Vijf tips die jou als ouder of verzorger kunnen helpen om in deze crisistijd het hoofd boven water te houden. Het is namelijk nog al wat, dit Coronaverhaal. Iedereen ervaart er op zijn zachtst gezegd ongemak van. Voor jou als ouder is het een uitdaging om het allemaal in banen te leiden. Voor alleenstaande ouders een dubbele uitdaging.

Boosheid en frustratie door vermoeidheid kunnen de kop opsteken. Hierdoor kan je energie enorm dalen. Hoe kun je nu als ouder het beste omgaan met bijvoorbeeld de boosheid en frustratie die je kunt ervaren? Niemand wil graag uit zijn ‘panty’ schieten of schreeuwen tegen zijn kind.

De situatie is nu helaas verre van ideaal en hoewel we denken dat kinderen er wel doorheen rollen, heeft het wel degelijk impact op ze. We zien het vaak niet direct, maar bij kinderen werkt het als een ijsberg. Veel zit onbewust onder het wateroppervlak. Genoeg reden om als ouder en kind samen te werken. Met deze vijf tips komen jullie denk ik al een heel eind.

Tip 1. Leg de lat lager, veel lager!

We starten met tip 1 in van de het lijstje met vijf tips. Heel belangrijk is het dat je als ouders de verwachtingen op een lager pitje plaatst. Het is namelijk een absurde gedachte dat je als ouder in een van verreweg van ideale situatie, bijvoorbeeld alle schoolse doelen kunt behalen. Leg de de lat lager en zorg het eerst voor je eigen mentale en lichamelijk welzijn en vervolgens voor het emotionele en lichamelijk welzijn van je kind. Laat dit je eerste en meest belangrijke doel zijn. Hierdoor vergroot je de draagkracht van het hele gezin en blijven jullie gezond.

Tip 2. Zorg voor je lichamelijk welzijn

Goed, tip 2 van de vijf tips. Als ouder van inmiddels drie volwassen kinderen weet ik me nog wel te herinneren dat ik ook wel eens even mijn geduld kwijt was. Juist in deze crisistijd kun je in alle emotie dan wel eens wat vaker uit je ‘panty’ schieten en meer dan gewoon boos worden. Soms betrap je jezelf erop dat je staat te schreeuwen tegen je kind. Wat ook kan, is dat je kind staat te schreeuwen tegen jou. Nu tijdens deze crisis waar we met zijn allen in het Corona verhaal zitten, kan dit wel vaker gebeuren. Dit omdat de stress zich aan het verhogen is.

Wat is dan heel belangrijk voor jou als ouder om je geduld te kunnen bewaren, kalm te blijven en je ‘panty’ aan te houden? Zorg in de eerste plaats goed voor jezelf. Zit jij goed in je vel, dan zul je dit uitstralen naar je kinderen en creëer je rust en veiligheid. Hoe doe je dit? Wees je bijvoorbeeld bewust in de keuze van je voeding.

Bij stress zijn we geneigd om ons af te reageren op eten. Snacken is hierbij echt een grote verleider. Neem volwaardige voeding tot je die je lang energie geeft. Dan is slapen een must, want zonder genoeg slaap gaat het niet lukken. Ga op tijd naar bed en vergeet het hele mediagebeuren op het internet. Dan is bewegen ook echt een aanrader. Dit om de stress die je zowel onbewust als bewust opslaat te lozen.

Geen sportschool voor velen, maar wandelen, hardlopen en fietsen zijn hele goede vervangingen. Met je kind touwtje springen, een hinkelbaan opzetten of balspellen spelen, zijn leuke dingen om samen te doen. Je happy hormonen vermeerderen zich hierdoor en dat is mooi meegenomen.

Zorg ook als ouders voor elkaar. Sta elkaar bij en help elkaar om momenten te creëren, waardoor je ieder met regelmaat even tot jezelf kunt komen. Wissel elkaar af in het vrijmaken van tijd die je hiervoor nodig hebt. Tijd om even afstand te nemen van het verhaal. Tijd om te lezen of even op bed te gaan liggen. Een creatief werkje op te pakken of een bewegingsoefening te doen. Doe wat jou en je partner kan helpen en waarmee ieder je rust en focus kunt behouden.

Tip 3. Bied je excuus aan wanneer de tent kalm is

Wanneer we als ouders uit onze panty zijn gegaan en misschien tegen onze kinderen onredelijk zijn geweest, dan is weer met elkaar connecten vanuit liefde heel belangrijk. Wat geen aanrader is, is om tijdens stressmomenten die er nu volop zijn, de boel te gaan uitpraten of een hele uitleg te geven. De emoties vieren immers hoogtij en gaan op zo’n moment alle kanten op. Vaak niet de juiste.

Wat wel helpt is eerlijk zijn tegen jezelf en je kinderen. Ze mogen best weten dat jij als ouder je soms boos, gefrustreerd en moe voelt. Kinderen mogen weten dat ook jij net als zij je hoofd boven water probeert te houden. Hierdoor kunnen kinderen de keren dat je als ouder bijvoorbeeld aan het schreeuwen bent of je geduld verliest beter begrijpen. Bied je excuus aan wanneer de tent weer rustig is en benoem het gedrag wat je de volgende keer anders gaat doen.

Neem je kinderen ook gerust mee in een stukje probleemoplossing. Wat kun je samen doen en afspreken zodat het de volgende keer anders gaat? Wat heb je hier samen voor nodig?

Tip 4. Blijf realistisch

We zijn aangekomen bij tip vier van de vijf . Weet dat manusje – van – alles proberen te zijn, iets is wat je als ouder echt niet gaat volhouden. Je kunt niet iedereen tegelijk helpen en alle ‘rollen’ tegelijk ‘spelen’ of inzetten. Blijf dus vooral realistisch. Weet dat het een onmogelijke taak is om moeder, vader, juf, meester, baas, werknemer, kok, de technische dienst, de perfecte partner en dan ook nog gewoon jezelf te zijn.

Wees realistisch en zorg dat je allemaal in ieder geval je basisbehoeften invult en ondersteun elkaar hiermee. Daarnaast zijn alle schoolpakken leuk, maar wat is voor je kind of meerdere kinderen realistisch om op een dag te doen? Kijk of het je als gezin lukt om meerdere leermomenten in te plannen. Doe het niet allemaal tegelijk. Soms kan dit betekenen dat niet al je kinderen op hetzelfde moment eten of hun schoolwerk doen. Kijk wat werkt en zet dit in.

Trap niet in de valkuil om jezelf als ouders of gezin te vergelijken met andere gezinnen en met wat zij wel of niet doen. Met vallen en opstaan en deze vijf tips kom je erachter wat voor voor jullie gezin belangrijk is en wat niet. Heb je van je dagelijkse lijstje één ding kunnen doen? Chapeau voor jou en maak je er verder niet druk om. Morgen weer een dag.

Tip 5. Voel je de frustratie opkomen? Time out!

Nogmaals, om als ouder door deze zeer uitdagende periode te komen, is jezelf op de eerste plaats zetten echt heel belangrijk. Het verhaal van het zuurstofmasker en een neerstortend vliegtuig ken je vast wel. Eerst zelf zuurstof nemen, zodat je je vervolgens je kind kunt helpen en voorzien van zuurstof. Kinderen hebben het meest baat bij ouders die zelf oké zijn.

Jezelf en je eigen gedrag en reacties van een afstandje kunnen observeren is dus een handige tool. Zo lukt het je beter om je frustratie en boosheid op tijd in de smiezen te grijpen. Voel je de stress naar boven komen en merk je dat de stoom zich gaat vormen en richting oren gaat? Neem een Time- out en zorg als eerste voor jezelf.

Wat betekent dit? Verlaat de ruimte waar je bent en geef dit desnoods even aan. Loop nooit in stressmodus zomaar weg van je kind. Leg uit wat er is, geef aan dat je even tot jezelf gaat komen en wat je hiervoor gaat doen. Loop even naar een andere ruimte, ga het balkon op en haal drie of vier keer diep adem. Wat ook echt goed helpt, is naar de badkamer gaan, de kraan opendraaien en je armen vanaf de hand tot en met de ellebogen onder koud stromend water houden. Vervolgens drink je een groot glas water om de opgekomen adrenaline af te voeren.

Hiermee voorkom je nare momenten waarin je je kind straffen geeft die voortkomen uit frustratie of boosheid en die niet realistisch zijn. Straffen die vaak geen nut of positief effect hebben. Ook je kind zal door middel van gedrag laten zien dat het Corona verhaal echt wel effect heeft, ook al lijkt dit niet zo. Het is nogmaals het onder de top van het ‘ijsberg’ verhaal.

We zijn allemaal mensen en ook ouders zijn mensen. Ik hoop dat ik jou aan de andere kant heb kunnen helpen met deze vijf tips.

Take care en samen komen we er wel doorheen.

Lieve groet,

Grace Louise

Spiritueel, holistisch coach Grace Louise

Thanks for my blogpfoto chiplanay via Pixabay 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *