Een motiverend stuk dat ik kreeg toegezonden van een dierbare vriendin. Het is waarheid en zeker iets waar wij vrouwen over kunnen nadenken. We willen per slot van rekening eigenlijk allemaal hetzelfde: geluk, liefde, gezondheid, succes en vriendschap. Als we de handen ineen slaan lukt het zoveel beter. Dit verhaaltje gaat over ‘zussen’ in de breedste zin van het woord. Motiveert het jou en zet het jou aan het denken, wees dan vrij om het te delen, ook al is het maar met één ‘zus’.

Zussen

Op een dag zat een jonge vrouw bij haar moeder thee te drinken. Ze spraken over het leven, het huwelijk, over de verantwoordelijkheden in het leven en de verplichtingen die volwassenheid met zich meebrengt. De moeder roerde in haar thee en zei bedachtzaam tegen haar dochter:” Vergeet je zusters niet. Ze worden steeds belangrijker naarmate je ouder wordt. Hoeveel je ook van je man houdt, hoeveel je ook van de kinderen die je misschien zult krijgen zult houden, je zult nog altijd je zusters nodig hebben. Denk eraan zo af en toe met ze mee te gaan en dingen met ze te doen. Onthoud dat ‘zusters’ alle vrouwen betekent. Je vriendinnen, je dochters, je collega’s en al je vrouwelijke familieleden. Je hebt vrouwen nodig. Zo is het met vrouwen.”

Wat een grappig advies, dacht de jonge vrouw. Ik ben een pasgetrouwde vrouw. Mijn man en het gezin dat we zullen stichten zal zeker alles zijn dat ik nodig heb om mijn leven waardevol te maken. Toch luisterde ze naar haar moeder. Ze hield contact met haar zusters en maakte ieder jaar meer vriendinnen. Naarmate de tijd verstreek, kwam ze er langzamerhand achter dat haar moeder wist waar ze het over had.

Door de tijd

Als door de tijd en het leven veranderingen en mysteries in een vrouw groeien, zijn ‘zusters’ de steunpilaren in haar leven. De tijd verstrijkt, het leven gebeurt en afstand scheidt. Kinderen groeien op, liefde groeit en vergaat. Geliefden overlijden en harten breken. Ouders sterven en loopbanen eindigen. Maar zusters zijn er, tijd en afstand maken niet uit.

Een vriendin is altijd binnen bereik als je haar nodig hebt. En als je alleen door dat eenzame dal moet gaan, zullen vrouwen in je leven aan de rand staan om je aan te moedigen en voor jou te bidden. Ten gunste van jou tussenbeiden komen en je aan het eind met open armen te ontvangen. Soms lappen ze regels aan hun laars en lopen ze naast jou of komen ze om je eruit te tillen. Vriendinnen, dochters, kleindochters, zusters, schoonzusters, moeders, grootmoeders, tantes, nichten en buurvrouwen. De wereld zou niet hetzelfde zijn zonder deze verbondenheid tussen vrouwen.

Avontuur

Toen we dit ‘avontuur’ vrouw-zijn begonnen, hadden we geen idee van de ongelooflijke vreugde en verdriet dat ons te wachten zou staan. Noch wisten we hoe we elkaar nodig zouden hebben en nog steeds nodig hebben. Als dit verhaal iets in jou in raakt en jij jezelf hierin herkent, deel dit dan op welke manier dan ook met de ‘zussen’ die jouw leven betekenis hebben gegeven.

Met dank aan deze onbekende moeder die dit mooie verhaal heeft gedeeld met haar ‘zussen’.

Warme groet Grace

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *