“Tijd voor jezelf nemen, maak er een gewoonte van”, zou ik zeggen. Toch ga ik bekennen, dat ik dit zelf heb moeten leren om echt eer aan de titel van vandaag te kunnen geven. Tijd voor mezelf nemen schoot er vroeger vaak bij in. Wat ik met de paplepel ingegoten heb gekregen, is dat iedereen altijd voorrang had behalve ikzelf. Tegen de tijd dat ik aan de beurt was, had ik eigenlijk geen fut meer om te bedenken wat ik nu nodig had. Het beter voor anderen zorgen dan voor mijzelf, heeft destijds voor een hoop ellende gezorgd. Gelukkig ben ik er mij op tijd bewust van geworden. Weliswaar door en wake-up call, maar hierna ging het roer compleet om.

Nu ben ik al aardig wat jaren mijn eigen beste vriendin. Wat ik de mensen waarvan ik hou gun, dat gun ik nu ook mezelf. Wat ik doe, is heel goed voor mijn allerbeste vriendin zorgen, omdat zij dit verdient. Die allerbeste vriendin ben ik zelf. Dit voelt als thuiskomen bij mezelf. Hoe voelt dit voor jou? Ben jij ook je eigen beste vriend of vriendin? Of plof jij zoals veel mensen na een lange werkdag doodmoe neer op de bank? Heb je na je werk nog iets van energie over of is het echt helemaal op? Maak jij tijd voor jezelf vrij?

Natuurlijk is neerploffen en bijkomen op de bank heerlijk. Maar je lichaam en geest hebben nét dat stukje meer zorg nodig dan alleen de bank. Je gaat zien dat het als een weldaad aanvoelt, wanneer je dat stukje extra aan je lijf geeft. Waaraan je dit zult merken, is bijvoorbeeld dat je lichaam en geest ontspannen zijn wanneer je lekker gaat slapen. Niet alleen je nachtrust zal aanzienlijk verbeteren, maar ook je gezondheid in het algemeen. De volgende dag heb je meer energie en lukt het je beter om de dag met frisse moed te beginnen. Tijd voor jezelf vrijmaken is geen overbodige luxe, dus gaan we er vandaag lekker mee aan de slag.

Bedrituelen

Heerlijk en zonder zorgen lekker slapen. Vroeger was dit een van mijn wensen. Dit omdat ik bijna dertig jaar, maar zo’n drie uur per nacht sliep. Het was frustrerend om te kijken naar mijn partner, die zorgeloos in een diepe coma lag. Gelukkig slaap in nu heerlijk. Sterker nog: ik slaap nu meer dan ik ooit heb gedaan. Tijd maken voor mezelf claimen en veel zaken loslaten is mijn weg geweest. Loslaten door te ontdekken wat niet van mij was, niet bij mij hoorde, waar ik aan vasthield en geen controle over had.

Dit is de passende sleutel geweest, om weer lekker te kunnen slapen. Maar goed, naar bed gaan is voor velen vaak niet meer dan een routine waar men eigenlijk zelden bij stilstaat. Echter is lekker kunnen slapen niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Om deze reden, kan het bewust toepassen van een bedritueel ervoor zorgen, dat het slapen beter gaat.

Zorg voor een lekkere, frisse kamer. Voor schoon beddengoed en zet een uur voordat je gaat slapen alle beeldschermen, zoals televisie, laptops en mobiele telefoons uit. Hanteer vaste tijden voor het opstaan en naar bed gaan. Dit zal je nachtrust ten goede komen. Ben je nu echt niet moe op het tijdstip dat je normaal gesproken zou gaan slapen. Ga dan niet naar bed omdat het moet. Stel dat je in je bed ligt te woelen en na twintig minuten nog klaarwakker bent, stap dan uit je bed. Blijf niet liggen waardoor je je gaat ergeren aan het feit dat je nog niet slaapt. Ga eruit en doe iets wat je leuk vindt, behalve alles wat te maken heeft met een beeldscherm.

Hoe we ons overdag gedragen en dan met name ongeveer anderhalf uur voordat we gaan slapen, is mede bepalend voor een goede nachtrust. Nog even laat op de avond koffie of sterke groene thee drinken, een pizza, een bord bami of stukken worst en kaas eten, is vaak te zware kost voor het slapengaan. Het kan je nachtrust negatief beïnvloeden. Laat je slaapkamer de plezierigste en rustigste kamer van je huis zijn. Slaap en relax erin, beleef er je spannendste en intieme uurtjes met je partner, maar maak het niet je werkplek.

Het lijkt verleidelijk om met je laptop op schoot nog even aan je werk te zitten of om over het internet te surfen. Toch is het beter wanneer jij je bed alleen een plek laat zijn om te slapen of je intimiteit te beleven. Alle andere activiteiten stimuleren je hersenen en dit is nu net wat je wilt voorkomen.

Schrijf de dag van je af

Ook hier is tijd voor jezelf nemen heel belangrijk. Misschien heb je een enerverend gesprek gehad of lang geluisterd. Het kan goed zijn je gedachten even voor jezelf een plekje te geven. Neem een tijdstip in de vooravond om alles van je af te schrijven. Vertrouw al je hersenspinsels toe aan het papier en leeg je hoofd. Doe dit niet net voordat je gaat slapen, maar een uurtje voordat je je bed gaat opzoeken. We willen ons brein niet te veel meer activeren.

De dag van je afschrijven, je bewust worden van alle fijne dingen waar je waardering voor voelt, is prettig voor je brein. In slaap vallen met fijne gedachten, is uiteraard altijd rustgevender dan een hoofd op je kussen neerleggen dat vol met muizenissen zit. Je hoofd wordt er zo zwaar van en je hart trouwens ook. Maak een nieuwe intentie voor de volgende ochtend. Wat is voor jou een positieve gedachte waarmee jij jouw dag zou willen starten? Schrijf het op en laat het, het eerste zijn wat je morgenochtend leest.

Rustige muziek, ontspannende oefeningen en voetenwerk

Het luisteren naar rustige muziek of het doen van ontspannende oefeningen kan ook bijdrage tot een rustige nachtrust. Vind je dit prettig, voeg het dan gerust aan je bedrituelen toe. Wat ook echt zalig is, is vandaag eens de tijd nemen voor de verzorging van je voeten. Je trouwe onderdanen die je elke dag weer naar je plaats van bestemming brengen. Ze verdienen het, om zo af en toe in het zonnetje te worden gezet.

Verwen ze vandaag voordat je naar bed gaat eens met een heerlijk voetenbad. Een geurende bruisbal doet wonderen en maakt dat je voeten zich in het warme water kunnen ontspannen. Na het poedelen, is een voetmassage met een lekker ruikende olie weldadig. Je kunt je partner vragen om dit voor jou te doen, maar je kunt het natuurlijk ook zelf. Het is misschien zelfs een idee als je dit voeten-ritueel samen doet en elkaars voeten masseert.

Waterballet

Tijd voor jezelf, is bijvoorbeeld ook ongestoord lekker douchen of badderen, maar met net wat meer aandacht voor je lijf. Je kunt de doorbloeding van je huid stimuleren, door je lichaam onder de douche of in bad te masseren met een massagehandschoen gemaakt van natuurlijke vezels. Hiermee help je je lijf om giftige afvalstoffen af te voeren. Smeer je huid na het douchen of badderen in met een lekkere olie, wat zorgt dat deze zacht aanvoelt en er weer gehydrateerd uitziet.

Intimiteit

Intimiteit is natuurlijk de manier om te ontspannen. Neem ook hier ruim de tijd voor. Aandacht voor jezelf, voor elkaar en voor elkaars wensen. Het zijn zaken die je niet afraffelt. Maak het daarom een bezigheid waar niet alleen je lichaam, maar ook je hart bij betrokken is. Een schoon lijf, een lekker luchtje, romantische muziek, knuffelen, een lichaamsmassage en bijvoorbeeld kaarslicht, dragen bij tot een verbindend geheel. Laat vooral je fantasie de vrije loop, maar doe dit wel op een manier, waar beide partijen zich in kunnen vinden. Intimiteit als in seks, kan zo helend werken. Opgaan in elkaar, het moment, in het gevoel, in de liefde en de wereld even op een hele lange pauze zetten.

Aandacht voor je ademhaling

Soms kan het zijn dat je geest zich niet echt kan ontspannen. Rustige ademhalingsoefeningen kunnen dan een uitkomst bieden.

  1. Ga lekker op je bed liggen en trek je knieën lichtjes op of leg er een kussen onder.
  2. Leg je hand net iets onder je ribbenkast zodat je maag zich ontspant.
  3. Adem rustig in door je neus, waarbij je borst en buik iets omhoog komen, maar forceer niets.
  4. Adem uit door je mond, waarbij je alle lucht volledig loslaat en je borst en buik zich weer ontspannen.
  5. Herhaal dit een aantal keer totdat jij jezelf wat kalmer en ontspannen voelt.

Tijd voor jezelf, is belangrijk voor lichaam en geest. Maak er een gewoonte van, investeer in jezelf en boek winst in het optimaliseren van je gezondheid. Kijk wat werkt voor jou en doe waar jij je goed bij voelt.

Ik wens je een fijne dag en geniet van de tijd voor jezelf.

Jouw post-it memo reminder voor vandaag:

tijd voor jezelf

Warme groet Grace Louise en tot morgen voor dag 26.

Thanks voor de blogfoto Willian. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *