Het pijnlijke gevoel van je afgewezen voelen.

De pijn van afwijzing in relaties. Het is een vreselijk gevoel. Het doet namelijk iets met hoe je over jezelf denkt. Wanneer je de bons krijgt in een relatie, dan kan dit een pijnlijke confrontatie met je zelfvertrouwen zijn. Al helemaal wanneer je zeker weet, dat je vrij weinig verkeerds hebt gedaan. Aan de kant worden gezet, terwijl je alles hebt gegeven wat je had. Je motivatie om een volgende relatie aan te gaan, zal hierdoor op een laag pitje komen te staan.

Het rottige aan afgewezen worden in bijvoorbeeld een romantische relatie, is dat dit niet alleen iets doet met hoe je over jezelf denkt, maar dat het kan ook iets veranderen in de relaties en omgang met familie, vrienden of anderen.

Het ligt aan mij

Waarom het pijn doet, is omdat het je zelfvertrouwen en eigenwaarde onder vuur legt. Dit zorgt ervoor dat je niet zo goed meer open durft te staan voor de liefde. Een ander effect die de pijn van afwijzing met zich meebrengt, is dat je liever geen hulp van anderen aanvaart of wilt vragen. Wantrouwen en twijfel kunnen de boventoon voeren. Wat te denken van gevoelens die je in de war maken en waarbij je jezelf afvraagt of je een leuke, gezellige relatie wel verdient. Of je de liefde wel waard bent.

Gedachten die door je hoofd malen en je aan het twijfelen brengen over wie jij bent. Je maalt en maalt en vraagt je af of het misschien toch aan je karakter ligt, je afkomst of aan je uiterlijk. Dit doet pijn en om geen pijn meer te hoeven voelen, sluit je de deur naar je hart.

Waar je nog meer over maalt, is waarom het jou overkomt. Hoe je nu met de pijn en de verwerking van het gedumpt zijn moet omgaan. Het kan zijn dat je last krijgt van schaamte of schuldgevoelens. Waar dit ongemerkt naar kan leiden, is dat je besluit vrijgezel te blijven. De eventuele leuke partners die zich proberen aan te dienen, daar loop je met een grote boog omheen.

Je sluit jezelf af, aangezien je jouw gedachten over een nieuwe eventuele partner, onbewust laat afhangen van de dumpervaring en hoe deze jou heeft doen voelen. 

Een voorbeeld

Dit is even fictief Larx. Een fijne, lieve, zorgzame en betrouwbare, leuke, gezellige man. Iemand die oprecht en met de beste intenties graag met iemand een connectie zou willen aangaan. 

Larx is iemand die alles al voor elkaar heeft. Hij heeft een fijn eigen leven met een leuke baan, een huis, familie, vrienden, hobby’s, etc. Hij is geenszins een man die om sociaal maatschappelijke redenen, of omdat hij niet alleen kan zijn, maar even een partner neemt.

Nop, Larx zijn leven loopt op rolletjes, behalve dat hij nog niet de liefde van zijn leven is tegengekomen. Het is zelfs zo, dat de relaties die hij is aangegaan, helaas beëindigd werden. Larx wordt regelmatig afgewezen. 

Wat nog vervelender is, is dat hij intuïtief weet dat hij al zijn liefde, tijd en aandacht heeft gegeven. Het was de ander die hem hem de bons gaf. Volgens een van zijn ex-partners, lag de schuld bij Larx zelf.

Achteraf besefte Larx ook, dat de partners die hem de bons gaven, dit zonder duidelijke reden of uitleg deden. Het was gewoon abrupt en einde verhaal. Afgewezen worden in de liefde, is de boodschap die Larx ontving. Een boodschap die hem behoorlijk pijn deed. Wat ik je nu ga vertellen geloof je misschien niet, maar deze boodschap hoeft helemaal niet per se over Larx te gaan.

Er kan ook iets anders aan de hand zijn

Dit is ook wat mensen om Larx heen ook zouden kunnen denken. Dat de fout dan toch misschien bij Larx ligt. Echter hoeft dit absoluut niet zo te zijn. Tenzij Larx door omstandigheden, een wanhopig en zoekende man is, die niet kan genieten van zijn eigen gezelschap. Een man die nog geen eigen leven heeft kunnen opbouwen en afhankelijk is van hoe anderen van hem denken in een relatie.

Een man die nog niet heeft geleerd om op zichzelf te vertrouwen, geen fijn verleden heeft en hierdoor controlerend of manipulatief gedrag laat zien. Een man die in relaties stapt, met bijvoorbeeld de intentie veilig- en geborgenheid te vinden. Redenen die voorkomen uit angst en het gemis aan menselijke basisbehoeften.

Maar in dit verhaal, is dit allesbehalve het geval. Larx is juist een open, eerlijke en oprechte man. Hij is waarheidsgetrouw, kan zijn mannetje staan en gaat met gezonde intenties een relatie aan. Larx laat mensen vrij en in hun waarde. Waar Larx geen behoefte aan heeft, is een partner te veranderen naar zijn eigen ideaalbeeld. Larx vindt het juist fijn wanneer zijn partner zichzelf kan zijn en maakt van appels geen peren. Er is dus iets anders aan de hand.

Weinig zelfvertrouwen en eigenwaarde

Veel mannen en vrouwen hebben moeite met hun eigenwaarde en zelfliefde. Heel veel mensen vinden zichzelf niets waard, gunnen zichzelf weinig en zijn afhankelijk van anderen voor hun goede gevoel en geluk. Mannen en vrouwen die moeite hebben met geloven dat er ook maar één iemand is, die van hen zou kunnen houden zoals zij in werkelijkheid zijn. 

Om deze redenen zou het zomaar kunnen zijn, dat Larx zijn ex-partners gewoon niet wisten, hoe zij zichzelf konden zijn binnen de relatie. Wanneer je uit angst en onzekerheid niet jezelf kunt zijn, dan is openstaan voor de liefde best lastig. Larx zijn partners wisten niet, hoe zij de liefde die Larx oprecht voelde en wilde delen, konden aanvaarden en ontvangen. Het zouden personen kunnen zijn, die uit schaamte of het niet open en eerlijk kunnen praten over hun probleem, de relatie in paniek beëindigden. Zodra het serieus werd, nam de ander de kuierlatten en heeft Larx deze nooit meer gezien of gesproken.

Blijf ondanks de pijn van het verbreken van een relatie, trouw aan wie jij bent.

Er is niets mis met jou

Weet dat wanneer jou zoiets is overkomen, het dus niet per se aan jou hoeft te liggen. Er is niets mis met jou. Het universum weet welke partners er echt in lijn liggen met wie jij van nature bent. Wanneer een relatie niet blijkt te zijn wat je hoopte en deze even snel als deze is gekomen ook weer verdwijnt. Wees dan blij dat jou verdere frustratie, emotionele pijn en uitputting bespaard zijn gebleven. Ik zie het zo: het universum waakt over jou.

Gedumpt worden in de liefde is pijnlijk, dat zal ik zeker niet ontkennen. Blijf ondanks dit toch trouw aan wie je bent en verlaat je persoonlijke waarden niet. Door jezelf trouw te blijven, je hart open te houden en van jezelf te houden zoals je bent, zul je uiteindelijk de juiste persoon op je pad krijgen.

Iemand die net als jij alles op een rijtje heeft, een gezonde dosis zelfvertrouwen en zelfliefde laat zien én staat te trappelen om niet alleen van jou te houden, maar met open armen al jouw liefde wil ontvangen.

Liefdevolle groet,

Grace Louise

Dankjewel Jerzy Górecki en Bluehouse Skis via Pixabay voor de blogfoto.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *