vrienden met je lichaam worden

Vrienden met je lichaam worden

Vrienden met je lichaam worden. Welkom op deze negende dag van de cursus ‘In 28 dagen meer energie en flow’.

Het is bijna lente, iets waar ik echt heel blij mee ben en reikhalzend naar heb uitgekeken. Dit aangezien ik een mens ben dat houdt van licht, warmte, gezelligheid, lachen, de liefde en het gevoel van vrijheid. Geen dikke jassen meer aan, geen voeten die in dikke sokken zitten verpakt, maar lekker met je blote voeten op je slippers genieten van alles wat de lente en straks ook de zomer te bieden heeft. Heb jij er ook zo’n zin in?

Wanneer je de titel van deze dag leest, gaan je gedachten dan een bepaalde richting op? Waar denk jij aan als je deze woorden leest? Voel je dan waardering voor je lichaam of gaan je gedachten naar delen waar jij moeite mee hebt? Delen die je het liefst geen aandacht geeft? Ben jij bevriend met je lichaam of hebben jullie een haat- liefdeverhouding? Vergelijk jij jouw lichaam met dat van een ander of streef je het ‘media’ lijf na? Ben je regelmatig in gevecht met dat waar ontevreden over bent? Een confronterend onderwerp, maar vandaag gaan we het hebben over ons lijf of we nu man of vrouw zijn. Over vrienden met je lichaam worden.

Het wonder van je lichaam

Ons lichaam is een wonder, echt een wonder. Helaas beseffen we dit maar zelden. We hebben eerder kritiek op ons lichaam dan dat we het de waardering geven die het toekomt. De kritiek die we uiten gaat vaak over ons uiterlijk plaatje. Het is maar goed dat we niet aan de binnenkant van ons lichaam kunnen kijken, want waarschijnlijk zouden we daar ook kritiek over hebben. Maar goed, tweederde van de vrouwen, is ontevreden met het lichaam dat zij hebben. Mannen daarentegen zijn over het algemeen een stuk tevredener. Wanneer de jaren echter gaan tellen, krijgen ook zij soms te maken met een bepaalde ontevredenheid. ‘Vrienden worden met mijn lichaam’, zijn woorden die dan voor velen als een droom klinken.

Is slank zijn de oplossing?

Slank zijn lijkt de oplossing voor een aantal problemen, maar is dit nu wel zo? Veel mensen denken dat wanneer men slanker is, de kans op geluk, een betere baan of een relatie groter zal zijn. Helaas is het slanke, strakke mannen- of vrouwenlichaam niet altijd het antwoord op alle bovengenoemde wensen. Er zijn namelijk zat slanke mensen die jou kunnen vertellen dat slanker en strakker zijn niet altijd per se gelukkiger maakt. Slanker zijn zorgt er niet voor dat je persoonlijkheid, je zelfvertrouwen of je gedachten en gedragingen optimaal worden. De hekel die je misschien aan sommige delen van je lichaam hebt, is er echt niet een – twee – drie door verdwenen.

De reden dat we vaak deze slanke en strakke lichamen nastreven, is het gevoel dat we nooit goed genoeg zijn. We zijn bang om niet mee te tellen, niet gezien te worden of om buiten de boot te vallen. De enige manier om meer van ons lichaam te houden, of we nu wel of niet het gewenste ‘media’ lijf hebben, is het leren accepteren van ons lichaam zoals het is. Vrienden met je lichaam worden, betekent dat je je lichaam accepteert en open wilt staan voor een liefdevolle aanpak, waar jouw lijf je heel dankbaar voor zal zijn. Je zult zien dat je algemene gezondheid hierdoor zal toenemen, waardoor jij gelukkiger zult worden en meer gaat genieten. Positieve gebeurtenissen, kansen en mensen zullen weer jouw kant opkomen.

De uitdagingen

Om meer energie in je leven te kunnen verwelkomen, is het belangrijk dat je je energie niet verliest aan de gevoelens die body-shame met zich meebrengen. Gevoelens van schaamte of afkeer van je lichaam, kunnen je ervan weerhouden om echt volop in het leven te staan en te genieten van jouw lichaam. Vrienden met je lichaam worden, is best een uitdaging, maar die gaan we samen de komende tijd aan. Jij verdient het om je vrij en blij in jouw eigen, unieke lichaam te voelen.

  • Ga vandaag eens in je Adam of Eva outfit voor de spiegel staan en bekijk je lijf van top tot teen zonder het te bestoken met onaardige kritiek of vooroordelen. Dit kan een uitdaging zijn die je misschien lastig kan vinden. Voelt dit nog niet vertrouwd, probeer deze stap dan eerst eens met je ondergoed nog aan. Zoek naar de delen van je lijf waar je wel blij mee bent, maar accepteer dat er nu eenmaal delen zijn waar je minder blij mee bent of die je minder mooi vindt. Voel je veilig, want het is oké om dit te ervaren.
  • Lukt het jou om waardering op te brengen voor wat jouw lichaam de afgelopen jaren al voor je heeft gedaan? Waardering voor wat het nu voor je doet en wat het in de toekomst nog voor jou gaat doen? Zeg dit ook hardop tegen je lichaam en bedank het in alle oprechtheid en met heel je hart. Ben je gezond? Koester dit gegeven en wees er dankbaar voor. Omdat je deze gezondheid bezit, stelt het jou in staat te doen wat je wilt bereiken in dit leven. “Ik waardeer mijn lichaam omdat…”

Investeer in je lichaam

  • Investeer in je lijf met als uitgangspunt dat je het gezond wilt houden. Maak aan jezelf de belofte dat je gaat bewegen en verantwoorde voeding gaat inzetten. Daarnaast mogen we het geestelijk stukje dat eigenlijk het voornaamste is, niet vergeten. Omring je lijf en leven met liefde en plezier en zorg dat het veel van het gelukshormoon oxytocine kan aanmaken. Laat je verleiden door je partner of doe het andersom. Maak lol met vrienden, ga erop uit (voor zover dit nu tijdens Corona gaat), knuffel waar je kan knuffelen en probeer op deze manier je oxytocine niveau te verhogen. Het is goed voor jou, je lichaam en de mensen om jou heen.

Liefdevolle communicatie

  • Hoe meer negatieve woorden jij over je lichaam uitspreekt, des te meer negatieve gedachten zullen er bij je insluipen. Waar je aandacht aan geeft groeit. Uit jij deze negatieve gedachten ook regelmatig bij de mensen om je heen. Dan zul je hiermee soms ook negatieve mensen naar je toetrekken. Daarnaast kunnen mensen je gaan identificeren aan de hand van jouw zelfkritiek. Al met al zorgt die negativiteit voor het vrijkomen van chemicaliën die je lichaam ziek kunnen maken. Zo werkt het ook andersom. Ben je positief, dan zal je lichaam dit jou in alle dank afnemen en optimaal willen functioneren. Het lichaam is er nu eenmaal op gebouwd om te willen leven, dus zal het dit ook met alle liefde willen doen. Je moet het daar echter wel de kans voor geven.
  • Wanneer jij je lichaam steeds meer zult accepteren zoals het is, groei jij naar het stadium van een tevreden mens die van het leven houdt en er optimaal van geniet. Dan heb je fijne en goede relaties met de mensen om je heen en ben je blij met de persoon die je bent.

Sexualiteit doet je stralen!

  • Dan gaan we het nog even over seks hebben. Yep, want seks in combinatie met oprechte liefde voor een ander of voor jezelf, is goed voor lichaam en geest. Vrienden worden met je lichaam, is ook vrienden worden met sexualiteit. Het verhoogt je zelfvertrouwen, maakt dat je ontspant en verlicht stress. En laten we deze ook niet vergeten: Seks zorgt ook voor de verbranding van calorieën en voor een goede nachtrust. Dat is toch allemaal mooi meegenomen, toch?
  • Wanneer mensen blij zijn met hun lichaam dan kun je dit aan ze zien. Ze stralen van top tot teen. Dat stralen en die mooie open aura trekt mensen naar hen toe. Mensen die blij zijn met alles waar hun lijf uit bestaat, hebben vaak ook een goede relatie met hun partner. Geen oppervlakkige relatie, maar een relatie met diepgang. Elke man of vrouw bloeit op als zijn of haar partner zichzelf lekker in zijn velletje voelt zitten. Daarnaast is het gewoon super sexy. Vrienden met je lichaam worden is overtuigd kunnen zeggen: ‘Ik waardeer mijn unieke lichaam’.

Jij bent uniek

  • Ook een hele belangrijke naar mijn mening, is het volgende: Onthoud dat je uniek bent en dat dit uniek zijn jou juist speciaal maakt. Er is er maar één zoals jij en al ben je niet met alles tevreden, (wat overigens mag) leg dan toch de focus op dat waar je wel blij mee bent. Elke vrouw, maar ook elke man heeft wel iets waar zij of hij blij mee kan zijn. Je gezicht, je haren, je benen, je glimlach, je huid, je borsten, je billen of je ogen. Zo kan ik het lijstje nog wel langer maken, maar dat laat ik aan jou over.
  • Wanneer je absoluut geen affiniteit hebt met je eigen lichaam. Je er niet tevreden mee bent en het in het ergste geval zelfs afstoot. Dan kan het zijn dat je ook niet snel zult geloven dat iemand anders wel oprecht van je houdt met het lichaam wat bij jou hoort. Hierdoor zullen relaties altijd een worsteling zijn en komt het vertrouwen in de ander en in jezelf op losse schroeven te staan. Het is dus van opperste belang dat je leert je eigen lichaam te waarderen en er als eerste je vertrouwen en liefde aan te geven. Wees je bewust dat je meer te bieden hebt dan alleen je lichaam en je niet alleen je lichaam bent.

Die vreselijke enge spiegel

Als je vandaag voor de spiegel gaat staan, schrijf dan in je persoonlijk journaal waar je waardering voor hebt, waar je wel blij, dankbaar en tevreden mee bent. Zeg elke dag minstens één keer: “Ik waardeer mijn unieke lijf”, zodat het zich alleen maar prettiger zal gaan voelen. Wees goed voor jezelf, wees vriendelijk en heb jezelf lief. Werk aan de acceptatie van jouw lijf, zodat jij uiteindelijk ook kunt zeggen: “Ik ben blij met mijn lichaam.”

Een uitdaging vandaag lieve jij aan de ander kant die ik ook ben aangegaan en waar ik veel van geleerd heb. Mijn lijf heb ik lief tot op het bot en ben zo dankbaar dat ik heelhuids en gezond uit bepaalde situaties ben gekomen. Dat mijn lichaam er voor mij is, voor mij heeft gevochten, mij drie gezonde kinderen heeft geschonken en nog steeds voor mij elke dag het beste van het beste geeft.  Het enige wat ik ervoor hoef te doen, is er onvoorwaardelijk van te houden en er waardering voor te hebben. Aan de woorden:”Vrienden worden met je lichaam” heb ik hard moeten werken, maar ik ben blij dat ik dit heb gedaan. Ik hou van mij, van alles erop en eraan.

Jouw post-it memo reminder voor vandaag:

Tot morgen voor de tiende dag van “In 28 dagen meer energie en flow”

Gisteren gemist dan heb ik hier nog even de link. 

Zonnige groet,

Grace Louise

Add A Comment