De hustle cultuur, mijn zondagse hersenspinsels.

Hi, hoe voel je je vandaag? Ik hoop natuurlijk goed. Hoe ik mij voel? Mm, deze afgelopen maand iets minder. Waarom? Omdat mijn persoonlijke groei ook niet altijd van een leien dakje gaat. Net als jij, heb ik ook momenten dat het leven mij met behoorlijke uitdagingen confronteert. Het daagt mij uit op het gebied van mijn persoonlijke waarden en waarheid en in hoeverre ik achter mijn waarden en waarheid sta. Of ik ben wie ik van nature ben en of ik het leven leid dat echt bij mij past. Dus ja, deze maand op persoonlijk gebied effe iets minder. 

Dit mag je gerust van mij weten, aangezien ik niet iemand ben die wil doen overkomen dat het in mijn leven altijd zo peachy gaat. Nop, dat gaat het echt niet altijd. Ik ben en blijf net als jij mens.

Natuurlijke processen

Goed, wie ik van nature ben, is een mens dat graag alles zoveel mogelijk op de natuurlijke manier wil laten verlopen. Hier ben ik nog niet altijd even goed in, maar het gaat steeds vaker natuurlijk dan onnatuurlijk. Waar ik door de jaren heen steeds meer vertrouwen in heb gekregen, is dat het leven niet tegen mij, maar voor mij is. Wat ik heb geleerd, is dat wanneer je meegaat in het natuurlijke proces, in de flow van het leven, alles min of meer gaat zoals het bedoeld is te gaan, voor jouw persoonlijke groei. 

Dit betekent overigens niet dat je passief op je derrière moet blijven bankhangen. Nop, je doet wat je kan, leert om juiste keuzes en beslissingen te maken, die leiden naar het in werking stellen van de benodigde stappen. Wat je echter achterwege laat, is het duwen, trekken en forceren. Je forceert niets. Forceren, duwen en trekken, stagneert namelijk de natuurlijke flow van jouw leven. Je bent je eigen beer op de weg of de beer op iemands anders zijn weg.

Peachy Instagram life

De afgelopen jaren zie ik dat veel mensen een plaatje laten zien, dat helemaal niet klopt met de realiteit. Prachtige plaatjes en selfies op Facebook, Instagram en nog meer social media kanalen, die getuigen dat iedereen een peachy leven heeft. Veel mensen zijn bezig, om zich te bewijzen aan elkaar en aan de maatschappij. Maar wat mensen eigenlijk liever niet aan zichzelf willen toegeven, is dat hun leven soms helemaal niet zo peachy is. Nop, velen streven naar een perfect leven en plaatsen de lat hiervoor op tophoogte. 

Het schijnt iets te zijn waar we allemaal in mee moeten gaan. Echter weiger ik dit in alle toonaarden. Wat ik allesbehalve ben, is een mens dat mee wil gaan in die verrotte ‘hustle cultuur’. Waar ik absoluut niet in geloof, is dat mijn leven alleen om werken, bezit en geld moet draaien. De cultuur die van je vraagt dat je pas bij de club hoort, als je je letterlijk kapot werkt. De cultuur die je geen minuut rust gunt en je dwingt, om boven het niet realistische uit te steken. Een ziekelijke cultuur, waar men je wijsmaakt dat je op alle gebieden perfect dient te zijn. Het vervelende hieraan, is dat je zonder dat je het in de gaten hebt, ook anderen met dit virus ‘besmet’. Deze gigantische façade en ziekelijke ‘hustle cultuur’ berooft ons letterlijk van onze gezondheid én ons leven.

Omdat je denkt niet genoeg te zijn

Waarom gaan veel mensen nu mee in die ‘hustle cultuur’? Hoe komt het dat mensen zich schuldig voelen? Waarom schamen we ons, wanneer we gewoon eens niets doen dan gewoon rust nemen? Wist je trouwens dat veel mensen niet eens meer weten wat rust is? Wist je dat veel mensen niet om kunnen gaan, met niets doen? Mensen van rust nemen en niets doen onrustig en zelfs paniekerig worden? Dat dit alles getuigt, van verslaafd zijn aan de adrenaline, die deze ‘hustle cultuur’ met zich meebrengt? 

We hebben geleerd te geloven dat als je niet aan die ‘hustle cultuur’ meedoet, je niet krijgt wat je wilt in het leven. Jij niet alles uit je leven kunt halen, geen ‘succesvol’ mens bent en dus geen groen vinkje verdient. Dus ploeteren we ons soms letterlijk ziek en dood, omdat we geloven dat meegaan in die ‘hustle cultuur’, ons oplevert wat we allemaal willen. Doen we dit niet, dan zijn we niet genoeg en hebben we niet genoeg.

Je kloten voelen door te vergelijken

Het ergste, is dat we onszelf hierdoor met anderen gaan vergelijken. Je ziet wat anderen allemaal al in hun leven hebben of hebben bereikt. Dingen die jij nog niet hebt of voor elkaar hebt gekregen. Behalve dat je je hierdoor een faler en dus knap kloten voelt, laat het je ook nog eens achter met het gevoel dat je niet slim genoeg bent. Je bent niet intelligent genoeg, om een leven te krijgen dat als ‘succesvol’ wordt gezien. Een leven met alles wat je wilt en denkt nodig te hebben, om gelukkig te zijn en bij de club te mogen.

Dit alles benadrukt ook de reden, hoe het komt dat je het leven van een ander nog niet hebt. Het is namelijk jouw eigen schuld. Je werkt niet hard genoeg en hebt nog niet genoeg je best gedaan. Je moet dus nog beter je best doen en nog meer in die ‘hustle cultuur’ verdwijnen. Yup.

Vertrouwen op de proef gesteld

Nog even naar terug naar het beginpunt, waar ik je vertelde dat deze afgelopen maand niet zo lekker liep. De reden dat het niet zo lekker liep, is omdat ik van dichtbij heb gezien en meegemaakt, wat deze aangeleerde manier van denken en handelen, deze ‘hustle cultuur’, voor desastreuze gevolgen kan hebben, voor iemands mentale en lichamelijke gezondheid. 

Deze afgelopen weken, was het niet peachy stuk, dat ik het zorgwekkende schouwspel, dat ik in het leven van mensen die mij dierbaar zijn zag voltrekken, moest loslaten. Mijn kernwaarde vertrouwen, werd aardig op de proef gesteld. Wat ik moest doen, was compleet loslaten, wetende dat er iets mis kon gaan. Dus liet ik los. Weliswaar met de nodige onrust, maar ik liet los in de wetenschap dat het proces voor die ander zich net als mijn eigen leerprocessen, moest voltrekken. Ik liet los in het vertrouwen dat die ander ook al zou het mis gaan, alles in huis heeft, om het op te lossen. Het is goed gekomen en hier ben ik uiteraard blij om, aangezien ik iedereen het beste gun.

Wat is het allerbelangrijkst in jouw leven?

Maar goed, als jij vandaag mijn verhaal leest en je jezelf hier deels of helemaal in herkent, dan nodig ik je uit, om eens na te denken over het meegaan in de flow van het leven. Dit betekent nogmaals niet passief op de bank blijven hangen en wachten tot de wonderen uit de hemel komen vallen. Nee, het houdt in dat je doet wat je kan, wat binnen je mogelijkheden en bereik ligt. Het is doen waar je grip op hebt, in plaats van overal controle over te willen hebben. Daarna is het loslaten en vertrouwen op de natuurlijke flow van het leven.

Misschien wil je op dit moment dat alles in je leven blijft zoals het is, ook al besef je dat je in die ‘hustle cultuur’ bent beland. Toch nodig ik je uit, om je leven eens vanuit een heel andere kant te bekijken. Een gezonder perspectief, waar je niet je eigen slavendrijver of de slavendrijver van anderen bent, maar je je buigt over de volgende vragen. Wat is er nu écht in jouw leven het allerbelangrijkst? Wat maakt jouw leven duurzaam gelukkig?

Stel je eens voor, hoe zalig het zou voelen, wanneer je jezelf zou bevrijden van al die opgelegde regels, verwachtingen, meningen en constante druk? Kun je je voorstellen, hoe jij je zou kunnen voelen, zowel mentaal als lichamelijk, wanneer je kunt genieten? Als je blij kunt zijn met de dingen in je leven die er het meest toe doen? Met wat er al is en er al heel goed gaat?

Waar het mis gaat? Die ‘hustle cultuur’

Als mens en als coach begrijp ik dat er verschillen zijn in onze persoonlijkheden, levens en omstandigheden. We zijn allemaal verschillende mensen met verschillende dromen, wensen, verlangens uitgangspunten en meningen. Dit is heel normaal en tevens een deel van ons verdere evolutieproces. Wat ik weet en uit vertrek, is de wetenschap dat er voor ons allemaal, een schat aan mogelijkheden, oplossingen en antwoorden is.

Echter als jij je in dit verhaal herkent, in het keiharde ploeteren, in het denken dat je niet genoeg doet of genoeg bent, wat voor mij vroeger inhield dat ik een perfecte moeder en partner moest zijn, dan is de ‘hustle cultuur’ de reden. 

Wanneer jij jezelf in dit verhaal herkent, vraag jezelf dan eens af: hoe voel ik mij nu en hoe wil ik mij voelen? Waarom voel ik mij soms zo uitgeput en aan de andere kant zo ongeduldig en gejaagd? Wat is de reden, waarom je je soms waardeloos, inadequaat en niet genoeg voel? Neem eens de tijd, om over dit alles na te denken. Vraag jezelf als dit verhaal bij jou een belletje doet rinkelen, waar je het hebt geleerd, om mee te moeten ploeteren in die ‘hustle cultuur’? Ga voor jezelf, je rust en gezondheid eens op zoek naar jouw persoonlijke antwoorden. Durf het leven, jouw leven vanuit een andere hoek te bekijken.

Het leven vertrouwt jou, vertrouw jij het leven?

Dit zodat niet anderen controle hebben over jou en jouw leven, maar jij de grip en de zeggenschap over jouw leven weer bewust in eigen handen neemt. Wat het je brengt, is dat jij met doen wat je kan en waar je vooral plezier in hebt, op je pad brengt en houdt wat het meest belangrijkst voor jou is. Misschien is dit niet altijd wat je in het moment wilt, maar het is vast en zeker wat je nodig hebt om te groeien in je ware geluk.

Vertrouw op het leven, het vertrouwt jou 100%.

Living The Real Life, isn’t always a peachy life and that’s oké.

Thanks voor de afbeelding squarefrog via Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *