Mama zijn is mooi en soms is het compleet met je handen in het haar zitten. Ik houd van mijn kinderen en ze zijn de meest waardevolle toevoeging aan mijn leven. Voor geen goud van de wereld had ik mijn goudmijntjes willen missen, want ze hebben mij zoveel liefde gegeven en heel veel geleerd. Toch vind ik het soms ook een uitdaging in de positieve betekenis van het woord. Ook al wist ik mijn hele leven al dat ik kinderen wilde en heb ik er mij van tevoren goed in verdiept: mama zijn blijft een ervaring op zich. Kinderen komen nu eenmaal niet met een gebruiksaanwijzing ter wereld.

Hoewel je van alle kanten welgemeende tips en adviezen krijgt, zijn er momenten dat je het als moeder even niet meer weet of ziet zitten. Maak je niet ongerust, alle mama’s hebben hier zo nu en dan wel eens last van. Ik ook en het is helemaal oké. Mama’s zijn immers ook gewoon mensen, met als het goed is ook nog ergens een eigen leven. Aan dat eigen leven moet iemand ons wel herinneren, anders vergeten we het gewoon.

Mama zijn is mooi en soms loslaten en vertrouwen hebben

Het prettige is wel, dat je met elkaar als mama’s kunt praten en elkaar kunt steunen. Het kan zo heerlijk opluchten te weten dat je niet de enige mama bent die er soms even niet uitkomt of een time out nodig heeft. Wat ik het meest moeilijke aan het moederschap vind, is het feit dat je soms gewoon niets anders kunt doen dan loslaten en afwachten. Vooral wanneer je kinderen groter en ouder worden, is dit loslaten een behoorlijke opgave. Was je kind nog lekker klein en zag het jou als lieve mama, dan zien ze jou wanneer ze ouder worden eerder als een bemoeial. Je ziet als moeder vaak meer dan je kind, maar je houdt soms maar wijselijk je mond gesloten, met moeite uiteraard, haha.

Dit omdat je als mama weet je dat je je kind de ruimte moet geven om te groeien, zodat het leert om zijn eigen keuzes te maken. Lopen leer je door vallen en opstaan en door hier en daar een schaafwond of een blauwe plek op te lopen. Uiteindelijk komt het over het algemeen altijd wel goed met ons kroost. Mama zijn is mooi en soms is het gewoon vertrouwen hebben, ook al ben je wel eens bang.

Mama zijn is mooi en soms een potje janken

Ook dit moment herken je vast wel, want mama zijn is mooi, maar soms wil je gewoon een potje janken. Janken omdat  je goede bedoelingen je vaak niet in dank worden afgenomen. Huilen omdat je kind al maanden niet slaapt, niet wil eten en alleen maar aan het huilen is. Een potje janken omdat je kind ziek is en het geen verkoudheidje betreft. Janken omdat je het zo graag goed wilt doen, maar gewoon niet alle antwoorden in huis hebt, laat staan de energie.

Moeders zijn mama’s in wording en geen Wikipedia. Dus jank je af en toe gewoon een potje vol, want mama zijn is soms gewoon eng, yep doodeng. Perfecte mama’s bestaan niet en dit is ook niet de bedoeling. Mama’s zijn gewoon mama’s op de beste manier de zij kunnen zijn, met de middelen die ze hebben, maar met de meest liefdevolle intenties.

Mama zijn is mooi en soms moet je heel sterk zijn

Mama zijn is niet altijd een blije en relaxte mama zijn. Nop, mama zijn is mooi, maar soms kun je niet anders dan toegeven dat je wel onvoorwaardelijk van je kinderen houdt, maar dat wat ze doen niet jouw eerste keuze is. Daarbij is wat kinderen doen soms gewoon niet altijd even leuk. Dat vinden ze van jouw opvoeding overigens ook niet. Ook helemaal normaal, dus voel je hier vooral niet schuldig over. Mama zijn is mooi, maar soms voel je je in je uppie staan omdat je niet alles weet, maar dit wel graag zou willen. Mama’s willen graag overal antwoord op kunnen geven en alle problemen oplossen, maar helaas zijn we ook geen Tita Tovenaar.

Maar dit alles maakt mama’s alleen maar vastberadener, doelgericht en sterker. Achteraf geef je jezelf toch stiekem een schouderklopje, want je hebt het weer overleefd. Wanneer we terloops een blik werpen op die eerste babyfoto, is alles eigenlijk weer goed. We kunnen een traantje van blijdschap laten, omdat we dondersgoed weten hoe mooi en bijzonder ons kroost is. Hoeveel we van ze houden en er niets is wat we niet voor ze zouden willen doen.

Mama zijn is mooi en soms lijk je op je moeder!

Tja, geen Wikipedia, geen Tita Tovenaar en dan ook nog op je moeder lijken. Wow, zag je deze aankomen, haha! Helaas, maar mama zijn is mooi en soms lijk je op je eigen moeder. Het is nu eenmaal zo, dat jij als moeder ook steeds meer je eigen moeder leert begrijpen en de grappen en grollen van jou, waar zij tegenaan liep.

Steeds meer ga je dingen die je moeder deed in haar opvoeding naar jou, in de opvoeding van jou naar je kind herkennen. Steeds vaker zijn er die momenten waarin je beseft dat je moeder ze ook had. Je komt erachter dat de uitgangspunten die je voor het moederschap had, ineens een hele andere wending hebben gekregen. Dingen die je moeder deed, die jij nooit zou doen, maar die je uiteindelijk enigszins stiekem wel doet. Soms betrap je jezelf erop dat je zelfs klinkt als je moeder en dezelfde dingen zegt! Woehoe! Scary stuff over here lady’s.

Mama zijn is mooi, en gelukkig is er de ‘Mama club’

Ja de ‘Mama club’, wat zouden we zijn zonder alle andere mama’s? Herkenning, een potje klagen, lachen, samen janken en gesprekken met elkaar hebben die mannen niet begrijpen, ook al zouden zij dit misschien best willen. Ik weet nog toen ik pas bevallen was en borstvoeding ging geven. Oef, wat een pijnlijke bedoening was dit en hoe blij was ik dat ik bij een vriendinnetje even kon bijkletsen. Blij dat ik even kon vragen of zij dit ook had. De dagen dat mijn oudste dochter zo ziek was en ik zo dankbaar dat ik een momentje kon ventileren en gewoon even kwetsbaar mocht zijn.

De ‘Mama club’ weet als geen ander dat seks op veel momenten geen eerste prioriteit in je leven als mama is. Wanneer je in de spiegel keek voelde je je nu niet bepaald Jennifer Lopez met die wattenschijfjes in je voedingsbeha. Eigenlijk was je namelijk al zo verschrikkelijk blij wanneer je een keertje een uurtje kon slapen! Who cares about sex?  Another time sweetie, maybe in a next life and stay away from my nipples and vagina please!

Mama zijn is mooi, want  je leert over jezelf en de liefde

Mama zijn is leren, elke dag weer opnieuw. Je leert jezelf steeds beter kennen en ook je kinderen laten je zien wie je bent. Ze zijn je spiegel en soms wil je niet in die spiegel kijken. Die spiegel vertelt je soms dat je niet meer bent wie je voor het moederschap ooit was. Je bent een compleet nieuwe vrouw geworden en soms lijkt het alsof je in een andere dimensie terecht bent gekomen.

Die vrouw voor het moederschap mis je soms, maar aan de andere kant wil je ook niet meer terug. Je kinderen hebben jou een liefde leren kennen die niet te vergelijken is met welke liefde dan ook. Een liefde die oneindig is en soms beangstigend, maar over het algemeen zo gigantisch mooi en perfect. Je relatie krijgt er een betekenis bij en verdiept zich op veel andere vlakken. Je partner is zoveel meer dan alleen de persoon waar je verliefd op werd.

Mama zijn is mooi, want je mag je gedragen als een ridder

Ja ja, mama zijn is mooi want je mag een ridder zijn, een vrouwelijke ridder wel te verstaan. Als nooit tevoren bescherm jij je kroost, je huis en haard met alles wat je hebt. Je wordt kritisch en veroordelend naar anderen, terwijl je aan de andere kant ook mee kunt leven met alle andere mama’s van de hele wereld. Die prachtige club van mama’s, die allemaal weten hoe de vork in de steel zit.

Mama zijn is een vrijbriefje hebben om te strijden en op te komen voor je kind. Dit doe je 24 uur per dag aan de lopende band zonder het ook maar een seconde op te geven. Mama zijn, is de lat hoog leggen, heel hoog en soms kunnen we er zelf amper bij. De momenten waarop je even je zwaard neerlegt en bijkomt, zijn de momenten naast het bed van je kind. Het moment wanneer je staat te kijken hoe het rustig ademt en lekker slaapt. Jouw heilige moment en laat niemand het wagen om dit magische moment te verstoren!

Mama zijn is mooi en een gebruiksaanwijzing ook wel

Mama zijn, ik zou het nooit hebben willen missen en als ik het over moest doen, deed ik het allemaal weer opnieuw. Toch had ik gewenst dat ik een kleine gebruiksaanwijzing had gekregen. Een gebruiksaanwijzing die mij had geholpen met de vermoeidheid, de stress, de druk en de onzekerheid die er soms bij kwam kijken. Hoe je als mama om hulp moet leren vragen, zonder je te schamen of het gevoel te hebben dat je het niet goed genoeg doet. Tips en tools voor de momenten dat je beseft dat je ook nog een eigen leven hebt en hoe je dit leven naast het moederschap neer kunt zetten. Een gebruiksaanwijzing die je leert hoe je je eigen lichaam na de bevalling, de borstvoeding, het overtollige gewicht en hormoonaanvallen weer op de rit kunt krijgen.

Over seks hebben we het dan nog niet eens gehad. Toch is het mama zijn zo’n bijzonder verhaal dat geen enkele gebruiksaanwijzing had gewerkt. Mama zijn is namelijk een  reis die je maakt, en elke reis is weer uniek en niet te vergelijken.  Sommige stationnetjes zijn mooi en prachtig en anderen had je het liefst even overgeslagen.

Mama zijn is mooi en hier doen we het voor

De dag is voorbij en jij brengt je kroost naar bed. Soms lees je een verhaaltje of heb je nog even een gesprekje met je puberkind. Stuur je een appje naar je inmiddels volwassen en op zichzelf wonende kroost. Een welterusten kusje en een hartje, want hoe oud ze ook zijn, het blijven altijd je kinderen. Aan het einde van de dag mag jij als mama beseffen dat jij je stinkende best hebt gedaan om je lieverd op weg te helpen op zijn reis naar volwassenheid. Wanneer je kinderen weten dat jij van ze houdt en zij geliefd zijn, dan is dit het allerbelangrijkste wat je ze kunt meegeven. Het allermooiste wat een mama kan ontvangen is het geluk van haar kind en de woorden: ” Mama ik hou van jou!”

Mama zijn, ik had het voor geen goud willen missen!

Met warme groet,

Grace Louise

Thanks for my blog photo by Jonathan Gallegos on Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *