Je moet je schamen!

Misschien heb jij deze woorden wel eens te horen gekregen of misschien is er iets waar jij jezelf voor schaamt. Er zijn natuurlijk momenten waarop je je op een humoristische manier kunt schamen. Daarbij denk ik bijvoorbeeld aan het moment dat jij de gasproductie in je darmen niet langer meer kunt stoppen. Plots en dan op het meest onhandigste moment, is daar dan dat verlossende gevoel. De grote opluchting waarbij jouw naasten kunnen meegenieten met of zonder geluid! Jij met een rood hoofd een snelle oplossing zoekt, wegloopt of met een geschokte blik naar je naaste kijkt…

Sorry!

Herkenbaar? Nou ik herken het wel en vroeger zou ik me echt rot geschaamd  hebben. Tegenwoordig niet meer en als het nu zou gebeuren, dan zeg ik met een grote glimlach:” Sorry!” Natuurlijk zal ik proberen dit opluchtende moment suprême zoveel mogelijk voor te zijn door naar een andere ruimte te gaan. Dit doe ik dan alleen omdat de ontsnapping van ‘de scheet’ zoals men deze in de volksmond noemt, voor anderen onaangenaam is. Dus houd ik rekening met anderen. Rozengeur prima, maar de rest, mm…’Je moet je schamen’  zijn woorden waaraan ik mij  in de loop der jaren minder ben gaan storen. Waarom? Omdat de woorden ‘je moet je schamen’ afdoen aan de persoon die ik ben.

Schaamte die jou belemmert

Er zijn meer vormen van schaamte en spijtig genoeg lopen vele mensen er onnodige mee rond. Schaamte kan jouw groei in het leven belemmeren. Sterker nog, het houdt je groei tegen en ontneemt jou je geestelijk en lichamelijke rust. Schaamte is een naar gevoel dat zich ergens in je brein verschuilt. Ook al doe je net alsof het er niet is en loop je door het leven met een grote glimlach, schaamte is een emotie de je kan opvreten. Schaamte levert constante kritiek en daardoor ga jij jezelf beetje bij beetje steeds minder en minder voelen. Het is net alsof je niets goed kan doen een alles uitkomt op een doodlopende weg.

Daarnaast zorgt schaamte weer voor schuldgevoelens, die jou dan ook weer in hun greep houden. Kortom: het is het beter om eens een kijkje te nemen naar dat waar jij je over schaamt en het in het licht te houden waardoor het zichtbaar wordt. Alles wat zichtbaar is kan worden opgelost.

Misschien herken jij jouw schaamte wel in het volgende lijstje:

Je schaamt je omdat je bent gescheiden en jij je daardoor geen goede ouder meer vindt. Je schaamt je voor je lichaam of over bepaalde delen van jouw lichaam. Schaamte over de plek waar je woont, je salaris, je baan of je achtergrond. Je hebt gevoelens van schaamte over je leeftijd of andere uiterlijkheden. Gevoelens van schaamte over jouw hobby’s, eetgewoonten, overtuigingen of uitgangspunten. Je schaamt je voor je partner, je kinderen of andere familieleden. Wat te denken van het feit dat er mensen zijn die zich schamen voor hun sterke karakter, hun gevoeligheid of geaardheid?

Schaamte over dingen die jou op lichamelijk of geestelijk vlak zijn aangedaan. Jouw financiën of het feit dat je nog vrijgezel bent en eigenlijk helemaal geen kinderen wilt. Schaamte over het feit dat jij jouw idee over de invulling van een relatie hebt, die niet hoort bij die twaalf in een dozijn. Schaamte over lichamelijke aandoeningen die anderen afschrikt zoals HIV, een koortslip, een handicap of een andere ziektes. Je ziet, er zijn vele soorten schaamtes en het lijstje kan ik nog veel langer maken. Deze schaamtes zorgen ervoor dat jij je minder mens voelt.

Hoe kun je nou je schaamte oplossen?

Stel dat ik mezelf voor iets zou schamen en er met jou over zou willen praten. Hoe zou jij dan op mijn hulpvraag reageren? Juist ja, met compassie, geduld en begrip. De woorden ‘je moet je schamen’ zou je beslist achterwege laten! Dit is de manier waarop jij jezelf en hetgeen waarover jij je schaamt zou moeten behandelen. Doe voor jezelf wat je ook voor een ander zou doen. Be nice!

Je schaamte komt ergens vandaan

Jouw schaamte komt ergens vandaan. Het was er niet van de een op de andere dag! Schaamte kun je hebben opgelopen in je jeugd. In je kindertijd ben je te jong om je eigen visie en oordeel te vormen. Waarschijnlijk heb jij zoals ieder kind jouw vertrouwen in andere volwassen gelegd ( wat overigens niet meer dan normaal is) en alle waarheid toegekend aan dat wat deze volwassenen vertelden, geloofden of van jou wensten.

Op latere leeftijd kunnen ook vele vormen van schaamte ontstaan. Vaak omdat men zich spiegelt aan dat wat de maatschappij acceptabel vindt. We willen er graag bijhoren en doen daar zelfs het meest onmogelijke voor. Als kind wil je de goedkeuring en onvoorwaardelijke liefde van je ouders. Zelfs op volwassen leeftijd zoeken velen onder ons nog steeds naar acceptatie en die onvoorwaardelijke liefde.

De gebeurtenissen die je in jouw leven hebt meegemaakt, maar ook de woorden die tegen jou zijn gezegd hebben invloed. Ze hebben jou geconditioneerd en zijn een eigen leven gaan leiden. Zonder dat je er erg in had ben jij in deze en jij rol gekropen. je bent de hoofdrolspeler in jouw eigen schaamte verhaal geworden.

Hoe schaamte zich lichamelijk kan laten voelen

Ik weet nog wel dat ik mij vroeger schaamde om het feit dat ik een HSP’r ben. Elke keer wanneer ik in een ruimte was met veel mensen, voelde ik elk gevoel en emotie van anderen aan. Ik ervoer daarbij een rare trek om mijn mond wanneer ik ‘normaal’ probeerde te reageren. Ik voelde letterlijk hoe mijn mond zich niet meer op een natuurlijke en spontane manier bewoog. Een gespannen gevoel openbaarde zich ergens in mijn buik. Mijn ademhaling was soms niet meer aanwezig waardoor ik begon te hyperventileren. Het ergste was dat ik dacht dat de hele ruimte met aanwezigen dit aan mij zag, wat natuurlijk voor nog meer schaamte zorgde.

Ik voelde me behoorlijk onhandig en onzeker. Niet te vergeten een buitenbeentje en behoorlijk incompetent dat ik dit niet de baas kon. Waarom? Tja, mijn halve leven heb ik moeten aanhoren hoe gevoelig ik wel niet was. Dat ik vooral harder en nuchterder moest worden. Niet te lief moest zijn en niet alles naar me toe moest trekken. Helaas wisten toen maar weinig mensen het verschil tussen overgevoelig zijn en hoogsensitiviteit.

Jij bent niet je schaamte!

Kijk dus eens wat of wie jouw schaamte teweeg brengt en benoem het letterlijk. Wees je bewust dat jij niet je schaamte bent. Verken jezelf, ontdek jouw schaamte en geef jezelf de ruimte om deze te beleven. Ervaar waar je schaamte zich bevindt en laat het gevoel toe. Stop het niet langer meer weg, maar benoem letterlijk elk facet van je schaamte. Aanvaard met compassie en begrip de bijkomende emoties en gevoelens, zonder er een oordeel over te vellen. Het is de bedoeling dat je min of meer ‘bevriend’ raakt met je ‘schaamte’. Waar voel je het, hoe voelt het en wat probeert jou schaamte jou te vertellen? Waar komt het vandaan en welke gebeurtenis of verhaal ligt er ten grondslag aan jouw schaamte? Is het jouw verhaal of vertel je na zoveel jaren nog steeds het verhaal van een ander?

Is het verhaal echt waar en ben jij het verhaal?

Dus vertel ik jou mijn verhaal, mijn gevoel van schaamte. Jouw luisterend oor, jouw compassie en begrip zorgen ervoor dat ik alles mag en kan vertellen. Alle bagger met de bijkomende toeters en bellen gooi ik eruit. Na lekker een potje te hebben gevoeld, gejankt en boos te zijn geweest, stel jij mij de volgende vraag: “ Dus Grace, is wat jij mij nu net hebt verteld allemaal waar? Kijkt de hele ruimte echt naar jou? Zijn alle ogen op jou gericht? Ben je echt incompetent? Is dit iets waarover jij jezelf zou moeten schamen? En vertel eens, wat levert je schaamte jou op? Ben jij alleen maar een HSP’r of is er nog meer te verkennen aan jou?”

Wees dus eerlijk tegen jezelf en vraag jezelf af of dat waar jij in gelooft, wat jou is verteld of is wijsgemaakt wel waar is? Nogmaals, jij bent niet je schaamte!

Wat schaamte nog meer met je doet

Schaamte isoleert je niet alleen van het leven, maar ook van de mensen om jou heen. Je trekt je terug, duwt mensen weg en leeft met je schaamte zonder dat iemand dit weet. Je doet ‘normaal’, lacht wat af en acteert als de beste. Jouw innerlijke criticus vertelt je keer op keer dat anderen jou nooit zouden accepteren wanneer jouw schaamte aan het licht kwam. Dus zwijg je als het graf of bekritiseert anderen, zodat je jouw schaamte maar niet hoeft bloot te geven.

Openheid en kwetsbaarheid

Om schaamte op te lossen is het nodig dat jij open durft te zijn. Je kwetsbaar opstellen is lastig en kan heel beangstigend zijn. Toch is het een onmisbaar ingrediënt dat ervoor zorgt dat jij je schaamte durft los te laten. Kom je angsten onder ogen en reken voor eens en altijd af met dat wat jou ervan weerhoudt om de beste versie van jezelf te worden.

Het mooie is dat wanneer jij openlijk over je schaamte naar een ander bent, deze zich comfortabel genoeg voelt om ook zijn eigen schaamte te benoemen en te ervaren. Het opent deuren die ervoor zorgen dat er verbinding en herkenning komt. Ruimte om te helen van binnenuit en je schaamte achter je te laten. Jezelf worden en blijven, is dat niet prettig? Jij hoeft je niet langer meer te verstoppen en geen toneel meer te spelen. Jij mag weer vrijuit ademen en het leven voelen en beleven. Open je hart, wees eerlijk tegen jezelf, maar ook tegen anderen. Ga weer volop in het leven staan en durf te genieten. Laat de gedachte die zegt: “Je moet je schamen.” ver achter je.

Mijn schaamte

Gek genoeg realiseer ik mij terwijl ik jullie vertel over schaamte, welke schaamtes ik zelf heb moeten overwinnen en dat waren er overigens meer dan dat ik op één hand kon tellen. Je bent dus niet de enige! Ik heb bijvoorbeeld geleerd de schaamte over mijn hooggevoeligheid te omarmen en te gebruiken  op een productieve manier. Mijn expertise zet ik in om anderen informatie, tips en tools te geven die werken. Tegenwoordig ben ik open en eerlijk en kies de voor mij best werkende manier van leven en genieten.

Het kiezen voor mezelf was niet altijd even gemakkelijk en zoals ik al schreef moest ik daar de nodige angsten en onzekerheden voor onder ogen zien. Het heeft mijn wereld alleen maar rijker gemaakt en mij geleerd keuzes te maken die gebaseerd zijn op het houden van mijzelf. Wanneer je leert om van jezelf te houden, komen alle vormen van ‘houden van anderen’ steeds meer tot hun recht. Je houdt niet langer anderen verantwoordelijk voor jouw geluk. Jij bent in staat om je eigen geluk op welke manier dan ook te creëren en dat betekent vrijheid.

Een vertrouwenspersoon

Je schaamte in het licht zetten is een daad waarbij je veel moed, maar ook vertrouwen moet opbrengen. Soms is het lastig om je schaamte tegen bekenden te vertellen. Een eerste stap zou daarbij kunnen zijn dat jij jouw verhaal aan een vertrouwenspersoon vertelt. Heb je niemand in je omgeving bij wie jij het gevoel hebt dit te kunnen doen, denk dan eens aan een life coach. Geen ellenlange sessies, maar een kort durend traject om voor eens en altijd van jouw schaamte af te komen. Graag zou ik je willen helpen om weer vol passie, vreugde en liefde in het leven te staan. Het leven is immers bedoeld om zoveel mogelijk van te genieten!

Neem vrijblijvend contact met mij op voor de mogelijkheden en ervaar je vrijheid!

http://87.236.103.22/~adm15inglk/contact/

Lieve lezers, over schaamte van anderen gesproken…

Intussen ben ik verhuisd en kan ik lekker al wandelend mijn boodschapjes doen. We hebben nu één auto in plaats van twee. De winkels zijn wel dichtbij, maar weer net iets te ver om te sjouwen met meerdere tassen! Ik wil nog lang plezier hebben van mijn rug en doe tegenwoordig mijn boodschappen met een karretje.

Ondanks onze dochters er vol afschuw naar kijken en mij veel te jong vinden voor deze oplossing, doe ik wat praktisch en gemakkelijk is. Scheelt een hoop gesjouw en het zal mij mijn derrière oxideren wat anderen van mij vinden! Deze dame die het heerlijk vindt om op de sportschool met gewichten te stoeien, doet haar boodschappen met een oma karretje! Lekker jezelf zijn en blijven, dat is mijn motto!

Warme groet,

Grace

je schamen
Je moest je schamen! Whahaha, echt niet!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *