Hoe kun je achter je voornemens blijven staan, ondanks de uitdagingen in het leven? Een mooie vraag voor de tweede dag van deze minireis: ‘Meer energie in 28 dagen’.

Het is nog niet zo lang geleden dat we met zijn allen een toost hebben uitgebracht op het jaar 2021. Misschien heb jij ook nieuwe voornemens gemaakt, maar voelde dit een beetje dubbel. Dit omdat we al meer dan een jaar te maken hebben met het Coronavirus. De moed zou je dan wel eens in de schoenen kunnen zinken. Je hebt jezelf misschien afgevraagd: waarom zou ik nog wat aan die voornemens doen en voor wie? Heeft het allemaal nog wel zin? Hoe kun je in deze tijd achter je voornemens blijven staan?

Voor wie doe je het?

Het heeft zeker zin. Maar laten we samen eerst eens kijken wat ervoor zorgt, dat we ons soms zo kunnen voelen. Wanneer we eerlijk en bewust kijken naar de onderliggende motivatie waarom we goede voornemens maken, dan blijkt dat ongeveer 80% van de mensen dit onbewust, maar ook bewust voor een ander doet. Het klinkt je misschien vreemd in de oren, maar er zijn helaas nog niet genoeg mensen die hun leven leiden, simpelweg omdat ze het leven leuk vinden om te leven. Veel mensen hebben op de achtergrond namelijk een onzichtbaar ‘publiek’, waar men zich niet altijd van bewust is, maar dat er wel voor zorgt dat we ons leven inrichten naar de wensen van dit ‘publiek’.

Dit onzichtbaar ‘publiek’ heeft een ‘stem’ die zachtjes in je oor fluistert en waarvan jij de overtuiging hebt, dat zij jou nauwlettend in de gaten houden. Ze houden een score bij. Van wie zijn nu de ‘stemmen’ in dit ‘publiek’? Het kunnen de stemmen van je ouders zijn, je partner, kinderen, maar ook de stemmen van je vrienden en bijvoorbeeld je werkgever. Wat te denken van al het publiek op social media en de maatschappij? Zoveel ‘stemmen’ die in je oor fluisteren, soms zelf schreeuwen en waar jij onbewust je voornemens voor probeert te realiseren.

Je leeft het leven van en voor een ander. Hoe kun je achter je voornemens blijven staan, wanneer je iemands anders zijn leven leeft?

Waarom doe je het?

Waarom veel mensen dit doen, en waarom ik het vroeger onbewust ook deed, is om een vorm van goedkeuren en acceptatie te krijgen. Het is ons mensen niet aan te rekenen. Dit omdat ons bange ego al eeuwenlang vechtend en ploeterend op zoek is naar liefde en veiligheid. Dit doen we omdat we denken afgescheiden te zijn van de bron van het leven. Hierdoor leggen we de verantwoordelijkheid voor ons leven in handen van anderen. Het goedkeuren bemachtigen waardoor je je waardevol kunt voelen, geeft je als mens immers het gevoel van veiligheid. Echter is het schijnveiligheid, omdat je bouwt op externe factoren die iedere seconde van de dag kunnen veranderen. Het is geen wonder dat je goede voornemens vaak snel weer verdwijnen.

Doe het voor jezelf

Hoe kun je achter je voornemens blijven staan? Door je bewust te worden voor wie jij jouw voornemens zou willen realiseren. De eerste in de rij voor wie je dit zou willen doen, ben jij zelf. Dan een andere belangrijke vraag: waarom zou je jouw voornemens willen realiseren? Omdat het heel leuk is om dit te doen en het de bedoeling is, dat je geluk kunt ervaren in het leven. Bovendien schenkt het niet alleen jou, maar ook anderen plezier, vreugde en voldoening.

Het komt voort uit een verlangen. Een oprecht en liefdevol verlangen voor jezelf en het leven. Het gaat om het gevoel en het is het gevoel van verlangen in plezier en vreugde, dat leidt naar verbondenheid met de bron van het leven. De bron, waarin alles zich bevindt voor het realiseren van jouw voornemens. Jij bent een onderdeel van de bron en hebt dus toegang tot alles wat je nodig hebt.

Wat levert dit jou, maar ook anderen op?

Nu zou je kunnen denken, dat je voornemens alleen voor jezelf realiseren egoïstisch is. Echter is het verreweg van egoïstisch. Wanneer je vertrekt vanuit een puur verlangen gebaseerd op liefde voor het voornemen dat je wilt realiseren, groei je als mens in de verbinding met de bron. Je leert van jezelf houden, van het leven en bent goed in staat om met anderen samen te werken. Het lukt je beter om te geven en te delen zonder voorwaarden of afbreuk te doen aan jezelf of anderen. Je stopt met het uit angst overal controle over te willen behouden en komt in de flow van het leven. Er is vertrouwen.

Hoe kun je achter je voornemens blijven staan? Door bewustwording.

Een goede hulp bij het werken aan je goede voornemens, is je dus eerst bewust worden van dit onzichtbare ‘publiek’ en je onbewuste drang naar goedkeuren, liefde en veiligheid. Wat kom je in je relaties met anderen halen? Wat kom je brengen?

Het tweede wat ik met je wil delen vanuit ervaring, is dat niemand van ons afgescheiden is van de bron van het leven. Dit heb je aangeleerd gekregen, zodat men jou afhankelijk kon houden. Maak de keuze om in de wetenschap te gaan staan, dat jij waardevol bent en dit altijd al was vóór je ervoor koos, om de wereld te geloven in plaats van je eigen kompas en je relatie met de bron van het leven.

Levensgebieden

Goed, gisteren hebben we samen een start gemaakt met kijken waar jij op dit moment in jouw leven staat. Wat belangrijk is, is dat jij een visie hebt over jouw leven en de levensgebieden die op dit moment voor jou van belang zijn. De gebieden waar jij wilt groeien. Hoe zou jij willen dat jouw leven eruit zou zien op de volgende levensgebieden?

  1. gezondheid
  2. sport / bewegen
  3. studie / ontwikkeling
  4. intellectuele leven
  5. liefde en relaties
  6. spiritualiteit
  7. werk en carrière
  8. sociale leven
  9. emotionele intelligentie
  10. karaktervorming
  11. levenskwaliteit
  12. kinderen / ouderschap

Definieer heel duidelijk wat je op elk van deze 12 gebieden zou willen. Dit alles leidt naar je visie en wordt tevens je kompas. Het is belangrijk dat alle keuzes en beslissingen die je maakt, ondersteunend werken, zodat je je voornemens ook echt kunt gaan realiseren. Stel jezelf hierbij de volgende vragen:

Gebruik kernwoorden

Misschien staat bij jou gezondheid op nummer één en is jouw doel bewuster gaan eten, drinken of bewegen. ‘Gezondheid‘ is dan jouw kernwoord. Zo kan het zijn dat je relatie in de steigers staat en dit jouw prioriteit is. Tijd vrij maken en bewust werken aan je relatie is dan het doel. Hier zou je het kernwoord ‘intimiteit‘ kunnen gebruiken.

Heb jij misschien het gevoel dat je werk je al jaren tegenstaat? Bedenk je dan eens wat je echt zou willen doen en ga op onderzoek. ‘Verandering‘ zou hier wellicht een kernwoord kunnen zijn. Confronteert je giro- of bankrekening jou steeds met ‘verrassingen’ waar je eigenlijk niet op zat te wachten?

Dan is bewuster omgaan met je financiën wellicht jouw pad en zijn de woorden ‘verstandig uitgeven’ hier van toepassing. Uiteraard mag jij natuurlijk ook je eigen gevonden kernwoorden gebruiken. Laat deze kernwoorden jou helpen je goede voornemens te realiseren en wees vooral creatief.

Praktisch

Een goede hulp bij het werken aan je goede voornemens is het post-it memo blokje. Ik vind het werkelijk een uitkomst en werk er al heel wat jaren mee. Mijn gezin moet wel eens om mij lachen. Dit omdat ze her en der opgeplakte briefjes vinden, waar soms maar één woord op geschreven staat. Voor mij duidelijk, maar voor hen een raadsel. Op deze manier heb ik voor mezelf een permanente reminder. Zo lukt het mij om mijn focus te behouden en mezelf aan mijn voornemen te herinneren. Je kernwoorden zichtbaar maken door ze op een post-it te schrijven, kan stimulerend werken.

Kortom: werken aan je lijf, open staan voor meer intimiteit, meer tijd voor relaties zoals die met je partner, maar ook familie en vrienden. Meer tijd voor jezelf, lekker wandelen, minder social media en lekker werken aan het realiseren van je voornemens. Kies een onderdeel in jouw leven wat jou het meest aan het hart ligt en ga aan de slag.

Affirmatie: ‘Mijn geluk begint met mij’

Tot morgen voor dag drie van deze minicursus.

Vrolijke groet,

Grace Louise

PS.“Onderzoek alles en behoudt het goede.”

coach Grace Louise

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *