Als het allemaal niet zo lekker gaat. Wanneer jij er gewoon even doorheen zit en je nergens meer je rust kan vinden. De momenten dat jouw stukje persoonlijke groei helemaal vastzit en je het niet meer weet. Dit zijn nare momenten en misschien herken jij ze ook wel.

Niets helpt, ook je yogalessen en je meditatie brengen je geen rust. In je bed duiken, de deurbel uitzetten, zeggen dat je met vakantie bent en een kratje bier leegdrinken helpt ook niet echt. Je zou de persoon die je deze ideeën aan de hand heeft gedaan wel willen wurgen, want ze brengen je geen steek verder. Je bent nog steeds boos, gefrustreerd en verdrietig. Je voelt je bijna depressief, geïrriteerd, nerveus en onrustig. Je hebt naar je gevoel gekeken, ernaar geluisterd en het zo goed als je kon losgelaten. Toch voel je je ondanks al je verwoede pogingen om je beter te voelen nog steeds niet fijn. Sterker nog; je voelt je ronduit vreselijk!

Als het allemaal niet zo lekker gaat, verander dan van radiozender 

Uiteraard is het niet verstandig om dingen te doen die je schaden, maar er zijn wel andere mogelijkheden die jou op dit soort momenten verlichting kunnen geven. Iets lekkers eten, een knuffel aan je partner vragen, het winkelcentum  induiken en gewoon op een andere manier je stoom afblazen. 

Uiteindelijk zal je toch met hetgeen wat je dwars zit aan de gang moeten, maar het helpt wanneer je gewoon op je eigen manier aandacht geeft aan hoe je je voelt. Het is goed om dit op een persoonlijke manier te doen. Dit omdat je je dan niet zo hulpeloos voelt. Je beseft dat aandacht geven aan dat wat voor jou belangrijk is, heel gezond is en je lost het ook nog eens zelf op. Ik denk dat dit een heel waardevol gevoel is. Zelf dingen veranderen en oplossen helpt je immers sterker te worden.

Misschien is jouw manier het niet voor een ander, maar het werkt wel voor jou. Je geeft voorrang aan wat voor jou werkt en dit is heel normaal en bovendien zeer gezond. Als het allemaal niet zo lekker gaat, is het goed om te luisteren naar dat wat je rust en vrede brengt. Gewoon de wereld bekijken alsof het de eerste dag van je leven is.

De eerste stap: geef jezelf permissie

Als het allemaal niet zo lekker gaat, is er een eerste stap die je echt moet maken. Het is de stap waarbij jij jezelf permissie geeft. Je geeft jezelf het goedkeuren, om het even op een andere manier te doen. Gewoon jouw manier en niet die van een ander, wat ze er ook van mogen denken of zeggen. Laat de gedachte los dat wanneer je bijvoorbeeld verwikkeld bent in lastige relaties of je maar niet uit een probleem komt, jij je niet voor jezelf mag kiezen. Besef dat jij niet altijd de nobelste of de wijste hoeft te zijn. Stap al helemaal niet in de rol van ‘redder’ of ‘oplosser’ en ga er zeker niet vanuit dat je alles maar hoeft te accepteren. 

Nu even niet de wijste

Je hoeft niet alle pijn en irritatie zo te doorleven of eraan vast te houden dat dit je dwars gaat zitten. Als het ervoor zorgt dat jij er onderdoor dreigt te gaan, dan is kiezen voor jezelf een noodzaak. Als het allemaal niet zo lekker gaat en jij merkt dat het je geen steek verder brengt, verander dan van radiozender. Rondjes rennen en je eigen staart proberen te pakken, schiet natuurlijk voor geen meter op. Noch is het gezond om alsmaar je eigen gevoelens te vermijden of te negeren. Uiteraard is weglopen bij het eerste de beste wissewasje ook geen aanrader. Dit is eerder een keuze waarbij je niet oplossingsgericht werkt, maar vermijdend handelt en je dus om de hete brij blijft heen draaien. Nu is dansen zalig, maar dit soort rondjes draaien levert je niets op.

Lichamelijk plezier

Vooral lichamelijke plezier ervaren helpt je het nare gevoel in je brein te kalmeren. Je handen onder het water houden doet wonderen. Ook even onder de douche duiken of in bad is een ware zaligheid. Wanneer je dan tijdens het douchen ook nog wat ontspannende nekoefeningen doet, weet je bijna zeker dat je jezelf helpt om weer ‘zen’ worden Je hoofd weegt namelijk zo’n zeven kilo en dit is best een gewicht om de hele dag in balans te houden. Geef je hoofd en nek dus gedurende de dag wat ontspanning.

Misschien ben je iemand die van geurtjes houdt. Dan is het ruiken aan dingen die je lekker vindt ook heel prettig. De geur van citrusfruit, vers gebakken broodjes of chocolade maakt dat je van zender in je hoofd verandert. Bij chocola zou ik je aanraden hier niet alleen aan te ruiken, maar het ook zeker te proeven! Als het even niet gaat is chocolade echt mijn eerste minnaar en ga ik er absoluut niet aan voorbij! 

Ga een rondje lopen, zing een liedje mee op de radio of ga touwtje springen. Het maakt niet uit wat je doet, maar maak het fysiek. Zoek het strand of het bos op en wees een deel van de natuur. Heel soms duik ik zelfs even een openstaande kerk in. Ik heb niets met de gedachte achter het kerkgebeuren, maar de geur van wierook maakt mij altijd heel rustig. 

Verplaats je focus door te kijken naar fijne dingen

Als het allemaal niet zo lekker loopt en ik dit soort momenten heb, werkt het vaak ook wel wanneer ik mijn focus verplaats. Ik maak dan de beslissing om naar dingen te kijken die ik leuk vind. Ik kijk graag naar interieur filmpjes op Youtube, naar de kauwen en duiven op mijn balkon of naar de kinderen in de speeltuin achter onze flat. Soms zoek ik op Netflix een interessante documentaire op die mijn interesse heeft. 

Wat mij ook wel helpt is me bedenken dat ik niet de enige ben. Ik vraag mij dan af hoe een ander het zou oplossen, wanneer deze in mijn schoenen stond. Meestal probeer ik dan te bedenken hoe mijn manlief het zou oplossen.

Opruimen en schoonmaken

Er zijn dus momenten waarop jij je yogamatje, je meditatie of andere vormen waarvan ze zeggen dat deze je rustig maken, het liefst over het balkon wilt gooien. Ik schuif mijn yogamatje dan heel demonstratief onder de bank. Als het allemaal even niet zo lekker gaat, kan dit je ook nog helpen.

Wat je kan doen, is gewoon je hoofd leegmaken door iets te gaan opruimen. Een kast waar je al heel lang de bezem doorheen wilde hebben, de kelderbox, maar misschien ook even de afwas of de droger leeghalen. Maak er geen ‘moeten’ gevoel van, want dan help jij jezelf niet om je brein tot rust te krijgen. Het is goed wanneer het allemaal even zonder al te veel gedachten gaat, want we willen juist van het te veel aan gedachten af zodat we ons denken even kunnen sussen.

Kortom:

Lekker gewoon doen waar je behoefte aan hebt, zonder jezelf en anderen bewust te schaden. Dit omdat het leven soms ook gewoon best heftig is en je op deze momenten aardig voor jezelf mag zijn. Als het allemaal even niet zo lekker gaat, is het prima om van jezelf te houden en de keuze te maken om tijdelijk van radiozender te veranderen.

Als het allemaal niet zo lekker gaat. Tja, we zijn allemaal mensen en we hebben er allemaal wel eens last van.

Met warme groet, tot de volgende keer en vergeet de chocola niet! 😛

Grace Louise.

Thanks for my blogfoto Ben White on Unsplash 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *