Vrijgezel zijn is soms zo gek nog niet. Helaas wordt het vrijgezel zijn vaak nog gezien als iets dat afwijkt van de wenselijke norm. Mensen hebben ook op dit gebied de belemmerende gewoonte om te vergelijken. Dit komt omdat het huisje, boompje, beestje verhaal nog steeds als de ultieme levensinvulling wordt gezien.

Ben je vrijgezel of single zoals men dit ook wel noemt, dan vinden mensen het vaak sneu voor je. Je omgeving gaat er bij voorbaat al vanuit dat het heel vervelend voor je moet zijn of dat er iets ‘mis’ met je is. Laat staan wanneer je vertelt dat je het fijn vindt om vrijgezel te zijn en je absoluut geen kinderwens of trouwplannen hebt. Echt? Wil je geen kinderen, niet trouwen? Nee dat meen je niet!

Ontdek wie jij bent

Toch is er niets mis met genieten van je eigen gezelschap en je vrijgezellen bestaan. Sterker nog: het is juist een aanrader om eerst je eigen leven op te bouwen. Het is juist goed om te ontdekken wie jij bent voor je de bewuste keuze maakt om in een serieuze te relatie stappen. Waar het van getuigt, is dat je al veel meer vanuit liefde in het leven staat, in plaats van angst. Je leeft bewuster en stapt niet gehaast in een relatie, omdat je bang bent alleen over te blijven.

Veel relaties lopen namelijk stuk omdat mensen onbewust of bewust op zoek waren naar een opvulling of oplossing voor een angst, gemis of probleem in hun leven. Mannen en vrouwen die niet hebben geleerd om eerst op eigen benen te leren staan en hier ook van te genieten. Om een fijne relatie te kunnen opbouwen met een ander, is het belangrijk dat je op de eerste plaats met jezelf door een deur kunt. 

Vrijgezel of is een relatie de oplossing voor een gelukkig leven?

Goed, vrijgezel zijn kan voor heel veel mensen een goede levensinvulling zijn. Toch zijn er ook mensen die vrijgezel zijn, maar hier niet bewust voor hebben gekozen. Misschien ben jij op dit moment vrijgezel en ben je er helemaal niet blij mee. Wat heb je dan nodig om op dit moment oké te zijn met jezelf en je vrijgezellen bestaan? Op de eerste plaats, is het belangrijk om te beseffen dat jezelf vergelijken met mensen die een relatie hebben, je niet veel goeds brengt. Waar het naar kan leiden, is het gevoel dat je niet compleet of niet goed genoeg bent. Je kunt het idee krijgen dat er voor jou geen juiste match is, omdat je bijvoorbeeld geen kinderen wilt of niet wilt trouwen. Het vergelijken komt vanuit angst, gekoppeld aan een aangeleerde overlevingsstrategie.

Wat ik je ook wil meegeven, is dat een relatie hebben niet altijd het antwoord is voor een gelukkig leven. Het gras bij de buren lijkt vaak groener dan het is. Echter is het is vaak kunstgras. Er zijn genoeg mensen die in een relatie zitten, maar absoluut niet gelukkig zijn. Mensen die in een relatie blijven om de onjuiste juiste redenen. Redenen zoals het niet op willen geven van status of materiële en financiële  zaken. Mannen en vrouwen die met hun relatie de schone schijn voor de buitenwereld ophouden. Wat denk je van faalangst, schaamte of de angst om alleen te zijn? Ook redenen voor heel veel mensen om vast te blijven houden aan toxische relaties. Dat relaties niet zaligmakend zijn, kun je wel zien aan het aantal relaties die beëindigd worden.

Alleen jij weet wat je ‘nodig’ hebt

Stabiele en liefdevolle relaties zijn er natuurlijk ook. Misschien ken je een stel dat jij als een fijn voorbeeld ervaart. Een stel wiens advies je zou willen horen omtrent wat jij zou kunnen doen om een goede partner te zijn. Dat is mooi. Met anderen die een relatie hebben gebaseerd op liefde brainstormen over ideeën over hoe je een goede partner kunt zijn, kan bijdragen. Echter is het belangrijk om te weten dat niemand precies weet wie het beste bij jou past. Jij bent hierin de expert en alleen jij weet wat je ‘nodig’ hebt. Het is goed om dit te ontdekken, jezelf beter te leren kennen en aangeleerde overlevingsstrategieën in de kiem te smoren. Daarnaast is het in iedere relatie zo dat mensen in hun relatie groeien. Niemand komt in een gespreid bedje terecht. Hoe saai zou dit zijn.

Jezelf vergelijken met anderen is dus geen goed idee. Wanneer we onszelf met anderen vergelijken, doen we dit vaak omdat we onszelf op bepaalde gebieden niet voor de volle 100% accepteren. We doen onszelf hiermee geweld aan. Om de drang van jezelf te vergelijken met anderen en de angst een halt toe te roepen, is er iets wat je wél zou kunnen doen. Leer hoe je jezelf met alles erop en eraan beter kunt accepteren. Iedere relatie, dus ook de relatie met jezelf valt en staat met zelfacceptatie, met van jezelf houden.

Een veel voorkomende oorzaak

Coach Grace Louise

Niet van jezelf houden, is een veel voorkomende oorzaak waarom het in relaties mis gaat. We bouwen op de acceptatie die anderen ons geven en worden er afhankelijk van. Het is overleven in plaats van leven ofwel angst in plaats van liefde. Ook al zouden anderen je wel accepteren. Als jij jezelf niet accepteert, zul je moeite hebben met geloven dat anderen jou wel accepteren.

Gun jezelf jouw persoonlijke ontwikkeling. Ga op zoek naar een coach waarmee je een fijne klik hebt. Iemand die jou kan begeleiden op de gebieden waar je tegenaan loopt. Ontdek welke belemmerende overtuigingen en angsten jou weerhouden of saboteren in het aangaan van een fijne en op liefde gebaseerde relatie. 

Jij bent dit waard en er is maar een iemand die dit voor jou kan doen. Jij zelf. Oh and by the way: het vrijgezellen bestaan, kan vrij gezellig zijn hoor. 😛

Toedels,

Grace Louise.

Thanks for the pfoto Sofia on Unsplash 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *