriteit kun je zeker laten groeien en beschadigde integriteit is te herstellen. Wat hiervoor nodig is, is dat je je bewust bent van waar je jouw integriteit bent verloren, jezelf of anderen benadeeld hebt en welk effect dit in zowel jouw leven als dat van andere heeft gehad.

Het is je bewust worden dat er nog ‘zooi’ ligt waar je verantwoordelijkheid voor moet oppakken en aan de slag gaat met het opruimen van die ‘zooi’. Heb je lekker de bezem door je ‘zooi’ gehaald, dan kun je weer een schone en verse start maken. 

Integriteit: het is een mooie kwaliteit die getuigt van zelfontplooiing . Een zeer waardevolle kwaliteit die leidt naar zelfvertrouwen en het kunnen realiseren van al jouw persoonlijke doelen.

Geïnspireerde groet,

Grace Louise.

PS. Onderzoek alles en behoudt het goede.

Mocht je meer tips willen hebben, dan ben ik ook hier te vinden.

coach Grace Louise

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *