Hoe leg je de focus op wat mogelijk is? Ja dat is nog een dingetje, want hoe doe je dit nu? Een vraag die ik mezelf echt wel meerdere keren in mijn leven heb afgevraagd.

Ik weet nog de momenten dat ik wel eens in behoorlijk pittige en uitdagende situaties heb gezeten. Situaties waarvan ik dacht: “Hoe ga ik dit nu in hemelsnaam oplossen?” Destijds lukte het mij nog niet zo goed om mijn focus volledig te leggen op dat wat mogelijk was. Dit omdat de beren op mijn weg vaak meer aandacht kregen dan ik mij er bewust van was.

Gaan met die banaan

Ondanks dat ik dit niet door had, zei ik dan wel altijd tegen mezelf: “Kom op meid, je bent een pitbull. Je bent al zo ver gekomen dus dan kun je net zo goed doorgaan. Schouders eronder en gaan met die banaan”. Jij kan dit ook DOEN.

Wanneer ik mijn tanden ergens inzet, laat ik niet snel los. Opgeven is iets wat ik zelden doe, tenzij het echt niet anders kan. Wanneer ik loslaat heb ik alle mogelijkheden uitgeplozen, onderzocht en uitgeprobeerd. Uiteraard ben ik dan ook meerdere keren plat op mijn gezicht gegaan, maar ook weer opgekrabbeld. 

“Heb je hierdoor die kromme neus opgelopen Grace?” “Ik denk het, maar ik vind het wel sexy staan.”

Een les die je misschien moest leren

Maar wanneer ik besluit om iets los te laten, dan weet ik dat ik er zelf alles aan heb gedaan. Ik wil mezelf graag recht in de ogen aankijken voordat ik de handdoek in de ring gooi.

Tegelijkertijd besef ik op zo’n moment ook dat iets waarschijnlijk niet voor mij bestemd was. Ik zie het dan ook niet als falen, maar als leren. Misschien was er wel een les die ik onder de knie moest krijgen. Dit zodat ik kon verder groeien en waardevolle kennis mocht toevoegen aan mijn ervaringen.

Hoe leg je de focus terug bij jezelf?

Hoe leg je de focus terug bij jezelf? Goed, net als jij heb ik een aantal dingen in mijn leven geleerd. Nu op 58 jarige leeftijd, heb ik genoeg ervaringen opgedaan waardoor ik heb gekozen om bijvoorbeeld de focus niet te leggen op alle drama om mij heen. Ik pas hiervoor, want het kost mij te veel van mijn waardevolle tijd en je wordt er doodmoe van. Dit zou jij ook kunnen DOEN.

Daarnaast weet ik dat je in het leven geen stap verder komt met anderen de schuld geven van jouw problemen. Het probleem is immers je eigen perceptie op het probleem of de omstandigheid. Je kunt niet een ander de schuld geven van de keuzes die je maakt of hebt gemaakt.

Mijn eerste twee tips voor jou zijn dan ook: verwijder jezelf van alle drama in je leven, maak zelf geen drama, laat het niet binnen en stop met anderen de schuld te geven. DOEN hè!

Denken vanuit het slachtoffergevoel

Soms denken we dat alle obstakels, beren op de weg en andere vervelende ervaringen ons overkomen en wij zelf helemaal niets aan ons leven kunnen veranderen. Toch is dit denken vanuit het idee dat je ergens het slachtoffer van bent geworden. 

Je legt dan de focus op het feit dat anderen het in jouw leven voor het zeggen hebben. Ik ga je vertellen dat wanneer jij gelooft in dit uitgangspunt, anderen ook daadwerkelijk de regie over jouw leven gaan nemen. Laat je dit gebeuren, kom je nog van de bank en wat ga jij eraan DOEN?

Eerlijk zijn tegen jezelf

Hoe leg je de focus nog meer op wat mogelijk is? Door eerlijk tegen jezelf te zijn. Vaak weet je dat je over het algemeen zelf de maker van je leven bent. Je hebt jezelf sommige overtuigingen en waarheden aangeleerd of deze zijn je aangeleerd. Deze overtuigingen zul je dus eens moeten gaan bekijken. Het is je afvragen: zijn ze waar? Dragen ze bij tot mijn groei of houden ze mij juist klein of onder de plak van…

Je bent zonder dat je het weet zo geconditioneerd, om zelfs wanneer je diep in de shit zit, dit nog steeds als ‘comfortabel’ of ‘normaal’ te accepteren. Was dit niet zo geweest, dan had je met sommige zaken net als ik al veel eerder de handdoek in de ring gegooid.

Lekker blijven zitten in de sh*t

Jij weet dit ook wel. Ook ik wist dit in bepaalde situaties, ook al had ik aan de situatie een vreselijke hekel en ondervond ik er veel verdriet en pijn door. Yep, ondergetekende bleef soms ook te lang in de shit zitten en gaf net als jij soms anderen de schuld van mijn situatie. 

Hoe bizar is het, dat we kiezen om in de ‘stront’ te blijven zitten, terwijl we kots- en kotsmisselijk van de ‘lucht’ worden. En dan heb je niet eens goed gekeken naar die ‘drol’ die daar lag. Die kom je liever niet onder ogen…

Er bovenuit rijzen

Natuurlijk ben jij niet verantwoordelijk voor hoe je bent opgevoed en ja, er is geweld, ziekte en misbruik waar je niet om hebt gevraagd. I know this so well. Believe me, expert by experience, yep.

Toch kun je ervoor kiezen om hier bovenuit te rijzen en een andere richting in te slaan. Je kunt besluiten om je los te maken van het feit dat je door de situaties in het slachtoffergevoel blijft. Ga je dit DOEN of blijf je liever kotsmisselijk?

Hoe leg je de focus in het heden?

Hoe leg je de focus op het heden in plaats van het verleden? Door te beseffen, dat wat je ook hebt meegemaakt, hoe je situatie ook was of waar je ook vandaan komt, jij nooit je verleden of je omstandigheden bent. Het hoeft niet de rest van jouw leven te bepalen. Dit bepaal jij namelijk zelf en dit is een gegeven waarmee jij je leven weer kunt gaan beheren.

Zo kun je dus ook elke keer gewoon opnieuw beginnen. 60 minuten keer zestig seconden is 3600 keer in een uur de kans om nieuwe keuzes te maken en hier de focus op te plaatsen. Deze beslissing zet jou terug in het heden.

Weg met die schuldvinger

Zolang je het schuldvingertje in sommige situaties naar anderen blijft wijzen, blijf je het slachtoffergevoel behouden. Je vermijdt hierdoor het feit dat ook voor jou de tijd is gekomen, om 100% verantwoordelijkheid te nemen voor wat jij wilt. Het is maar wat je wilt ‘geloven’ en mijn vraag aan jou: “Wat geloof jij?”

Het meest cruciale in jouw leven, is de focus leggen op dat wat mogelijk is en het slachtoffergevoel voor eens en altijd opgeven. Zo neem je de controle over je leven terug en maak je de eerste stappen die je leren om op jezelf te vertrouwen. Jezelf opnieuw ontdekken, talenten en vaardigheden verder te ontplooien en in deze in te zetten. Ga je dit ook DOEN?

Onderzoek wat kan werken

Leg de focus op dat wat wel mogelijk is. Doe onderzoek, ga op zoek naar wat kan werken en jou verder kan brengen. Door te onderzoeken, uit te pluizen en uiteraard om hulp durven vragen kom je verder. Het is stoppen met jezelf af te laten leiden door problemen, situaties of mensen die niets dan onrust in je leven brengen of breng jij onrust in het leven van een ander? Ook een mogelijkheid weet je…

Op het moment dat je de keuze maakt om de regie over jouw leven op te pakken, besluit jij om geen aandacht aan het negatieve te geven. Waarom zou je het negatieve, dat wat niet al je aandacht hoeft te hebben zo loei- en loeizwaar maken? Waarom zou je het al je tijd en energie op laten vreten? Levert dit je wat op en wat ga je eraan DOEN?

Breek je probleem in stukken

Geef het niet meer aandacht dan nodig. Breek vervolgens je probleem in delen op en bekijk ieder deel afzonderlijk. Vraag je vervolgens af, welk deel van het probleem je als eerste kunt oplossen.

Deal dus eerst met dat wat je wel kunt oplossen en leg daar de focus op. Zo krijg je weer een beetje vertrouwen in jezelf en zie je het probleem in perspectief. Het geeft je weer de moed en de kracht om het volgende deel van het probleem op te pakken en dit op te lossen. DOEN dus!

Wees je bewust dat je een keuze hebt

Kom dus uit het slachtoffer gevoel door de regie op te pakken en je bewust te zijn dat je een keuze hebt. Pak die keuze, want het is jouw leven met jouw bewuste keuzes. Creëer de beste versie van jezelf en weet dat alles wat je nodig hebt al aanwezig is in jou.

Investeer in jezelf door dingen op te pakken die je laten groeien. Doe alles wat nodig is, om jouw beren op de weg terug te sturen naar het bos waar ze thuishoren. Dit zodat jij ook verder kunt met je leven en jouw dromen en wensen kunt gaan realiseren.

DOEN!

Je hebt waarschijnlijk al gemerkt dat ik het woord DOEN met klem benadruk. Irritant hè. Dit heb ik expres gedaan, want alleen proberen helpt niet kan ik je vertellen. Proberen zegt niet dat je daadwerkelijk iets doet.

Proberen zegt niet dat we iets hoeven te doen. Haal dus het woord proberen uit je woordenboek en vervang het met het woord DOEN. Ga het gewoon DOEN.

DOEN is het antwoord.

By the way, wat ga je nu DOEN?…

Je weet me te vinden dus bel me op, gewoon DOEN.

Met actieve groet,

Grace Louise

Hoe leg je de focus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *