Energie: zit ik op de juiste golflengte? Een vraag die je jezelf zou kunnen stellen op de momenten dat het leven niet loopt zoals je zou willen. Echt leven, connecties maken, je gelukkig voelen en genieten. We willen het allemaal en toch zijn veel mensen niet op één lijn met de energie die dit mogelijk maakt. Van binnen dragen mensen vaak heel andere gedachten met zich mee dan men laat zien in het dagelijks leven. 

Waar denk je echt aan?

Zo is het dan ook dat voordat je ook maar een woord hebt gesproken, de energie die je uitstraalt meer vertelt dan je denkt. Het is alsof je naar radio Veronica luistert, maar van binnen aan radio 538 zit te denken. Daarom is het niet alleen belangrijk om je bewust te zijn van wat je denkt, maar hierin voor jezelf eerlijk en oprecht te zijn. Het is oefenen om bewust in het leven te staan, zodat je ook daadwerkelijk dat in het leven naar je toetrekt waar je oprecht blij van wordt. 

Wat klopt er niet?

Vraag je steeds af of dat wat je van binnen denkt in overeenstemming is met wat je aan de buitenkant laat zien. Is het echt met elkaar in overeenstemming? Energie is namelijk altijd eerlijk en kan niemand voor de gek houden. Ook al zul jij nog zo je best doen om je ware gedachten, gevoelens en emoties niet te laten zien, anderen zullen jouw energie voelen. Misschien lukt het mensen niet direct om deze energie te vertalen in gedachten en woorden, maar men voelt wel degelijk dat er iets niet helemaal klopt…

Waarover gaan je blokkades?

In mijn werk als coach pik ik deze energie op, waardoor ik mijn cliënten sneller kan laten zien waar zij niet op één lijn zitten met hun eigenlijke wens, gedachte en gevoel. Waar men niet oprecht is naar zichzelf. Dit kan soms heel confronteert zijn, maar het helpt de persoon in kwestie om te zien waar het spoor geheel de andere kant opgaat en men beter eerst kan kijken waarover de blokkades in het denken gaan. 

Wat je horen wil, is soms iets anders dan wat je horen moet

Mijn cliënten hebben immers een hulpvraag en ik wil er graag voor zorgdragen dat ik hen optimaal kan begeleiden in het realiseren van hun wensen. Dan kan het wel eens voorkomen dat je als cliënt niet krijgt te horen wat je zou willen horen. Soms kan het zijn dat je te horen krijgt wat je moet horen, maar wat velen je misschien niet durven te vertellen.

Het is dan ook goed dat we samen gaan ontdekken welke beperkende overtuigingen er meespelen op de achtergrond van je brein. Gedachten die het proces van groei tegenhouden.

Overtuigingen

Beperkende gedachten kunnen overal vandaan komen. Veel komt uit je jeugd en vanuit de overtuigingen die je daar onbewust aangeleerd hebt gekregen. Later in je leven kom je in de maatschappij ook weer allerlei gedachtegoed tegen, waar je vaak wederom onbewust in meegezogen wordt. Er is dan ook veel negatief groepsdenken waar heel veel ellende uit voortkomt.

Veel mensen verkeren in de staat van groepsdenken wat je in veel stellingen kunt terugzien. Stellingen als: de wereld is een nare plek, homo’s en lesbiennes zijn verkeerd en suiker is slecht. Eigenliefde en seksualiteit zijn zondig en verdorven. Buitenlanders zijn onruststokers en slank zijn is gezond.

Vegetariërs zijn beter dan vleeseters en atheïst zijn is verkeerd. Zo hebben mensen vele groepsovertuigingen die de rem zetten op de persoonlijke groei. Trouwens niet alleen op de persoonlijke groei, maar ook op de vooruitgang van de wereld in het algemeen.

Van binnen naar buiten

Hierdoor sturen we allemaal energie van binnen naar buiten die in tegenstelling staat met dat wat we op zielsniveau eigenlijk weten. Omdat we deze energie van binnen voelen, creëren we met deze energie de realiteit in ons leven en soms ook in dat van anderen.

De energie die we uitzenden komt dus niet overeen met dat wat we werkelijk op zielsniveau willen, maar ook weten. We willen namelijk een fijn leven, goede en liefdevolle connecties, gelukkig zijn en ons gezond voelen. Met al dat aangeleerde groepsdenken gaat dit helaas niet lukken. De bewijzen zien we dan ook overal in de wereld om ons heen.

In ons eigen kringetje

Ook in ons eigen kringetje hebben we gedachten die een energie vormen waardoor we niet verder komen in onze groei. We lopen vast en komen vervolgens terecht in een gat. Misschien herken jij deze gedachten ook wel: “Ik wil afvallen, maar het gaat mij toch niet lukken, want ik ben niet sterk genoeg. Het zou fijn zijn als mijn relatie goed zou lopen, maar dat lukt alleen als mijn partner zou veranderen.

Mensen zijn niet te vertrouwen, dus een leuke relatie zit er niet in. Wat zou het heerlijk zijn als ik mijn droom zou kunnen realiseren, maar ja: dromen zijn bedrog. Een andere baan zou super zijn, maar ik word toch niet aangenomen. Het is mijn leeftijd, tja..

Ik zie er niet uit en dat zal altijd wel zo blijven. Mijn leven gaat niet veranderen, want ik heb gewoon een zwaar leven. Ik ben nu eenmaal gevoelig en hier kan ik niets aan doen. Geluk is ver te zoeken in mijn leven, want het pech achtervolgt mij gewoon. Ik ben een pechvogel. Ik heb echt geen tijd, want ik heb het zo verschrikkelijk druk”, etc, etc.

Allerlei pogingen

Het grappige is dat we dan toch aan de buitenkant allerlei pogingen doen om dat wat we willen te realiseren en neer te zetten. In de tussentijd zijn we ons echter niet bewust van onze interne criticus. Deze zorgt ervoor dat we niet op één lijn zitten met de energie die aansluit op onze echte wens. 

Energie is trouwens gewoon energie. Er is geen negatieve of positieve energie. Wat er wel is, is het feit dat wij mensen deze energie op vele manieren kunnen  inzetten, ervaren, interpreteren en verzenden. Energie is simpelweg energie en het is maar met welke gedachtengang jij deze energie in gang zet. Hoe je over een bepaalde energie denkt, maakt het in jouw perceptie positief of negatief.

Wees je bewust van je energie

Het is dan ook belangrijk om je bewust te zijn van je gedachten, want gedachten zijn energie en energie kan creëren. Vraag je dus altijd af of jouw interne energie, jouw gedachte, overeenkomt met wat je echt zou willen. Merk je dat je eigenlijke energie, je interne gedachte niet overeenkomt met dat wat je laat zien en in actie omzet: ga dan bij jezelf te rade. Vraag jezelf eens af, of wat je denk eigenlijk wel echt de waarheid is?

Sommige patronen en gedachtengangen zijn namelijk heel hardnekkig. Kom je er voor jezelf niet uit, maar zou je wel graag willen groeien? Weet dan dat je het wel zelf doet, maar je het niet alleen hoeft te doen. Pak je persoonlijke ontwikkeling op, want dit kan voor jou een hele goede manier zijn om voor eens en voor altijd korte metten te maken met belemmerende overtuigingen. Dan lukt het ook jou om jouw leven weer onder eigen beheer te nemen en een leven te ervaren wat jou op het lijf is geschreven. 

“Voordat je ook maar één woord hebt gesproken, heeft je energie namelijk al meer verteld dan je denkt.”

Met warme groet,

Grace Louise.

coach Grace Louise

Met dank voor mijn blogfoto aan  Colin Behrens from Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *