Leven in het nu met een knipoog naar morgen, is leven met meer rust. Hoe we het ook wenden of keren; het heden is het enige tijdstip in ons leven dat telt. Iets wat ik ook echt heb moeten leren, want mezelf zorgen maken over zaken waar ik geen invloed op had, was iets wat ik regelmatig deed. Wat ik gelukkig al wat jaren praktiseer, is bewust leven in het nu, wetende dat morgen voor zichzelf zorgt.

Waar ik veel meer tijd insteek dan vroeger, is gewoon genieten van alles wat ik nu op dit moment aan geluk, rust, vrijheid, liefde, plezier en gezondheid in mijn leven heb. We razen elke moment van de dag maar door. Elke minuut van de dag, week in, week uit, jaar in en jaar uit. Zelfs wanneer we vrij hebben of op vakantie zijn, lukt het ons maar met moeite om gewoon eens te genieten van het moment. Ons brein draait op volle toeren, wat ons bakken met energie kost. Het is zo getraind en geconditioneerd, om alsmaar naar de de prikkels van ons lijf te luisteren. Hierdoor doet het bijna alles automatisch, in plaats dat het zich zo af en toe bezighoudt met oorzaak en gevolg.

Wat er gebeurt, is dat we roofbouw plegen op ons lichaam en ons brein overprikkelen, waardoor we ons minder bewust zijn van wat er zich nu afspeelt in het heden. Om van het heden te kunnen genieten, is het belangrijk dat we met ons gehele bewustzijn aanwezig zijn in het huidige moment. Zijn we met heel ons bewustzijn in het hier en nu, waar het allemaal gebeurt, dan maken we ons veel minder zorgen over morgen. We leven dan niet in het verleden, maar ook niet in de toekomst. Waar we leven is in het nu. Leven in het huidige moment met een knipoog naar morgen, omdat we diep van binnen weten, dat morgen brengt wat we dan nodig hebben. Gelukkig staat morgen niet vast en is het verleden voorbij.

Piekeren

Piekeren is bijvoorbeeld iets, waaraan we kunnen zien dat we dus niet in het heden zitten, maar in het verleden of de toekomst. Het piekeren dat we doen, is een voorbeeld van een overprikkeld, emotioneel en onbewust brein. Wanneer we piekeren en malen komt dit vaak, omdat we naar een antwoord blijven zoeken wat we op dat moment nog niet hebben. We blijven echter net zo lang malen, piekeren en zoeken, tot we het wel hebben. Om weer in het heden te komen, te leven in het nu, moeten we ons bewust worden van onze reacties.

Je zou je echt verbazen hoeveel tijd en energie we verspillen aan onbewust piekeren over het verleden of over de toekomst. Over wat er mis is gegaan of wat we anders hadden willen doen. Tegelijkertijd duiken er met deze gedachten, honderden andere gedachten op, waarvan de meeste over spijt en schuldgevoelens gaan. Dan kan het piekeren over de toekomst het creëren van een illusie worden, aangezien we nooit zeker weten wat er morgen op het menu staat.

Accepteer het heden

Leven in het nu, is het leven accepteren zoals het op dit moment is. Je hebt jezelf voor alles wat er in het verleden misschien anders is gelopen, vergeven. Je zorgen maken en piekeren over een toekomst die nog alle kanten op kan gaan, levert je alleen maar meer stress op en nog meer overprikkeling van lijf en brein. Wanneer we ons meer bewust worden van onze automatische piloot, komen we vaker in het nu, genieten meer van alles en iedereen om ons heen en is het leven niet alleen een stuk leuker en gezelliger, maar zijn wij dit ook.

In kleine stapjes leren leven in het nu

Leven in het nu kun je in kleine stapjes leren. De eerste stap, is dat we ons beseffen dat al ons gepieker ons niets oplevert dan nog meer gepieker. Stap twee, is dat we het besluit maken om te gaan leven in het nu. Dan zal ons bewuste stuk brein meer van zich laten horen. In het begin wil ons reptielenbrein wat overal op reageert, nog wel eens tegenstribbelen. Het is een patroon wat er in de loop van duizenden jaren, in ons menselijk bestaan is ingeslopen.

Maar goed, wat erin zit, kan er ook weer uit. Probeer je gedachtegang niet te stoppen, maar laat het gewoon zijn gang gaan. Laat het oordelen of veroordelen van je gedachten achterwege. Jouw gedachten mogen de revue passeren, alsof het wolkjes zijn die langzaam verder zweven. Wees niet te streng voor jezelf, wanneer gedachten over het verleden of de toekomst hun aandacht opeisen. Zeg tegen jezelf: “Ik ben niet mijn gedachten, ik ben niet mijn gedrag en ik ben ook niet het verhaal”. Blijf in de tussentijd gewoon in het nu en geef dat wat zich daar afspeelt, je oprechte en liefdevolle aandacht.

Ademen

Een heel belangrijk element dat nodig is om in het nu te zijn, is je ademhaling. Let maar eens op hoe vaak je eigenlijk onbewust niet aan het doorademen bent. Sommige mensen hebben jarenlang last van duizeligheid en hoofdpijn, simpelweg omdat ze letterlijk vergeten te ademen. Breng je aandacht dus naar je ademhaling en haal eens een paar keer lekker diep adem over je borst en buik. Dit zorgt ervoor dat je weer terugkomt in het nu.

Focus je op dat waar je nu mee bezig bent. Stop met multitasken en doe één ding tegelijk. Multitasken haalt je namelijk uit het nu. Spendeer je tijd dus niet aan gedachten over je volgende bezigheid, wanneer je met het huidige nog bezig bent.

Aandacht

Wat je ook doet, doe het met aandacht. Ben je aan het eten, eet mindful door bewust je eten te proeven, te ruiken en te bekijken. Weet wat je eet, gebruik letterlijk al je zintuigen en neem er vooral de tijd voor. Ben je op je werk, geniet dan van je lunch zonder je al druk te gaan maken over de werkdag van morgen.

Voel

Heb je eindelijk besloten om wat tijd vrij te maken voor jezelf en bijvoorbeeld een strandwandeling te maken. Wees dan gewoon in het moment. Ervaar hoe het voelt in je lijf en hoe het je ontspant. Let op de kleuren en geuren om je heen. Voel de wind in je haren en hoor het ruizen van de zee. Let niet op de tijd, maar laat alles gewoon eens over je heen komen. Sta je lekker onder de douche, geniet dan bewust van het warme water en beeld je in dat al je zorgen en negatieve energie door het putje wegstroomt. Voel hoe je lichaam zich ontspant en geef je hieraan over.

Vraagt iemand bijvoorbeeld je aandacht of liefde. Kies er dan voor, om deze aandacht bewust en voor de volle 100% te geven. Leg alles terzijde wat een kostbaar moment kan verstoren. Wees je bewust van het feit dat het heerlijk is, om aandacht te geven aan iemand die jij liefhebt en dat het ook net zo prettig is, om deze aandacht te mogen ontvangen.

Rustmomenten

Breng rustmomenten aan tussen de werkzaamheden die je op een dag hebt, zodat je weer terugkomt in het heden. Wanneer je met alles aan één stuk doorgaat, verlies je een stuk van je concentratie en kan het zijn dat je veel dingen op automatische piloot gaat doen. Dit gaat weer ten koste van jouw beleving in het heden en soms ook van je resultaten.

Misschien is dit wel een van de meest lastige, maar lukt het jou om gewoon helemaal niets doen? Gewoon heel bewust op je dooie akkertje onderuitgezakt op de bank en helemaal, maar dan ook helemaal niets doen? Gewoon alleen maar aanwezig zijn in het nu, in het heden, zonder aan gisteren of vandaag te denken? Ik daag je uit. In het heden leven kan wel eens lastig zijn, en ook ik heb hier soms nog wel eens moeite mee. Toch gaat het elke dag weer iets beter en gun ik mezelf het heden, simpelweg omdat ik dan meer plezier, geluk, liefde en gezondheid ervaar. Het verleden heeft immers niets meer te bieden en de toekomst kan nog alle kanten op.

Vroeger was ik een vrouw die zichzelf maar weinig rust gunde. Alles en iedereen om mij heen verdiende meer aandacht dan ik. Ik zorgde ervoor dat alles perfect in orde was en niemand iets te klagen had. Wat ik mij bijna iedere dag herinner, zijn de woorden die mijn moeder destijds met regelmaat tegen mij zei:”Grace, geniet, want het huis leeft langer dan jij”. Nou, nu kan mijn moeder trots op mij zijn, want Grace is behoorlijk wat wijzer (en grijzer) geworden en leeft grotendeels in het heden. Klagers laat ik klagen en mochten ze het anders willen, dan laat ik ze het lekker zelf doen.

Jouw post-it memo reminder voor vandaag:

Leven in het nu

Tot morgen voor dag 13 en voor nu een warme groet uit het heden.

Grace Louise

Nog even de link naar gisteren, mocht je deze hebben gemist.

Thanks for my blogpfoto http://Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *