Eerste hulp bij gevoelens van angst. Welkom terug bij dag 15 van deze mini reis:”In 28 dagen meer energie en flow’. Genieten van het leven en dan het liefst zonder angst. Ik denk we dit allemaal graag willen. Toch is iedereen wel eens bang of angstig. Angst hoeft ook per definitie niet iets slecht te zijn, want angst kan ons ook behoeden voor nare dingen. Het kan ons zelfs sterker maken. De eerste stap, is dan ook onze angsten accepteren. We zijn immers mensen en geen robots. Angst hoort een beetje bij het leven en zolang onze angsten geen eigen leven gaan leiden, mag het er zijn. Vandaag gaan we samen kijken naar de dingen waar we angst voor kunnen hebben en gaan we leren hoe we zelf onze eerste hulp bij gevoelens van angst kunnen zijn.

Angsten negeren helpt niet

Het liefst negeren we onze angsten of stoppen ze heel ver weg. Helaas lossen we hiermee niets op en kunnen onze angsten juist verergeren. Het is heel belangrijk om te praten over de dingen waar we bang of angstig voor zijn. Bang of angstig zijn kan onze levenslust enorm belemmeren, waardoor we niet optimaal kunnen genieten van het leven en dit is wat we juist graag willen. Maar voor alles is een oplossing en met de tips die ik jou vandaag ga geven, ben jij zelf je eerste hulp bij gevoelens van angst. Ben je er klaar voor om samen met mij de uitdaging aan te gaan en te kijken naar je angsten? We doen dit stapje voor stapje, niets moet en alles mag.

Aan de slag

Neem je persoonlijk journaal, een pen en een rustig plekje waar niemand je stoort. Schrijf in je journaal je angst of angsten op en omschrijf nauwkeurig wat het is waar je nu precies bang voor bent. Ben je bijvoorbeeld bang voor de tandarts, wat is het dan precies, waar je angstgevoelens door krijgt? Is het de verdoving, het boren, ben je bang dat je stikt of is er de angst voor pijn? Wees heel specifiek in het opschrijven van de ware reden. Op deze manier kun je heel gericht aandacht geven aan het werkelijke probleem. Je bent dus niet bang voor de tandarts zelf, maar voor…

10 tips voor eerste hulp bij gevoelens van angst

1. Onderneem fysiek actie

Wanneer je angstgevoelens hebt of bang bent, geeft je lichaam dit op vele manieren aan. Misschien herken je het transpireren, de verhoogde hartslag, een gevoel van onrust of in het ergste geval: paniek. Om je brein direct even met iets anders aan de slag te laten gaan, is fysieke actie nodig. Zorg ervoor dat je lichaam even een time-out krijgt, je brein tot bedaren kan komen en je terugkomt in je bewuste staat van zijn. Ga een blokje om, drink een glas water, sta op om een kopje thee te zetten, of neem een douche tot je het gevoel hebt weer wat kalmer te zijn.

2. Wat is het ergste dat er kan gebeuren?

Denk eens na wat er zou kunnen gebeuren als je zou worden geconfronteerd met dat waar je bang voor bent? Stel je bijvoorbeeld het bezoek aan de tandarts voor, het examen wat je gaat afleggen, of het gesprek waar je zo tegenop kijkt. Eerste hulp bij gevoelens van angst, is je telkens opnieuw bewust worden van het feit dat je het hoogstwaarschijnlijk wel zult overleven. Een hele geruststelling, toch? We praten onszelf namelijk vaak de meest erge gebeurtenissen aan. Dit doen we onbewust, doordat we bij angst terugschieten in ons overlevingsmechanisme. Wanneer dit overlevingsmechanisme aanstaat, is het ons onbewuste stuk brein dat aan het woord is. Ons apen- of reptielenbrein, dat vreselijk kan overdrijven.

Dit neemt overigens niet weg, dat we de angst als heel realistisch in het nu ervaren. Wat er zelfs kan gebeuren, is dat onze angstgevoelens overgaan in paniek.Wat kunnen we op zo’n moment dan zelf doen? Hoe krijg je jezelf terug in het heden en pas je zelf eerste hulp bij gevoelens van angst en paniek toe?

Plaats je rechterhand op je buik en je linkerhand rondom de hartstreek. Adem eerst even helemaal uit, tot er helemaal geen spatje lucht meer in je longen en buik te vinden zijn. Adem dan zo rustig mogelijk in vier tellen in, en weer helemaal uit tot je totaal leeg bent en herhaal de oefening, tot je jezelf weer kalm voelt. Dit kan soms even duren, maar het doel, is je brein te leren omgaan met de angst, zodat de angst om de angst uiteindelijk zal verminderen.

3. Steek nooit je kop in het zand

Soms willen we onze angsten niet voelen. Wat we willen, is dat onze angsten er gewoon niet zijn. We kunnen dan de neiging hebben om onze kop in het zand te steken. Toch is dit niet verstandig, want doen we dit, dan kunnen onze angsten erger worden en blokkades vormen in ons lichaam, waardoor we niet optimaal functioneren. Accepteer hoe moeilijk dit ook kan zijn, je angst en laat deze toe. Sla de tandartsbezoeken dus niet over, maar blijf ze aangaan. Je zult zien dat je angst met bijbehorende verschijnselen minder gaan worden.

4. Omarm je angsten

Door je angsten liefdevol te accepteren en als het ware te omarmen, geef je ze een stem en kunnen je angsten jou vertellen wat er precies aan de hand is. Op deze manier druk je ze niet weg en en leer je ermee omgaan. Stel jezelf voor in de tandartsstoel en loop de behandeling in gedachten door. Loods jezelf denkbeeldig door je examen of dat lastige sollicitatiegesprek. Vertel jezelf wat je voelt, ervaar je emoties totdat je langzaamaan op het punt komt, dat je weer helder kunt denken.

5. Wat je brein jou wil doen geloven

Ja helaas is dit een feit. Heb je in het verleden bijvoorbeeld een minder aangename ervaring bij de tandarts gehad, dan zal je reptielenbrein jou doen willen geloven dat alle behandelingen in de toekomst vreselijk zullen zijn. Het is er namelijk heel erg op gefocust, om jou veilig te houden en geeft je een reden om nooit meer te gaan. De tandarts is gevaarlijk! Het aan de tandarts vertellen van jouw angsten, is ook een goede vorm van eerste hulp bij gevoelens van angst. Hierdoor zal de tandarts zijn best doen, om de behandeling af te stemmen op wat jij nodig hebt. Zo lukt het je beter om tot het einde van de behandeling in de stoel te blijven liggen. Hoogstwaarschijnlijk lukt het je zelfs om na afloop te zeggen dat het allemaal meeviel.

6. Leg de lat voor jezelf niet te hoog

Angsten hebben, is een vervelend iets en dan druk ik het nog heel mild uit. Geef jezelf de tijd, om te leren omgaan met je angsten. Wees vriendelijk en geduldig voor jezelf. Blijf oefenen, maar leg de lat voor jezelf niet te hoog en verwacht geen perfectie. Er zullen goede en minder goede dagen zijn, maar permitteer jezelf deze te hebben. Het leven heeft al genoeg stress, dus waarom zou je het erger maken.

7. Visualiseer

Heb je een angstaanval? Dan wil deze tip bij eerste hulp bij gevoelens van angst ook wel eens helpen. Visualiseer jezelf op een plek waar je een rustig of blij gevoel krijgt. Lig ik zelf in de tandartsstoel, dan is die poster boven mijn hoofd echt niet voldoende. Ik vind het namelijk geen leuke poster. Mezelf verplaatsen naar Frankrijk, werkt in mijn gevoel bijzonder goed. Ik visualiseer mezelf dus lekker liggende op het strand, genietend van de taal en de zon. Het brengt mij toch wat meer ontspanning, dus ik zou zeggen: “Op naar jouw favoriete vakantieplek, wanneer je bijvoorbeeld in de tandartsstoel ligt”. Visualiseer voor jezelf een plek of plaats die betere gevoelens produceert dan de gevoelens van angst, al is het maar 0,5%.

8. Praat erover

Over angsten praten lucht op. Hoewel ik daar zelf ook echt geen held in was, heb ik het uiteindelijk toch gedaan. Neem iemand in vertrouwen waarmee je een goede band mee hebt en die jou neemt zoals je bent. Vertel je verhaal open en eerlijk en schaam je nergens voor. Vaak is het zelfs zo, dat de ander ook een eigen angst heeft en je samen niet alleen herkenning zult vinden in elkaars verhaal, maar ook opluchting.

9. Terug naar de natuur

Ook dit heeft mij persoonlijk verder geholpen in het leren omgaan met mijn eigen angsten. Wandelen en genieten van de natuur en in de buitenlucht te zijn. De natuur geeft positieve energie die jij kunt gebruiken om tot rust te komen. Daarnaast kan voeding ook angsten verergeren. Te veel suiker, kleurstoffen en conserveringsmiddelen, zijn zaken die je maar beter kunt vermijden. Ook je toevlucht zoeken in alcohol en bijvoorbeeld drugs, maken dat het probleem alleen maar zal toenemen.

10. Beloon jezelf

Wanneer je uit de tandartsstoel bent gekomen en jij de behandeling hebt doorstaan. Jij in de tussentijd niet bent flauwgevallen of de tandarts een mep hebt gegeven, beloon jezelf dan. Je mag terecht trots zijn op jezelf, op de moed en het doorzettingsvermogen wat je hebt ingezet. Wat je verdient, is jezelf lekker in het zonnetje te zetten. Dit is tevens voor je reptielenbrein een positieve bevestiging, dat de oude strategie die het altijd inzet, niet altijd nodig is.

Je angsten onder ogen komen is een lastige. Uit ervaring weet ik hoe angsten je kunnen belemmeren in het leven van je dagelijkse leven. Toch is het nodig om je angsten onder ogen te komen en ze op te lossen. Alleen dan kun je volledig in het leven staan. Ieder mens ervaart angst anders. Wat voor de een, een gemiddelde angst is, kan door iemand anders als een levensbedreigend angst worden ervaren.

Heb je na het schrijven in je persoonlijk journaal het gevoel dat je er zelf niet uitkomt en is het veel meer dan een milde angst voor bijvoorbeeld de tandarts? Blijf dan niet in je uppie doorploeteren en durf om hulp te vragen. Onder angsten kunnen namelijk andere factoren schuilen, waarvan je jezelf vaak niet bewust bent. Angst is vaak meer dan alleen angst. Mocht je willen weten of coaching je hierbij zou kunnen helpen. Bel me dan eens vrijblijvend op en laten we samen kijken wat jij eventueel nodig zou kunnen hebben.

Ik wens je een fijne dag en tot morgen, waar we gewoon eens gek gaan doen.

Nog even de link naar gisteren voor als je dag 14 hebt gemist.

Warme groet Grace Louise

Jouw post-it memo reminder voor vandaag:

eerste hulp bij gevoelens van angst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *