Het is jouw leven, doe ermee wat je wilt. Een mooie titel voor mijn allerlaatste blog van dit jaar. Normaal gesproken probeer ik altijd een blog zo in het midden van de maand te plaatsen, maar soms lukt dit niet altijd. Ik leg mij hierbij neer, want inspiratie komt niet altijd op het moment dat je het graag zou willen. 

Ik kies er dan ook bewust voor om alleen iets met jullie te delen, wanneer mijn gevoel goed zit. Schrijven om de likes of volgers of om jou als lezer tevreden te stellen. Het is iets wat ik niet graag doe. Soms is iets zoals het is. Daarom ook deze titel: “Het is jouw leven, doe ermee wat je wilt’. 

Een persoonlijk tintje

Het is een blog wat een persoonlijk tintje heeft, omdat ook voor mij het einde van 2019 in zicht is. In dit jaar heb ik weer veel mogen leren. Over mezelf en het leven. Het nieuwe jaar begin ik dan ook met een verse bladzijde die ik met veel inspiratie en motivatie ga beschrijven, zodat mijn persoonlijk boek groeit.

Wanneer ik dit artikel schrijf, is het zondagochtend 29 december. Mijn man en onze jongste dochter liggen nog op één oor. Zij vinden het heerlijk om lekker lang te slapen. Zelf ben ik geen uitslaper, maar kan mij voorstellen dat anderen dit heerlijk vinden. Zelf geniet ik graag van de ochtenden en de late avonden die heerlijk stil zijn. Mijn dag begint en zal eindigen met naar buiten kijken en diep, echt heel diep adem te halen. Thanks universum, thanks for this day.

Dankbaar

Op dit moment kijk ik naar nu nog naar de kale bomen, maar in de lente en zomer staan er voor en achter ons huis, grote, volle en in bloei staande bomen. Ik kan er zo van genieten en het is zo rustgevend. Elke keer dat ik dit doe, voel ik mij dankbaar. Dankbaar voor het feit dat ik weer een nieuwe dag aan mijn leven mocht toevoegen. Wanneer je drie keer in je leven voor de dood hebt gestaan, ga je elk moment van je leven echt wel waarderen. Het zorgt ervoor dat je de waarde van het moment leert inzien en in het moment, in het ‘nu’ de vreugde leert ervaren.

Vreugde en tevredenheid 

Vreugde, maar ook tevredenheid kunnen ervaren, is van onschatbare waarde kan ik je vertellen. Dit heb ik al op jonge leeftijd geleerd, want ik ben niet opgegroeid met alle weelde en glorie van de wereld. Nop, op mijn vijftiende jaar stond ik er alleen voor en trok ik de wijde wereld in, met alle uitdagingen die daarbij hoorde. Het waren er veel en nog steeds komen er nieuwe uitdagingen bij. That’s life.

Mijn ouders moesten het met een klein salaris doen en hiervan zes monden voeden. Dit heeft mijn moeder overigens super gedaan en van haar heb ik het dan ook geleerd hoe je met geld om moet gaan. Haar woorden “Grace, wees tevreden met wat je hebt”, zal ik dan ook nooit vergeten. Ik zal deze woorden altijd met mij meedragen en ze ook meegeven aan anderen. 

Tevredenheid als opstap naar groei

Tevreden zijn betekent overigens niet dat je moet stoppen met streven naar vooruitgang. Jezelf verder ontwikkelen en groeien is belangrijk in dit leven. Voor mij is tevredenheid vanuit een oprecht gevoel een belangrijk ingrediënt, waardoor dat waar ik dankbaar voor ben zich kan vermeerderen. Tevredenheid werkt als een magneet. Eerst tevreden zijn met wat ik wel heb en hier vreugde uit te halen, is waar ik persoonlijk de beste en mooiste resultaten mee heb behaald. Tevredenheid leidt naar vreugde en vreugde is in mijn beleving de benzine voor de reis die je wilt gaan maken en de doelen die je wenst te behalen. 

Waar je aandacht aan geeft groeit immers, dus waar je tevreden over bent, daar geeft het universum je meer van. Geloof overigens niets van wat ik zeg, maar probeer het uit en kijk wat er op je pad komt. Ervaar het wonderlijke gevoel wat oprechte tevredenheid brengt, maar kijk ook wat ontevredenheid met je doet.

Genieten

Dit is wat ik dan ook doe: genieten, tevreden zijn en vreugde halen uit dat wat ik heb. Dit kan van alles zijn en zeker niet alleen op materieel gebied. Ik ben tevreden met wie ik ben, met mijn vaardigheden en persoonlijke kwaliteiten, waarin ik overigens nog steeds groeiende ben. Blij, tevreden en super dankbaar, voor elke adem die ik hier mag halen. Voor ons gezin, ons huis, mijn bedrijf , mijn werk, mijn cliënten en nog vele andere zaken waarvan ik mag genieten.

Als dit te happy de peppie is, te positief in de ogen van anderen, het zij zo. Kies hoe je in het leven wilt staan, want dit is het cadeau wat je is gegeven. Je hebt namelijk altijd een keuze. Het is immers jouw leven, doe ermee wat je wilt. Wil je ontevreden zijn en voel je je hier prima bij, ga je gang. Tevredenheid en vreugde kun je overigen niet faken, want dan keert het zich tegen je. 

Ontevredenheid als leerproces

Soms kan ontevredenheid echter een leerproces zijn waar je doorheen gaat. Iets wat je nodig hebt om je verder te ontwikkelen. Het kan je een aantal zaken leren die nodig zijn voor jouw persoonlijke groei. Uiteindelijk leer je wat tevredenheid is. Soms leer je dit door eerst alles te verliezen, om vervolgens te beseffen wat je eigenlijk al had en waar je tevreden over had kunnen zijn.

Veel mensen zijn ontevreden, kennen geen innerlijke rust en zijn altijd op zoek naar meer, groter en beter. Nogmaals, je mag altijd groeien, maar zie ook de waarde van dat wat er al is. Geloof mij, nee geloof mij niet, maar ga de uitdaging aan en kijk of het streven naar altijd beter, mooier en meer, jou echt gelukkiger maakt en of het je rust brengt.

Geloof niets

Als ik je iets mag aanraden, is echt niets te geloven van wat ik hier nu schrijf. Wees kritisch en probeer het zelf uit. Ga je eigen weg en doe ervaringen op. Zie wat het je oplevert en hoe je je dan voelt. Het is jouw leven, doe ermee wat je wilt. Weet alleen wel, dat alle externe zaken die jou ‘gelukkig’ maken ook weer weg kunnen vallen en wat en wie zul je dan overhouden? Wie ben jij dan? Waar is dan jouw innerlijke rust en tevredenheid? Lukt het je dan nog wel om in het moment, in het ‘nu’ vreugde te ervaren voor dat wat er dan nog wel is? 

Happy de peppie, blij en altijd positief

Woorden die mij wel eens verweten zijn en nog wel eens verweten worden. Met regelmaat heb ik gehoord en hoor ik dat het maar vreemd is en bijna onmogelijk, om altijd positief of blij te zijn. Ik leg het mensen niet meer uit hoe het voor mij werkt, tenzij men mij er specifiek om vraagt. Dit zijn echter niet veel mensen, want echte interesse hebben in elkaar, in wie iemand is, waar iemand voor staat, is iets wat lijkt uit te sterven. 

Ik ben nu op een leeftijd, bijna 58 jaar jong dat ik mag spreken uit ervaring. Uit ervaring zeg ik dan ook, dat wij mensen vaak onbewust dingen denken en zeggen zonder stil te staan bij de inhoud en betekenis van deze gedachten en woorden. We zijn ons niet bewust van de uitwerking die onze gedachten en woorden hebben op onszelf, op anderen en op ons leven. We gebruiken zo vaak apentaal, yep.

Liever één goede vriend

Goed, altijd happy de peppie, blij en positief is een zeer oppervlakkige beschrijving van wie ik ben. Het is slechts een mening en getuigt van het feit dat men mij als mens maar slecht kent en ook niet de moeite wil nemen om mij beter te leren kennen. 

Dit geeft niet, want liever heb ik één iemand die mij echt kent en waardeert om wie ik ben en niet om wat ik wel of niet doe, dan een hele hoop ‘vrienden’ die mij alleen maar denken te ‘kennen’ op de momenten dat men mijn tevredenheid, optimisme en positiviteit nodig heeft. Overigens ben ik zelf mijn eerste beste vriend en tevens de eerste die zichzelf waardeert om wie ik ben en dit doe ik volmondig. Ook wederom geleerd met vaak op mijn gezicht gaan en vervolgens steeds sneller weer kunnen opstaan.

Voor mijn tevredenheid, optimisme en positiviteit hoef ik niet veel te doen. Het kost mij zelden moeite, omdat het over het algemeen gebeurt in flow. Ben ik niet in mijn flow, dan zul je dit direct aan mij merken, mits je mij werkelijk kent…

Thuiskomen

Deze flow heb ik teruggevonden op het moment dat ik al mijn aangeleerd, geconditioneerd en patroonmatig gedrag onder de loep nam. Wat ik ben gaan doen, is gaan onderzoeken wat nu echt bij mij hoorde, waar ik aan vasthield, waarom ik dit deed en wat het mij opleverde.

Vervolgens leerde ik met vallen en opstaan los te laten waar ik aan vasthield, omdat ik waar ik aan vast bleef houden, uiteindelijk terug heb gevonden in mijn eigen kern. Ik kwam na een lange reis ‘thuis’ om het maar even zo te zeggen.

Wat ik mensen meegeef, is dat je dus eerst moet gaan onderzoeken waar je aan vast blijft houden, waarom je dit doet en wat het je oplevert.  Ben je nog niet zover om dat waar je aan vasthoudt los te laten, wees dan gerust. Het komt vanzelf, haast je niet, want het is een proces. Jij mag je eigen groei doorlopen, op jouw tijdstip en op jouw eigen manier. Het is jouw leven, doe ermee wat je wilt. 

Wat ik heb geleerd

Wat ik ook heb geleerd en waar ik ieder moment van geniet en tevens de reden is voor mijn blijheid, is dat ik weet en besef dat jij net als ik, een deel bent van het geheel. Het leven gaat niet alleen om mijn tuintje wat groen mag zijn. Nop, jouw tuintje mag ook groen zijn en dit gun ik jou van harte. Net als jij heb ik een functie in dit geheel en zijn wij hier samen met een reden. Jij en ik zijn deel van een groter gebeuren en samenwerken is de sleutel tot alle tevredenheid, geluk en veel meer groene tuintjes.

Het universum, God, Buddha of hoe je de levensvonk ook wilt noemen, zit in ons. Jij en de levensvonk zijn niet gescheiden van elkaar en zijn nooit gescheiden geweest. Het probleem van de wereld op dit moment, is dat veel mensen denken dat ze afgescheiden zijn van het geheel, van het leven en de levensvonk.

Kun je je voorstellen wat dit voor gevoel en gevolgen met zich mee kan brengen? Juist, ontevredenheid, het gevoel er alleen voor te staan en het allemaal alleen te moeten doen. Maar goed, zo komt het dat ik over het algemeen happy de peppie ben. Ik ervaar mezelf als een deel van een veel groter iets en dit maakt mij blij, maar ook nieuwsgierig naar meer.

Ook ik ben mens

Oké, ik ben inderdaad een gelukkig mens, maar ben zeker niet altijd blij of positief. Net als jij heb ik ook momenten dat ik niet blij ben, verreweg van positief, maar nog steeds gelukkig. Deze momenten laat ik gebeuren, ze mogen er wel degelijk zijn. Huilen en verdriet zijn mij niet onbekend. Pijn en ziekte evenmin, verlies en loslaten ook niet. Ruimte maken voor mijn verdriet of boosheid doe ik wel degelijk, maar ik doe het op mijn manier. Opkroppen doe ik het niet, want ik zie wat dit heeft gedaan met de mensen die ik veel te vroeg ben verloren. 

Wat ik niet leuk vind maak ik wel degelijk kenbaar en wat ik lastig vind dat vertel ik. Wat ik daarna doe, is mijn kostbare tijd gebruiken om terug te keren naar mijn flow. Nadat ik ruimte heb gemaakt voor mijn gevoelens, boos ben geweest en vaak in mijn uppie een potje heb zitten janken, keer ik niet direct terug naar het willen oplossen van het probleem of de uitdaging. Nee, ik zet het even in de koelkast en ga er niet op zitten broeden. Ik ben immers geen kip.

Wat ik dan wel doe?

Wat ik wel doe, is een bewuste keuze maken om totaal iets anders te gaan doen. Iets waarmee ik mijn blijheid omhoog trek en wat mij plezier geeft. Zo keer ik terug in mijn flowstaat. Eenmaal in mijn flowstaat, kondigen de oplossingen zich vanzelf aan, omdat ik niet in de weerstand zit. Het gaat dan zonder dat ik er al te veel moeite voor hoef te doen. Wat ik probeer te vermijden, is dat ik blijf hangen in zaken die mij belemmeren in mijn groei. 

Wat wil je nu echt?

Zeg nu zelf: wil je liever blijven sudderen in je boosheid, ergernissen en andere aanverwante zaken, of wil je weer in het leven staan en opnieuw genieten? Uit wat je voelt, vertel het, huil, wees boos, stel grenzen, spreek mensen aan op hun gedrag of verantwoordelijkheden, maar pak daarna de draad weer op.

Dit mag jij uiteraard allemaal zelf bepalen. Neem vooral je tijd, want het is jouw tijd en het is jouw leven. Doe vooral waar jij je goed bij voelt, wat het ook is, maar zonder anderen te benadelen. Voel je je er niet goed bij, probeer dan eens iets anders. Stop met wat niet werkt en zoek uit wat wel voor jou werkt. Wat zorgt ervoor dat jouw tevredenheid van binnen naar buiten gaat stralen? Vraag je af wat je echt wilt en doe een stap richting jouw innerlijk verlangen.

2020 is er bijna. Geniet ervan en weet dat alles mogelijk is. Het is jouw leven, doe ermee wat je wilt.

Warme groet van een nog steeds happy de peppie, 

Grace Louise

PS. Ik zie je volgend jaar, be brave and have faith.

Hoe leg je de focus
Grace Louise

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *