Teleurstelling en drama? Zo laat je het los.

We hebben ze allemaal wel eens die momenten van teleurstelling in ons leven. Je kunt je er behoorlijk gefrustreerd onder voelen. Zonder dat je er erg in hebt raak je dan verwikkeld in een drama. Een drama dat zich niet alleen afspeelt in je hoofd, maar ook in je lijf. Buiten dat het je ergernissen oplevert, kan het ook gepaard gaan met lichamelijke kwaaltjes. Aan één kant wil je er graag van verlost worden, maar aan de andere kant is erin blijven hangen soms gewoon lekker. Even mopperen en zeuren en je gevoelens uiten. Het leven kan lastig zijn en daar mag je ook gerust voor uitkomen. Maar niet getreurd, want vandaag ga ik je uitleggen hoe je in die teleurstelling en drama verzeilt raakt, maar ook hoe je er ook weer uit kunt komen.

De wereld in beweging

Hoe komt het dat je verstrikt raakt in teleurstelling en drama? Jouw wereld, die van anderen en ook die van mij is altijd in beweging. Mensen ontwikkelen, jij en ik ontwikkelen en dat doen we ieder op onze eigen unieke manier, tempo en tijdstip. Ontwikkeling valt en staat met het perfecte moment. Het moment waarop jij als mens klaar bent om een stapje verder te gaan. Dus wat gebeurt er? Iedereen loopt een verschillend spoor en niet elk spoor leidt naar dezelfde weg en dat is maar goed ook. Sommige sporen botsen en hoewel dit misschien raar klinkt, is dit ook nodig. Juist het botsen in je leven leert je om te gaan met je eigen ‘waarheid’, maar ook met de ‘waarheid’ van anderen. Het leert je los te laten wat niet bij jou hoort en wat niet bijdraagt aan de beste versie van jezelf of de ander.

Teleurstelling en drama

Zo kan het zijn dat jij je bijvoorbeeld irriteert aan het gedrag van je beste vriend of vriendin. Misschien zijn er bepaalde familiekwesties die je energie opvreten. Op je werk kunnen collega’s een bron van ergernis vormen. Ook de gebeurtenissen in de wereld kunnen voor drama zorgen. Misschien vertoont je partner niet het gedrag dat je zou willen. Wellicht luistert je kroost voor geen meter, ondanks dat je alle moeite doet om je ouderschap goed neer te zetten. Je piekert je suf en vraagt je af of iedereen in jouw omgeving zijn verstand heeft verloren. Waarom snapt men het niet en doen mensen niet gewoon wat ze moeten doen? Wanneer gaan ze zich gedragen als ‘normale’ mensen of blijft men er maar een zooitje van maken?

Jouw werkelijkheid is niet de werkelijkheid van iemand anders

Zo ervaart een ieder van ons de werkelijkheid op zijn eigen manier en hier zit ‘m nu het probleem. De teleurstelling en de drama komt voort uit jouw perceptie van de werkelijkheid zoals jij deze ervaart. De ander heeft hier eigenlijk niets mee te maken die heeft namelijk zo zijn eigen visie over de ‘waarheid’. We houden vast aan onze eigen ideeën over de ultieme ‘waarheid’. We denken te weten wat er zou moeten gebeuren en hoe anderen zich zouden moeten gedragen.

Accepteer wat je niet kunt veranderen

We hebben hoge verwachtingen van onszelf , maar ook hoge verwachtingen van anderen. Toch zijn jouw ideeën, normen en waarden weliswaar voor jou de ‘waarheid’, maar voor een ander gelden misschien wel heel andere uitgangspunten. De drama die je ervaart, de frustratie en teleurstelling komt voort uit het feit dat jij dingen wilt veranderen, naar jouw hand wilt zetten. Je wilt het liefst alles onder controle houden, zodat alles lekker gladjes en probleemloos verloopt. Weet echter dat je niemand kunt veranderen en niets onder controle kunt houden. We proberen het wel, maar geloof mij dat het leven doet wat nodig is om jou te leren loslaten. Het leven is zoals het is en willen dat anderen doen en zijn zoals jijzelf, is een onbegonnen zaak. Een les die een ieder van ons in dit leven leert.

Zo leer je omgaan met teleurstelling en drama. Stap 1

We willen meer rust in het leven dus moeten we ervoor zorgen dat die teleurstelling en de drama ons leven niet gaat beheersen. Stap één die je help om verlost te worden van alle teleurstelling en drama, is dus het accepteren van het feit dat je niets kunt veranderen waar je geen controle over hebt. Stop met te denken dat jouw ideale plaatje ook het plaatje van iemand anders is. Wees realistisch genoeg om te bedenken dat dit geen realiteit kan en mag zijn. De enige persoon op de wereld die je kunt veranderen ben jij en niemand anders. Jij kunt bepalen hoe je ergens in gaat staan en hoe je wilt handelen.

Voel wat je voelt, ga er doorheen en maak plaats voor jezelf! Stap 2

Maar goed, we zijn allemaal mensen en iedereen heeft hier in mindere of meerdere mate last van. Maar er is hoop! Ik geef je ook stap twee die jou uiteindelijk meer rust zal geven en waardoor je beter zult voelen. Je kunt je teleurstelling en drama verwerken, zodat het je steeds minder gaat hinderen. Ben je er klaar voor?

Nu je wat rustiger bent geworden is het belangrijk dat je de losgelaten drama vervangt met positieve gevoelens en gedachten.

Natuurlijk is dit iets wat je zeker een aantal keren kunt oefenen. Maar je zult zien en merken dat je er steeds beter in wordt. Voor jou meer rust, geluk en tevredenheid, meer zelfacceptatie, maar ook meer acceptatie naar anderen. Een dagelijkse oefening die een einde kan maken aan de teleurstelling en de drama en waarbij je leert loslaten. Ontdek weer je plezier, geniet van je leven en realiseer je dat jij de sleutel bent naar je eigen rust! Bye bye teleurstellingen en drama!

Warme groet,

Grace Louise

Photo by Fernando Brasil on Unsplash

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *