Hoe voorkom  je dat mensen je kwetsen?

Het doet pijn wanneer anderen je kwetsen, maar het doet ook pijn wanneer je erachter komt dat je zelf iemand onbedoeld gekwetst hebt. We kwetsen elkaar allemaal wel eens en vaak gebeurt dit zonder dat we er bewust over nadenken. Hoewel we ervan uitgaan dat het altijd de ander is die ons dit aandoet, is het niet de gehele waarheid. We hebben dit helaas wel met de paplepel ingegoten gekregen, maar degene die zich laat kwetsen ben jij zelf. Het klinkt heel confronterend en toen ze mij dit vertelden moest ik er ook even over nadenken. Laat me je uitleggen hoe dit werkt, wat er gebeurt als mensen je kwetsen en hoe je dit kunt voorkomen.

Weet dat er altijd mensen zijn die kritiek hebben

Weet dat er altijd mensen zullen zijn met een mening of kritiek. Sommigen zullen deze voor zich houden en weer anderen zullen het onverbloemd tegen je zeggen. Of je hierom gevraagd hebt is een tweede, maar het gebeurt. Wees je hiervan bewust, wees er op voorbereid en laat het geen verrassing meer voor je zijn. Wat mensen doen of zeggen heeft niet altijd iets met jou te maken. Waar het wel mee te maken heeft, is ons ego. Hoe men over zichzelf en de ander denkt en wat men als waarheid ervaart.

Laat je het binnenkomen of buiten staan?

Het is belangrijk dat je beseft wat jij met de daden of woorden van anderen kunt doen. Weet dat je zelf kunt bepalen of deze jou gaan raken of niet. Laat je de woorden of daden binnenkomen of laat je ze buitenstaan? Op het moment dat je gaat nadenken over wat men zegt of doet, heb je het binnen laten komen. Dan komt er een proces op gang, waardoor er van alles kan gebeuren in jouw belevingswereld. Je voelt je verdrietig, teleurgesteld of boos. Je gaat twijfelen aan jezelf en hopla, daar is het gekwetste gevoel. Het is dus niet wat de ander zegt of doet wat jou pijn doet, maar het is het nadenken over de woorden en daden die de uitkomst van jouw gevoel bepalen.

Een mooi voorbeeld

Stel je hebt een nieuwe jas gekocht of je hebt je haar een kleurtje gegeven. Iemand geeft er ongevraagd zijn mening over. De jas staat je niet en hoe kun je nou zo’n haarkleur nemen? Of je bent niet gevraagd op een gezellig feestje, terwijl je dit enigszins wel had verwacht. Dan kan het zomaar gebeuren dat jij je helemaal uit het veld geslagen voelt. Een naar gevoel wat als je niet oppast, heel nadrukkelijk en lang aanwezig kan blijven en je dag op zijn kop kan zetten.

Hoe komt dit nou?

Op het moment dat je het binnenlaat, ben je gaan nadenken over dat wat er is gezegd of gedaan. Je bent jezelf gaan afvragen of de jas die je in eerste instantie super leuk vond, eigenlijk wel zo leuk is. Misschien had je beter een andere haarkleur kunnen kiezen en staat deze kleur je voor geen meter. Je hebt waarschijnlijk iets gedaan wat de ander niet leuk vond en bent daarom niet uitgenodigd. Wat je gedaan hebt weet je niet, maar je legt de schuldvraag maar alvast bij jezelf neer. Het heeft je allemaal aan het twijfelen gebracht, jou uit je kracht gehaald en je verteld dat je niet goed bent zoals je bent.

Het nadenken en er een waarde aan geven

Het nadenken heeft er dus voor gezorgd dat je er een gevoel bij hebt gekregen. Dit is waar het fout gaat. Onze gedachten creëren gevoelens en die gevoelens zorgen voor een reactie. Een reactie waardoor we ons gekwetst voelen. Het is dus niet de ander die onze gevoelens creëert, maar we creëren ze zelf. Wij creëren de gevoelens door deze binnen te laten, erover na te denken en er een waarde aan te geven. We hebben de waarheid van de ander tot onze waarheid gemaakt. Dit is een cruciaal gegeven en wanneer je je hiervan bewust bent, kun je het verhaal een heel andere wending geven.

Bewust met je gedachten omgaan

Jij kunt de uitkomst van jouw verhaal een wending geven, door bewust te leren omgaan met je gedachten. Vraag jezelf af of jouw gedachten wel de waarheid zijn. Helaas reageren en handelen wij mensen vaak uit het onbewuste en impulsieve stukje mens-zijn. Het is dan ook oefenen om je gedachten te sturen en een goede plaats te geven. Het betekent werken aan de persoon die jij in werkelijkheid bent.

Leer jezelf kennen, weet waar je voor staat en blijf trouw aan jezelf. Het is jezelf afvragen wat jouw waarheid is en ernaar streven om ook te leven naar deze waarheid. Wanneer je intenties liefdevol, oprecht en eerlijk zijn naar jezelf en anderen, hoef je nergens aan te twijfelen en leef je in de waarheid. Dit is een goede basis die ervoor kan zorgen dat jij de volgende keer minder snel uit je kracht stapt of jezelf verliest in twijfels, onzekerheden of onwaarheden.

Jouw vrije wil en het privilege tot het maken van keuzes

Wees de baas over je denkpatronen en bepaal wat je binnen of buiten laat staan. Ga in je kracht staan en wees niet bang deze te laten zien. Vergeet niet dat we allemaal een vrije wil hebben gekregen en het recht om keuzes te maken. Gebruik ze beiden op een positieve manier en je zult zien dat jij je steeds minder gekwetst zult voelen.

Het is net als wandelen in een winkelcentrum. Er zijn winkels die je super leuk vindt, maar er zijn ook winkels waar je nooit naar binnen zult gaan. Simpelweg omdat de stijl die ze verkopen niet bij jou past. De winkel mag er zijn, alleen jij hoeft er niets te kopen. Je koopt immers alleen wat je leuk vindt en waar je smaak naar uitgaat. Wat jou interesse niet heeft, laat je lekker staan en dat scheelt  vele miskopen.

Door ervaringen worden we een rijker en wijzer mens.

Met een welgemeende groet,

Grace Louise

See you next time.  🙂

Blog Photo by Toa Heftiba on Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *