Leven alsof het je eerste dag is. Je hebt het vast wel eens anders gehoord. Meestal zegt men:”Leef alsof het je laatste dag is.”  Over deze zegswijze heb ik nagedacht en ik moet je zeggen dat ik het geen positief uitgangspunt vind. Stel dat je zou leven alsof het morgen je laatste dag zou zijn. Zou je dan nog van alles in werking stellen en hoe doe je dit dan? Zou jij wanneer je vanuit dit weten te werk zou gaan, nog je enthousiasme en doorzettingsvermogen hebben? Steekt de angst dan niet eerder de kop op dan jouw positiviteit? Denk je dat jij het realiseren van jouw wensen dan nog zult oppakken? Zul jij doordat je je gaat haasten geen belangrijke dingen over het hoofd zien? Vragen die je aan het denken zetten en de reden waarom je nooit moet leven alsof het je laatste dag is. Ik denk dat je het prettigst kunt leven wanneer je doet alsof het je eerste dag is!

Heb je wel eens een kind geobserveerd?

Heb je wel eens een kind geobserveerd? Is het je opgevallen hoeveel enthousiasme een kind toont wanneer het iets leuk vindt om te ondernemen? Hoeveel vertrouwen het kan opbrengen? Hoe een kind zonder een seconde stil te staan bij wat dan ook, alles uit de kast haalt om te doen wat het denkt te moeten doen? Of het nu valt, zich pijn doet of een bult op zijn hoofd oploopt. Het begint met de tong uit de mond gewoon weer van voren af aan. Zelfs wanneer het ruzie heeft met anderen, weet een kind daarna gewoon de draad weer op te pakken. Het gaat door alsof er niets is gebeurd. Kinderen hebben over het algemeen een doorzettingsvermogen, flexibiliteit en vergevingsgezindheid van heb ik jou daar. Ze kunnen zich uren en uren bezighouden met dat waar ze blij van worden.

Opvoeden vanuit vertrouwen in plaats van angst

Natuurlijk is het de bedoeling van jou als ouder om je kind gezond en veilig op te voeden. Helaas komen onze opvoedingsvaardigheden eerder uit de hoek van angst dan uit de hoek van vertrouwen. Kinderen hebben hier uit zichzelf niet zo vaak last van en bezien de wereld open-minded. De angst voor dingen die je als mens in dit leven kunt meemaken, komt veel later in de beleving van een kind. Op het punt dat volwassen en de maatschappij ten tonele verschijnen gaat het ‘mis’. Wij zijn het die uit onze eigen onzekerheid en angst om te falen, een ander licht werpen op de visie en de wensen van het kind. Helaas is dit ook het moment waarop een kind een deel van zijn natuurlijke enthousiasme, doorzettingsvermogen, acceptatie, oplossingsgerichtheid, eigenwaarde en vertrouwen dreigt te verliezen.

Met de paplepel ingegoten

Doordat een kind angst, twijfel en onzekerheid eigenlijk met de paplepel krijgt ingegoten, zal het wanneer het ouder wordt moeite hebben met zichzelf te zijn. Kijk maar eens hoeveel mensen in hun latere leven overwegingen en beslissingen nemen die gebaseerd zijn op angst en onzekerheid. Beslissingen die we vaak laten afhangen van dat wat de maatschappij acceptabel of wenselijk vindt. Velen onder ons hebben hun eigen wensen en dromen weggestopt en nemen genoegen met de kruimels in het leven die zijn blijven liggen. We verliezen niet alleen onze vreugdevolle en positieve blik op de wereld, maar ook het vertrouwen in anderen en in onszelf. We creëren belemmerende gedachten en overtuigingen die ons ervan weerhouden om al het geluk te omarmen wat er is.

Leven alsof het je eerste dag is

Wil jij net als een kind met enthousiasme, liefde, passie en doorzettingsvermogen je leven een draai geven? Verander dan vanaf vandaag je koers.Verander je denkwijze en je manier van handelen. Start met leven alsof het je eerste dag is, in plaats van te leven alsof het je laatste dag is. Weet dat je met deze instelling veel meer kracht, enthousiasme en vertrouwen zult hebben. Je legt hierdoor niet de nadruk op het feit dat het wel eens te laat zou kunnen zijn. Leef alsof je net komt kijken in deze prachtige wereld met zoveel mogelijkheden en bekijk alles door de ogen van een kind. Neem de eerste stap: de stap van actie! Ook al zul je vallen en loop je misschien een bult op je hoofd op. Sta op en probeer het opnieuw. Je zult zien dat jij net als een kind dat uiteindelijk het lopen onder de knie krijgt, ook in staat zult zijn om je wensen nieuw leven in te blazen.

Neem geen genoegen met de kruimels

Ik ben blij dat ik mijn stukje ‘kind zijn’ nooit ben verloren. Het heeft mij gebracht waar ik nu ben en daar ben ik oprecht dankbaar voor. Het leven is echt te mooi om te laten liggen. Jij hoeft geen genoegen te nemen met met de overgebleven kruimels. Durf te leven, heb het lef om te doen waar jij gelukkig van wordt. Leef je dromen alsof je er al bent. Zie het voor je, voel de energie en beleef je passie. Leef je leven alsof het je eerste dag op aarde is en geniet! Er komt een dag dat we afscheid nemen van deze wereld. Laat het dan een afscheid zijn waarbij we kunnen terugkijken op een leven dat we hebben geleefd zonder spijt, maar met overtuiging, passie en liefde.

Met warme groet,

Grace Louise.

Photo by Valeria Zoncoll on Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *