Belemmerende gedachten die je geluk saboteren

Je wilt graag iets doen in het leven wat je gelukkig maakt. Toch lukt het maar niet en ben je moe van het proberen. Je hebt geen idee waar het mis gaat en dus geef je het op. Het is mij vroeger ook overkomen en nadat ik erachter kwam wat het was dat ik anders moest gaan invullen, draaide mijn verhaal. Vaak hebben we niet in de gaten dat het de manier van denken is die ons ervan kan weerhouden om geluk een prominente plek in ons leven te geven. Heb je er wel eens bij stilgestaan hoeveel belemmerende gedachten je op een dag hebt die jouw geluk saboteren? Nee? Laten we dan eens kijken welke belemmerende gedachten jou tegenhouden om echt gelukkig te zijn.

De hulpeloze slachtoffer gedachten

Dit zijn de meest destructieve gedachten die er zijn; de hulpeloze slachtoffer gedachten. Zonder dat we het in de gaten hebben, voelen en denken we dat we slachtoffer zijn van bepaalde situaties. Gaan we er vanuit dat we hulpeloos zijn, geen invloed hebben en het moeten opgeven. Deze manier van denken kan ervoor zorgen dat jij jouw zelfvertrouwen verliest en vergeet dat je zelf actie kunt ondernemen. Je bent pas slachtoffer als je dit gevoel toelaat en bij de pakken neer gaat zitten. Neem de controle over je leven en je toekomst terug en besef dat jij er een draai aan kunt geven. Ga in je kracht staan en weet dat er altijd een weg is uit deze belemmerende gedachten.

Gedachten van zelfmedelijden en mij overkomt nooit iets goeds

Een stenen ei uitbroeden noem ik het. Blijven hangen in belemmerende gedachten uit zelfmedelijden. Gedachten die zeggen dat jou nooit iets goeds overkomt. Deze belemmerende gedachten zetten je vast in een negatieve spiraal. Een stenen ei waar niets uit geboren kan worden. Zelfmedelijden en het feit dat jij denkt niet voor het geluk geboren te zijn, creëren de uitkomst van je gedachten; het uitblijven van jouw persoonlijk geluk. Wees je bewust van het feit dat er altijd mogelijkheden zijn. Zodra jij je mindset verandert en je focus legt op nieuwe kansen en mogelijkheden, zullen deze zich ook openbaren. Gun jezelf vooruitgang en geluk. Er is genoeg voor iedereen, dus ook voor jou.

Zie je wel, hij houdt niet echt van mij!

Een gedachte die heel vaak de oorzaak is van het feit dat jij en je partner in een problematische relatie verkeren. Bij elk wissewasje geef je je partner het gevoel het nooit goed te kunnen doen. De verantwoordelijkheid voor jouw geluk leg je in handen van de ander en je vindt het diens taak om ervoor te zorgen dat het jou aan niets ontbreekt. Weet dat het gezond is om het in een relatie niet altijd met elkaar eens te zijn. Je mag je eigen gedachten en ideeën hebben. Dit is nodig voor je persoonlijke groei. Laat het behoeftige gedrag aan nepliefde los en maak ruimte voor oprechte liefde. Oprechte liefde die niet gekoppeld is aan voorwaarden. Begin met het leren houden van jezelf zoals je bent en neem de verantwoordelijkheid op voor je eigen wensen en dromen. Je bent het waard om van gehouden te worden en om anderen lief te hebben, maar alles begint bij en met jou.

Ik kan het niet, het gaat me toch niet lukken

Zucht, ik weet het, eindeloze angstgedachten die je parten kunnen spelen. Uitdagingen die het onderste uit de kan halen. Een lastige en ik weet uit ervaring hoe dit je kan belemmeren in je groei naar jouw dromen en wensen. Die nare stem in je hoofd die je wijsmaakt dat het je niet gaat lukken. Toch kan ik je in alle eerlijkheid zeggen dat wanneer je de eerste stap zet, jij zult zien dat je negatieve gedachten vaak niet berusten op de waarheid. Het zijn maar gedachten en zodra je dit bewust ervaart weet je ook dat jij je gedachten niet bent. Je hebt veel meer power in je dan je beseft en jouw dromen en wensen heb je niet zomaar in je bolletjes zitten. Ga de uitdaging met jezelf aan, roep “boe” tegen je angsten en doe het gewoon. Falen bestaat niet, leermomenten wel.

Ik verdien het niet om gelukkig te zijn

Als jong meisje kreeg ik regelmatig te horen dat er van mij niets terecht zou komen. Dit omdat ik een zachtaardig kind was, dat alles stilletjes deed en nauwelijks aanwezig was. Het resulteerde erin dat ik dit ging geloven en het mezelf ook niet gunde om voorspoed te ontvangen. Onzeker en bang nam ik genoegen met de kruimels en dacht dit het enige was dat voor mij was weggelegd. Ik geloofde werkelijk dat ik een kansloos meisje van gescheiden ouders  was. Uiteindelijk werd ik in een meisjestehuis geplaatst en moest ik op zestienjarige leeftijd leren hoe ik mijn eigen boontjes moest doppen. Het is mij gelukt en ik ben er nog niet, maar als ik iets heb geleerd, is het dat jij jouw eigen geluk wel degelijk kunt creëren. Zodra je deze nieuwe gedachte de jouwe maakt, gaat er een nieuwe wereld voor je open. Jij verdient het om gelukkig te zijn, dus zet deze belemmerende gedachten uit je hoofd.

Ik ben moe en ik voel me…

Natuurlijk zijn we allemaal wel eens moe, ziek of onderweg en het is zeker verstandig om te luisteren naar je lichaam. Maak er een gewoonte van om jouw lichaam rust en regelmaat te geven wanneer het hierom vraagt. Je overwerken of teveel hooi op je vork nemen is niet verstandig. Lekker bewegen en een verantwoorde lifestyle zorgen ervoor dat je genoeg energie hebt. Focus je niet te veel op kleine ongemakken en leg er niet de nadruk op. Waak ervoor dat je deze gedachten niet als excuus gebruikt om dingen in je leven niet te hoeven aangaan. Ze gaan vaak een eigen leven leiden. Wanneer je steeds tegen jezelf of tegen anderen zegt dat je moe bent en je rot voelt, leg je de nadruk op deze belemmerende gedachten en stagneert je energie. Je zult je eerder slechter gaan voelen dan beter. Zorg dat je lichamelijk en geestelijk in balans komt en kies uit hulpbronnen die bij jou passen en je verder kunnen helpen.

Laat maar zitten, ik ben er te oud voor

Deze woorden heb ik jaren geleden al uit mijn woordenboek geschrapt. Hoewel het fenomeen tijd en leeftijd door mensen is verzonnen en mij vertellen dat ik nu vijfenvijftig ben, is er geen haar op mijn hoofd die zich hier langer dan drie minuten mee bezighoudt. Als dit zo was, had ik niet kunnen bereiken wat ik in dit leven aan dromen en wensen had en nog steeds heb. Leeftijd is geen voorwaarde om niet het beste uit je leven te halen of je gelukkig en gezond te voelen. Je bent zo jong als je je voelt. Er zijn mensen die op latere leeftijd nog besluiten het roer om te gooien en zo blij zijn met hun nieuw verworven geluk. Laat ook deze beperkende gedachte aan je voorbijgaan and do what ever makes you happy! 

Mijn leven is een zooitje

Plagen gedachten zoals: ‘Mijn leven is een zooitje’ jou regelmatig? Nou welkom bij de club. Je bent niet de enige en ga er maar vanuit dat het in meer mensen hun leven van tijd tot tijd een ‘zooitje’ is. We praten er alleen niet zo openlijk over en dat hoeft ook niet. Er is zo veel waar we aan moeten denken: werk, privé, gezin, familie, vrienden en ga zo maar door. Dan zijn er factoren die het nog lastiger kunnen maken, zoals een scheiding, ziekte of het verlies van je baan. Soms groeit het je allemaal boven het hoofd en wil je maar één ding: rust! Geloof me, ik begrijp je. Om uit je ‘zooitje’ te komen is het belangrijk om uit deze belemmerende gedachten te stappen door actie te ondernemen. Focus je op dat wat het belangrijkst is en maak hiervoor kleine deelstapjes die rust en regelmaat creëren. Neem iemand in vertrouwen en leg je ‘zooitje’ voor en je zult zien dat twee meer weten dan één.

Gedachten zijn wolkjes

Belemmerende gedachten die voor heel wat zorgen en ongemak kunnen zorgen. Het is lastig, want deze gedachten zijn valkuilen waar we allemaal op z’n tijd wel eens in trappen. Weet dat jij niet je gedachten bent en zet tegenover elke belemmerende gedachte een andere die je dichter naar je doel brengt. Positieve gedachten die je voeden en ondersteunen. Zodra je aan de slag gaat met gedachten die je belemmeren zul je zien dat jouw verhaal net als mijn verhaal zal gaan draaien. Nieuwe mogelijkheden en kansen zullen zich aandienen. Een nieuwe weg waardoor jij jouw vaardigheden en talenten optimaal kunt benutten. Gedachten zijn niets meer dan onzekerheden van het ‘kleine bange kind’ in jou. Wees aardig voor dit kind, accepteer wat het denkt, bedank het voor de informatie, geef het een dikke knuffel en sla dan vervolgens een nieuwe weg in.

Geluk is je geboorterecht, claim het!

Warme groet,

Grace Louise

Blog Photo by Ben White on Unsplash

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *