Jezelf zijn en menselijk blijven, het is een hele uitdaging. Op het moment dat wij geboren werden, waren de mensen om ons heen nog blij met dat kleine, wonderlijke mensje dat daar in zijn wiegje lag. Mensen wilden je vasthouden, je knuffelen en aan je ruiken. Ze wilden alles voor je doen. Bij de geringste kreet vlogen zij voor jou, om je te geven wat zij intuïtief voelden wat jij op dat moment nodig had. 95% van de tijd was dit liefde, aandacht en veiligheid. Misschien daarna pas eten en drinken of een schone luier.

Mensen gaven je zonder er ook maar iets voor terug te verwachten, al hun liefde. Simpelweg omdat zij in jou herkenden wat zij zelf ooit waren, nog steeds zijn, maar zijn vergeten. De mensen die van jou hielden herkenden de onschuld en liefde in jou. Jezelf zijn, een kind, was toen het enige dat op nummer één stond.

Jezelf zijn, maar toen veranderde er iets…

En toen ineens, was daar het moment dat er iets in hun beleving over liefde en over jou veranderde. Op het moment dat je deel ging nemen aan de wereld om je heen, werden de mensen die van jou hielden bang. Zij moesten jou delen. Dit was het moment dat zij hun liefde voor jou onbewust inruilden voor angst, omdat zij vreesden voor jouw veiligheid die zij niet meer 100% konden waarborgen.

Er begon een heel ander verhaal. Om te kunnen ‘overleven’ in de stam die we de maatschappij noemen, moest je van alles doen en vooral laten, om te bewijzen dat jij die liefde waard was en een ‘veilig’ plekje kon behouden in de stam. Succesvol zijn werd een must en tegelijkertijd een steeds strakkere strop om je nek. Jezelf zijn en menselijk blijven werd een lastige.

Foutloos zijn en een masker op

Zo klein als je was begreep je, dat om die liefde te behouden die voor jou veiligheid betekende, jij alleen dat moest tonen wat mensen van jou wilden zien en wat wenselijk was. Je moest foutloos zijn op alle vlakken, leerde ‘maskers’ te dragen en je ware ‘ik’ te verbergen. Dit proces, overgedragen van generatie op generatie en vaak onbewust, veranderde jouw levensreis. Een reis die ooit begon uit liefde en onschuld, veranderde in een reis met angst, schaamte, schuldgevoelens en manipulatie aan beide zijden.

Op de momenten dat je aan alles in je lijf voelde dat er iets niet klopte en hier gehoor aan wilde geven, werd jouw stem in de kiem gesmoord. Dit overkwam jou niet één keer, maar het gebeurde 95% van de tijd. Het werd een aangeleerde gewoonte en tevens jouw ‘waarheid’, om eerder naar de stem van anderen te luisteren dan naar die van jezelf. Immers kreeg je de bevestiging dat luisteren en doen wat anderen van jouw verlangden, jou de ‘veiligheid’ gaf die jij onwetend vertaalde als liefde. Deed je dit niet en besloot je een andere richting in te slaan, dan kreeg je vaak de ongecensureerde versie van kritiek en vooroordelen over je heen. Het jezelf zijn en menselijk blijven stond niet langer meer centraal.

Varen op iemand anders boot en kompas

Zo kwam het dat je stopte met het voelen en luisteren naar jouw intuïtie. Wat je jezelf aanleerde, was varen op de boot van anderen en hun kompas te gebruiken. Dit bracht jou op plekken, bij mensen en in situaties waar je ervaringen opdeed die nadelig bleken voor jouw leven en gezondheid. Jezelf zijn, menselijk blijven, bleek geen optie meer. Was je ooit jezelf in alle onschuld, dan was je nu het ‘product’ van de stam. Het werd jouw taak om in dienst van de maatschappij, zo productief mogelijk te zijn. Ook al ging en gaat dit volledig ten koste van jou, van jezelf, je gezondheid en van alles waar jij voor stond en staat. Doordat schaamte en schuld hun intrede deden, deelde jij jezelf onbewust op in twee delen: het wenselijke deel en je schaduw.

Je schaduw kun je niet verbergen

Maar zoals je weet, kun je je schaduw niet verliezen, noch verbergen. Je schaduw is een heel belangrijk deel van jou en heeft een functie. Het is het deel dat je verstopt, omdat je bang bent voor de gevolgen die het zou kunnen hebben als je deze zou tonen. Je hebt angst voor hoe anderen jou zien, voor je reputatie, je veiligheid. Toch ga ik je vertellen dat jezelf zijn, terug naar menselijk worden, alleen lukt wanneer je ook je schaduwkanten de ruimte geeft om er te zijn. Blijf je alles verbergen waarvan je denkt dat anderen dit niet zullen accepteren, omdat je angst hebt om liefde of aanvaarding te verliezen. Dan ontstaan er onderdrukte gevoelens en emoties die juist leiden naar onveilig gedrag. Het leidt naar ongezonde afhankelijkheid en vooral naar het verlies van, eigenwaarde, zelfliefde en vrijheid.

Wat onder het tapijt ligt opruimen

Waar je als mens onbewust prooi van kunt worden, is neurotisch, wantrouwend, angstig en dwangmatig gedrag. Maar ook van verslavingen in alle soorten en maten zoals consumentisme. De enige manier om angst en schaamte in het licht te brengen en op te lossen, is het toe te laten. Dit betekent dat je alles wat je uit schaamte en angst onder het tapijt hebt geveegd, naar boven haalt. Dit niet doen en angstvallig alleen de ene helft leven en laten zien, maakt dat je het jezelf en menselijk zijn, blokkeert. Je leeft niet echt, maar overleeft. Kijk om je heen, kijk naar de wereld en kijk naar jezelf. Zie de lange wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg. Besef het resultaat van dit feit en laat het goed in je bewustzijn landen.

Maak ruimte voor onderdrukte gevoelens

Coach Grace Louise

Maak ruimte en sta stil bij onderdrukte gevoelens zoals boosheid, verdriet, schaamte, schuld, angst en zelfs je haat. Zoek een manier, jouw manier, om dit alles op een veilige wijze te uiten en een plek te geven. Neem de tijd en creëer ruimte voor jouw rouwproces. Jij en ik zijn zowel een ‘engel’ als een ‘duivel’. De juiste manier om dit in balans te brengen, is dit onder ogen te komen en te aanvaarden.

Dan pas zul je in een rustiger en gelukkiger vaarwater komen. Het is thuiskomen bij jezelf, in het mens kunnen zijn en ervaren wat ware liefde is en hoe dit voelt. Jezelf zijn en menselijk worden, is beseffen dat je een optelsom bent van alles. Dit is helemaal oké is en ook de bedoeling van jouw reis. Jij kunt jezelf pas in alle facetten ervaren, keuzes maken en creëren, wanneer je ‘The good, the bad and the ‘ugly” er volledig laat zijn. Alles, zonder het te veroordelen, weg te drukken, te verstoppen of mooier te maken dan het op dit moment is.

De weg terug, is in jezelf en anderen die onschuld en de liefde weer herkennen. Die onschuld en liefde die we intuïtief in zowel een pasgeboren kind als een mens dat op het punt staat om deze wereld te verlaten ervaren. Dit is de weg om jezelf te zijn en weer mens te worden. Zo heel je je eigen wonden, leer je jezelf kennen, jezelf te zijn, menselijk te blijven en help je ook anderen hun wonden te helen en hun mensheid weer te hervinden.

Onderzoek alles, behoud het goede en blijf menselijk.

Grace Louise

Thanks for the beautiful photo Sheila Santillan via Pixabay 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *