Seks en relaties. Vorm of inhoud? Hoe komt het dat we het lastig vinden om over dit alles in gesprek te gaan? Waarom zijn deze onderwerpen zulke hete hangijzers?

Allereerst is het goed om te weten, dat wanneer we denken te moeten praten over de seks binnen onze relaties, we niet het juiste onderwerp voorop zetten. Praten over seks, is niet seks als onderwerp op de eerste plaats zetten, maar het onderwerp relatie.

Praten over seks lukt namelijk beter, wanneer we ons goed voelen in de relatie met onszelf. Bij deze laatste gaat het vaak mis. De relatie die we met onszelf hebben, onze gedachten voor wat betreft de verwachtingen, invulling en doelen in een relatie, zijn vaak voor onszelf niet helder. Hierdoor wordt praten seks ook vaag en vooral onduidelijk.

Wat maakt het nu zo lastig?

Wat praten over seks lastig maakt, is dat we niet weten hoe het nu zit met de relatie met onszelf. Welke doelen we nastreven in deze relatie en wat onze eigen identiteit is op het gebied van seksualiteit. Wat houdt een relatie überhaupt in?

Dit is ook niet zo gek, aangezien wij vrouwen en mannen ooit kinderen waren, die onze ouders en andere volwassenen hebben geobserveerd in hun gedrag voor wat betreft relaties en seksualiteit.

Het voorbeeld van onze ouders

Yep, want het zijn onze ouders die ons het voorbeeld hebben gegeven middels hun gedrag. Echter betekent dit niet dat we het voorbeeld omtrent de invulling van relaties en seksualiteit, het juiste is. Laat staan of dat wat we hebben gezien wel goed hebben begrepen of geïnterpreteerd. Wat hield het voorbeeld nu eigenlijk precies in? 

De generaties voor ons hebben ons geleerd, wat wij op het gebied van seks en relaties als ‘goed’ en ‘slecht’ dienen te ervaren.

Pittige, maar belangrijke vragen

Op de eerste plaats komt dus de relatie met onszelf. Stel jezelf de vraag waarom je een goede relatie met jezelf zou willen? Voor welk doel gebruik je een goede relatie met mezelf? Heb je deze voor jezelf helder, dan zullen al je gedachten, keuzes, beslissingen, emoties en acties in je leven, op één lijn komen te staan met het doel: een goede relatie met jezelf hebben.

Heb je een goede relatie met wie jij bent, dan ga je vanzelf anders naar de relaties met anderen kijken. Wat er ook gebeurt, is dat je op een andere manier over seks en seksualiteit gaat nadenken. Je kunt wanneer je plannen hebt om met iemand een relatie aan te gaan, dezelfde vragen stellen. ‘Voor welk doel gebruik ik deze relatie? Welk doel dient mijn rol als partner? Voor welk doel gebruik ik seks?’

Dit zijn vragen die best pittig en confronterend zijn. Echter zijn het ook vragen die ons in staat stellen, zuivere en bewuste keuzes te maken. Keuzes vanuit respect en liefde, in plaats van keuzes die voortkomen uit ons ego. Maken we keuzes die alleen vanuit ons ego komen, dan zijn we onbewust op zoek naar liefde, geborgen-, vastigheid of veiligheid. 

Een proces waar je de tijd voor mag nemen

Een goede en liefdevolle relatie met jezelf ontwikkelen en weten dat je ook zonder relatie en zelfs zonder seks een prima mens bent, is een proces. Een proces waar je de tijd voor mag nemen. In dit proces leer je de identiteit en de vormen waarin relaties en seks door je ouders en de maatschappij werden gegoten, los te laten. Zelf heb ik deze reis ook gemaakt en ik ben blij dat ik dit heb gedaan. 

Wat het loslaten van een aangenomen identiteit en bepaalde vormen oplevert, is dat seks niet altijd meer besproken hoeft te worden. Seks is niet langer een verplichting, maar het mag helemaal vanzelf, intuïtief en natuurlijk gaan, zonder angst, schaamte of weerstand. Je komt erachter dat seks met wederzijdse goedkeuren, neutraal is en geen zaak van ‘goed’ of ‘slecht’. 

In het proces van een relatie met jezelf ontwikkelen, ervaar je, dat het niet alleen de seks is die een goede relatie maakt. Wat een goede relatie maakt, is eerst een goede relatie met jezelf. Vervolgens bouw je samen met je partner aan jullie gezamenlijke relatie en heb je beiden duidelijke en eerlijke doelen voor ogen. Seks is een gevolg van een goede relatie met zowel jezelf als de ander en niet andersom.

Je bent meer dan je etiket of lichaam

Wanneer wij beseffen dat wij meer zijn dan alleen ons ‘etiket’ of lichaam. Dan zullen wij seksuele intimiteit als gevolg van onze liefde zien. We worden mensen die zich volledig bewust zijn van onze wensen, maar ook van onze grenzen. 

Mensen die nooit meer uit angst om iemands gevoelens te kwetsen of niet goed of aardig gevonden te worden, seks hebben. Echter ook niet uit maatschappelijk druk, ego of uit schaamte. We worden vrije mensen, vrije zielen die niet de vorm van relaties en seksualiteit op nummer één zetten, maar de inhoud. 

Waar de heling van ons ego begint

Hier is het, waar de werkelijke heling van ons ego begint. De heling van een oude angst en het ‘geloof’ dat het overal om, voor of tegen moet vechten of voor moet vluchten. De angst waarmee het alles probeert veilig te houden, omdat ons ego denkt nog in de oertijd te vertoeven en van alles en iedereen afgescheiden is.

Echter zijn we dit niet.

We komen allemaal uit dezelfde bron en zijn dus altijd verbonden.

Seks en relaties. Vorm of inhoud. Wat vind jij belangrijk?

Zie je de volgende keer en vind je het leuk om zo nu en dan andere weetjes, tips en tools te lezen?

Dan kun je mij ook hier vinden.

Hartelijke groet,

Grace Louise.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *