Je ‘afgewezen’ voelen. Het is een naar gevoel en hoe ga je ermee om? Ook ik heb in het verleden met dit gevoel te maken gehad en net als jij vond ik dit een vreselijk gevoel en knaagde het aan mijn gemoedsrust. Veel mensen hebben het gevoel dat ze zich afgewezen voelen.

Dit komt door het feit dat we ons de gewoonte hebben aan laten leren, om onszelf te vergelijken met alles en iedereen. De ander is altijd beter (of slechter) en hierdoor zetten we onszelf of de ander steeds op de beklaagdenbank. 

Het is een oud, primair oersysteem, waardoor we alles uit de kast halen om erbij te horen. We willen geaccepteerd worden, want wie vindt het nu prettig om aan de buitenkant naar binnen te kijken en je alleen te voelen? Vroeger vond ik dit een gruwel, maar nu kijk ik graag vanuit de buitenste kring naar binnen, omdat het uitzicht vele malen beter is. Je ziet hierdoor meer mogelijkheden, kansen en je beseft dat je een deel bent van een groter geheel. Het is rustiger en ik herken mezelf weer zonder alle koffers, vol aangeleerde gedachten en gedragingen. 

Het staat mensen vrij om te denken

Nu vind ik het over het algemeen oké dat anderen iets van mij kunnen denken. Het staat mensen immers vrij om te denken. Ik denk ook wel eens iets, maar ik heb geleerd dat het beter werkt wanneer je je afvraagt of je gedachten een positieve opbrengst opleveren. Doen ze dit niet, dan is het niet meer dan een hinderlijke ruis die jouw ‘radiostationnetje’ dwarsboomt. 

We stappen doordat we onszelf ‘afgewezen’ voelen, vaak in de valkuil van sociaal wenselijk gedrag. We vergeten dat we prachtige unieke wezens zijn met een eigen missie. Om dit nare gevoel te vermijden, gaan we soms zo ver dat we onszelf verliezen. Op deze manier groeit het je ‘afgewezen’ voelen bij velen tot een permanente staat van zijn. Dit met alle gevolgen van dien.

Waarom ‘je afgewezen’ zo’n eenzaam gevoel kan zijn

Wanneer je bang bent om niet te voldoen aan het wenselijke plaatje, kun je gevoelens krijgen zoals schaamte en angst. Dit omdat je denkt dat anderen je gaan vermijden en niet zullen accepteren wanneer jij gewoon jezelf zou zijn. Gevoelens die jou vertellen dat anderen jou misschien niet aardig of wenselijk vinden.

Je vindt jezelf misschien dom, lelijk, het niet waard om liefde te ontvangen of je gaat ervan uit dat jouw prestaties nooit het niveau kunnen behalen waarvan jij denkt dat deze acceptabel zouden zijn. Acceptabel in de ogen van anderen en vervolgens zijn ze goed genoeg voor jou. Een compleet omgedraaide wereld, denk je niet?

Misschien heb je het idee dat je keer op keer faalt en in het ergste geval: het gevoel een waardeloos mens te zijn. Deze gevoelens komen vanuit de gedachte dat jij niet genoeg bent, dat er schaarste is in het leven. Schaarste aan wat dan ook.

Maar goed, ik weet dat al deze gedachten en gevoelens, reacties veroorzaken. Reacties die je leven aardig kunnen verzieken. Je wilt alles perfect doen en legt de lat voor jezelf en anderen steeds hoger, totdat je van die hoge lat naar beneden dondert en in een burn-out belandt. Heb jij last van je ‘afgewezen’ voelen? Vraag jezelf dan eens af wat dit gevoel jou vertelt. Waar ben jij nu het meest bang voor en is het de waarheid?

Herken jij jezelf hierin?

Op vergaderingen of in het samenzijn met anderen durf jij niet het achterste van je tong te laten zien. Je houdt dat, wat je eigenlijk heel graag zou willen zeggen of laten zien, uit angst voor je. Zo ga je het gevoel dat anderen je beoordelen of raar vinden uit de weg.

Dit omdat er bij jou het gevoel leeft dat je niet gelijkwaardig bent aan de ander. Je vindt het een behoorlijke uitdaging om jezelf te zijn en soms weet je ook niet meer wie je nu eigenlijk bent. Jouw indentiteit komt niet tot z’n recht zoals je dit het liefst zou willen ervaren.

Assertief optreden is niet iets wat jou gemakkelijk afgaat en ‘nee’ zeggen is al helemaal lastig. Vaak kom je er naderhand pas achter dat je liever geen ‘ja’ of ‘nee’ had gezegd en jij de ander eerder aan het pleasen was. Dit uit angst om iemand teleur te stellen.  

Bek- en bekaf

Dan ben je ’s avonds vaak bek- en bekaf, omdat je onbewust te veel bezig bent geweest met je te bedenken wat anderen van je vinden of vonden. Je kijkt en vergelijkt jezelf met een ander en soms zou je zelfs liever die andere persoon willen zijn. Intimiteit in de breedste zin van het woord ga je liever niet aan.

Je sluit jezelf vaak af van het sociale gebeuren en deelt zo min mogelijk je gevoelens met anderen. Het gaat allemaal hartstikke goed met jou. Ja ja, en ondertussen speelt je interne criticus een spelletje met jou en zou je deze criticus het liefst vermoorden. Dit spelletje; deze interne kritische gesprekken brengen jouw zelfvertrouwen steeds meer naar beneden.

Zo maak jij jezelf een gevangene van je eigen interpretaties die voortkomen uit jouw gedachten. Hierop volgen gevoelens en emoties die jou doen reageren zoals je doet. Allesbehalve zoals je het graag zou willen. Ik weet het en ik weet ook hoe verdrietig en alleen je je hierin kunt voelen.

Maar er zijn manieren die jou kunnen helpen om het gevoel van je ‘afgewezen’ voelen aan te pakken en langzaam dit gevoel achter je te kunnen laten. Het is oefenen in loslaten, maar uiteindelijk ga je ervaren dat je ‘afgewezen’ voelen steeds meer naar de achtergrond verdwijnt en jij gewoon lekker jezelf kan en mag zijn. 

Wat kan jij eraan doen en wat mag jij je bedenken?

Dit vond ik zelf echt een eye-opener; want denk je nu echt dat het iedereen interesseert wat jij doet en wie je bent? Nee natuurlijk niet, want net als jij, zijn mensen vaker bezig met zichzelf en hun eigen leven dan met jouw leven. Het zou ze hun derrière oxideren, om het maar even op een grappige manier te zeggen, wat jij wel en niet in jouw leven doet.

Oké, we letten zo nu en dan wel eens op elkaar en soms flappen we er ook wel eens iets uit, maar het is niet iets waar we mee opstaan en mee naar bed gaan. Dit is simpelweg maar een gedachte die jij in leven houdt. Kijk maar eens waar de meeste mensen vandaag de dag het meeste aandacht aan geven. Het is klein, heeft toetsen, een schermpje en je kunt er de hele wereld in een notendop mee afreizen. Heb je het al? Deze dus en het is niets persoonlijks.

Je afgewezen voelen is uit de oertijd

Maak je niet specialer dan je bent, door te denken dat je de enige bent die met dit oergevoel kampt. Welnee, bijna iedereen heeft er wel eens last van en soms kan het je zelfs helpen om je doelen te behalen. Een beetje vergelijken op een leuke en gezonde manier kan geen kwaad. Je hebt het dan eerder over een ‘rolmodel’.

Je echt ‘afgewezen’ voelen komt uit de oertijd en uit je reptielenbrein vandaan. Wat mij betreft mag het daar lekker blijven en mogen wij beseffen dat er geen realistisch gevaar meer is. We zijn in 2019, in het nu, waar jij en ik mogen zijn wie wij zijn. 

Spiegeltje spiegeltje aan de wand, wat is er met die ander aan de hand?

Ook hier heb ik van geleerd: wanneer mensen zich over jou buigen, je bewust of onbewust beoordelen of hun mening klaar hebben, dan zegt dit vaker iets over hun perfecte imperfectheden dan over die van jou. Wellicht is die ander net zo onzeker, maar compenseert het dit, door de focus van zichzelf te verplaatsen naar jou. Zo hoef je immers niet met jezelf aan de slag te gaan. Dit gebeurt overigens vaak heel onbewust.

Tijd nemen en werken aan jezelf en aan je eigenliefde 

In de hectiek van alle dag nemen we niet genoeg de tijd om te reflecteren waar we nu eigenlijk mee bezig zijn. Welke gedachten zijn nu echt waar en aan welke gedachten geven we onze, soms zo fantasierijke interpretatie? Wat vertellen wij onszelf en waar blijven we gezellig in hangen? 

Goed, om te leren dat je ook blij en tevreden kunt zijn met jezelf en om in jouw leven meer kleur, plezier, liefde, humor en gezondheid toe te laten, is werken aan een stukje eigenliefde echt een prioriteit. Misschien maakt het woord mediteren je kriegel, maar toch kan een moment op de dag in stilte veel voor je doen. Het geeft inzichten en zorgt ervoor dat je lichaam en geest kunnen bijtanken. 

Zen

Begin eens met een vijf tot tien minuten met een prettige manier van mediteren die voor jou werkt. Sommige mensen mediteren gewoon op het toilet, leggen hun hoofd in de handen en komen compleet tot rust. Weer anderen gaan naar het strand of bos en zoeken daar de stilte op. Zelf zit ik op mijn yogamatje en zonder mij van alles en iedereen af.

Lekker ZEN muziekje op en Grace gaat op in de kosmische energie, whaha! Wat ik doe is mij bewust worden van mijn ademhaling. Vroeger vergat ik nog wel eens te ademen. Dit omdat ik heel geconcentreerd en een tikkeltje te perfectionistisch bezig was. Ik ben er nog, en zo weet jij dat ik inmiddels geleerd heb om geconcentreerd te zijn en ook nog te ademen. Scheelt een hoop sterretjes zien, kan ik je wel vertellen.

Waar zit de energie?

Goed, vervolgens scan ik mijn lichaam af en voel op welke plekken in mijn lijf de energie opgehoopt zit. Meestal heb je dan last van een spanningsgevoel op een bepaalde plek. Ik leg vervolgens mijn handen op deze plek en richt er mijn liefdevolle aandacht op. Net zolang tot de spanning is verdwenen. 

Dan laat ik mijn gedachten de revue passeren zonder erover te oordelen. Ik bekijk mijn gedachten en gevoelens, maar ga er niet inzitten. Ik laat mijn gedachten zoveel mogelijk als wolkjes voorbijgaan. Hier heb ik natuurlijk wel een tijd mee geoefend, maar tegenwoordig gaat het bijna vanzelf en ‘land’ ik altijd wel weer met een opgeruimd gevoel op aarde. Mindful mediteren noemen ze dit. Ik heb inderdaad soms nog wel eens een mind full of…Just kidding. 😛 

Jezelf kwetsbaar opstellen

Whaaa! Yep, jezelf kwetsbaar durven opstellen en je eigen onzekerheden onderzoeken is nodig om jezelf te worden. Je wilt immers weten waar de wortel van het kwaad zich nu bevindt. Het is misschien wel een beetje eng, maar vraag jezelf eens af, waar je echt bang voor bent en wat jij waarlijk over jezelf gelooft? Ben je nu echt waardeloos, een loser, onaardig of dom? Ben je het echt niet waard om liefde te ontvangen? 

Wanneer je zo met jezelf bezig bent en onderzoekt hoe deze onwaarheden jou je laten voelen, wees dan mild voor jezelf. Wees net zo compassievol voor jouw eigen ziel, zoals je dit ook voor een ander zou doen. Boos zijn op jezelf  omdat je deze angsten hebt heeft geen zin. Het is beter wanneer jij accepteert dat ze er zijn.

Je hoeft ze uiteraard niet op een podium te plaatsen onder een grote spotlight, maar je angsten onderdrukken is niet verstandig. Ze komen namelijk altijd weer de kop opsteken wanneer je er niet de juiste zorg aan besteedt.

Je maatje met een boodschap

Oké, dan heb je zo’n moment van je ‘afgewezen’ voelen en ja, het voelt echt niet fijn. Toch is het goed wanneer jij jouw gevoel een gezonde vorm van aandacht, zorg en tijd geeft. Het is goed dat het gevoel er mag zijn. Als het er mag zijn, wanneer het gehoord wordt, dan zal het ook sneller weer oplossen. Doe je dit niet en loop je weg voor alle gevoelens die het je ‘afgewezen’ voelen met zich meeneemt, dan wordt het alleen maar erger. 

Ergens in jou zit namelijk de ware kennis over wie jij bent en deze kennis wil zich graag laten horen. Wanneer je je dus ‘afgewezen’ voelt, weet dan dat dit gevoel ook je maatje kan zijn die met een boodschap komt.

Je ‘afgewezen’ voelen vertelt jou dat er nog wat op je to-do lijst staat. Dingen die jij kunt leren loslaten of juist kunt toevoegen, zodat jij jezelf accepteert en liefhebt zoals jij waarlijk bent. Concentreer je op dit soort momenten op je hart en op je ademhaling en verleg je aandacht naar de goede dingen die er in je leven zijn.

We hebben allemaal wel eens iets om over te zeuren

En ja, dan is er iets wat ik elke dag als vanzelf meeneem in mijn gedachte: mensen denken altijd wel iets en zeuren zo nu en dan. Het is zo oud als de mensheid. We hebben allemaal een mening. Het zou wat zijn wanneer wij mensenvolkje dit niet hadden. Dan waren we engeltjes, niet meer nodig op deze aardbol en stijgen we volledig volleerd ten hemel op.

Maar goed, de een houdt zijn mening voor zich omdat de persoon weet dat het niets toevoegt en een ander kan wel eens een flapuit zijn. This is life, and so it is what it is. Er zal altijd iemand zijn die wat vindt. Het enige waar jij jezelf aan herinneren mag en wat jou gaat helpen, is dat wat anderen over jou zeggen of denken, niets zegt over wie jij werkelijkheid bent.

Wees je op momenten, dat jij het gevoel van je ‘afgewezen’ voelen ervaart, bewust van het feit dat alleen jij bepalen kan, hoe je hiermee omgaat en hoe jij erop wenst te reageren.

Een dieper gelegen oorzaak

Nu kan het zijn, dat het gevoel van je ‘afgewezen’ voelen een dieper liggende oorzaak heeft. Kom je er zelf niet uit, weet dan dat er altijd oplossingen zijn. Blijf er niet mee rondlopen wanneer het je leven zo belemmert dat je er niet optimaal door kunt functioneren.

Wees lief voor je ziel en pijnig jezelf niet langer meer met het gevoel je ‘afgewezen’ te voelen. Het leven is te waardevol om niet te leven en jij mijn beste bent echt genoeg, meer dan genoeg. 

Met warme groet en ik wens je een mooie week,

Grace Louise 

Just be you, that’s all you really need to make life awesome! 

Thanks for my blogphoto by Sharon McCutcheon on Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *