Angsten en overtuigingen. Vandaag gaan we in de minicursus in 28 dagen meer energie, kijken naar de angsten en overtuigingen die jij in jouw leven misschien ervaart. Angsten die jou belemmeren om te genieten van het leven en je bakken met energie kosten.

Gisteren zijn we gestart met lekker op te ruimen in en om ons huis, maar ook in ons hoofd. Hoe is het bij jou gegaan? Heb je veel weggedaan? Is het jou gelukt om afstand te doen van dingen die je eigenlijk niet meer nodig hebt? Misschien heb je gemerkt dat je terwijl je aan het opruimen was, er bepaalde gedachten, overtuigingen, overpeinzingen of zelfs angsten en onzekerheden naar boven kwamen. Wanneer je namelijk aan het opruimen bent, dan kan ook je onderbewustzijn ‘opruimen’. Wat je kunt ervaren, is dat je brein jou laat merken dat er zaken zijn die je liever niet onder ogen wilt komen of onbewust ontwijkt, maar die wel aandacht vragen.

Zijn jouw angsten en overtuigingen van jou?

Heb je er wel eens bewust bij stilgestaan en je afgevraagd waar je allemaal in ‘gelooft’? Wat jouw overtuigingen, onzekerheden en angsten zijn én of ze wel echt van jou zijn? Ben je je bewust van je gewoontes en de manier waarop je de dingen in het leven doet? Hoe je over anderen denkt en wat je van anderen vindt? Maar ook hoe je over jezelf denkt en van jezelf vindt? Wanneer je er bewust over nadenkt, blijkt vaak dat we zonder dat we erbij stilstaan, bedenkingen, overtuigingen, aannames of angsten hebben, die niet op de waarheid berusten. We hebben er allesbehalve op een kritische manier naar gekeken, maar ze klakkeloos van anderen overgenomen.

Overtuigingen en angsten die ons zijn aangeleerd, maar die een behoorlijke belemmering kunnen vormen in ons leven. Daarnaast leven we ook een aantal gedachten en overtuigingen over onszelf en de wereld na, die de maatschappij ons probeert op te leggen.

Zo ben ik in mijn eigen leven behoorlijk tegen een aantal overtuigingen en angsten opgelopen die ik van huis uit, maar ook door de omgeving heb meegekregen. Deze overtuigingen en angsten hebben mij jaren van mijn energie beroofd, maar destijds ook voor gezondheidsproblemen gezorgd. De confrontatie die ik ben aangegaan was dan ook verre van gemakkelijk, maar deze heeft er uiteindelijk wel voor gezorgd dat ik mezelf terug heb gevonden. Ik heb in alle oprechtheid gekozen voor mijn eigen persoonlijke waarheden en overtuigingen die mij maken tot de mens die ik vandaag de dag ben.

Ik kan niet…

Vaak beginnen de belemmerende overtuigingen die we hebben met de woorden: Ik kan het niet goed, ik ben te dik, te dun, te onzeker, te oud, ik ben het niet waard, ik ben voor niemand belangrijk, ik zal altijd falen, het gaat me nooit lukken, het komt nooit meer goed, etc.

Ook bepaalde angsten belemmeren mensen in hun groei en in het realiseren van hun dromen en wensen. Het aantal mensen dat met angsten rondloopt, is enorm groot en in het dagelijks leven worden ze vaak verborgen. Angsten kunnen ervoor zorgen dat je je alleen of eenzaam voelt en lichamelijke en geestelijke blokkades veroorzaken. Het zijn net ijsbergen waarvan je enkel de top kunt zien, maar die onder het wateroppervlak veel groter zijn. Angsten voor ziektes, veiligheid, de dood, eenzaamheid, afwijzing, falen, voor het donker of kleine ruimtes. Maar ook voor eten, geld of bijvoorbeeld een geloof.

Wat heeft het jou opgeleverd?

Neem vandaag eens de tijd en stel jezelf de volgende vragen:

De opdracht voor vandaag is een pittige, maar brengt je wel degelijk verder in jouw persoonlijke groei. Schrijf je bevindingen op in je journaal, wees eerlijk zonder jezelf te veroordelen. Blijf altijd begripvol en vriendelijk voor jezelf. Voor deze opdracht wens ik jou kracht toe, want uit ervaring weet ik hoe confronterend dit kan zijn.

Tot morgen en nog even de link naar dag 3.

Mocht je het leuk vinden om met gelijkgestemden zo nu en dan te brainstormen of zelf iets leuks of inspirerends willen delen

Voel je dan van harte welkom op mijn Facebook bedrijfspagina. Tot morgen voor dag 5 en voor nu wens ik je een plezierige dag.

Jouw reminder voor vandaag:

Blogfoto van 631372 via Pixabay 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *