Je hebt het vast wel eens een relatie beëindigd of iemand zijn relatie met jou. Wanneer een relatie eindigt kan dit verdriet, onbegrip en schuldgevoelens met zich meebrengen, maar soms ook een enorme opluchting. Een breuk in de relatie met je geliefde is de meest bekende, maar er zijn meerdere relatiebreuken. Denk hierbij maar eens aan de breuk tussen jou en een familielid, je beste vriend of vriendin, je collega, kennis of je buren. Je vraagt je soms af waarom relaties blijven of eindigen. Eén ding staat vast: De relaties in je leven zijn er altijd met reden.

Je komt in je leven vele mensen tegen en met elk van hen heb je een andere verbinding. Sommige verbindingen of relaties zijn voor het leven en anderen maar voor een kort stormachtig moment. Toch ervaar je deze relaties niet voor niets. Je gaat deze verbindingen aan met een reden. Die reden kan bewust, maar ook heel onbewust zijn. Om te groeien heb je in het leven een aantal vaardigheden nodig. Die vaardigheden leer je op jouw levensreis waardoor jij de beste versie van jezelf leert zijn. Wanneer je de diepere zin van verbindingen wilt leren begrijpen, is het belangrijk te kijken wat je van deze verbindingen leert of hebt geleerd. Wat zij jou hebben laten zien en waar zij jou naartoe hebben geleid.

Wat heeft deze relatie mij geleerd?

Ieder mens heeft zijn eigen levenslessen met de daarbij horende vaardigheden te leren. Zo zullen er mensen zijn die moeite hebben met intimiteit. Deze mensen krijgen bijvoorbeeld relaties met anderen die hen de vaardigheid intimiteit leren. Openheid, vertrouwen en je kwetsbaar durven opstellen staan dan centraal. Misschien heb jij weinig zelfvertrouwen. Jij kunt dan in je leven ‘lastige’ relaties aantrekken die jou leren om voor jezelf op te komen. Ben je iemand die afhankelijk is van de goedkeuring en liefde van anderen, dan kan het zijn dat je meerdere relaties in je leven krijgt die steeds weer een breuk vertonen. Jouw les is dan misschien dat je leert om op je eigen benen te staan en eerlijk te zijn naar jezelf.

Kijk eens diep in je hart

Zo kan het zijn dat je in relaties komt waarbij jouw goedheid wordt misbruikt. In deze relaties staat jezelf serieus nemen centraal evenals het leren stellen van grenzen. Heb jij net de liefde van je leven de deur gewezen en begrijp je niet wat er mis is gegaan? Kijk dan eens diep in je hart en wees eerlijk over het feit waarom je deze relatie bent aangegaan? Was het echte liefde of gaf de ander jou dat wat jij nodig had, om jezelf waardig en goed te voelen? Je leert van elke relatie in je leven en iedereen die je tegenkomt heeft een functie.

Deze functie kan moeilijk te begrijpen zijn, maar voor wie verder kijkt zal de les zich uiteindelijk laten zien. Bekijk je relaties op deze manier, dan zul je eerder het positieve beseffen dan het negatieve. De vraag die jij je kunt stellen is: Wat heeft deze relatie mij geleerd?

Hulp op weg naar de beste versie van jezelf

Het is een komen en gaan van relaties in je leven. Al deze relaties zijn een stukje hulp op weg naar de beste versie van jezelf. Sommige relaties zijn best lastig en kunnen voor aardig wat turbulentie zorgen. Wanneer je een levensles hebt geleerd zal deze niet snel meer op je pad komen. Komen ze niet meer terug dan ben jij weer een stukje verder op weg naar de beste versie van jezelf. Pff, dat is een opluchting en tevens een nadenkertje, wanneer je steeds in hetzelfde watertje schijnt te varen. Kijk dan eens wat jij misschien over het hoofd ziet? Is er iets wat jij zou kunnen leren? Waar loop je tegenaan en hoe kun je het oplossen?

Relaties beëindigen

Relaties beëindigen doen we op verschillende manieren. Soms kies je er zelf voor, maar ook de ander kan deze keuze maken. De mooiste manier om een relatie te beëindigen is, wanneer beide partijen er eerlijk en open over praten. Hierdoor kun je ieder je eigen weg vervolgen en elkaar met respect blijven behandelen. Toch is dit in de realiteit vaak niet het geval en zien we dat er een soort afvloeiingsproces ontstaat. Het kan zijn dat je er alles aan hebt gedaan om die ander in je leven te behouden, maar het desondanks niet lukt.

Leer, ervaar en behoudt het goede

Het enige wat je dan kunt doen is de relatie loslaten, hoe pijnlijk dit soms ook kan zijn. Weet wanneer het tijd is om afstand te nemen en wees daarbij eerlijk tegen jezelf en de ander. Vraag jezelf af of je oprecht bent geweest. Genoeg tijd en aandacht aan de ander hebt gegeven. Was het een relatie gebaseerd op wederzijds respect of was het alleen maar handig dat jij of die ander er was? Hebben anderen jou misschien op het verkeerde been gezet en is roddel of kwaadsprekerij de reden voor het beëindigen van een relatie? Hoe zat het met de communicatie of heb je misschien bepaalde dingen voor de ander ingevuld?

Neem in ieder geval het goede uit de relatie met je mee. Kijk naar de beëindigde relatie als een les die jullie beiden iets heeft geleerd. Weet dat je mensen altijd een plekje in je hart kunt laten behouden, maar soms niet in je leven. Hoe meer je leert over de verbintenissen in jouw leven en wat ze jou kunnen leren over jezelf en de ander, des te meer mooie, vruchtbare en permanente relaties je zult ervaren.

Ik ben oké en ik mag er zijn zoals ik ben

Uiteindelijk leert een mens zichzelf te respecteren, maar ook tevreden te zijn met de persoon die hij of zij is. Je beseft dat je niet altijd anderen nodig hebt om jou gelukkig te maken en stelt ze daar ook niet langer meer verantwoordelijk voor. Jij bent oké en je mag er zijn zoals je bent en dit geldt ook voor de ander. Dit noem je vrijheid en die vrijheid geeft je de vleugels om volop in het leven te staan en er ook met volle teugen van te genieten. Echte vrijheid wordt geboren in oprechte liefde voor jezelf en de ander.

Over de lessen van relaties, wat hebben ze jou geleerd?

Warme groet Grace Louise.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *