Fantaseren, doe jij het ook wel eens?

Fantaseren, ik las er laatst een artikel over. Ik bedacht mij dat mensen zichzelf soms een slag in de rondte fantaseren. Ook ik heb daar nog wel eens last van. Vooral op het gebied van mijn carrière.

De verkeerde kant op fantaseren

Al geruime tijd ben ik bezig iets op touw te zetten, maar het komt niet helemaal uit de verf. Simpelweg omdat ik de verkeerde kant op fantaseer. Yep, soms ben ik wel eens onzeker over mijn sprekers capaciteiten. Voor een groep mensen staan vind ik best eng, terwijl ik dit eigenlijk in mijn vorige werkzaamheden al zo’n dertig jaar heb gedaan. Dan kom ik erachter dat fantaseren heerlijk is, maar dan moet ik wel de goede kant op fantaseren en actie ondernemen op het positief fantaseren. Dus oefen ik met het voordragen en lig ik zo nu en dan compleet in een deuk om mijn prachtige bloopers. Je zou mij eigenlijk stiekem moeten zien.

Fantaseren over hoe mensen over je denken

Tja, deze ken je vast wel; je prachtige fantasie over hoe mensen over je denken en dit terwijl je absoluut niet in iemands hoofd kunt en hoeft te kruipen. Ik zal je vertellen dat er onder ons mensenvolkje lieden zijn die echt de mooiste sprookjesboeken zouden kunnen schrijven, bestsellers wel te verstaan. Mensen die er een gewoonte van hebben gemaakt om de verkeerde kant op te fantaseren. Zo weet ik uit ervaring welke bijzondere fantasieën mensen over ondergetekende hadden. Prachtig, was het nu ook maar zo dat ik hun fantasie kon delen, whaha!

De wildste fantasieën

Dus zit je thuis te denken aan iemand waar je de laatste tijd niet veel van hebt gehoord en meteen gaan er de wildste fantasieën door je hoofd. “Er zal vast weer eens iets mis zijn” hoor je jezelf weer fantaseren. Het lastige is dat je je fantasie een fantasie laat blijven. Beter is het om te beseffen dat je een keuze hebt. Dat het beter is om de telefoon te pakken of je jas aan te doen en stappen te ondernemen die je informatie geven. Het scheelt je een enorme dosis energie en de realiteit is vaak heel anders dan je prachtige fantasie. Ik heb geleerd om op de man af te gaan en ja, soms kan dit confronterend zijn. Mensen vinden dit soms knap lastig en heb ik er mensen door verloren. Toch blijf ik dit doen, want het schept duidelijkheid en dat is iets waar ik enorm veel behoefte aan heb.

Met het krieken van de dag

Dat fantaseren begint eigenlijk al met het krieken van de dag. De bellen gaan in ons hoofd af en meteen komt onze fantasie in actie. “Wat moet ik vandaag allemaal doen en ga ik het redden met mijn tijd vandaag? En dan nog die vreselijke boodschappen. Wat zal ik nu weer eens voor het avondeten op tafel zetten? Shoot, moet ik ook nog de tijd vinden om het strijkgoed er doorheen te jagen. Pff, zo kom ik natuurlijk niet aan sporten toe vanavond. Kan ik weer niet doen wat ik wilde! Willem zal het wel weer druk hebben en er vast niet aan denken om de vaatwasser uit te ruimen.” Willem echter, is zich nergens van bewust en had je het Willem gevraagd, dan was hij vast en zeker bereidwillig geweest.

Onderneem actie op je positieve fantaseren

En zo fantaseren we er lekker op los en allesbehalve de goede kant op. Het scheelt zoveel energie en tijd wanneer je de koe bij de horens pakt en wat  gaat doen. Stoppen met denken en actie ondernemen die je antwoorden oplevert waar je wat aan hebt. Vragen, plannen, afspraken maken, delegeren en gaan met die banaan!

Goede voornemens

Het is al bijna eind november en straks toosten we met een lekker bubbeltje op het nieuwe jaar. Uiteraard met de nodige goede voornemens. Voornemens waar we heerlijk over kunnen fantaseren en waarbij we de mooiste eindresultaten behalen. Niets mis mee, maar vaak laat de realiteit een ander plaatje zien. Soms gaat het niet meteen in één keer goed met het oppakken van het sporten. Bijkt dat het best een lastig is om je aan je nieuwe lifestyle te houden. Kom je erachter dat het realiseren van je wensen gekoppeld is aan het ondernemen van beslissingen. Het komt helaas niet zomaar even aan je deur kloppen. En ja hoor, je begrijpt het al. We gaan van positief fantaseren weer helemaal de andere kant op en zetten de hakken in het zand. De mooie fantasiebubbel klapt kapot en meteen geven we op. Laat maar zitten, het gaat me toch niet lukken, grrrr. Het hanteren van een keuze slaan we gewoon over en we vergeten dat er een gulden middenweg is…

Verleden, toekomst en het nu

Natuurlijk is fantaseren over de toekomst heerlijk en kan het je zeker iets opleveren. Echter geldt ook hier dat je je fantasie in daden moet omzetten. Daden die plaatsvinden in het nu, in het heden. Dit is iets wat ook vele mensen neigen te vergeten. We vertoeven met onze fantasie niet alleen te vaak in het verleden, maar ook in de toekomst. Het verleden kan ons alleen een positieve opbrengst opleveren wanneer we er lering uit trekken en het achter ons kunnen laten. Zo werkt het ook met de toekomst. Deze realiseer je door de positieve kant op te fantaseren, juist door te genieten van wat er NU is. Zo breng je als vanzelf alles wat je aan fantasieën hebt voor de toekomst steeds een stukje dichterbij. Wees gelukkig in het NU, van wat er NU is en fantaseer je NU helemaal wild over hoe gezegend je NU bent! Dit heet genietend fantaseren. Ik fantaseer op dit moment hoe heerlijk het is om voor jullie dit blogje te schrijven. Zalig in alle rust op mijn vrije donderdagmiddag met mijn laptop op schoot.

De voordelen van positief fantaseren

Oké, de goede kant op fantaseren heeft dus echt zoveel voordelen. Je pakt eerder je verantwoordelijkheden met optimisme op, waardoor je minder stress zult ervaren. Je doelen worden steeds zichtbaarder, maar ook haalbaar, omdat jij jouw positieve fantaseren ook daadwerkelijk omzet in actie. Hierdoor stijgt je zelfvertrouwen, omdat jij jouw positieve fantasie in beweging brengt en resultaten ziet. Je boosheid en frustratie over jezelf, over andere mensen of bepaalde situaties gaan tot het verleden behoren. Je stopt namelijk met het negatief fantaseren over eventuele sprookjesverhalen Je wenst er gewoon niet meer in te geloven. In het heden ga je rechtstreeks op je doel af en zorgt ervoor dat je informatie krijgt die jou de positieve kant op brengt. Het lukt je steeds beter om positief te fantaseren, omdat je je realiseert dat dit jou gelukkig maakt.

Reflecteer

Het is goed om aan het einde van elke dag jezelf even een moment van reflectie te geven. Je bewust te worden van alle fantasieën die je vandaag hebt gecreëerd. Hebben ze je verder gebracht of juist een stapje terug? Welk effect hebben jouw fantasieën op je humeur gehad en hielpen ze jou om optimistisch door je dag heen te wandelen? Zijn ze een positieve bron geweest in de relaties tot jezelf en anderen? Dan mag ik je ook zeker meegeven dat je echt niet alleen bent met die wilde fantasieën. We fantaseren allemaal en we doen het ook allemaal twee richtingen op. Daar zijn we mens voor en positief fantaseren is iets wat je bewust moet oefenen. Dus oefen er lekker op los zou ik zeggen en uiteindelijk weet je niet beter, let maar op.

Tena Lady

Zo over fantaseren vandaag. Ik ga nog even verder met actief fantaseren en maak nog wat testjes met het in publiek spreken. Die workshop voor de dames komt er, ook al staat het zweet mij op mijn voorhoofd. Misschien zal ik me wellicht hier en daar verspreken en moet ik uit voorzorg alvast een pakje Tena Lady kopen. Toch kijk ik ernaar uit, want mensen inspireren en motiveren vind ik werkelijk geweldig! Het komt goed en ik ga ervan uit dat ik je dan zie. Ik wens je een mooie dag en succes met het positief fantaseren!

Warme groet,

Grace LouiseLife coach Grace Louise

Blog Photo by Greg Rakozy on Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *