Een leugentje om bestwil en pleasen. Misschien is een leugentje om bestwil soms een oplossing. Ik denk dat we dit allemaal wel eens hebben gedaan. Maar waarom zetten we die leugentjes om bestwil eigenlijk in en wat kan het gevolg zijn van al die leugentjes om bestwil? Wat als een leugentje om bestwil de gewoonste zaak van de wereld wordt en overgaat in pleasen?

Iemand zich rot zien voelen, zien dat iemand ongemak, verdriet of pijn ervaart, is een vervelend iets, I know. We zien en ervaren dit liever niet, omdat we het ongemak herkennen en dit dicht in de buurt van onze eigen verborgen pijnen, teleurstellingen, onzekerheden, angsten en verdriet komt. Dus gooien we er zo af en toe een leugentje om bestwil tegenaan, om het leed allemaal te verzachten.

Het rotte aan leugentjes om bestwil

Maar weet je wat het rotte is aan een leugentje om bestwil? Ze leiden vaak naar meer leugentjes om bestwil en uiteindelijk worden ze de normaalste zaak van de wereld. Steeds meer leugentjes om bestwil gaan uiteindelijk over in pleasegedrag en pleasen ervaren de meeste mensen allesbehalve als oprecht.

Dit pleasen doen mensen niet alleen in hun romantische relaties, maar men doet het min of meer in alle relaties. Men zorgt er zoveel mogelijk voor dat anderen geen greintje ongemak ervaren. Zo kun je namelijk voorkomen dat je zelf ongemak voelt. Waar het uiteindelijk om draait, is niet het gevoel van die ander, maar eerder het eigen gevoel.

Maar goed, vaak zijn we dus bezig met partners en anderen blij en zoet te houden en ervoor te zorgen dat men maar niet van streek raakt, teleurgesteld is, boos wordt of het ergens niet mee eens is. We vinden confrontaties maar lastig, ook al kunnen ze juist voor heel veel helderheid zorgen. Het ontbreekt ons vaak aan het vertrouwen in anderen en dat zij de de waarheid wel degelijk kunnen dragen.

Mijn partner kan de waarheid niet aan

Vanuit de gedachte dat bijvoorbeeld een partner de waarheid niet aan zou kunnen, ontstaat dan vaak een leugentje om bestwil. Een leugentje, waarmee we onze eigen ‘veiligheid’ en die van de ander denken te kunnen waarborgen. Maar waar laat je de ander dan in geloven? Een leugentje om bestwil komt vaak uit onzekerheid, schaamte of angst. Dus pleasen we hier en daar en creëren soms een leugentje om bestwil.

Overigens doet niemand dit zonder reden. Het levert ons altijd iets op. Helaas verwijderen we hierdoor onszelf steeds verder van onze authentieke kern. We raken niet alleen steeds verder verwijderd van wie we zijn, maar ook van onze innerlijke waarde, kennis en kracht. 

Weet je, misschien denk je dat een leugentje om bestwil en pleasen je relaties en leven gemakkelijker maakt, maar brainstorm eens met me mee. Zou het leven kwalitatief echt beter worden voor jou en die ander, wanneer je altijd maar in de wil, wensen en ideeën van de ander meegaat? Je altijd maar bezig bent met niemand tegen de haren in te strijken, op je tenen te lopen en nooit echt voluit en vrij te zeggen wat je echt voelt en denkt? 

Wat levert het je op?

Maakt het je relatie echt beter, wanneer je je maar gedraagt zoals de ander wenst, doet wat de ander wil en zegt wat de ander wil horen? Wat levert het je op? Wat zou je zelf liever hebben? Heb jij liever dat iemand bij jou leugentjes om bestwil verzint, aan het pleasen is, of prefereer je dat iemand oprecht de waarheid zegt en je capabel genoeg vindt om ermee om te gaan?

Vraag je eens af, of het gezonde vruchten in je relatie zal afwerpen, wanneer je in een strak keurslijf loopt, steeds een masker op moet zetten en constant aan het pleasen bent om de relatie maar te kunnen verdragen? Is dit niet een vreselijk iets?

Zou jouw bestaan en dat van anderen erop vooruitgaan, wanneer je iedereen kan overtuigen van het feit dat je net als iedereen bent en braaf in de kudde blijft lopen? Als je zit, praat, eet, drinkt, lacht en doet zoals je partner of iedereen om jou heen van jou verwacht? Zul je er echt gelukkiger van worden, wanneer je erin slaagt om je eigen unieke kern weg te moffelen en niemand te laten zien of vertellen wie je nu echt bent en wat jouw ware verlangens zijn?

Zet het zoden aan de dijk wanneer je je onzichtbaar maakt, of ben je dan simpelweg bezig met je kompas, kracht en zeggenschap over jouw leven weg te geven? Help het om betrouwbare relaties op te bouwen, wanneer je de kompas van iemand anders gaat volgen? Waar kom je dan in hemelsnaam terecht? Vast niet op de bestemming die je voor jezelf in gedachten had.

Voelt het goed om je oprechtheid op te geven, jezelf te verlaten en door middel van pleasen en een leugentjes om bestwil te doen waar je eigenlijk voor geen meter achter staat? Hoe zie je anderen? Zie je anderen vanuit heelheid of vanuit gebrek? Hoe serieus neem je jezelf en anderen?

Pleasen hebben we tot een kunst verheven

Als mensheid hebben we uit oerangst het pleasen tot een kunst verheven. Wat het met ons doet, is ons juist ongelukkig, eenzaam en arm in de liefde maken. Uiteindelijk weten we niet meer wie we zijn en gaan we zelfs geloven in onze eigen leugentjes om bestwil. Daarnaast leggen we op deze manier keer op keer de verantwoordelijkheid voor ons leven in de handen van anderen. Is dit niet een ongezonde vorm van egoïsme? Verdienen jij, ik en anderen niet gewoon de waarheid?

Gelukkig is de wereld langzaam aan het veranderen. We zijn immers nog lang niet uit-geëvolueerd. Steeds meer mensen willen eerlijk en oprecht in het leven staan, zijn klaar met het pleasen en elke keer weer een leugentje om bestwil in te moeten zetten. Hoe het komt dat steeds meer mensen bewuster in het leven willen staan?

Omdat pleasen en leugentjes om bestwil stress veroorzaken. Sudderstress wel te verstaan. Stress die als een constante ‘ruis’ op de achtergrond meedraait en die mentaal en fysiek zijn sporen nalaat. Uiteindelijk kan dit zorgen voor gebroken relaties.

Photo by Thomas Vogel on Unsplash

Onnatuurlijke situaties

Niet jezelf zijn en doen alsof, creëert namelijk een onnatuurlijke situatie voor de ziel die jij bent. Jouw kern kent immers de waarheid waar jij echt voor staat en wie je in het leven graag wilt zijn. Omdat je ziel dit weet, jouw kern, zul je dus altijd min of meer een ongemakkelijk gevoel ervaren wanneer je niet eerlijk en oprecht bent. Een constante reminder die jou vertelt dat je ver van je kern verwijderd bent.

Jij mijn beste, bent een uniek mens met zoveel mogelijkheden. Je bent hier gekomen om iets moois te creëren in liefdevolle samenwerking met anderen. Geloof het of niet, maar het loont de moeite om op een respectvolle, vriendelijke manier, eerlijk en oprecht te zijn over je gedachten, gevoelens en emoties. Het loont de moeite om te leren vertrouwen op het feit dat je als mens liever de waarheid hoort dan leugentjes om bestwil en overladen wordt met pleasegedrag.

Soms pijnlijk, maar liever toch de waarheid

Zelf heb ik ook liever dat iemand mij de waarheid vertelt, ook al vind ik dit soms moeilijk. Wanneer mensen oprecht zijn, weet ik dat zij zichzelf respecteren en vanuit dit respect ook mij als mens respecteren. Zo weet ik wat ik aan de ander heb.

De afgelopen 27 jaar zijn voor mij zeer mooie en onvervangbare leerjaren geweest, als het gaat om eerlijk willen zijn. Oprecht te zijn over wat ik denk en voel en hier vervolgens ook naar te handelen. Geloof mij dat niet altijd van een leien dakje is gegaan. Met je oprechtheid kun je namelijk ook mensen afschrikken. Men is het namelijk niet gewend. Dus ja..

Mijn manlief is mijn maatje als het gaat om duidelijke communicatie. Al 27 jaar ben ik samen met de liefde van mijn leven: een lieve en bijzondere man die een vorm van autisme heeft en die gewoon niet anders kan, dan tot op het kale bot eerlijk zijn. Kun je je onze gesprekken voorstellen?

Waar autisme je tot aanspoort

Autisme spoort je aan om duidelijk te communiceren, want hints en andere onduidelijke of oneerlijke vage toespelingen en dubbelzinnig taalgebruik werkt echt niet. In een relatie met iemand met een vorm van ASS, leer je om duidelijk te zeggen wat je bedoelt en te doen wat je zegt. Mensen met een vorm van ASS, nodigen je uit om het praten om het praten achterwege te laten, jezelf niet tegen te spreken en geen drama in te zetten. Kort en bondig, ja en nee, werken prima.

Wat zij ons ook leren, is meer creativiteit in te zetten en communicatie op andere visuele manieren aan te bieden. Rust en regelmaat te omarmen en niet alles gehaast te doen of af te raffelen, maar de tijd voor dingen te nemen zodat je de details niet over het hoofd ziet.

Bevrijding en rust

Het is een heerlijke bevrijding om gewoon eerlijk en zonder omwegen te communiceren en vanuit je ware kern je verbale en non-verbale communicatie aan te laten sluiten. Het maakt het allemaal veel gemakkelijker en vooral simpel, want waarom zou je moeilijk doen als het gemakkelijk kan? 

Goed, over een leugentje om bestwil en pleasen vandaag. Geloof niets van wat ik hier schrijf, maar probeer het gewoon eens uit. Probeer eens een dag gewoon helemaal eerlijk te zijn en kijk eens wat het met jou en anderen doet.

Kom er eens achter, hoe ‘normaal’ we het zijn gaan vinden om een leugentje om bestwil en het pleasen in te zetten en zo te krijgen of te bereiken wat we willen. Het zal je verbazen zoals het mij ook verbaasd heeft, maar uiteindelijk levert eerlijk en oprecht zijn zo’n heerlijk en opgeruimd gevoel op, dat je niets anders meer wilt. 

PS. Onderzoek alles en behoudt het goede in je leven. Donder wat je niet nodig hebt regelrecht in de prullenbak.

Met inspirerende groet,

Grace Louise

coach Grace Louise

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *