‘Al is de leugen nog zo snel de waarheid achterhaalt haar wel’. Ik denk dat iedereen dit spreekwoord wel kent en het ook wel eens heeft gebruikt. Echter heb ik het vermoeden, dat we maar zelden stilstaan bij de volledige betekenis en impact die dit spreekwoord, op ons leven en ontwikkeling als mens heeft.

Van nature goede mensen

Wat ik geloof, is dat wij van nature goede mensen zijn en dat de reis die wij maken, gaat over deze waarheid ontdekken. Over de leugen die we door de waarheid over onszelf in ere te herstellen, kunnen achterhalen. Wat ik geloof, is dat onze evolutie allesbehalve voltrokken is en we allemaal op onze eigen manier, eigen tijdstip en met verschillende ‘hulpmiddelen’ of ‘zijwieltjes’ nog steeds aan het groeien zijn. We evolueren stapje voor stapje naar ons volledig potentieel. Ons ware potentieel, waarvan ik weet dat dit onvoorwaardelijke liefde is.

Niemand zijn reis, is dan ook onderling te vergelijken. Ik denk dat als we dit van elkaar beseffen, we elkaar kunnen helpen en bijstaan, in plaats van elkaar te veroordelen over onze levensreizen. Ik ken jouw reis niet en weet niet wat jouw specifieke ‘leerpunten’ zijn en jij kent ook mijn reis en ‘leerpunten’ niet en dit is oké

Diep van binnen kennen we onze intenties

Maar goed, hoe komt het nu dat onze reizen zo van elkaar verschillen? Hoe komt het dat we heel vaak door dalen van pijn en verdriet gaan? Dat deze dalen zich steeds lijken te herhalen, terwijl we juist proberen een goed mens te zijn?

Hoe komt het denk jij, dat er zoveel kommer en kwel, zoveel armoede, oorlog, pijn, ruzie en ziekte is? Wat ik denk, maar ik kan het ook mis hebben, is dat wij onze levens en onszelf onbewust omringen met onwaarheden over onszelf. We hebben intenties die een dubbele bodem in zich dragen, omdat we geloven dat we geen goede mensen zijn.

Een van de redenen waarom wij mensen het moeilijk vinden, om onvoorwaardelijk van onszelf te houden en dit bijvoorbeeld onze gezondheid negatief beïnvloedt, is dat we dit geloven. Wij kennen onze intenties en weten dat wij zelf de eerste persoon zijn, waar wij in zoveel opzichten oneerlijk tegen zijn.

Leven op automatische piloot

Wat ik door de jaren heen heb ervaren, is dat het ontluiken van ons ware potentieel, het ontdekken van wat en en wie wij echt zijn, niet een reis is die zo een-twee-drie gemaakt is. Nee, dit neemt en zal waarschijnlijk nog wel generaties aan nieuwe inzichten, tijd, investeren, samenwerken en loslaten in beslag nemen. Uitzonderingen daargelaten. 

Het feit is, dat wij nog lang niet 100% gebruikmaken van ons gehele brein. Veel van ons brein is nog ongebruikt en wacht op de energetische ‘vonk’, zo noem ik het maar even, waardoor het verder mag groeien. Wij mensen leven ons leven voornamelijk onbewust. 95% van wat we denken en doen gaat op automatische piloot. Die automatische piloot laat zich zien in gedrag dat wij neerzetten vanuit ons primaire brein. Het stuk brein waar we vooral reageren vanuit de drang om te overleven en bij een groep te horen.

Ergens bijhoren vanuit de oertijd gezien, vergroot namelijk onze kans om te overleven. Hier is het waar ons reptielenbrein met man en macht het spreekwoord: ‘Al gaat de leugen nog zo snel de waarheid achterhaald haar wel’, probeert te overrulen.

Leven en werken vanuit ons reptielenbrein

Wanneer we ons niet volledig bewust zijn van het feit dat we het merendeel van de tijd vanuit ons reptielenbrein leven, dan is veel van ons denken en doen gebaseerd op angst. Angst om niet veilig te zijn, angst om niet te kunnen overleven, angst om dingen te verliezen, angst voor anderen, angst om te delen, angst om ziek te worden, angst dat er ergens niet genoeg van is. Maar ook angst er niet bij te horen, alleen te zijn en vooral de angst, om geen goed mens te zijn.

Het lastige aan leven vanuit ons reptielenbrein en het geloof dat we geen goede mensen zijn, is dat veel keuzes en beslissingen die we maken, voortkomen uit onzuivere intenties. 

Als onbewust levende mensen zijn we dan vooral gedreven, om alles te doen wat onze overleving en veiligheid waarborgt. Ook al moeten we hiervoor jokken, bedriegen en onze ‘waarheid’ en intenties zo verbuigen, dat deze ‘eerlijk’ lijken. We geloven de waarheid van onze intenties zelf als eerste, zijn de ‘held’ in ons eigen verhaal en vinden dat het doel onze middelen heiligt.

Hoe doorbreek je deze cirkel?

Dit klinkt heel zwart-wit, maar wanneer we oprecht tegen onszelf zijn en terugkijken op de jaren die al voorbij zijn, dan zien we de gaten waar ons leven niet zuiver is. We zien onze worsteling voor overleving waardoor kommer en kwel constant aanwezig zijn. 

Onze keuzes en beslissingen die hebben geleid tot slechte relaties, scheidingen, financiële problemen, ongelukkige kinderen, banen die niet werken, gezondheidsproblemen en een maatschappij die letterlijk aan het verzuipen is. Keuzes en beslissingen die ook weer worden overgedragen op de volgende generatie, simpelweg omdat we denken en aangeleerd hebben, geen goede mensen te zijn.

Hoe kun je die cirkel verbreken? Hoe maak je een draai in je leven, waardoor jij jezelf kunt helen en die energetisch vonk als vanzelf aanslaat en de verbinding mogelijk maakt met de rest van je brein? Wat zorgt ervoor dat jij dat steentje in het water bent, dat steeds grotere kringen maakt?

Begin bij jezelf

Begin bij jezelf en durf de waarheid te claimen dat jij van nature een goed mens bent. Vanuit deze wetenschap, is het veel gemakkelijker, om authenticiteit op de eerste plaats te zetten. Dit is het antwoord en tevens de oplossing. Erken dat je al een goed mens bent, je dit niet steeds hoeft te bewijzen en dat authentiek zijn je natuurlijke aard is. Breng alle onzuiver- en onwaarheden stuk voor stuk aan het licht, laat ze aan het woord en ontdek het waarom? Verwerk je verhaal en laat het vervolgens los. Dit zodat jij je ‘wonden’, ‘pijnen’ en angsten heelt en jij jouw volledig potentieel kunt gaan benutten. 

Je volledige potentieel bereik je door 100% eerlijk tegen jezelf te zijn. Nieuwe keuzes en beslissingen te maken die gebaseerd zijn op zuivere intenties van een goed mens. Hiermee beëindig je de angst en strijd vanuit het reptielenbrein. Je breng je het tot rust en integreert dit deel met de rest van je brein. Het leert samen te werken met alle breindelen, waardoor je stapje voor stapje evolueert tot je volledige potentieel.

Al is de leugen nog zo snel…

Dit is een van de dingen, waar ik samen met mijn cliënten in hun coaching aan werk. Alles wat verborgen ligt in die ‘schaduw’. Alle onbewuste angsten, onzekerheden, onwaarheden, percepties, interpretaties, wat je niet leuk vindt aan jezelf of zelfs haat, gaan we onderzoeken. We geven alles een stem. Het is alle aangeleerde overlevingsstrategieën ontmantelen en de volledige waarheid over wie en wat jij werkelijk bent, in ere herstellen. 

Want ‘Al gaat de ‘leugen’ nog zo snel, de waarheid achterhaalt haar wel’, gaat over het herontdekken van wie en wat jij in zijn totaliteit bent. Het gaat over een dieper weten dat jij allang een goed mens bent. Maar dat vele generaties voor jou en mij, ons uit angst, onwetenheid en machtsmisbruik, hebben geleerd dat we dit niet zijn.

Wat je gaat ontdekken, wanneer je de vonk van authenticiteit aansteekt, is dat er geen reden meer is, om te worstelen en te vechten. Alles wat jij nodig hebt, om vanuit onvoorwaardelijke liefde in dit leven te staan, is er al. Er is meer dan genoeg voor iedereen. Wat je gaat ervaren, is dat alles aan jou geliefd is. Alles mag er zijn, alles is nodig en heeft een functie. Je lichte, maar ook je ‘donkere’ zijde, want samen vormen ze een eenheid.

Jouw ware potentieel is onvoorwaardelijke liefde

Dit vraagt moed, maar ook de wil om de beslissing te maken alleen nog te leven vanuit eerlijke intenties. Jouw volledig potentieel, waar ik 100% in geloof, jouw ware aard, is onvoorwaardelijke liefde. 

Wat ik je ga vertellen, is dat deze onvoorwaardelijke liefde altijd zijn weg zal vinden. ‘Al gaat de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt haar wel’, blijft eeuwig van kracht. Ook al ga je nog jaren door met leven zoals je nu doet en blijf je keuzes maken vanuit intenties die op de lange duur geen positief resultaat in zich dragen. Jouw kern, jouw onvoorwaardelijke liefde zal hoe dan ook van zich laten horen, zich laten gelden en uiteindelijk kom je er niet onderuit. Is het niet in dit leven, dan in het volgende.

Wat je ‘wint’ en terugvindt

Het is geen gemakkelijke reis en zeker een reis waar je ‘verlies’ zult leiden, I know. In mijn leven heb ik heel wat ‘verloren’, maar ben ik zo blij met wat ik terug heb gevonden, namelijk mezelf. Wat je ‘verliest’ is namelijk niet meer dan alle onzuiver- en onwaarheden. Wat je ‘wint’ en terugvindt, is jouw ware potentieel en jouw onvoorwaardelijke liefde en geluk. 

Want ‘Al gaat de ‘leugen’ nog zo snel, de waarheid achterhaald haar wel’, is een spreekwoord dat vertelt dat jij, en dit is de echte waarheid, 100% onvoorwaardelijke liefde, boordevol authentiek potentieel, waarmee je een waanzinnig leven kunt realiseren en een aanwinst voor deze wereld bent.

Je bent een goed mens en laat je nooit meer iets anders wijsmaken.

PS. Geloof niets van wat ik zeg, onderzoek alles en behoudt het goede.

Maak je eigen ervaringen.

Met verbindende groet,

Grace Louise.

 

Thanks for the pfoto Jacqueline Macou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *