Hoe zie jij jouw leven in de toekomst? Over een jaar, twee jaar, tien jaar? Heb je er wel eens over nagedacht, hoe jij je zou kunnen voelen en eruit zou kunnen zien, wanneer jij jouw dromen of verlangens een kans zou geven? Hier gaan we het vandaag op dag 13 van de cursus ‘In 28 dagen meer energie en flow’ over hebben.

Zou jij niet het liefst het leven leiden waar je van droomt? Wist je, dat hoewel er veel mensen zijn die dit zouden willen, er uiteindelijk maar weinig mensen zijn die daadwerkelijk de stap nemen om écht te doen waar hun hart ligt? Heel veel mooie dromen, groot en minder groot, maar ook vele talenten, blijven helaas onaangeroerd op de plank liggen. Wat de meesten tegenhoudt, is angst. Tja, toch weer die angst die te pas en te onpas de hoek om komt zeilen. Maar aangezien het jouw leven is, halen we vandaag jouw dromen en wensen uit die stoffige kast.

Aangeleerde angsten en excuses

Wat gaat er nu mis, wanneer we stagneren in het realiseren van ons droomleven? Welke beren komen we tegen op ons pad? Als ik naar mijn eigen verleden kijk, dan waren het excuses waarmee ik mijn angsten probeerde te verdoezelen. Mijn aangeleerde overtuiging was namelijk, dat ik toch nooit goed genoeg zou zijn. “Hoe zie jij jouw leven” kreeg destijds mede gestalte door de woorden:”Doe maak gewoon, dan doe je al gek genoeg” of “Wat haal je je nu allemaal in je hoofd? Is dit niet een enorm risico dat je neemt?”.

Excuses maken waren mijn beren op de weg, die eigenlijk vertelde hoe onzeker ik was. Hoe ik mij liet leiden door de angsten en onzekerheden van anderen die ik tot mijn angsten maakte. Excuses, die een heel leger met beren vormden, die met de handen in de zij stonden te wachten op wat ik ging doen. Uit angst verzinnen we vaak zo veel redenen, om iets maar niet hoeven doen. Helaas houdt dit ons vierkant tegen, om te doen waar we echt blij en gelukkig van zouden kunnen worden.

Je hebt je dromen niet voor niets

Toch kun je wel degelijk je dromen realiseren, aangezien je deze niet voor niets hebt. Het antwoord op de vraag:”Hoe zie jij jouw leven in de toekomst?” zou kunnen zijn:”Geweldig, want ik zie mezelf over twee jaar opgewekt en blij aan het werk in mijn eigen art studio”.

Zelf weet ik dus maar al te goed, hoe belemmerende gedachten werken. De afgelopen jaren heb ik zeker wel een aantal beren van mijn weg moeten plukken. Het is mij gelukt, omdat ik besloot me niet langer te laten tegenhouden door wat of wie dan ook. Uiteindelijk was ik zo klaar met al die grommende beren, dat ik zelf gewoon veel harder ben gaan ‘grommen’.

Op het moment dat ik dit ben gaan doen, verdwenen ze weer naar het bos waar ze vandaan kwamen. Misschien heb jij ook een droom of een verlangen en lukt het jou op dit moment nog niet om de stappen te ondernemen die nodig zijn. Wellicht heb jij net als ik en vele anderen, lastige ‘beren’ die zich overal en nergens mee bemoeien en je van de wijs proberen te brengen. Zou het een idee kunnen zijn, wanneer je net als ik leert om veel luider te grommen?

Welke beren zijn er nog meer?

Angst voor wat anderen denken, vinden of willen, kan een grote beer zijn, die ons aardig in de weg kan zitten. Een beer die ervoor kan zorgen dat jij je dromen in de prullenbak gooit. Wat te denken van de beren, geld, tijd of angst voor het onbekende? Misschien ben je bang dat je zult falen en jij hierdoor je droom niet kunt realiseren. Angst voor de praktische kant, want hoe ga je het allemaal aanpakken? Waar moet je beginnen? Gaat het allemaal wel lukken en als het lukt, wat dan? En wat als je uiteindelijk tot de conclusie komt dat het eigenlijk toch niet is wat je voor ogen had? 

Tja, en dan hebben we nog mensen om ons heen, die leeftijd een rol laten spelen en je zo heerlijk kunnen ontmoedigen. Voor velen een reden om de handdoek voor altijd in de ring gooien. Weet, dat je nooit te oud of te jong bent om te doen waar jij gelukkig van wordt. Hoor ik hier een Amen? Yessss!

Waar ga jij voor kiezen?

Waar wil jij voor kiezen? Op welke manier ga jij gestalte geven aan de vraag:”Hoe zie jij jouw leven in de toekomst?” Je weet nu dat angsten en onzekerheden, belemmerende gedachten creëren, waardoor we ons laten tegenhouden om het leven voluit te omarmen. We kunnen ervoor kiezen dat angsten ons verlammen, of we kijken ze in de ogen en gaan in de tussentijd gewoon aan de slag. Waar kies jij voor? Ik hoop dat ik jou vandaag kan inspireren, om toch je dromen en verlangens een tweede kans te geven. Laten we samen kijken welke positieve redenen er kunnen zijn, waarmee jij jouw angst en aangeleerde overtuigingen in een ander daglicht kunt plaatsen. Redenen waardoor je inspiratie krijgt en vandaag nog de eerste kleine stap gaat nemen.

Inspiratie

Hoe zie jij jouw leven vanaf nu?

Je ziet, er zijn vele redenen die jou kunnen inspireren om van start te gaan. Om je ook nog even een glimp te laten ervaren van jouw toekomstige leven, is visualiseren een must. Stel je voor, dat jouw dromen en wensen werkelijkheid worden. Hoe zou dit er dan voor jou uit kunnen zien? Hoe zie jij jouw leven? Kun je het al ruiken, voelen, zien, proeven en horen?

Jouw visie

Om je droomleven te realiseren heb je dus een visie nodig die je elke dag de revue laat passeren. Zorg voor je visie en geef het net als een zaadje dat ontkiemt, elke dag water. Leg de focus niet teveel op het eindresultaat, maar geniet van de reis en het uitzicht dat jou naar je doel zal brengen.

Genoeg redenen om te werken aan je dromen en wensen, want het is jouw leven. Niemand kan jou ervan weerhouden, om te doen wat jij wenst te doen. De enige die dat kan, ben jij zelf. Leef je leven onder de voorwaarden die jij stelt en niemand anders. En mocht het niet lukken, wees dan trots dat je het in ieder geval hebt geprobeerd.

Schrijf vandaag jouw dromen en verlangens in je persoonlijk journaal. Wat er nodig is om een start te maken is vertrouwen. Geef jezelf permissie om te dromen en beloof jezelf één stap te nemen richting jouw droomleven. Neem je die stap, dan volgen er meer en gaat een deur dicht, dan gaat er ergens anders een betere deur open.

Ik wil jou, mooi en bijzonder mens er vandaag aan herinneren, dat jij een innerlijke gids hebt, een kompas, die jou zo graag wil brengen naar het punt in jouw leven, waar je alle vruchten kunt plukken van een leven vanuit overvloed en kunt genieten van alles wat er voor jou is. Alles waar je van droomt is er al. Sta ervoor open en weet dat dit de eerste stap is om jouw dromen realiteit te maken. Vertrouw.

Een vrolijke groet van mij en tot morgen.

Grace Louise.

Jouw post-it memo reminder voor vandaag:

Hoe zie jij jouw leven in de toekomst?

Geniet van je dag en bij deze nog even de link van gisteren, mocht je deze gemist hebben.

Tot morgen voor dag 14.

Warme groet, Grace Louise

Thanks for the blogphoto Comfreak. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *