Voel je je vaak moe? Dit kan een reden zijn. Wellicht een reden waar je niet bij stilstaat. Vandaag gaan we kijken of jouw vermoeidheid mede kan ontstaan door de ‘energievreters’ die je misschien in je leven hebt. ‘Energievreters’ waar je je niet bewust van bent. Ze zijn soms ook lastig te herkennen. Vooral wanneer je ‘energievreters’ mensen zijn om wie je geeft. Mensen, situaties en gebeurtenissen die ervoor kunnen zorgen, dat jij steeds lager in je energie komt te zitten. Je wordt er letterlijk door ‘leeggezogen’. Niet prettig en daarom gaan we vandaag op dag 20 op jouw reis: ‘In 28 dagen meer energie en flow’, eens kijken naar de ‘energievreters’ in je leven. Waarom voel je je vaak moe?

Een geruisloze golflengte

Weet je nog, dat je vroeger op je radio soms lang moest zoeken naar je favoriete radiostation? Dat je behoorlijk lang bezig was om een zender te vinden die zonder ruis was? Ik weet het nog wel. Soms kon ik mij hier best aan irriteren. Het belette mij namelijk, om met plezier te luisteren naar de muziek die ik leuk vond. Zo gaat het ook in het dagelijks leven. Zonder dat we er bewust mee bezig zijn, zitten we op de verkeerde ‘golflengte’. We luisteren naar de verkeerde ‘radiozenders’. Zenders waar we geen energie van krijgen, maar waar we juist energie door verliezen. Op deze ‘golflengte’ zitten de ‘energievreters’.

Menselijke ‘energievreters’

Er is niets mis met luisteren naar anderen of met een gezellig gesprekje aangaan. Dit kan zeker heel leuk, verfrissend, leerzaam en verbindend werken. Maar wanneer jij geregeld luistert naar mensen die ‘ruis’ uitzenden. Dan kan het zomaar zo zijn, dat jij door het gedrag dat iemand uitstraalt wat ‘ruis’ veroorzaakt, letterlijk beroofd wordt van je energie. Waarschijnlijk heb je het wel eens meegemaakt, dat je in je relatie, op je werk, op straat, in je vriendenkring of bijvoorbeeld op een feestje, na een gesprek het gevoel had compleet leeggezogen te zijn.

Een gesprek met iemand die vol cynisme of met bakken vol kritiek, weerstand, klagen en verzet, sprak over een bepaald onderwerp. Over een situatie of een ander persoon. Het optimisme was in ieder geval ver te zoeken. De persoon waarmee je in gesprek was, had overal commentaar op, of had zijn ongezouten mening al klaarliggen. In het gesprek kwam jij met wat jij misschien wilde vertellen, niet eens aan de beurt. De ‘energievreter’ waarmee je op dat moment te maken had, probeerde het gesprek volledig te domineren.

Je kreeg er geen woord tussen

Je kreeg er geen woord tussen. Van het woord ‘luisteren’ had die ander nooit gehoord. Tussen jou en die ander, was er in het gesprek allesbehalve een heen – en – weergaande beweging. Eigenlijk was er geen sprake van een leuk gesprek, maar werd het vervelende discussie. Alles wat jij zei of dacht, werd door je gesprekspartner direct weggewuifd of gebagatelliseerd. Jouw gesprekspartner claimde de eerste plaats in het gesprek. Wat die ander misschien ook probeerde te doen, is jouw optimistische of positieve kijk naar beneden halen. Dit door je angst aan te praten of je te overtuigen van iets, waar jij zelf in eerste instantie helemaal niet achterstond.

Wanneer dit in een gesprek gebeurt, weet dan dat je te maken hebt met een ‘energievreter’. Iemand die jou tijdelijk onbewust heeft ingezet als tankstation en vervolgens volgeladen met jouw energie zijn weg weer vervolgde. Voel je je vaak moe en geeft je thermometer regelmatig na zo’n gesprek ‘koorts’ aan. Dan kunnen gesprekken als deze hieraan hebben bijgedragen. Aan de andere kant heb jij je waarschijnlijk ook wel eens de heerlijke gemotiveerde, gepassioneerde, positieve en creatieve energie gevoeld, na een ontmoeting met een enthousiast persoon. Een geruisloze en zuivere ‘golflengte’ waar je met plezier naar luistert. Mensen die op een gezonde manier goed in hun kracht en eigenwaarde staan en waarmee gesprekken leuk en opbouwend zijn. Het is een wederzijdse gezellige en spontane aangelegenheid.

Andere ‘energievreters’

Voel je je vaak moe, dan kunnen er ook nog andere ‘energievreters’ zijn in de vorm van situaties. Situaties die ervoor kunnen zorgen dat jij je vaak moe voelt en op het laatst geen druppel energie meer hebt. Die situaties kunnen zich bijvoorbeeld voordoen in een baan, waar jij je absoluut niet prettig voelt. Werkgevers, werkomgevingen en werkzaamheden die stress opleveren. Maar ook relaties die geen vruchtbare, gelijkwaardige basis hebben en waar je beiden in een neerwaartse spiraal zit. Wat te denken van familiebanden die je tonnen energie kosten en de energietoevoer steeds van één kant komt? Allemaal ‘energievreters’ die je beroven van je levensenergie.

Je afstemmen

Kijk dus eens in jouw omgeving naar de mensen die zich in jouw kringetje bevinden. Van wie krijg je energie en met wie heb je gelijke en zuivere energiewisseling? Bij wie voel jij je goed en is dat voor die ander ook hetzelfde? Bij wie zou je het liefs na vijf minuten al willen beslissen dat je een einde kon maken aan het gesprek? Met wie zou je uren die gelijke energiewisseling willen blijven voortzetten en voelen jij en die ander je lekker in je velletje?

Voel je je vaak moe, dan kan afstemmen op de juiste ‘golflengte’ en loskomen van diverse ‘energievreters, wel eens flink oefenen zijn met het maken van keuzes. Je bent namelijk nooit verplicht, om in een gesprek of situatie te blijven die jou en de ander geen goed doen. Wanneer je op een feestje bent waar het niet gezellig is, dan staat het je vrij om lekker naar huis te gaan, of naar een ander feestje. Zo is het ook met de ‘energievreters’ in je leven.

Oeps…Ik ben zelf een ‘energievreter’

Goed, voel je je vaak moe, dan weet nu meer over de ‘energievreters’ die er misschien in je leven zijn. Toch kan er ook een andere reden zijn waarom jij je vaak moe voelt. Zonder dat je het in de gaten hebt, kun je namelijk ook zelf een ‘energievreter’ zijn. Kijk dus eens of je de tekenen van menselijke ‘energievreters’ bij jezelf herkent.

Merk je naar aanleiding van deze tekenen dat mensen in jouw directe omgeving steeds meer afstand van je gaan nemen. Vriendschappen zonder duidelijke reden ineens van het toneel verdwijnen. Er in gesprekken tussen jou en de ander vaak een hoop spanning voelbaar is. Dan is het goed om jezelf af te vragen:”Trek ik onbewust de energie bij anderen vandaan?”. Veroorzaakt mijn gedrag ‘ruis’, waardoor er geen sprake meer is van een gezellig en leuk gesprek?”.

Zonder dat je het in de gaten hebt, kun je zelf dus ook energie bij anderen aan het ’tanken’ zijn. Gaan de gesprekken die je met anderen hebt vaak over jezelf, merk je dat je omgeving je gaat ontwijken, je attendeert op het feit dat je in drama vervalt én valt het je op dat ook jij zelf na een gesprek doodmoe bent? Ga dan eens bij jezelf te rade. Heb je in jouw leven onvervulde verlangens of behoeften? Wat mis je in je leven? Waar heb je onbewust verdriet of pijn over? Voel je je welkom in dit leven, gezien, gehoord en geliefd? Heb je het gevoel dat jij in jouw leven altijd ergens achteraan in de rij stond? Ben je vroeger een kind geweest dat altijd geduld moest hebben? Kan het zijn, dat je alleen gehoord en gezien werd, wanneer je de aandacht afdwong of heb je misschien een bijna grenzeloze opvoeding gehad?

Zorg voor jezelf

Voel je je vaak moe, weet dan dat je met het gedrag, de onderliggende behoefte die ‘ruis’ veroorzaakt, zowel energie weghaalt bij anderen, maar ook bij jezelf. Dit onbewust ‘energie’ tanken, een bepaalde ‘rol’ ‘spelen’ en deze volhouden, kost je namelijk ook heel veel energie. Echter heeft dit alle dus een reden. Daarom is het verstandig, wanneer je je nu beseft dat je onbewust het gedrag van energie ’tanken’ laat zien, om te leren hoe je beter voor jezelf kunt zorgen. Tijd vrij te maken voor je persoonlijke ontwikkeling. Eens te kijken wat je graag in jouw leven zou willen oplossen.

Word bewust van het feit, dat door aan jezelf te gaan werken, je uiteindelijk groeit naar iemand die zelfstandig, krachtig en met een gezonde vorm van eigenwaarde in het leven kan staan. Gun het jezelf, om te leren hoe je je problemen op een gezonde manier kunt oplossen. Erachter te komen, wat jij nodig hebt om je eigen ’tank’ op een verantwoorde manier te vullen. Ben je juist iemand die energie verliest door ‘energievreters’? Dan geldt voor jou, dat je je bewust wordt van het feit, dat leren hoe je je beter kunt afschermen door gezonde keuzes te maken en prioriteiten te stellen, geen onnodige luxe is.

Je persoonlijk journaal

Neem vandaag eens de tijd om te kijken naar jouw cirkeltje en schrijf de mensen of situaties  in je leven op, waarbij jij je energie verliest. Maak een tweede lijst waarbij jij de mensen en situaties opschrijft waar jij energie van krijgt. Dan een derde lijst die jou vertelt waar en met wie jij een gelijke, maar ook wederzijdse positieve energie uitwisseling hebt. Vandaag dus afstemmen op de juiste golflengte.

Morgen kom ik bij je terug met de ‘energievreters’ en de ‘energiegevers’. Hoe je deze kunt herkennen en op welke manier je ze kunt beperken of juist inzetten. Ik wens je nog een hele rustige dag lieve lezer aan de andere kant en tot morgen voor dag 21.

Positieve en energie-volle groet en nog even de link naar dag 19.

Grace Louise

Voel je je vaak moe?

Thanks for the blogpfoto Arif

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *