Word jij ook zo gedemotiveerd en soms ook een tikkeltje opstandig van de vele goeroes die claimen dat we ons ego moeten negeren? Dat we het zoveel mogelijk de kop in moeten drukken en het het liefst om zeep moeten helpen? Dan ben je niet de enige, schrijft ondergetekende bij dezen.

Alleen maar slecht..

Ons ego zou alleen maar slecht zijn. Het is altijd negatief en smeedt snode plannen tegen alles en iedereen. Waar het alleen aan denkt, is aan zichzelf. Echter ga ik je vertellen dat dit niet altijd het geval is.

Het is namelijk ook zo, dat het menselijk ras het tot nu toe heeft weten te overleven, mede dankzij de hulp van ons ego. Ons ego denkt niet altijd en uitsluitend aan zichzelf. Het is dan ook absurd om dit deel van ons brein tot de eeuwige jachtvelden te verdoemen, alsof het nooit heeft bestaan.

Een maatstaf

Wat ik jammer vind, is dat dit verhaal een maatstaf is geworden, waarmee spirituele goeroes en andere belanghebbenden, iemands persoonlijke ontwikkeling bepalen. Hierdoor durven maar weinig mensen echt te kijken naar hun eigen ego. Het nadeel hiervan, is dat het de persoonlijke ontwikkeling ofwel je evolutie als mens, op een zeer laag pitje houdt. 

Nog een ander en veel groter probleem, is dat wanneer we ons ego naar Elba verbannen, ons overlevingsmechanisme: het vecht, vlucht en bevries systeem, steeds op volle toeren draait, of je dit nu wilt of niet. Hierdoor kunnen trauma’s en andere nare levenservaringen niet worden opgelost. We ervaren constante vormen van stress die onze gezondheid ondermijnen.

Ik heb geen ego, maar jij wel

Mensen schamen zich voor hun ego en doen net of ze dit niet hebben. In de tussentijd bestoken we elkaar met op- en aanmerkingen voor wat betreft iemands ego. Geloof het of niet, maar we hebben allemaal, stuk voor stuk een ego. Niemand uitgezonderd tenzij je heilig bent verklaard en dan nog…

Kijk, wanneer een klein kind zich angstig, onmachtig en in de hoek gedreven voelt. Niet veilig, aanvaard of zich schaamt. Dan zal het manieren vinden om toch te overleven. Het zal proberen te bemachtigen wat het denkt nodig te hebben. Dit doet het om bij de rest van de groep te mogen horen, zodat het zich veilig voelt. Zou jij het ongelijk geven? 

Werkt het, wanneer je een klein kind een pak rammel en straf geeft tot in de pruimentijd, omdat het zich angstig en onzeker voelt of zou je iets anders doen? 

Wat is het eigenlijk, ons ego?

Wanneer ons ego, het kind in ons over grenzen gaat die niet meer gezond en veilig zijn en zichzelf en anderen gaat benadelen en in gevaar breng. Dan is het zeker tijd voor een ‘gesprek’ met ons ego. Wat hiervoor nodig is, is kennis over ons ego, want wat is het nu eigenlijk en wat doet het? Wat kunnen we doen met ons ego, met het angstige en onzekere kind in ons?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat ego een naam is, voor een bepaald deel van ons brein. Namelijk het oudste deel: het reptielenbrein. Wat zich daar afspeelt, is een geloofssysteem. That’s it, meer is het niet. 

Een overlevingssysteem, vol met gedachten, aannames, angsten en veronderstellingen die vaak niet juist, noch de zuivere waarheid zijn. Dit alles baseert ons ego op ervaringen uit het verleden. Echter denk ons ego, het kind in ons, dat het wel de waarheid is. Het gaat uit van oude ervaringen en gelooft dat we nog in het verleden leven. Zo creëert het allerlei illusies die leiden tot realiteiten in het heden. Realiteiten waar we niet altijd op zitten te wachten en die ook onze toekomst beïnvloeden. Waarmee we ons ego helpen, onszelf kunnen helpen, is hier bewust van worden.

Je ego aanvaarden

Stap twee, is ons ego aanvaarden en het niet ontkennen. Deze stap is nodig om ruimte te maken voor een samenwerking met de rest van ons brein. Een samenwerking, met wie en wat we nog meer zijn. Stap drie, is ons ego laten ervaren dat wat het nodig heeft om de samenwerking met de rest van het brein aan te gaan en de verbinding met de bron van het leven te herstellen, niet alleen in of aan externe factoren ligt. 

Liefde, geluk, plezier, verbinding en veiligheid, zitten hem niet alleen in een geweldige reputatie, succes, aanzien, spullen, relaties of seks. Ook niet in een duur huis, een dikke bankrekening, diploma’s, een bepaald uiterlijk of maat en zelfs niet in gezondheid. Het is leuk, maar vergankelijk.

Vertrouwen

Wat ons ego nodig heeft, is dat we het laten ervaren dat het meer vertrouwen mag hebben. Vertrouwen in het feit dat alles wat ons totale wezen nodig heeft, al aan de binnenkant aanwezig is. Liefde, moed, plezier, geluk en veiligheid, zijn wezenlijke delen van de mens zijn connectie met de bron van het leven.

Aangezien we allemaal verbonden zijn met elkaar en de bron, ofwel het universum, hebben we dus ook toegang tot alles. Er is aan niets een tekort. Dit is simpelweg een geloofssysteem gebaseerd op angst voor tekorten. Hiermee wil het ego de kloof tussen ons, anderen en de bron van het leven, in stand houden. Ons ego is simpelweg bang voor het onbekende en wil zich vasthouden aan wat het kent omdat dit veilig lijkt. Echter is het schijnveiligheid.

In gesprek met je ego

Dit is de realisatie die ons reptielenbrein, ons ego nodig heeft. Net zoals je een angstig, onzeker kind dat schaamte heeft, omringt met liefde, compassie, begrip en mededogen, zo doen we dit ook met ons ego. Dan kan het zich thuis, aanvaard en vooral geliefd en wenselijk voelen. Pas dan kan ons gehele brein verder groeien. Dit is het begin van het besef dat we nooit afgescheiden zijn geweest van de bron van het leven. Zo ontmantelen we het overlevings- of geloofssysteem van ons ego, ofwel het reptielenbrein, van alsmaar denken te moeten vechten, vluchten of zichzelf overgeven. We komen tot de kern van alle aangeleerde programmeringen, belemmerende overtuigingen en trauma’s. 

Aanvaard je ego als ook een deel van jou. Zonder dit deel, had je het tot op de dag van vandaag niet overleefd. Ga in ‘gesprek’ met je ego en kom erachter, wat het mist of waar het angst voor heeft. In welke belemmerende kernovertuigingen gelooft je ego, jouw kindsdeel? Wat geloof je over jezelf, waardoor je gevangen blijft en het gevoel hebt er alleen voor te staan? Stop met het ontkennen van je ego, aangezien dit er juist voor zorgt, dat het alleen nog maar harder en harder om aandacht gaat ‘schreeuwen’ en zich niet op de meest plezante manieren laat gelden.

Basisbehoeften

Vaak zijn het menselijke basisbehoeften die ieder mens heeft, maar waar een tekort aan is geweest. Onvoorwaardelijke liefde, acceptatie, moed, plezier, veiligheid, geborgenheid, een luister oor of misschien vertrouwen. Het kan van alles zijn. Wat heeft jouw ego, het kind in jou nodig om zich veilig, aanvaard en geliefd te voelen zodat het rustig kan worden?

Kom je er niet in je uppie uit of zou je graag met iemand samen willen sparren. Kijk dan eens of coaching iets voor jou zou kunnen betekenen. Velen zijn je al voorgegaan.

Vul het contactformulier in op gracelouise.nl en maak een afspraak voor een vrijblijvend ontdekkingsgesprek en laten we samen eens kijken wat jou zou kunnen helpen.

Hartelijke groet,

Grace Louise.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *