Het gevoel dat je niet genoeg bent

Het gevoel dat je niet genoeg bent, heb jij dit ook wel eens? Ik wel hoor en het kan behoorlijk lastig zijn. Een naar gevoel dat je soms dagen kan achtervolgen. Alles lijkt bij een ander altijd beter te gaan en het gras is altijd groener dan in jouw tuintje. Als je een tuintje hebt dan, want ik heb tegenwoordig een balkon, grapje. Maar goed, is het eigenlijk wel zo? Zijn de mensen om jou heen nu zoveel beter dan jij? Is je buurvrouw slanker en daardoor gelukkiger of heeft jouw vriendin een beter betaalde baan, waardoor zij zo lekker in haar vel zit? Is het zo dat de zoon van je vriend met een atheneum advies later een betere baan gaat krijgen dan jouw zoon? Allemaal gevoelens die je behoorlijk parten kunnen spelen.

Kwalijke gewoonte

We zijn mensen en mensen kunnen wel eens last hebben van een kwalijke gewoonte. We vinden het namelijk heerlijk om onszelf te kastijden en doen dit door onszelf te vergelijken met anderen. Met dat vergelijken doen we onszelf overigens helemaal geen plezier, want zeg nu zelf: Wie gaat er nu honden met katten vergelijken of appels met peren? Het heeft geen enkele zin en toch doen we het. In deze maatschappij waar het hele mediacircus er ook nog eens een schepje bovenop doet, worden we meegesleept in een wereld die allesbehalve echt is. Hierdoor dreigen we de realiteit soms een beetje uit het oog te verliezen.

Bijna perfect

In het mediacircus komt van alles voorbij. Bijna totale perfectie als je het mij vraagt. Super mooie dames en heren die werkelijk geen grammetje vet hebben. Grote auto’s, kleding van dure merken met namen die ik niet eens normaal kan uitspreken. Mensen die het helemaal gemaakt hebben, althans zo lijkt het. Huizen om van te kwijlen en alleen maar happy people die met een grote glimlach de wereld schijnen te veroveren. Alles lijkt bijna perfect, bijna…

Op dezelfde poepdoos

Wat we vergeten en wat we ook niet zien, is dat anderen natuurlijk net zoveel sores hebben als wij. Ze poepen en plassen op dezelfde poepdoos. Zij hebben net als jij hun verdriet, pijntjes, teleurstellingen, slapeloze nachten en problemen. Net als jij hebben ze die vreselijke vergelijkingsdrang en voelen zij zich van tijd ook niet goed genoeg. Eigenlijk zijn we en doen we allemaal hetzelfde, yep. Hoe kom je nu uit die kudde schapen en ga jij je weer lekker gewoon jezelf voelen en daar ook heel blij mee zijn? Hoe zorg je ervoor dat je niet bezwijkt onder deze druk die zegt dat het allemaal veel en veel beter moet en jij dus nog steeds niet goed genoeg bent?

Wees je bewust van de onwaarheden waarin jij gelooft

Het begint dus eigenlijk allemaal met jezelf bewust te worden dat de gedachte met de daarbij horende emotie en vergelijking van binnen komt. Vanuit jou en niet vanuit die ander. Jij maakt er in je hoofd een prachtig kerstverhaal van en gelooft in al deze onwaarheden. Wees dus eens oprecht naar jezelf en denk eens aan iets waarvan je weet dat jij je vergelijkt met een ander. Dat kan natuurlijk van alles zijn: je uiterlijk, je moeder- of vaderschap, je huis, auto, je relatie, je baan, je gewicht of bijvoorbeeld je financiële status. Kijk eens naar de beperkende gedachte die jij daarover hebt. Ik ben te…Hij heeft een veel leukere…Zie je wel ik kan niet…Wat zij doet gaat mij nooit lukken want… Ik ben te verlegen dus…Zij heeft veel betere…Ik ben geen goede moeder want…Hij heeft meer…enz. Welke beperkende gedachte heb jij als ‘waarheid’ over jezelf aangenomen?

Weet je nog?

Oke, dan gaan we nu als de wiedeweerga die gedachte vervangen met iets heel anders. Pak nu meteen een pen en papier, ga lekker zitten en hier komt het. Herinner jij je een moment, een tijd of een gebeurtenis waarbij je super trots was op jezelf? Een moment dat je wel een sprongetje in de lucht kon springen van blijdschap? Iets wat op dat moment ook de waarheid was en waar je trouwens heel tevreden over was? Weet je het nog? Kun je dat gevoel nog even terughalen? Beloof mij dat je het allemaal gaat opschrijven.

Ik ga je een beetje helpen met het veranderen van je gedachten

Die keer dat jij de collecte bent gaan lopen voor de hartstichting en je mega veel hebt opgehaald. Wat te denken van dat dieet dat je hebt volgehouden waardoor je nu weer lekkerder in je vel zit. En ja, dan was er ook nog die avond op dat feestje waarbij je iemand even een hart onder de riem hebt gestoken. Oh en weet je nog al die belangeloze hulp die je op school hebt gegeven, zodat alle kinderen lekker aan het paasontbijt konden meedoen. En dan die ene keer dat je het eigenlijk tien kleuren in je broek deed, maar toch je mond open deed en voor iemand bent opgekomen. Wat je was vergeten, is de gebeurtenis waarbij je de waarheid vertelde, ook al wist je dat dit wel even lastig verhaal kon worden.

Ik weet het nog wel en jij?

Aha, ja je weet het nog wel, de avond waarop je tegen die leuke man hebt durven vertellen wat je voor hem voelde. Wat te denken van die vervelende cursus die je toch maar hebt gedaan, ook al had je faalangst. Weet je nog hoe blij ze waren op je werk toen je met die werkelijk geniale oplossing kwam? En wat te denken van die ene keer dat je het zwembad insprong, terwijl je eigenlijk zo’n vreselijke angst voor water hebt? Dit deed je toch maar even om voor je kinderen het goede voorbeeld te zijn.

“Kijk, dit ben ik en ik ben goed zoals ik ben”

Kijk zodra je begint te beseffen welke onwaarheden jij jezelf op de mouw hebt gespeld, zul je steeds beter in staat zijn om je gedachten aan te passen. Elke dag een stapje en weer een stapje naar meer zelfvertrouwen, blijheid, dankbaarheid, nog leukere ervaringen, overwinningen en vooral liefde en respect voor jezelf. Net zolang tot je in de spiegel kijkt en zegt:” Kijk, dit ben ik en ik ben goed zoals ik ben!”

Niet vergeten dus! 🙂

Warme groet,

Grace Louise

Photo by Clem Onojeghuo on Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *