Grijze haren, liefde en relaties. Ik vind dit wel een hele toepasselijke titel voor dag 10 van deze cursus. Bij het woord relaties moet ik wel eens heel diep zuchten. Heb jij dit ook wel eens? Liefde en relaties kunnen je echt enorm veel geluk en plezier geven, maar soms brengen deze twee je tot gevoelens, waarbij je jezelf de haren wel uit het hoofd zou willen trekken.

Bij het woord relaties denk ik trouwens niet alleen aan de relatie met de liefde van ons leven, maar ook aan de relaties die we hebben met onze kinderen, familie, vrienden, kennissen en bijvoorbeeld collega’s. Ook deze relaties kunnen ervoor zorgen dat we spontaan grijze haren krijgen. Eigenlijk kunnen we bij het woord relatie denken aan iedere verbinding die we met een ander mens hebben. Zo kunnen we tijdens ons leven dus in behoorlijk wat relaties verwikkeld zijn en bestaat de kans dat we ook steeds meer grijze haren detecteren. Just kidding. Het zijn natuurlijk niet de relaties die ons die grijze haren bezorgen.

Maar goed, veel van onze relaties blijven een heel leven intact, maar er zullen ook relaties zijn die ons leven weer verlaten. Soms kunnen we ons heel naar voelen wanneer we een relatie verbreken. Het kan namelijk iets doen met je zelfvertrouwen. Je kunt het gevoel krijgen dat je hebt gefaald in je relatie, het allemaal aan jou ligt en er misschien iets mis is met jou. Toch wil ik je op het hart drukken, dat ik zeker weet dat jij ondanks bepaalde omstandigheden, er alles aan hebt gedaan om de relatie te laten werken. De relatie faalt, maar dit betekent niet dat jij een faler bent omdat de relatie niet werkte.

Ondanks alle ups and downs die relaties en de liefde ons kunnen geven, vind en blijf ik relaties, maar ook mensen, prachtig en fascinerend vinden. Dit omdat je van beide zo veel kunt leren over jezelf. Relaties zijn de perfecte setting voor persoonlijke en gezamenlijke groei.

De uitdagingen in relaties

Omdat we allemaal op ons eigen tijdstip en unieke manier onze persoonlijke groei aangaan, zullen ook onze relaties en de manier waarop we deze invullen, aan verandering onderhevig zijn. We groeien naar elkaar toe, maar soms ook weer uit elkaar. Vandaag zijn we niet meer dezelfde persoon als die we vorige maand waren. Daarnaast kunnen er gebeurtenissen in relaties plaatsvinden die voor behoorlijke uitdagingen kunnen zorgen.

Uitdagingen zoals bijvoorbeeld een plotselinge ziekte, een handicap, een overlijden, autisme, ADHD en nog vele andere factoren. Factoren die iets doen met je draagkracht, maar ook met de liefde binnen een relatie. Je kunt dan enorm op de proef worden gesteld. Het vinden van een gezonde balans in je relaties kan dan hard werken zijn. Daarom is het zo belangrijk, om altijd te blijven werken aan de relatie met jezelf, omdat hier alles mee begint. Leer jezelf beter kennen en maak ruimte en tijd vrij voor je persoonlijke groei. Hierdoor zullen jouw eigenwaarde en zelfliefde groeien, waardoor je veel beter in staat bent om relaties aan te gaan vanuit liefde, vrijheid en vertrouwen. Leer eerst van jezelf te houden en wie je bent te waarderen.

Wat ook een grote rol kan spelen in de relatie met onszelf en anderen, is bijvoorbeeld ons verleden en de manier waarop we zijn opgevoed. Wat we hebben geleerd aan normen en waarden en onze plek binnen het gezin. De relaties met onze ouders, hun onderlinge relaties of bijvoorbeeld de relaties met broers en zusters. Onbewust, maar ook bewust bepaalt dit alles mede hoe we in het leven staan, ons leven ervaren, relaties aangaan, invullen, behouden en misschien dan toch drie grijze haren extra. Er zijn zoals je ziet, dus best wat zaken die de loop van je eigen leven en daardoor ook de invulling van relaties kunnen beïnvloeden.

Verwachtingen

De grootste les in het leven en de liefde, is relaties kunnen aangaan zonder verwachtingen. Een relatie waarbij we onvoorwaardelijk van een ander mens leren houden en niet de wens hebben om elkaar te veranderen. Wanneer er een goede balans in een relatie aanwezig is, kun je dit vaak merken aan het feit dat de mensen in die relatie, allereerst een goede relatie met zichzelf hebben. Ze bezitten een gezonde vorm van zelfliefde. Hierdoor zijn zij ook in staat om anderen zonder verwachtingen lief te hebben. Dit soort koppels voelen zich vrij en zijn zichzelf.

Het mooie aan deze soort relaties, is dat er ondanks een hoge mate van vrijheid, toch een mooie verbinding is, omdat vertrouwen en eerlijkheid de basis zijn in de relatie. Helaas komt het vaker voor dan men zou willen, dat die vrijheid vanuit vertrouwen nog niet helemaal is zoals het zou kunnen zijn. De reden hiervoor, is dat we in ons leven soms onbewust en om de verkeerde redenen en motivatie in een relatie stappen. Het is vaker een kwestie van iets komen halen bij de ander en in de relatie, dan iets komen brengen en toevoegen.

Jezelf opofferen

Wat ook een probleem kan vormen, is dat je als partner juist te veel verwachtingen van jezelf hebt. Alles trek je naar je toe en voelt je voor alles en iedereen verantwoordelijk. Je gaat over je eigen grenzen heen en verliest jezelf letterlijk in de ander. Wat er gebeurt, is dat je jezelf in de relatie verlaat, verloochend en opoffert. Mede door eerder genoemde invloeden, is het goed mogelijk dat je onbewust in een relatie terecht kan komen, waarin je geen realistische verwachtingen hebt van jezelf of van de ander.

Het is dus heel belangrijk om ook eens te kijken naar patronen en gedragingen die je hebt meegenomen uit je jeugd of uit eerdere ervaringen binnen andere relaties. Vraag je daarbij eens af, wat er precies voor heeft gezorgd dat je in een negatieve spiraal bent gekomen? Welke gebeurtenis in jouw leven heeft een nadelige impact op jou gehad? Wie heeft daarin een rol gespeeld? Welke aangeleerde overtuigingen heb je overgenomen? Waar heb je hulp bij nodig en bij wie zou je hiervoor terechtkunnen?

Wat mag je wel verwachten?

In elke relatie heb je in ieder geval twee mensen nodig. Hier kunnen we duidelijk over zijn. Het is een balans waarbij het geven en nemen is. Een relatie waarbij de een alleen maar geeft en de ander alleen maar neemt, kan natuurlijk nooit gezond zijn. Er moet ruimte zijn voor een stuk persoonlijke ontwikkeling en een stukje waarbij je als partners naar elkaar toe kunt groeien. Beide partijen hebben de verantwoordelijkheid ten opzichte van elkaar, om te werken aan een gezonde, evenwichtige relatie. Toch zijn er in een een relatie een aantal zaken die je wel van elkaar mag verwachten, namelijk:

Eerlijk naar jezelf zijn

Neem ook vandaag je persoonlijk journaal erbij en wees eerlijk over je relaties. De relatie met jezelf, je grote liefde of met anderen. Schrijf de gedachten en antwoorden op die in je opkomen. Wat is voor jou bijvoorbeeld een absolute voorwaarde voor een relatie? Hoe ziet voor jou een goede relatie eruit? Wat zijn jouw dromen en wat zou je voor de toekomst willen? Als je iets kon veranderen aan beëindigde relaties, wat zou dit dan zijn?

Waar zouden anderen het aan kunnen zien, dat jij gelukkig bent in je relatie(s)? Geef jezelf voldoende ruimte om je gevoelens te onderzoeken en je emoties te ervaren. Misschien ben je juist heel blij en tevreden met je relatie. Schrijf dan in je journaal alle positieve dingen die jou gelukkig maken en vertel dit vooral tegen de persoon die jou zo blij en gelukkig maakt.

Vandaag aandacht voor onze relaties. Veel succes en heb je vragen, mail dan gerust naar grace@gracelouise.nl. Nog even de link naar de cursusdag van gisteren, mocht je deze gemist hebben.

Tot morgen.

Verbonden groet,

Grace Louise.

Onze post-it memo reminder voor vandaag:

grijze haren, liefde en relaties

Credit voor mijn blogfoto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *