Energie in balans, uit balans of energievretend? Hoe kun je dit niet alleen bij anderen, maar ook bij jezelf herkennen? Welkom terug bij ‘Meer energie en flow in 28 dagen.’ waar we verder gaan met dag 21. Vandaag gaan we kijken naar de verschillende energieën die we als mensen kunnen uitstralen. Als het goed is, heb je gisteren drie lijsten in je persoonlijk journaal geschreven. Een lijst met mensen waarbij jij je energie verliest. Een tweede lijst met de mensen waar jij energie van krijgt en een derde lijst die jou vertelt met wie jij een gelijke, maar ook wederzijdse positieve energie uitwisseling hebt.

Vandaag gaan we afstemmen op de juiste ‘golflengte’. Laten we samen eens kijken of je in het gedrag van anderen, maar ook in je eigen gedrag, kunt herkennen of de energie in balans, uit balans of energievretend is. Door dit te leren herkennen, krijg je een beter beeld van deze verschillende energieën. Vandaag maak je kennis met een aantal type energieën en weet je uiteindelijk ook welke energie jij zelf op dit moment in het leven van anderen uitstraalt.

Type A

Met deze mensen zul je je geen moment vervelen. Zij zijn de types die bruisend en vol lichamelijke energie een ruimte kunnen betreden. Hij of zij heeft op jou het effect als je eerste kopje koffie in de ochtend. Een kopje koffie, dat jou een instant boost geeft, inspiratie en jouw creativiteit wakker doet worden. Deze mensen vinden het geen probleem, om alles te laten zien wat zij in huis hebben en schamen zich nergens voor. Hoewel een lekker kopje ‘koffie’ heel verkwikkend kan zijn, is genieten met mate hier wel van toepassing.

Type B

Een bewust type dat wat beter met zijn energievoorraad omgaat. Deze personen zijn over het algemeen heel vrolijk, creatief, optimistisch en tevreden. Zij hebben een gelijkmatige energie die zij goed en verstandig inzetten en verdelen. Met hen is een rustig en ontspannen gesprek soms net wat je als mens nodig hebt. Balans in het leven staat bij hen hoog in het vaandel.

Type C

Waar je terechtkomt wanneer je met dit type kennismaakt? In een verkwikkende weldadige en gelijkmatige oase van energie. Ze hebben niet veel woorden nodig en lezen moeiteloos tussen de regels door. Het zijn goede luisteraars die het niet nodig vinden om op de voorgrond te staan. Ze zijn geduldig en geven jou de tijd om je verhaal te doen. Na een ontmoeting met deze leverancier zul jij je verbazend positief geladen voelen.

Type D

Heb je de moed een beetje verloren en behoefte aan iemand die geduldig is en je neemt zoals je bent? Dan zit je met dit type helemaal goed. Hij of zij heeft engelen geduld en is een onuitputtelijke bron van inspiratie en hoop. Dit type geeft moeiteloos en met alle liefde de energie die nodig is, om jou van dienst te zijn. Zij zijn oprecht geïnteresseerd in jou als mens en willen weten hoe het nu écht met je gaat. Dit zonder er ook maar iets voor terug te verwachten, dan alleen jullie beider geluk. Heb je iemand in je leven die aan deze beschrijving voldoet? Koester dan deze vriendschap, want het zijn mensen die er altijd en onvoorwaardelijk voor je zullen zijn.

De confronterende energie

Type E

Een eerlijke energie die ook de kenmerken van type A in zich heeft, maar jou met de neus op de kleine lettertjes durft te wijzen. De stukken tekst die heel belangrijk zijn, maar die je vergeten bent of liever niet leest. Ze vertellen jou niet altijd wat je zou willen horen, maar zeggen eerder wat jij nodig hebt om verder te komen.

Soms confronterend en misschien een negatief klinkende leverancier. Echter denkt dit type ook aan jouw belangen op de lange termijn en draagt deze dicht aan het hart. Deze mensen zijn een aanwinst in jouw leven, want eerlijkheid en trouw staan bij hen voorop. Ook al betekent dit, dat zij soms minder aangenaam door hun omgeving worden ontvangen. Hun energie kan heel sterk zijn en soms overrompelend, maar is wel betrouwbaar en constant. Het zijn vaak heel zelfstandige en onafhankelijke mensen.

Type F

Dit is een hardwerkende energie, die er alles voor over heeft om zijn energie van een levenslange garantie te voorzien. Het zijn bikkels die nooit opgeven en altijd doorgaan tot ze hun doel hebben bereikt. Een energie in ontwikkeling, die maar al te goed begrijpt hoe lastig het is, om een stabiele energie te creëren en deze ook vast te houden. Voor deze mensen is het belangrijk, dat zij hun eigen energie in balans houden, om roofbouw te voorkomen.

Zij werken graag met jou samen aan jullie beider ontwikkeling. Mensen die ook openstaan staan voor jouw ervaringen, ontwikkelingen en visie. Jullie kunnen elkaars inspiratie zijn, maar ook zeker van elkaars ervaringen leren. Type F is niet bang voor verandering en komt uit zijn comfortzone als dit nodig is. Zij zijn op weg om het beste uit zichzelf te halen en dit uiteindelijk te delen met anderen. Een goede vriend en een gelijkwaardige energie die soms een beetje kan stuiteren.

De ‘energievreters’

Type G

Type G is een type die niet geeft, maar onbewust energie komt tappen. Van energie in balans is nog geen sprake. Dit type plaatst zijn focus jaar in en jaar op hetzelfde probleem. Iemand die geen verantwoordelijkheid oppakt voor zijn leven, veel onzekerheden en angsten kent en de neiging heeft, om dit op het bord van anderen te leggen. Deze energie laat constant aandacht vragend gedrag zien, zoekt wel naar hulp of begeleiding, maar is er nog niet klaar voor, om de aangeboden oplossingen en begeleiding in te zetten. Het is alsof je steeds dezelfde film kijkt en een ‘happy ending’ waarschijnlijk nog niet in de film is verwerkt.  Deze energie bevindt zich in een constante energiecrisis en is zich niet bewust van de eigen energie.

Jij zult in deze relatie de energieleverancier zijn die uiteindelijk, wanneer je ook de kenmerken van type C of D bij je draagt, een opgedroogde bron wordt. Totaal tot op de bodem berooft van alle energie.

Type H

Een kopieermachine is wellicht een goed gekozen woord voor deze energie. Zij willen alles wat hun concurrent in huis heeft en schromen niet, om dit op elke manier die hen van pas komt te verkrijgen. Heel positief in de uitspraken, zeggen alles wat jij wilt horen en hebben plannen die van hier tot China reiken. Helaas hebben deze uitspraken en plannen vaak geen inhoud. Het kan hen ontbreken aan een doel, waardoor de intrinsieke motivatie op een laag pitje staat.

Dit type lijkt ook op type G, maar weet hoe het andere energieleveranciers voor zich kan winnen en laten werken. Vaak is dit een manipulerende energie. Aan het einde van een ontmoeting met dit type, ben je niet negatief, maar ook niet positief. Het is een energie die het liefst op zijn lauwerkransen zit, maar die deze eigenlijk nog niet heeft verdiend. Zij hopen dat de energievoorraden vanzelf worden aangevuld. Ook hier is van energie in balans nog geen sprake.

Type I

Toxische ‘energievreters’. Alarmbellen gaan af wanneer jij je in het gezelschap bevindt van deze ‘energievreter’. Meteen in de eerste vijf minuten voel jij je energiepeil naar beneden kelderen. Je wordt moe en lusteloos. Het kan zelfs gebeuren, dat je lichamelijke ongemakken gaat voelen. Deze ‘energievreter’ herken je aan het constante klaaggedrag. Ze zijn onaardig, scherp met woorden en onnodig bot. Willen vaak hun gelijk, staan niet open voor jouw argumenten en geven vaak anderen de schuld. Voor weinig zaken in het leven hebben ze een positief woord. Alles is negatief en overal zitten wel haken en ogen aan.

Dit type handelt voordat het heeft nagedacht over de consequenties van zijn gedrag. Een ‘energievreter’ die anderen voor het karretje spant en waar andere energieën die geen eigen mening hebben of niet assertief zijn, zich gemakkelijk door laten misleiden. Ze kunnen aardig zijn in jouw bijzijn, maar hebben vaak dubbele agenda’s.

Herkenning

Ik denk dat je op jouw lijstje wel een aantal energieën herkent. Ik hoop dat zij jou positief beïnvloeden of dat je met hen een gelijkwaardige energie uitwisseling hebt. Misschien klinkt het volgende wellicht heel verbazend in je oren, maar ieder mens draagt alle types in zich. Alle positieve, maar ook alle knokkende, confronterende en ‘negatieve’ energieën . Alle types hebben zich in jouw leven laten zien en van zich laten horen.

Het is namelijk een groeiproces dat elk type in meerdere of mindere mate ervaart. De een doet er wat langer over en de ander wat korter. Uiteindelijk is het de bedoeling, dat ieder type die energie in balans bereikt en ook weet te waarborgen. Wanneer de energie in balans is, is dit een vertaling voor de liefdevolle energie die ieder mens in de kern is en die altijd al aanwezig was en altijd zal blijven. Echter kunnen sommige energieën dit door bepaalde levenservaringen zijn vergeten. Onze levensreis gaat dus over het herontdekken van deze energie die altijd in balans is en in liefdevolle verbinding met andere energieën.

Alles waar het woord ’te’ voor staat

Maar goed, alles waar ’te’ voor staat is uiteindelijk niet goed voor jou. Hoe ga je nu om met de types waar jij je energie onnodig door verliest? Allereerst gaan we ervan uit, dat we het hier niet over ‘goede’ of ‘slechte’ mensen spreken, maar over de energieën die wellicht beter aansluiten op die van jou.

Energieën die jou, maar ook de ander verder brengen in het groeiproces. Je kunt ‘negatieve’ energieën sturen, door hen er op een respectvolle manier eraan te herinneren, dat het wellicht een beter idee is, om over de positieve dingen van het leven te praten. Op deze wijze breng je toch hun energie naar een wat positiever niveau. Daarnaast zijn ‘energievreters’ wel degelijk hele goede leraren. De boodschap die zij brengen luidt: “Wat zijn jouw persoonlijke grenzen en hoe laat jij zien dat jij jouw eigen grenzen als eerste respecteert?”

Jezelf beschermen

Bij hele opdringerige en toxische ‘energievreters’, is het nodig jezelf te beschermen. Het in gesprek gaan en aandacht schenken, is vaak al genoeg om de ander ruimte te geven om bij jou te tanken. Laat je dus niet verleiden tot discussies en ruzies. Hiermee open je jouw deuren, waarbij je de ander uitnodigt, om bij je binnen te komen. Hoewel het afsluiten niet voor iedereen even gemakkelijk is, kun je jouw energie in balans houden, door deze bronnen te negeren, niet in gesprek te gaan, maar wel positieve energie naar de ander te sturen.

Vergeet niet dat het aan jou is, welke relatie je wenst aan te gaan en welke niet. Kijk en ervaar hoe jij je bij bepaalde energieën voelt en besluit zelf, of deze wel of niet van toegevoegde waarde zijn. Daarnaast, is een ieder van ons zelf verantwoordelijk voor de energie die we naar anderen sturen.

Ik hoop dat ik jou  een beter inzicht heb kunnen geven over de energieën in jouw leven. Misschien heb je nu ook inzichten over de energievorm die jij zelf bent. Altijd handig om beide kanten van het verhaal te leren kennen. Op deze manier kun je op een liefdevolle manier werken aan een positieve energie frequentie, waar niet alleen jij, maar ook anderen veel plezier van kunnen hebben. Werken aan een energie in balans, voor een toekomst vol positieve energie.

Tot slot weer een nieuwe post- it memo reminder die je kunt gebruiken om jezelf aan je doel te herinneren.

energie in balans

Een fijne maandag!

Hierbij ook nog even dag 20 voor als je deze nog wilt inhalen. 🙂

Lieve groet,

Grace Louise

Thanks for my blog photo by Morgan Sessions on Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *