Kleuren, magische heelmeesters. 

Heb je je wel eens bewust afgevraagd hoe de wereld, maar ook wij zonder kleuren zouden zijn? Misschien een bijzondere vraag en waarschijnlijk een vraag die alleen iemand die kleurenblind is kan beantwoorden. Mensen die kleurenblind zijn, zien namelijk maar een fractie van de kleuren die er zijn. Hoewel er vaak wordt uitgegaan van het idee dat mensen die kleurenblind zijn alleen zwart en wit zien, is dit niet het geval.

Kleurenblind

Mensen die kleurenblind zijn zien wel kleuren, echter is dit vaak maar zo’n 1% van het normale kleurpalet dat ongeveer 1 miljoen verschillende kleurnuances bevat. Kun je je voorstellen dat bijvoorbeeld een rode tomaat voor iemand die kleurenblind is, er groen/grijs uit kan zien? Wat te denken van de stoplichten als je de kleur rood niet ervaart? Waar ik dan ook dankbaar voor ben, is dat ik kleuren kan zien en er de magische en helende kracht van kan ervaren. Ik zou mij denk ik geen raad weten wanneer ik geen kleuren kon zien. Mijn wereld zou nooit meer hetzelfde zijn.

Mijn hele leven, is kleur een krachtige gids en heelmeester geweest. De kleuren in mijn leven vertellen wie ik ben en waar ik in mijn leven voor sta. Kleuren hebben mede bijgedragen en dragen nog steeds bij aan zowel mijn ontwikkeling als gezondheid. Hier was ik mij vroeger absoluut niet van bewust, maar door de jaren heen werd het steeds duidelijker wat kleuren voor je kunnen doen. Tijdens mijn studie voor bio-energetisch therapie, leerde ik wat kleuren vertellen en hoe kleuren een krachtige en helende werking in je leven hebben. 

Tobben over de juiste kleur

Nu liep ik al een hele tijd te tobben welke kleur ik mijn kantoor zou geven. Ik kon er maar niet in slagen om een kleur te vinden die goed voelde. Niet alleen voor mijzelf, maar ook voor mijn cliënten. Zij zitten namelijk per sessie zeker een dikke 75 minuten in mijn kantoor. Hoe grappig vond ik het dan ook dat mijn zoektocht naar de juiste kleur werd beantwoord door een van mijn coachees. Ik noem haar ‘De kleuren interieur coach’, yep.

Zo heb ik een van mijn cliënten gedoopt die mijn ‘probleem’ voor wat betreft de juiste kleur voor mijn kantoor heeft opgelost. In mijn werk als coach ontmoet ik altijd leuke en bijzondere mensen. Het grappige, is dat tijdens iemands coachtraject heel vaak passies of talenten naar voren komen die in het leven van mijn cliënten een eervolle eerste plaats mogen hebben. Het maakt mij dan ook altijd blij wanneer mijn cliënten besluiten, om toch iets te gaan doen, met hetgeen zij als passie of talent hebben.

Je passies, gaven en talenten gestalte geven

Zo hebben veel van mijn cliënten ontdekt hoe zij met hun talenten, gaven en passies een verschil konden maken in het leven van anderen, in het grotere plaatjes. Cliënten die tijdens hun coachtraject het roer compleet hebben omgedraaid en hun eigen bedrijf zijn begonnen waar zij hun passies gestalte geven. Mensen die zijn gaan doen wat hen echt blij en gelukkig maakt. Ook zaten er cliënten bij die net als ik uiteindelijk zelf coach zijn geworden. 

Dit zijn mooie dingen waar mijn hart een sprongetje door maakt. Niets is namelijk mooier dan heerlijk jezelf kunnen zijn op alle gebieden in je leven en gestalte geven aan je talenten, gaven en passies. Volop de vrijheid hebben om je vaardigheden, talenten en persoonlijke kwaliteiten in te zetten. Je hebt ze immers niet voor niets meegekregen.

De kleuren interieur coach

‘De kleuren interieur coach’, zo noem ik Monique, heeft mij geholpen met de juiste kleur kiezen voor mijn kantoor. Kleuren en interieur zijn haar passie. Hoewel zij in het dagelijks leven heel iets anders doet, dacht ik bij het zien van haar portfolio: wow, wat een talent zie ik hier. 

Monique is een bescheiden, goedlachse, sportieve en warme vrouw die destijds haar eigen passie en talent nog niet echt zag als iets bijzonders of van toegevoegde waarde. Echter zag en zie ik het wel. Om deze reden dan ook vandaag bij ‘Gasten bij Grace’, een vers blog over deze dame die hopelijk de stap gaat nemen, om haar gave, talent en passie voor kleuren een prominentere plek in haar carrière te geven.

Waarom? Omdat zij met haar talent een verschil maakt. Met haar kennis van kleuren en interieur, kan zij de magische en krachtig van kleur laten leven. Kleuren dragen namelijk bij tot je welbevinden en gezondheid. Dit heb ik zo vaak ervaren, zowel door middel van de kleuren in mijn kleding als in onze inrichting, maar bijvoorbeeld ook in de kleur van mijn auto en werkplek. Mensen staan er vaak niet bij stil dat kleuren zowel een positieve als negatieve invloed kunnen hebben op hoe je je bijvoorbeeld voelt.

De invloed van kleur

Wist je dat kleuren doordat ze invloed hebben op je gevoel, dit ook weer invloed heeft op je denken en je handelen? Echt magisch hoe dit werkt.

Kleuren en emoties zijn dus met elkaar verbonden. Ze kunnen ons blij, verdrietig en relaxt doen voelen, maar bijvoorbeeld ook hongerig. Warme kleuren, zoals geel, oranje en rood, worden vaak in verfband gebracht met je blij, energievol en gelukkig voelen. Aan de andere kant kunnen deze kleuren je ook alert maken en je dus in een staat van paraatheid brengen. Denk maar eens aan een stoplicht waar oranje en rood je voorbereiden op een bepaald gevoel en wetenschap. Emotie die iets doet met het gevoel in je lijf. Daarom kan bijvoorbeeld niet iedereen de kleur rood in de slaapkamer verdragen. 

Wist je bijvoorbeeld dat grijs en zwart vaak droevige gevoelens oproepen? Dit verschilt overigens van land tot land, want de kleur wit is bijvoorbeeld de kleur die in Aziatische landen vaak wordt gezien als rouwkleur. Goed, ik weet er niet zo heel veel van af, maar Monique ‘De kleuren en interieur coach’ wel. 

Durven vertrouwen op wat je in huis hebt

Zij heeft mij geholpen met de juiste kleur voor mijn kantoor uitzoeken, waar ik zelf maar niet kon uitkomen. Dit is niet zozeer op afspraak gegaan, aangezien zij destijds nog niet 100% in haar eigen talent en op haar intuïtieve gave durfde te vertrouwen. Nu ben ik een coach die het zonde vindt om talent ongebruikt te laten, dus bedacht ik voor haar een opdracht tijdens haar coaching. Een opdracht waarmee het vertrouwen in haar passie en talent een plek kreeg. Wat zij echter niet wist, is dat ik haar advies ook daadwerkelijk ging uitvoeren. Zo geweldig leuk om dit soort dingen te kunnen doen. 

Goed, ze heeft dus voor mij de kleur van mijn kantoor gevonden. Hiervoor heeft zij niet alleen gekeken naar wie ik als mens en als coach ben, maar ook naar mijn vormen van coaching en welk effect ik als mens en als coach op mijn cliënten heb. In haar sessies, heeft ze ook mij als haar coach onbewust geobserveerd en mij dus goed leren kennen. 

Monique, ‘De kleuren en interieur coach’, heeft mij toen haar opdracht met de desbetreffende kleur gemaild. De volgende dag ben ik naar de bouwmarkt gegaan om deze kleur te laten mengen. Diezelfde middag zat het op de muur en kon ik genieten van een waanzinnige mooie kleur groen, namelijk Theresa Green van Farrow and Ball. 

100% vertrouwen

Zo blij met mijn nieuwe kleur Theresa Green!

Weet je wat ik het allermooist vond en nooit meer zal vergeten? De reactie van Monique toen ze mijn kantoor zag. Ze had niet verwacht dat ik haar advies met 100% vertrouwen zou gaan uitvoeren. Zo’n mooi moment, je had erbij moeten zijn. 

Dit is namelijk inderdaad de kleur die zowel bij mij als persoon, maar ook in mijn werk als personal coach past. Deze kleur groen symboliseert, waar ik voor sta. Waar ik voor sta, is mensen begeleiden en kennis geven over hun ware potentieel en dit in hen te bekrachtigen. Wat ik graag creëer, is balans, een nieuw begin en vernieuwing. Ik leef en werk graag vanuit mijn hart, vanuit vertrouwen, optimisme en vooral liefde. 

Kleuren dragen hieraan bij. Ik ben dan ook heel dankbaar voor het feit dat Monique en ik zo’n mooie wisselwerking hadden. Ik gun iedereen een kleuren interieur coach. Mocht jij ook wensen en vragen hebben omtrent de kleuren voor je woning, interieur of werkplek? Neem dan gerust eens contact op met Monique. Ik weet zeker dat zij samen met jou de mooiste resultaten voor wat betreft kleur kan realiseren.

Bij dezen geef ik je zowel het Pinterest account als Monique haar e-mailadres. Gun jezelf kleur, gun jezelf in jouw leven de magie en de helende kracht van kleuren. 

PS. Hoe mijn coachees de kleur van mijn kantoor ervaren? Relaxt, warm, kalm en inspirerend.

Mooi hé.

Je kunt Monique ‘De keuren interieur coach’ vinden op Pinterest en bereiken op haar e-mailadres: dejager57@hotmail.com

Enjoy!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *