Pijnen, jouw pijn en onze pijnen. Wist je dat pijn je terug kan brengen naar het geluk wat in jou zit? Het geluk waar je eigenlijk niet naar hoeft te zoeken, omdat het jouw ware kern is? Geluk is liefde en uit liefde ben jij gemaakt. Nee, niet alleen door je ouders, maar je bent op de eerste plaats uit liefde gecreëerd door de allesomvattende energie die er is en waarmee jij verbonden bent. Je weet dat jij niet een alleenstaand deel bent. Toch?

Kijk, om dit geluk te ervaren, hoef jij niet per se een geloof aan te hangen. Je hebt geen enkel ‘etiket’ nodig, zoals ik het maar even zeg. Het mag uiteraard altijd, want een ‘etiket’ kan jou op weg helpen om jouw geluk te herontdekken. Zelf heb ik twee grote ‘etiketten’ gedragen die wel degelijk hebben geholpen om mijn kern aan het licht te brengen. Benoemen doe ik ze niet, simpelweg omdat het niets van waarde toevoegt aan dit verhaal. 

Jij bent niet je ‘etiket’

De laatste 26 jaar leef ik bijna ‘etiketloos’. Wel heb ik het uitgangspunt behouden dat liefde in de breedste zin van het woord alles is, echt alles. Dit weet ik 100% zeker en niemand kan mij hieraan doen twijfelen. Alles valt en staat met liefde. Je hoeft mij niet te geloven, maar probeer het in je bestaan zonder liefde te doen en kijk wat het je brengt. Misschien ervaar je op bepaalde gebieden in jouw leven al een gebrek aan liefde. Hoe voelt het en wat ervaar jij zonder de liefde? Hoe is het voor jou? Voel je je gelukkig?

Wat ik jou kan vertellen, is dat ‘etiketloos’ zijn voor mij vrijheid is. Zelf keuzes kunnen maken en verantwoordelijkheid nemen voor mijn leven. Zoveel mogelijk leven vanuit liefde te beginnen met de liefde voor wie ik ben. Of ik mijn gedragen ‘etiketten’ een kwaad hart toedraag? Absoluut niet, want deze ‘etiketten’ hebben wel degelijk bijgedragen tot het hervinden van mijn geluk, het hervinden van mezelf. Het was thuiskomen.

Het ‘etiket’ coach draag ik ook niet. Ik kies er bewust voor wanneer mensen mij vragen wie ik ben, het antwoord te geven dat ik Grace Louise heet en werkzaam ben als coach. Ik ben geen coach, maar ik werk als coach. Dit zijn twee verschillende dingen, ik ben namelijk geen ‘etiket’ en noch ben jij een ‘etiket’. Zodra je namelijk de woorden ‘ik ben’ gebruikt, eigen je jezelf iets toe. Je zet jezelf vast.  Dit kan consequenties met zich meebrengen waar je niet bij stilstaat, maar die wel nadelig kunnen uitpakken. Misschien een mooi blog voor de volgende keer.

Ben ik op dit moment bereid om…

Wanneer je jezelf echt wilt herontdekken, van al je etiketten, conditioneringen en verslavingen af wilt komen. Dan zijn er een aantal belangrijke vragen die jij jezelf moet stellen.

Ben ik bereid om eerlijk te zijn naar mezelf en anderen? Wil ik mijn probleem erkennen? Durf ik toe te geven dat ik er in mijn uppie niet uitkom? Ben ik zover om met de billen bloot te gaan en toe te geven dat ik het bestuur over mijn leven tijdelijk kwijt ben en hulp nodig heb?

Ben ik op dit moment bereid om alles te doen wat er ook maar nodig is, om mijn innerlijk geluk te terug te vinden? Besef ik dat nu de tijd voor verandering is? Kan ik nu de stap in mijn leven maken, waarbij ik bevestig dat ik een deel van het geheel ben?  Besef ik dat ik niet alleen verbonden ben met het grotere geheel, maar met iedereen op deze aarde?” Ja ja, een lastige, want dit is de weg van het hart.

Ben ik er klaar voor om mijn trots op te geven? Wil ik investeren in mijn leven? Belangrijke vragen die wanneer jij volmondig ‘JA’ zegt, jouw zullen brengen waar jij heen wilt. Naar jouw innerlijk geluk, naar wie jij bent en naar jouw vrijheid. 

Pijnen

Tja en daar komen dan die pijnen de hoek omkijken. Want om jouw innerlijk geluk te hervinden, zul je door de pijnen heen moeten. Je zult je ze moeten erkennen. Jouw pijn is namelijk de weg die je recht in de ogen zult moeten aankijken wil je jouw vrijheid kunnen omarmen. Jouw pijnen die jij misschien al jaren en jaren met je meesleept. Pijnen waar je min of meer ‘verslaafd’ aan bent geraakt. Je weet bijna niet beter. Pijnen die jou belemmeren om dat op je pad te krijgen wat verbonden is met jouw vrijheid: liefde.

“Alleen mijn pijn Grace?” Nee, niet alleen jouw pijnen. Soms zijn het ook de pijnen van anderen die ons terugbrengen naar ons geluk en het geluk van anderen. Het is de verbintenis met het geheel, waardoor niet alleen jouw pijnen verbonden zijn met die van anderen, maar ook jouw heling, je geluk en je liefde. Heel je jezelf dan heel je in dit proces ook vaak een ander.

Welke pijnen?

Pijnen zoals vooroordelen, schuldgevoelens, schaamte, depressieve gevoelens of angsten. Verslavend gedrag zoals eten, drank, drugs, roken, kopen, seks en vreemdgaan en bijvoorbeeld vluchten van je pijnen door urenlang op het internet te vertoeven. Yep, alle ongegeneerde pijnen die er maar zijn en die jou verwijderen van jezelf en jouw helingsproces.

“Je moet er doorheen en niet omheen”, zei de ervaringsdeskundige. “Klinkt niet als een gezellig reisje Grace.” Nop, in eerste instantie lijkt het van niet, maar ben je eenmaal op weg dan zul je zien dat het de meest mooie, belangrijkste en liefdevolle reis van je leven is.

Wanneer je door je pijnen heen durft te gaan, dan zullen deze pijnen je liefdevol begeleiden naar ‘huis’ in plaats van jou nog langer te laten ‘lijden’. Pijn kan helen, vernieuwen, creëren en je verbinden met oprechte liefde. Verbinding met jezelf.

Geen volmondig ja?

Wanneer jij op dit moment niet alle vragen met een dikke, vette ‘JA’ kunt beantwoorden. Dan is nu jouw moment niet. Je zit op dit moment nog vast in de onbewuste en deels bewuste ‘pijn’. Je maakt ONBEWUST de keuze om te ‘lijden’. 

Dit alles is overigens niet jouw schuld. Jij hebt net als ik geleerd om te ‘lijden’. Het is je met de paplepel ingegoten, zonder dat je ouders, het onderwijs en de maatschappij het wisten. Ook zij zijn ONBEWUST geprogrammeerd. Yep, it really sucks, maar het is niet anders dus vergeef het ze en vergeef het jezelf. Men was zich op het moment dat men jou heeft ‘geprogrammeerd’, niet bewust van het eigen ‘lijden’ nog van zijn innerlijk geluk. 

Overleven met pijnen zolang het werkt

Toch ga ik je vertellen dat wanneer je op dit moment nog geen volmondig ‘ja’ kunt zeggen op alle eerder genoemde vragen, jij je niet schuldig of in gebreke hoeft te voelen. Het is simpelweg gewoon je tijd nog niet. 

Weet dat jouw ‘ja’ zich op het juiste moment zal aankondigen. Het juiste bewuste moment voor jou. Heb hierbij op zijn Hollands gezegd, schijt aan wat anderen van je willen, vinden, denken of zeggen. Het is jouw leven en in jouw leven op dit moment, heb jij een strategie gevonden om je staande te houden. Je hebt een manier gevonden waardoor het je lukt om met je pijn om te gaan, om het te dragen of beter gezegd: met je mee te sleuren of sleurt het jou mee…

Het getuigt van moed, zolang je er anderen maar niet bewust mee benadeelt. Ja en dan heb je etiketten, verslavingen en gedragingen die anderen misschien veroordelen. So be it, laat het voor nu even wat het is en blijf ondanks dit gegeven zo dicht mogelijk bij jezelf. 

Bewustwording van je pijnen

Kijk, zo lang jouw overlevingsstrategie voor jou werkt, werkt het. Maar er komt een moment dat je vast gaat lopen in jouw strategie en deze gaat aanvoelen als een dwangbuis. Dat is het moment dat jij klaar bent om ‘ja’ te zeggen tegen de liefde in jou. Het moment dat jouw ware kern er helemaal klaar mee is dat het steeds de mond wordt gesnoerd. Jouw kern die bewust kiest om heling voor al zijn pijnen te ontvangen. Want wil je iets ontvangen, dan moet je wel je deur wagenwijd openzetten.

Wanneer jouw moment zich aankondigt, weet dan dat je deze belangrijke reis naar binnen wel zelf gaat maken, maar dat je dit niet alleen hoeft te doen. Geef jezelf het mooiste cadeau wat je maar kun geven en dat is jezelf zijn. Een cadeau waarbij je goed voor jezelf gaat zorgen en op deze manier ook het mooiste cadeau voor anderen bent.

Bel me, maar alleen wanneer je volmondig ‘JA’ kunt zeggen. Pas dan kunnen we samen op weg gaan. Met alle liefde en plezier wil ik jouw ‘reismaatje’ zijn om samen met jou de weg naar jezelf te hervinden.

Kom thuis.

Met liefdevolle groet,

Grace Louise.

Hoe leg je de focus


Thanks for the photo  Gerd Altmann from Pixabay  🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *