Waarom we de waarom-vraag vermijden? Tja, wat zorgt er eigenlijk voor dat we dit doen? Wat maakt dat we deze vraag liever niet gesteld krijgen of willen stellen? Zelf vind ik deze vraag in mijn leven ondanks het mij pijnlijke en geïrriteerde momenten heeft opgeleverd, uiteindelijk toch zeer verhelderend. Dit omdat de waarom-vraag mij altijd meer inzichten geeft. Inzichten en helderheid over de keuzes en beslissingen die ik in mijn leven gemaakt heb of nog wil gaan maken.

Helderheid in het leven kan ons behoeden voor onaangename en onnodige zaken. Inzichten die ons vervolgens begeleiden naar de identiteit die we graag willen ontwikkelen. Het kan ervoor zorgen dat we dichter bij onze authentieke kern komen. Het liefdevolle, eerlijke en transparante stuk van onszelf. Het stuk zonder toegevoegde kunstmatige kleur- geur- en smaakstoffen zoals ik de ‘programmering’ maar noem.

Het ware verlangen onder onze ‘programmering’

Een reden waarvoor we de waarom-vraag liever vermijden, is omdat we weten dat het ons terug kan brengen naar onze ware verlangens. Het verlangen wat onder al onze ‘programmeringen’ verborgen zit. Het deel wat we vaak niet durven laten zien en verborgen houden.

Het doet ons vervolgens beseffen dat we met regelmaat met minder genoegen nemen. Daarom kan het goed zijn wanneer we onszelf afvragen wat de motivatie of intentie is, achter dat wat we denken, zeggen, willen, voelen of doen. Vaak weten we namelijk niet eens de ware reden over veel dingen in ons leven. We staan er niet bij stil en we vragen het ons zelden af. We volgen blindelings het ‘programma’ wat ons wordt voorgeschoteld of is aangeleerd.

Confrontatie in de waarom-vragen

De waarom-vraag stel ik anderen zelden of nooit. Dit doe ik echter niet omdat ik deze vraag niet zou willen stellen. Uit ervaring weet ik dat de waarom-vraag juist veel meer in kortere tijd zou kunnen oplossen. De reden dat ik dit zelden doe, is omdat het voor confrontatie en opschudding kan zorgen. Als mens moet je wel klaar zijn voor het proces waarbij jij jouw ‘kussen’ gaat ‘opschudden’, want soms vliegen de veren je hierbij om de oren. Het kan van alles aan het oppervlak brengen waardoor je je schuldig boos of aangevallen kunt voelen.

Hoe zou het ons lukken, om deze belangrijke vraag in ieder geval beter aan onszelf te stellen? Om deze vraag in ons leven te kunnen stellen en van toegevoegde waarde te laten zijn, is het denk ik belangrijk dat we op een bepaald punt in ons leven zijn beland. Een punt waarbij we met onszelf de waarom-vraag bewust willen aangaan. Dit omdat we beseffen dat we juist door het stellen van deze vraag, bepaalde zaken in ons leven door nieuwe inzichten kunnen loslaten of juist aan kunnen gaan. Dit is een proces wat tijd, aandacht en liefde nodig heeft. Je leert vertrouwen op jezelf.

Niet geschikt voor kinderen

Een doelgroep waarbij het wel beter en verstandiger is om de waarom-vraag nog niet te stellen, is aan kinderen. Dit omdat deze vraag hen het gevoel kan geven iets fout te hebben gedaan. Het kan zijn dat een kind zich hierdoor niet goed genoeg voelt. Wanneer bijvoorbeeld ouders of leerkrachten deze vraag met de ‘wijzende vinger’ aan een kind stellen, komt deze vaak niet voort uit het feit dat men echt willen weten waarom het kind een bepaald keuze heeft gemaakt.

De vraag komt eerder vanuit boosheid of frustratie. Dit voelt ieder kind aan en geloof mij dat deze vraag dan geen enkele meerwaarde heeft dan alleen dat men zijn ergernissen kan uiten. Zijn we echter volwassen en op het punt in ons leven gekomen dat we deze vraag voor onszelf niet meer uit de weg willen gaan. Dan hebben we dit bewust besloten omdat we graag inzicht willen hebben in onze ‘blinde vlekken’. We nemen 100% verantwoordelijkheid voor ons eigen leven. 

Het leiderschap in het leven oppakken

Het liever ontwijken van de waarom-vraag gebeurt ook vaak omdat we ons onbewust nog in het slachtoffer gevoel bevinden. Wanneer we deze vraag echter wel stellen, hebben we dit gevoel verlaten en geven externe factoren niet langer meer de schuld. We weten dat we een keuze hebben en het leiderschap in ons leven te allen tijde kunnen oppakken. Waar we mee gestopt zijn, is alles persoonlijk op te vatten.

Maakt dit de waarom- vraag minder confronterend? Nee, niet echt, want het brengt ons op het pad waar we echt met de billen bloot gaan. Waarom-vragen maken de mens eerlijk en zorgen ervoor dat we inzicht krijgen in wie we zijn en wat we doen. Over onze ware intenties, motivaties en uitgangspunten. Het schijnt een licht op hoe ons leven reilt en zeilt en of we hier echt gelukkig mee zijn.

Het maakt de mens oprecht, kwetsbaar en transparant. Mits deze vraag niet wordt gesteld met een wijzende en beschuldigende vinger, maar vanuit liefde. Dit zowel voor onszelf als voor anderen. Mensen die met zichzelf en met elkaar de waarom-vragen productief aangaan, hebben meestal een goede relatie met zichzelf het leven en anderen. Men vertrekt vanuit liefde, respect, vertrouwen en interesse.

Vanuit liefde voor wie jij bent

Het stellen van waarom-vragen mag er mijn inziens vanuit liefde voor de eigen persoonlijke groei en die van anderen zijn. Deze vragen helpen ons immers onszelf beter te begrijpen. Hierdoor besparen we energie in plaats dat we onze kostbare energie verliezen. Probeer waarom-vragen eens te oefenen bij jezelf. Niet vanuit boosheid, frustratie of het gevoel jezelf te moeten rechtvaardigen of jezelf het te slachtoffer voelen. Maar vanuit liefde voor wie jij echt bent: een unieke en gewenste ziel.

Durf verder te gaan dan het eerste antwoord op je waarom-vraag. Stel een tweede en misschien zelfs een derde of vierde vraag op de vorige vraag. Zo kom je bij de bodem en verkrijg je nieuwe inzichten. Vragen waarbij jij jezelf niet aanvalt of bekritiseert, maar vragen die jou naar antwoorden leiden die je nodig hebt om ’thuis’ te komen. Waarom-vragen die iets vertellen over de keuzes die je gemaakt hebt of nog wilt gaan maken.

Waarom-vragen

Waarom vind ik deze studie niet leuk? En als ik het niet leuk vind, waarom heb ik voor deze studie gekozen? Welk antwoord komt er nu naar boven? Waarom wilde ik met deze partner in een relatie zijn? Wat waren mijn intenties? Waarom heb ik deze intenties?

Waarom voel ik mij zo moe? Geeft mijn lijf signalen en zo ja, waarom doet het dit? Waarom luister ik niet naar deze signalen? Waarom voel ik mij boos als iemand zegt dat…? Waar confronteert de ander mij mee en waarom voelt dit zo pijnlijk? Waarom vind ik het lastig om echt te doen wat ik leuk vind? Waarom wil ik van baan veranderen? Waar loop ik tegenaan in deze huidige functie en waarom blijf ik in deze baan hangen?

Waarom wil ik deze relatie verbreken? Is er iets waar ik voor wegloop en waarom loop ik ervoor weg? Waarom wil ik dit verlangen of deze droom realiseren? Wat levert het mij op en waarom…Waarom wil ik dat ons kind zich zo gedraagt? Vanuit welke ogen bekijk ik ons kind en waarom kijk ik vanuit deze bril? Waarom wil ik dat mijn partner het met mij eens is? Probeer ik de ander te overtuigen en zo ja, waarom? Waarom voelt dit voor mij prettig?

Waarom-vragen brengen je ’thuis’

Waarom-vragen kunnen ons leven en dat van anderen positief veranderen en inzichten geven in conflicten. Ze helpen ons om betere resultaten op alle levensgebieden te genereren en we ontdekken dingen waarvan we ons nog niet eerder bewust waren. Het begeleidt ons naar een geïnspireerd en bezield leven wat bij ons past en waarin we ons als een visje in het water voelen. 

Waarom ik deze blog geschreven heb? I don’t know, just kidding. Nee, ik heb het geschreven omdat ik het leuk vind om mijn ervaringen met jullie te delen. Omdat ik uit ervaring weet hoeveel meer geluk je kunt genereren door de waarom-vraag wel te stellen.

Het is mijn intentie om meer te genereren van dat wat ik prettig, mooi en fijn vind om te doen en te ervaren. Kennis delen is er een van. Waarom? Omdat het zo waanzinnig leuk is en ik graag leuke dingen doe. Het maakt het leven een nog interessanter en waardevoller cadeau om uit te pakken. Waarom? Ik pak graag cadeautjes uit. 😛

Vrolijke groet,

Grace Louise

Thanks for the image Arek Socha from Pixabay!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *