Je mentale gezondheid. Hoe deze kinderen beïnvloed. Een pittig onderwerp waar ik vandaag met jou induik. Een lastige, want veel ouders hebben te kampen met hun mentale gezondheid en moeten in de tussentijd ook nog eens een gezin draaiende houden. 

Kinderen opvoeden; ik ga je zeggen dat ik het handig had gevonden wanneer er voor sommige zaken een gebruiksaanwijzing had geweest. Jammer dat ze deze niet hebben meegegeven bij de geboorte. 

Maar goed, wanneer jij dit aan het lezen bent, denk ik dat jij net als ik een ouder bent die het zo ontzettend graag goed wil doen. Een ouder die zijn ziel en zaligheid erin gooit, om het gezin alles te geven wat het nodig heeft. 

Misschien ben jij een ouder die al langere tijd te kampen heeft met je mentale gezondheid. Loop je al langere tijd rond met klachten, probeer je het zelf op te lossen, maar loop je van het kastje van de muur.

Mijn ervaringen

Ik herken het, en als moeder van drie kinderen die inmiddels 30, 25 en bijna 20 jaar zijn, heb ik mijn ervaringen wel gehad. Tijdens mijn moederschap ben ik ook in tijden beland, waarin ik het mentaal behoorlijk te verduren heb gehad. In die tijden heb ik als een malle geknokt om alle eindjes bij elkaar te knopen, ervoor te zorgen dat het allemaal bleef lopen en mijn kinderen geen hinder ondervonden van mijn klachten.

Na een scheiding, een nieuw gesloten huwelijk, het verlies van twee zwangerschappen en een diagnose die levensbedreigend was, raakte ik uiteindelijk in een burn-out. Onze kinderen hebben hier zeker iets van meegekregen. Uiteindelijk is de weerslag op de kinderen meegevallen, omdat we overal grondig met de bezem doorheen zijn gegaan en volledig schoon schip hebben gemaakt. 

Het was keihard werken kan ik jou vertellen en jeetje wat ben ik blij dat ik in mijn leven uiteindelijk de juiste keuzes heb gemaakt. Keuzes die er uiteindelijk voor hebben gezorgd dat niet alleen ik, maar ook mijn huidige man (waarmee ik inmiddels 20 jaar heel gelukkig hertrouwd ben) en onze kinderen, tevreden in ons velletje steken.

Het is fijn vertoeven in rustig en tevreden vaarwater. Je mentale gezondheid is even belangrijk als je lichamelijke gezondheid. Sterker nog: je lichamelijke gezondheid valt en staat met je mentale gezondheid! 

In mijn uppie, want je mag je vuile was niet buiten hangen.

Ik heb het alleen gedaan, omdat ik dacht dat ik dit wel kon en niet wilde falen. Daarnaast was het so not done om je vuile was buiten te hangen. Dit was iets waar veel ouders zich voor schaamden en wat mijn moeder er bij mij met de paplepel in heeft gegoten. Dus ging je alleen door alle shit die je je maar kunt bedenken. Het is dat ik een ram, bikkel en een pitbull ben, maar anders…

Maar goed, ik ga jou dit advies dus absoluut niet geven! Doe het in geen geval alleen zoals ik het heb gedaan, want het is een uitputtingsslag die jij jezelf en je kinderen niet wilt aandoen. De keuze om het alleen te doen, is dus niet geheel voortgekomen uit vrije wil. 

Had ik wel om hulp durven vragen, dan waren mij een aantal dingen bespaard gebleven, was het minder zwaar geweest en had ik nooit in een burn-out en in het ziekenhuis terechtgekomen. Je mentale gezondheid behouden tijdens moeilijke tijden is dus sporten op topniveau.

Hoe je mentale gezondheid je kinderen kan beïnvloeden

Laat mij jou vertellen dat je geen idee hebt hoe je mentale gezondheid je kinderen kan beïnvloeden. Dit uiteraard positief en negatief, want gaat het mentaal goed met jou, dan heb je niets te vrezen, maar wanneer het niet goed gaat is het een heel ander verhaal…

Wanneer jij als vrouw, moeder, man of vader te kampen hebt met mentale gezondheidsproblemen, dan kan dit voor je kinderen een hele belasting zijn. Waar zou je dit bij je kinderen aan kunnen merken?

Klachten bij kinderen:

Een aardige lijst en ik heb deze maar niet langer gemaakt, want ik denk dat dit al genoeg is om over na te denken. 

Oké, hoe nu verder met je mentale gezondheid, mocht je hier mee te kampen hebben? 

Professionele hulp

Nee het is niet leuk!

Niemand vindt het leuk om lichamelijke of mentale klachten te hebben. Maar ik kan jou uit ervaring vertellen dat kinderen er het meest mee geholpen zijn, wanneer hun ouders gezond zijn. Het maakt dat ze minder snel de ‘hulpverlenersrol’ induiken om papa, mama, broertjes of zusjes te ‘redden’. Kinderen doen namelijk alles wat nodig is om hun ouders gelukkig te zien. Dit doen zij zelfs ten koste van zichzelf! 

We willen dat onze kinderen ontspannen, gelukkig, vrij en zorgeloos kunnen opgroeien. Wees om deze reden dan ook over je mentale gezondheid eerlijk en praat erover met je kinderen. Dit uiteraard afhankelijk in welke mate je dit kunt vertellen, rekening houdende met de leeftijd. Kinderen zien van alles en je kunt ze niet om de tuin leiden. 

Wees dus eerlijk en geef ze de kans om ook te leren van deze omstandigheid. Soms is het nu eenmaal iets wat in het leven kan gebeuren. Wanneer je mentale gezondheid op een verantwoorde manier wordt bekeken, kunnen kinderen hier wel degelijk sterker van worden en deze levensles meenemen op hun pad.

Het leert hen dat mensen geen robots zijn en eerlijk mogen uiten wat ze denken, voelen, ervaren en beleven. Kinderen leren op een gezonde manier empathie op te brengen en hier is ook iets voor te zeggen. Dit uiteraard wel uitgaande van het feit dat je als ouder actief kunt laten zien dat jij werkt aan je mentale gezondheid.

Investeren in jezelf is investeren in je kind

Als mens, moeder, vrouw en echtgenote, maar ook als coach weet ik als geen ander hoe belangrijk het is wanneer jij als ouder in je lichamelijke, maar ook in je mentale gezondheid investeert. Het zo belangrijk is dat jij als ouder niet je hoofd in het zand steekt en hoopt dat het ooit wel eens beter zal gaan.

De investering die jij in jezelf doet, zorgt ervoor dat je tegelijkertijd ook een heel crusiale investering doet in het geluk en de gezondheid van je kinderen. Dus wat is het geluk van je kinderen je waard en waar ligt je prioriteit? 

Vaak komen ouders bij mij omdat ze denken dat er alleen problemen zijn bij hun kinderen een dat deze eerst moeten worden opgelost. Echter kijk ik eerst naar de bron en dit zijn wij als ouders. Wanneer het met papa en mama goed gaat, kunnen ouders dit 100% terugzien in het gedrag van hun kinderen. 

Lieve ouders, nog even een reminder: Vergeet niet dat we allemaal mensen zijn en dat we niet hoeven te streven naar perfectie. Dit is namelijk ook nooit de bedoeling geweest. Onze kinderen zijn immers ook niet perfect en is ook dit gezond en heel normaal. We zijn met z’n allen imperfect perfect en laten we samen werken aan duurzame relaties met minder stress. 

Plaats je mentale gezondheid niet op de achtergrond en zorg voor jezelf. Dit omdat kinderen de toekomst zijn en wij ervoor kunnen zorgen dat dit een mooie toekomst wordt.

Met warme groet,

Coach Grace Louise. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *