‘Hoe leer ik mezelf echt kennen?’ Een pittig onderwerp vandaag, want we gaan kijken wie we nog meer zijn, dan de persoon die we in de spiegel zien staan. Ook ik ben lang geleden begonnen met het ontdekken wie ik ben. Door de jaren heen heb ik heel veel over mezelf geleerd. Leuke en mooie dingen, maar ook dingen die ik anders ben gaan doen. Jezelf ontdekken en jezelf beter leren kennen, is niet iets wat je van de ene op de andere dag doet. We groeien ieder moment, wat betekent dat we altijd veranderingen doormaken. Vandaag zijn we niet meer wie we gisteren waren. Iets wat mooi is, want zo komen we uiteindelijk uit bij wie we echt zijn, onder alle aangeleerde programma’s en belemmerende factoren in de breedste van het woord.

Accepteer alles

‘Hoe leer ik mezelf echt kennen’, begint met het toelaten van de gedachte dat er een moment in je leven gaat komen, waarin je alles van jezelf accepteert. Alles wat je heel leuk vindt aan jezelf, maar ook dat wat je het liefst onder het vloerkleed zou willen wegmoffelen. Wat we het liefst weg willen moffelen zijn de kanten van onszelf, wanneer we op ons ‘slechtst’ zijn. Liever laten we alleen onze positieve kanten zien. Toch, om erachter te komen wie we echt zijn, is acceptatie van al onze kanten belangrijk. Het gaat dan niet alleen over accepteren, maar over liefdevol openstaan en omarmen van niet alleen het goede, maar ook het ‘slechte’ en het ‘lelijke’. Het is leren houden van onszelf op alle vlakken. Dit maakt ons tot een geheel, het maakt ons mens.

Mijn lijf

Hoe weet je nu wie je echt bent naast alle positieve kanten? Zullen we een kijkje nemen onder het vloerkleed, naar hoe we bijvoorbeeld over ons lijf denken? Hoewel we allemaal wel de mooie en wenselijke dingen over ons lijf durven benoemen, verbergen we dat wat we als niet mooi ervaren liever heel ver weg. Je lichaam is uniek, werkt uniek en het heeft heel veel moois. Maar is het nu zo, dat je buik minder belangrijk is dan je gezicht? Is je hart soms beter, mooier of belangrijker dan je brein? Alles in ons lichaam heeft een functie. Zou je echt iets van je lichaam willen missen? Stel dat de wereld niets zou hebben met welk uiterlijk dan ook, zou je dan alles willen houden? Wat zou je verbergen en wat mogen anderen van jou zien? Schrijf je gedachten in je persoonlijk journaal. Wees eerlijk tegen jezelf en laat je ‘andere’ kant in alle veiligheid volledig toe.

Op je ‘slechtst’

Laat ik beginnen met een mooi voorbeeld. Mocht je op dit moment in een gelukkige relatie met de liefde van je leven zitten en nog nooit een relatie hebben beëindigd. Dan ben je een van de bofkonten op deze wereld. Maar heb je een relatie beëindigd of ben je al een tijdje vrijgezel, laten we dan eens kijken naar een cruciaal moment. Het moment dat we een relatie voorgoed gedag zeggen en de handdoek in de ring gooien. Vaak zien we dan, dat al het goede wat we ooit lieten zien toen we verliefd werden, in één klap van het toneel verdwijnt. Dit kan trouwen ook gebeuren in vriendschappen of relaties met anderen. We zijn niet meer voor rede vatbaar en kunnen geen normaal gesprek meer met de ander voeren. Ons egoïsme en wraakzucht slaan toe en we worden onmogelijk in de omgang. We zijn op ons ‘slechtst’. Dit is een voorbeeld waar je kunt ervaren wie je ook bent.

Wat broeit er onder het wateroppervlak?

Een ander mooi voorbeeld van ‘Hoe leer ik mezelf echt kennen?’ is het volgende. Wat broeit er onder het wateroppervlak wanneer je boos bent? Heb je jezelf wel eens op een afstand gade geslagen wanneer je boos wordt? Observeer je jezelf wel eens? Hoe ben je dan? Ben je je bewust van de impact die jouw emoties kunnen hebben? Wie ben je als je ‘water’ kookt? Ben je op dat moment iemand die bewust blijft nadenken, kalm blijft en even een time out neemt? Of ben je iemand die compleet uit zijn dak of panty gaat? Laat je er absoluut geen gras over groeien en maak jij direct duidelijk hoe jij ergens over denkt? Of ben jij iemand die zich het slachtoffer voelt, alles lijdzaam ondergaat en zich in alle bochten wringt? Dit om vooral maar niet uit je rol te schieten.

Boos worden is nooit leuk, maar het laat wel zien wat er aan het broeien is onder het wateroppervlak. Boos worden vertelt vaak dat er een verscholen onverwerkte pijn en een niet vervulde behoefte ligt.

Uit goedheid, pleasen of je reputatie?

‘Hoe leer ik mezelf echt kennen’? Nou, dit is misschien ook wel een mooie om naar te kijken en waarschijnlijk confronterend. Je doet waarschijnlijk veel voor de mensen in je leven waar je van houdt. Maar hoe zit het met de mensen in je leven die niet zo belangrijk zijn en die jou misschien geen wederdienst kunnen bewijzen? Mensen die niets voor jou kunnen betekenen? Zou je daar ook behulpzaam voor zijn? Is onbaatzuchtig kunnen zijn ook een deel van jou? Lukt het je om voor dat wat je doet, niets terug te verwachten? Wat is je reactie wanneer er niets retour komt? Komt onze goedheid uit ons hart, pleasen we of gaat het om onze reputatie? Ook hieraan kun je zien wie je op dit moment bent.

Als niemand kijkt

Hoe gedraag je je wanneer je helemaal in je uppie bent en er niemand is die naar je kijkt of iets van je verwacht? ‘Hoe leer ik mezelf echt kennen?’, kun je ook ontdekken op de momenten dat jij aan niemands verwachtingen hoeft te voldoen. Er helemaal geen redenen zijn, om jezelf te bewijzen. Wie ben je op die momenten? Wat doe je dan wel of wat doe je dan niet? Durf jij wanneer je alleen bent en niemand luistert, je kwetsbaar op te stellen en je ‘fouten’ aan jezelf toe te geven? Overkomt jou dat gevoel van onzekerheid ook, wanneer je op bepaalde momenten beseft dat je gewoon mens bent? Mens zoals iedereen om jou heen? Wees ook hier heel eerlijk naar jezelf.

Mijn schoonheidsfoutjes

Schoonheidsfoutjes, ik heb er zeker een aantal gemaakt. Deze onder ogen komen, was soms pijnlijk, maar wel nodig. Dit zodat ik mezelf een aantal zaken ging beseffen en het daarna anders kon gaan doen. We maken denk ik allemaal schoonheidsfoutjes. Niemand onder ons komt daar onderuit. We hebben ze nodig om te leren en vervolgens te groeien. Het lastige van onze schoonheidsfoutjes, is dat 95% voortkomt uit onbewuste gedachten en maar 5% uit bewust denken. Vaak doen we dingen op automatisch piloot en zijn we ons hiervan niet bewust.

Durf jij jouw ‘schoonheidsfoutjes’ onder ogen te zien? Deze te erkenen, te ervaren en jezelf te vergeven? Of is het altijd de fout van iets of iemand anders? Maken jouw ‘foutjes’ dat je vol schuldgevoelens zit of accepteer jij ook hier je menselijkheid?

Wat heeft jouw interesse?

Hoe leer ik mezelf echt kennen, heeft ook te maken met achter jouw persoonlijke interesses en voorkeuren kunnen staan. Ben je open over je smaak, wat jou interesseert of wat jou kan boeien? Dit kan van alles zijn: de muziek waar je naar luistert, de boeken die je leest of de kleding die je draagt. Maar misschien ook de auto die je mooi vindt, het huis waar je smoorverliefd op bent en ook niet onbelangrijk: je seksuele geaardheid.

Om mensen te leren kennen, hoef je soms alleen maar om je heen te kijken. Observeer hun smaak en kijk waar de interesses naar toe gaan. Zo werkt het ook voor jezelf.

‘Missers’

Kijk eens naar je grootste missers en vraag jezelf eens af, of het ‘missers’ zijn in jouw ogen of in de ogen van anderen? Mensen die jou wellicht hun eigen visie hebben opgelegd en die jij bent gaan geloven. Eigenaar worden van alles wat we goed doen of goed hebben gedaan, is gemakkelijk. Echter getuigt het van ware innerlijke kracht, wanneer we ook eigenaar worden van onze ‘missers’. Wanneer we ergens een ‘misser’ maken, betekent dit niet meteen dat we falen. Hoe we op onze missers reageren en wat we er vervolgens mee doen, is belangrijker. Zie je je ‘missers’ als een gelegenheid om iets te leren of blijf je in het gevoel hangen dat het allemaal kommer en kwel is? Kijken en eigenaar worden van je ‘missers’, is ook een manier die antwoord geeft op de vraag:’Hoe leer ik mezelf beter kennen?’ Waar sta jij voor?

Als ik rijk ben dan…

Dit vind ik zelf wel een van de leukste manieren om erachter te komen wie je werkelijk bent. Wat als je schathemelrijk zou worden? Wanneer je elke maand genoeg, maar dan ook meer dan genoeg geld zou hebben. Wat zou je dan doen, waar zou je zijn, met wie en met wie niet? Heb je voor jezelf een idee, waarvoor en voor wie je op dit moment leeft? Leef je het leven van je wensen, of leef je een kopie van een leven wat iemand anders van jou verwacht? Hoe zit jouw leven eruit, wanneer niets je zou belemmeren?

Vanuit je hart

Als laatste een aangelegenheid van het hart. ‘Hoe leer ik mezelf echt kennen?’, leer je ook door eerlijk te zijn over je gevoelens in de relaties die je met anderen hebt. Waarom ben je bijvoorbeeld in een romantische relatie of in een vriendschap? Kom je er iets halen, of kom je iets brengen? Stel, dat je echt een schouder nodig hebt om even op uit te huilen. Door wie zou je dan getroost willen worden en door wie absoluut niet. Welke mensen in je leven, geven jouw het gevoel van vertrouwen en veiligheid? Wat maakt dat jij je ergens thuis voelt en compleet op je gemak? Ook weer iets om over na te denken.

Ik hoop dat je niet al te geschrokken bent van je andere kant. Heb je het allemaal eerlijk opgeschreven? Wees dan trots, maar ook liefdevol naar jezelf. Je minder mooie kanten zijn er namelijk om je de weg te wijzen. Ze vertellen jou waar je het masker lekker mag laten vallen. Net als jij had ik vroeger ook een masker. Mijn masker, was dat ik mezelf niet gewenst voelde. Als jong kind, is mij meerdere malen verteld, dat ik eigenlijk niet geboren had moeten worden.

Als kind kun je hier niet op een cognitieve manier over nadenken, dus gingen deze woorden een eigen leven leiden. Om maar het gevoel te krijgen dat ik wel gewenst was, ging ik in welke relatie dan ook, veel te vaak over mijn eigen grenzen. Wat ik onbewust deed, was mijn eigen ware kern verloochenen. Gelukkig ben ik hiermee destijds aan de slag gegaan, en voel ik mezelf al heel wat jaren meer dan ooit, 100% gewenst. Maar goed, we dragen soms allemaal in meerdere of mindere mate een masker. Thuiskomen bij wie we echt zijn, is onszelf op alle vlakken liefhebben, zodat we al onze maskers voorgoed kunnen afzetten.

Het is goed waar je nu bent

Het is gezond om voor jezelf te kiezen en waar je nu op dit moment bent, is oké. Bewust kiezen om de mens te worden die je werkelijk bent, is moed hebben en dapper zijn. Onze mindere trekjes kunnen ons hierbij helpen. Ze dwingen ons te kijken naar onszelf. Naar onze eerlijkheid en oprecht te zijn over de keuzes die we maken. Accepteer dat je boven en onder bent, hoog en laag, dik en dun, open en dicht, maar ook goed en ‘slecht’. Hierdoor zul je steeds meer groeien en minder last hebben van je confronterende kanten. Uiteindelijk kom je tot rust en ben je blij met jezelf. Blij met de persoon die jij bent. Dan zul jij in je dagelijks leven gaan doen waar je echt achter staat, zonder af te doen aan een ander, noch aan jezelf. Neem de tijd om het weekend over jezelf na te denken en schrijf gerust verder in je persoonlijk journaal.

Tot morgen bijzonder mens aan de andere kant, voor dag 20 en bij deze een reminder voor vandaag en alle dagen die nog gaan komen.

Lieve groet,

Grace Louise

hoe leer ik mezelf kennen

P.S. Gisteren gemist? Blader dan nog even terug naar dag 18.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *