Leerkracht en de “ik maak me zorgen” valkuil.

Ben je leerkracht, dan lijkt het er soms op dat je je constant zorgen aan het maken bent. De ene na de andere zorgwekkende gedachte sluipt bijna ongemerkt je hoofd binnen. Je maalt en maalt en tot zelfs in je slaap laten bepaalde zorgen je maar niet los. Het is om horendol van te worden en misschien vraag jij je als leerkracht af, hoe je van deze ‘ik maak me zorgen” valkuil af kunt komen.

Je zorgen maken is de verkeerde kant op fantaseren

We weten allemaal, dat je zorgen maken een valkuil is waardoor je productiviteit afneemt. Het is niet alleen dat je minder productief wordt, maar je verliest door je te veel zorgen te maken bakken met energie. Ook je focus vertroebelt en dit zorgt weer voor de nodige stress. Je zorgen maken is eigenlijk de toekomst op een negatieve manier naar je toe trekken. Ik zeg altijd:” De verkeerde kant op fantaseren”. Het lastige aan je zorgen maken, is dat je ook anderen verbaal en non-verbaal te kennen geeft dat er daadwerkelijk iets is waar niet alleen jij je zorgen over maakt, maar waar je collega’s zich ook zorgen over zouden moeten maken.

Onnodige angsten

Het is een heel besmettelijk ‘virus’ dat nog erger is dan de luizenplaag die je op een school kunt hebben. Angst is niet altijd een slechte raadgever, maar met je te veel zorgen maken, creëer je onnodige angsten. Angsten die je werkplezier doen kelderen en dat is niet nodig. Hoe meer je je zorgen maakt, des te vaker gaan er dingen mis. Je krijgt hiermee bevestiging op jouw ‘verkeerde kant op fantaseren’, op je onnodige angsten. Dan is er nog een lastige kant aan jezelf constant zorgen maken. Mensen kunnen er op een bepaalde manier een beetje egoïstisch door worden en nemen het standpunt in, dat zij zichzelf als eerste moeten beschermen in welke situatie dan ook. Men gaat zich indekken, afsluiten en weg is het teamgevoel.

Wacht niet op positieve resultaten

Maar goed, hoe kom je nu van de ‘Ik maak me zorgen’ valkuil af? Blijf niet wachten op positieve resultaten waardoor jij je misschien minder zorgen gaat maken, maar maak een verse start. Je kunt je wel van alles afvragen, maar gaat dit je helpen om van die “ik maak me zorgen” valkuil af te komen? Natuurlijk ga ik je niet zeggen dat je je niets meer mag afvragen en dat het jou allemaal niets meer kan schelen. Nee, dat is niet wat ik je wil meegeven. Wat ik eerder bedoel, is dat jij je bewust bent dat al het van tevoren zorgen maken je heel weinig zal opleveren. Nou ja, ik jok…Het levert wel iets op, namelijk stress, maar wie wil dit nu als opbrengst?

Een nieuwe start

Besluit vandaag dat je een nieuwe positieve start gaat maken. Een start waarbij jij je opnieuw realiseert en bevestigt waar je vaardigheden en talenten liggen. Je hebt immers niet voor niets voor het onderwijs gekozen.Onder alle onzekerheden die je als leerkracht kunt hebben, zit ook de wetenschap dat jij je stinkende best staat te doen en dat mag je dan ook tegen jezelf zeggen:”Ik doe mijn best en meer dan mijn best kan ik niet doen.”

Weet je nog die eerste dag?

Herinner jij het plezier en de passie die je ooit had toen je dit prachtige vak ging uitdragen? Wie was je ook weer toen je voor de eerste keer door de deur van je nieuwe werkplekje liep op weg naar je klas? Weet je nog hoe je je toen voelde? Je was enthousiast, vol creativiteit, nieuwsgierig naar de leerlingen en naar je teamleden,. Je wilde in het nu zijn en fantaseerde tegelijkertijd over een mooie toekomst. Heb dus vertrouwen in jezelf en in het proces dat zich zal ontvouwen. Je zult zien dat op het moment dat jij je daadwerkelijk overgeeft aan het durven loslaten en vertrouwen, er een ruimte ontstaat waarin jij niet alleen je passie en plezier weer zult ervaren, maar ook je oplossingsgerichtheid weer naar de oppervlakte komt. Jij doet jouw stukje met alle liefde en positieve energie en de rest zal zich ontvouwen zoals het is bedoeld.

Leerkracht, het is een prachtig beroep en wat zou de wereld zijn zonder mensen die kennis overdragen op welke manier dan ook?

Met warme groet en respect voor de leerkracht van vandaag.

Grace Louise

Blogfoto by  Element5 Digital on Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *