Authentiek zijn en het pleasen achter je laten. Een belangrijke stap om gezond en gelukkig in het leven te kunnen staan. We beseffen vaak niet hoe ver we van onszelf verwijderd zijn. Dat we vaker anderen pleasen dan er ook gewoon zonder excuus voor onszelf te zijn. Hier gaat het blog van vandaag over. Over het pleasen loslaten en het authentiek zijn bewust durven inzetten.

We gaan kijken wat het woord pleasen voor rol in ons leven speelt, waar het vandaan komt, wat het veroorzaakt en wat we er zelf aan kunt doen.

Plaats jij anderen altijd voor jezelf?

Ben jij iemand die zich al langere tijd klein houdt omdat je hebt het gevoel hebt dat er toch niemand op je zit te wachten? Vertel je om deze reden niet wat je denkt, voelt en graag zou willen? Ben je bang om anderen te kwetsen of mensen te verliezen? Plaats jij anderen altijd voor jezelf? Is jouw leven verreweg van hoe je het graag zou willen ervaren? Voel je je van binnen leeg en heb je het gevoel dat je verre van authentiek bent? Dan ben je er gewend aan geraakt, om dat wat anderen van je willen en wat zij nodig hebben op de eerste plaats te zetten ten koste van jezelf.

Dit kan ervoor gezorgd hebben dat je het liefst alleen wilt zijn. Jij het waarschijnlijk al langere tijd zat bent om je te conformeren aan de wereld, maar blijf je volhouden omdat je naar iets op zoek bent. Wat er gebeurd kan zijn, is dat jij onbewust in de please-modus terecht bent gekomen. Wees gerust, gelukkig kun je ook weer uit die please-modus komen en ervoor kiezen om authentiek in jouw leven te gaan staan.

De liefdevolle wereld van een baby

Natuurlijk plaatsen we onszelf niet bewust in de please zone. Het is een proces wat we door de jaren heen opbouwen. De oorsprong bevindt zich in onze kindertijd. Ooit was jij een lief babytje wat van het leven genoot. Je kreeg alle aandacht en liefde die je maar wilde en je hoefde er niets voor te doen. Iedereen was verliefd op jou, niets vond men teveel om voor jou te doen en je was goed zoals je was.

Als baby ervoer je de constante stroom van onvoorwaardelijke liefde. Het gaf jou het gevoel welkom te zijn in deze wereld. Je was jezelf, speelde, lachte en knuffelde erop los. Een schone luier, een flesje of een borstvoeding is al wat je nodig had en verder maakte jij je nergens zorgen over.

Einde vrijheid

Helaas kwam er aan jouw vrijheid een einde toen je jouw eerste stapjes in de wereld deed. Je ging naar school. Waar je op dat moment ontdekte, was dat jij niet langer het centrum van alle aandacht was. Ineens werd er van jou verwacht dat je de aandacht en tijd die je gewend was te krijgen moest delen.

Waar ook een einde aan kwam, was de ‘onvoorwaardelijke’ liefde. Om de aandacht te krijgen die jij gewend was die jij in jouw kinderlijke vertaling als liefde vertaalde, moest je gaan voldoen aan voorwaarden. Op het moment dat jij als kleuter onbewust aan die voorwaarden ging voldoen, veranderde je wereld en ging het fout. Het programmeren en conditioneren werd een feit.

Het ‘computerprogramma’

Je kwam terecht in het ‘computerprogramma’. Een programma wat van generatie op generatie werd overgedragen. Yep, je was de pisang, om het maar even zo te zeggen. De mensen die voor deze overdracht zorgden wisten zelf ook niet beter. Zij waren ooit ook onbewust in deze ‘programmering’ terechtgekomen. Maar goed, wat die programmering inhield, was dat jij op alle gebieden die je je maar kunt bedenken zou doen wat men jou min of meer voorkauwde. Dit alles gebeurde op het moment dat je naar school ging. 

Wat er ook gebeurde, is dat je onbewust werd aangeleerd om naar de verschillen te kijken in plaats van naar de overeenkomsten die je met anderen hebt. Hierdoor ging jij jezelf vergelijken met iedereen en ontstond er competitie en strijd. Op ditzelfde tijdstip ging je ook merken dat je je moest ‘bewijzen’ om in aanmerking komen voor de ‘beloning’: aandacht en liefde. Zie hier de geboorte van het overgeleverd zijn aan de 95% norm en afhankelijk worden van de goedkeuring van derden.

De geboorte van het pleasegedrag

Het pleasegedrag werd geboren op het moment dat jij heel graag het veilige en liefdevolle gevoel wat je als baby hebt ervaren. Je wilde het gevoel dat je goed en welkom was behouden. Wat je in de gaten kreeg, was dat je positieve bevestigingen ontving wanneer je in het ‘programma’ bleef en negatieve bevestiging wanneer je in opstand kwam, je eigen stem liet horen en jezelf wilde zijn.

Zo koos je er onbewust voor en later in je leven bewust, om in het ‘programma’ te blijven en geconditioneerd te worden. Op deze manier kon jij het gevoel wat je uit je kindertijd herinnerde: het je welkom voelen, de liefde, aandacht en acceptatie die jij nodig had behouden. Je herhaalde de ‘programmering’ vanaf je kleutertijd tot op waarschijnlijk dit huidige moment. Wat jij jezelf echter niet afvroeg, is of het ‘computerprogramma’ wel voor jou werkte. Of het wel de vruchten afwierp die van toepassing waren op jou. 

Het keerpunt

Gelukkig komt er voor de meesten onder ons een keerpunt. Ergens in je leven ga je beseffen dat je er spuugzat en doodmoe van wordt om het ideaalplaatje na te jagen. Succes, een hoop papiertjes, de ideale partner, hetero zijn, een perfecte relatie, 2.1 slimme kinderen, twee auto’s, veel geld, een riant huis, een bepaald uiterlijk en uiteraard een interessante vriendenkring. 

Je komt op het punt dat je gaat botsen met de keuzes die je hebt gemaakt en de gevolgen. Hoe confronterend kan het zijn, wanneer je erachter komt dat je het leven van anderen hebt geleefd, in plaats van je eigen leven?

De bodem raken

Vaak komen mensen pas op een keerpunt in hun leven, wanneer ze de bodem raken, maar waardoor men uiteindelijk wel een draai gaat maken. Waar het mee begint zijn vage, nare, gevoelens van ontevredenheid, je alleen voelen en twijfels of onzekerheden hebben. In eerste instantie wuif je deze weg of bagatelliseer je ze. Je vindt dat je je aanstelt en als jij dit niet vindt, dan vinden anderen het wel en dus ga je door.

In een later stadium kunnen zich depressieve gevoelens ontwikkelen, lichamelijke klachten en vervolgens zit je zonder dat je het in de gaten had in een burn out.

Een wake up call van je innerlijk kompas

Die burn out is echter je redding. Het is je kompas die doormiddel van de burn out zijn weg probeert terug te vinden en het authentiek zijn in werking stelt. Jouw ziel die jou laat weten dat het zo niet langer gaat. Vergelijk het met een kurk. Je kunt proberen deze met man en macht onder water te houden, maar hij komt altijd weer boven.

Zo is het ook met je ware kern. Het is een wake up call om je bewust te maken. Jouw ‘computer’ crasht en wat eraan te pas moet komen, is een scan die alle bestanden en virussen verwijdert die jouw computer hebben geïnfecteerd. Een algehele opschoning waarna de juiste software kan worden geïnstalleerd, zodat je ‘computer’ weer kan functioneren zoals bedoeld. Het is namelijk de bedoeling dat je authentiek bent.

Turbulentie

Die burn out en depressieve gevoelens dwingen jou om je leven kritisch te bekijken. Hierdoor ga je heel wat zaken helderder zien. Alles komt op losse schroeven te staan en de waarheid laat van zich horen. De waarheid over bijvoorbeeld je relatie waar je in bent gebleven omdat je bang was om zekerheden zoals status, geld en een huis te verliezen of het alleen zijn wilde vermijden.

Het kan zijn dat je inziet dat je op de verkeerde werkplek zit. Dan kom je misschien ook nog van een koude kermis thuis, wanneer je beseft dat vrienden die zeiden je ‘vrienden’ te zijn, eigenlijk helemaal geen vrienden waren. Het blijkt dat ze jou alleen zagen staan wanneer het hen iets opleverde. Kortom, jouw kern, licht door middel van een burn out of andere klachten, de sluier op van alles wat niet zuiver en authentiek is.

Je eigen leven vormgeven

Afijn, door de burn out kom je bij je innerlijk kompas, bij je authentieke kern. Dat de sluier opgelicht wordt en alles wat niet klopte aan het licht komt, is iets wat jouw omgeving jou niet altijd in dank zal afnemen. Immers zul je voor bepaalde mensen niet meer de persoon zijn die klakkeloos alles deed, nooit nee zei, meegaand was of zich liet leiden en manipuleren. Nop, jouw ware kern die van zich laat horen zal zeker voor opschudding zorgen en ja, het kan zijn dat er bepaalde zaken drastisch gaan veranderen.

Wat er bovenaan de lijst komt te staan, is dat jij bewust kiest voor authenticiteit, integriteit en eerlijk wordt naar jezelf. Waar je een start mee maakt, is je eigen leven leiden in plaats van een leven wat anderen voor jou bepalen. Je stopt met het ‘programma’ te volgen, leert ‘nee’ te zeggen, je grenzen duidelijk aan te geven en te luisteren naar je kompas.

Bewust kiezen voor authenticiteit

Authentiek zijn en je niet meer geïntimideerd voelen en bewust kiezen voor authenticiteit is een dappere stap. Een stap die vertrouwen in jezelf, moed, doorzettingsvermogen en kracht vereist, maar die jou veel kan opleveren. Geluk, plezier, eerlijke relaties, een fijne werkplek, goede vriendschappen en vooral gezondheid.

Laat je dus niet gek maken en luister altijd naar je kompas, naar je ware kern en de signalen van je lichaam. Durf authentiek in het leven te staan. Het leven is je gegeven en jij bent er de rechtmatige eigenaar van. Claim je leven voordat anderen jouw leven claimen.

“Onderzoek alles en behoudt het goede”

Grace Louise

coach Grace Louise

Afbeelding van sathyatripodi via Pixabay en  Pexels via Pixabay 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *