Houden van jezelf: het goede en het ‘slechte’. Iets wat ik heb moeten leren. Van jezelf houden inclusief de kanten waarvan men je leert dat je deze beter niet kan tonen. Voor mij was het soms een waar gevecht met mezelf. Komende uit een gezin waar dogmatische gedachten heersten over wie en wat God nu eigenlijk was, had ik niet geleerd om mijn andere kant toe te laten. God zoals ik leerde, hield mij namelijk via mensen en instituten die de overtuiging hadden door God geautoriseerd te zijn, nauwlettend in de gaten. Oh wee, als ik iets deed wat niet in het boekje van God geschreven stond…

Het zou pas in mijn dertiger jaren zijn, dat ik mezelf leerde aanvaarden en aangeleerde toxische labels kon verwijderen. Houden van mezelf, van het goede en het ‘slechte’ kreeg toen pas een beetje gestalte. Hoe het gestalte kreeg, was door allerlei omstandigheden, gebeurtenissen en mensen die wat ik toen vond: het meest onaanvaardbare in mij naar boven brachten. De kanten waar ik van had geleerd dat ze er niet mochten zijn. Delen die je vooral moest maskeren met ‘goed’ gedrag. Dit zodat je in de ogen van wie dan ook een vlekkeloze reputatie had.

Daarom zeg ik altijd tegen onze kinderen dat ik waardering voel voor de ‘lessen’ van anderen. Lessen die mij hebben geholpen mezelf te leren liefhebben op alle vlakken. The good, the bad and the ugly, zoals ze dit in het Engels zeggen.

Het mooie van jezelf aanvaarden

Houden van jezelf, van het goede en al het ‘slechte’, is een reis op zichzelf. Deze reis ben ik aangegaan en ben blij dat ik dit heb gedaan. Het mooie aan alles van jezelf aanvaarden, dus ook alles wat je liever niet wilt laten laat zien, is dat je op deze manier de delen waar pijn en het verdriet zit kunt helen. Bewust worden van je schaduwkant of ego, leert je je onbewuste gedrag te zien, dit compassievol te aanvaarden en te transformeren naar groei. De delen van jou die je misschien al jaren onderdrukt en ontkent. Deze verdienen het, om net zoveel liefde en aandacht te krijgen als alle andere delen. In mijn geval was het leren toestaan van de emotie boosheid, mijn uitdaging.

Mijn boosheid leerde mij naar mijn gevoel te luisteren en mijn intuïtie serieus te nemen. Het liet mij zien waar ik mijn eigen grenzen saboteerde en hierdoor mijn gezondheid en geluk op het spel zette. Door met de emotie boosheid om te leren gaan en te kijken met welke boodschap mijn boosheid kwam, kon ik het verdriet van een turbulente jeugd verwerken en achter mij laten. Boosheid is er nu nog zelden. Dit omdat ik geleerd heb om op tijd en vooral duidelijk te zijn, over wat ik wel en niet tolereer. Wat het mij ook leerde, is dat onder de emoties boosheid vooral angst zat. In mijn geval de angst om verlaten te worden. Deze is volledig opgelost omdat ik leerde dat het niet anderen zijn die je verlaten, maar dat jij jezelf verlaat.

Veroordelen

Wanneer je schaduwkant maar blijft onderdrukken en ontkennen, dan vergiftig je jezelf met alle gevolgen van dien. Van onvoorwaardelijke liefde kan dan nog geen sprake zijn. Laat je je schaduwkant verborgen, dan zul je ook vaker in de valkuil trappen waarbij je veroordelend bent naar anderen. Wat je in het veroordelen doet, is andermans schaduwkanten of ego belichten, maar niet die van jezelf. Het is veel gemakkelijker om andermans ‘slechte’ kanten naar voren te brengen dan die van jezelf. We zullen vaak uit angst voor de meningen van de buitenwacht onze eigen reputatie hooghouden, door de reputatie van anderen naar beneden te trekken.

Houden van jezelf is groeien naar een authentiek mens

Ga je echter bewuster om met je schaduw of ego en breng je deze in het licht. Dan leer je deze te aanvaarden als een deel van jou. Dit levert je heel veel goeds op. Houden van jezelf, van het goede en het ‘slechte’, is je schaduwkant of ego integreren met alle andere delen. Waar je naar groeit, is naar een authentiek mens. Daarnaast krijg je er energie van en heel je je lichaam en geest van allerlei kwalen. Je gaat steeds ontspannender en minder krampachtig in het leven staan.

Door houden van jezelf, van het goede en het ‘slechte’, krijg je ook toegang tot je creativiteit en je volledig potentieel. Waar je je bewust van wordt, is met welke perceptie je naar jezelf en de wereld kijkt. Je komt erachter, dat jouw ‘waarheid’ gelukkig niet de enige waarheid is. Wat het ook voor je doet, is dat het je relaties aanzienlijk zal verbeteren. De reden hiervoor is, is dat je ook anderen hun schaduwkanten leert zien en begrijpen. Je leert ze met compassie te belichten en anderen in hun totaliteit te zien. Het werkt als een spiegel. Wat je in het gedrag van anderen ziet, is vaak iets wat jezelf in huis hebt. Iets waar je je tegen verzet of juist in mag groeien.

Zie het als een levenslessen

Houden van het goede en ‘slechte van jezelf kun je als levenslessen zien. Waardevolle lessen die je leren waarom andere mensen soms het ‘slechte’ of het goede van zichzelf laten zien. We zijn namelijk meer dan onze prachtige, wenselijke kanten. Een deel van ons menszijn reageert in situaties die we als lastig en bedreigend ervaren, soms nog uit het primitieve stuk brein. Het stuk waar emoties zoals jaloezie, boosheid, hebberigheid, woede, wrok, egoïsme of bijvoorbeeld de drang naar macht en aandacht zitten. Hoewel we deze zaken het liefst niet aan het licht brengen omdat ze als ‘slecht’ worden betiteld. Is het juist dit deel dat ons door de eeuwen heen gered heeft. In het ‘slechte’ zit ook goed en in het goede zit ook ‘slecht’. Niets is volledig zwart of wit, zoals je dit zo mooi kunt zien in het Chinese Yin-Yang teken.

Dit primitieve overlevingsmechanisme heeft ons door moeilijke en barre tijden heen geholpen. Het heeft ervoor gezorgd dat we hebben kunnen overleven. Het zou dus niet fair zijn wanneer we dit deel ontkennen en verstoppen. Doordat we geleerd hebben dat dit deel ‘slecht’ is en het te ontkennen, creëren we juist een nog groter ego of schaduw.

houden van jezelf

Zet pleasegedrag in en het komt allemaal goed

Wanneer je als kind met de paplepel krijgt ingegoten dat lekker spontaan jezelf zijn of eens gek doen raar is. Dan laat je het uiteindelijk wel uit je hoofd. Dit omdat je als kind positieve bevestiging krijgt op gedrag wat anderen acceptabel vinden. Hier ga je dus meer van doen om geaccepteerd te worden. Wat er eigenlijk gebeurt, is dat je onbewust anderen gaat behoeden voor hun schaamte, hier de verantwoordelijkheid voor neemt en zo leert, om je te schamen voor je eigen natuurlijke en vooral menselijk gedrag.

Wat te denken van het feit dat je als kind gewoon eens een off moment had? Jij boos was, lekker koppig, een potje wilde janken of je tong naar iemand uitstak? Ook dit werd meteen de kop ingedrukt. Wat bijna iedereen heeft geleerd, is dat je door pleasegedrag neer te zetten, hoge cijfers halen, een tas vol diploma’s, veel geld, bezittingen, een afgetraind lijf en nog meer ‘prominente’ zaken, bij de club hoort. Door veel bevestiging te krijgen op alles waar anderen van vinden dat belangrijk is en een reden om aanvaard te worden, gaan we er bijna slaafs aan voldoen. Bang om buiten de boot te vallen worden we trekpoppetjes. 

Houden van jezelf is alles omarmen

Houden van jezelf, van al het goede en al het ‘slechte’ betekent alles omarmen. Wat we ook doen om onze schaduwzijde, het ‘slechte’ te elimineren. Het zal altijd een deel van ons zijn en blijven. In de ‘negatieve’ en ‘slechte’ kanten van jezelf zitten namelijk ook goede kwaliteiten verborgen. Kwaliteiten die je zou ontdekken, wanneer je je schaduw of ego aanvaard.

Maar goed, door het deel van jezelf wat je geleerd hebt niet wenselijk te vinden en te ontkennen. Blijf je in een levenslang innerlijk gevecht zitten. Een gevecht dat je onbewust veel stress oplevert en je belemmert om voluit en gelukkig te leven. Daarnaast maak je hiermee je schaduw, je ego of ‘slechte’ kant alleen maar groter en steeds prominenter aanwezig. Je zou het kunnen vergelijken met een kurk. Je kunt deze net zo lang als als je wilt onder water houden, maar hij komt altijd weer bovendrijven. Het is goed om dit onbewuste deel bewust te maken en te leren omgaan met onze minder aangename gevoelens en emoties. Deze hebben ook een functie en vertellen jou waar je jezelf saboteert, verloochent en verlaat. Het is de enige weg waardoor je leert om onvoorwaardelijk te houden van wie jij bent en wie anderen zijn.

Het leven is boven en onder, hoog en laag, dik en dun, binnen en buiten, dag en nacht, actief en passief, licht en donker, praten en zwijgen en vooral jezelf zijn met alle delen waaruit jij bestaat. The good, the ‘bad’ and the ‘ugly’. Hou van alles en je zult niet alleen de vrijheid vinden, maar ook de liefde.

Ik zie je de volgende keer.

PS. Onderzoek alles en behoudt het goede.

Vrolijke groet,

Grace Louise.

Coach Grace Louise

Photo by Martino Pietropolion Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *