Opruimen, de meeste kinderen vinden het een gruwel en sommige volwassenen overigens ook. Het is niets om je over te schamen en er zijn heel veel manieren om het opruimen te leren. Wanneer je ADHD hebt, kan het een uitdaging zijn om je kamer of huis op orde te houden. Als ouder heb je hier je handen en je hoofd vol aan, maar ik denk dat deze tips je van dienst kunnen zijn. 

Het op een productieve manier opruimen, is soms gewoon jezelf wat handigheidjes leren. Het steeds opnieuw oefenen van deze handigheidjes, maakt dat je ze steeds beter onder de knie krijgt. Voor kinderen die ADHD hebben, is het handig om het inslijten van een nieuwe gewoonte samen te doen. Een stukje houvast, waardoor er een moment ontstaat wat jou de mogelijkheid biedt om je op een prettige manier te verbinden met je kind. Opruimen hoeft geen drama te zijn, het is maar hoe je er tegenaan wilt kijken. 

Samen shoppen bij de Action

Wat heel goed helpt, is kinderen te laten zien welke spullen er bij elkaar horen. Alles heeft namelijk een eigen plekje nodig. Op school leren kinderen dit al vanaf de kleutergroep en voor je kind is het handig om hier thuis ook gewoon op aan te sluiten. Start het leren opruimen op een dag dat je hier de tijd voor hebt, zodat jij je kind op een rustige manier kunt begeleiden. De eerste stap is lekker samen te gaan shoppen. Laat je kind een aantal plastic bakjes uitzoeken in grote en kleinere maten. Kleinere bakjes voor kleine items en grotere bakken die bijvoorbeeld in de kledingkast passen of onder het bed. Wanneer een kind zelf zijn bakken uitkiest, zal het eerder de connectie maken en zo herkennen wat erin hoort. De Action heeft ze voor een klein bedrag in allerlei soorten en maten, dus maak er iets leuks van. 

Wat hoort bij elkaar?

In de plastic bakken gaan we de dingen doen die bij elkaar horen. Een velletje met etiketten kan je hierbij helpen. Laat je kind zien dat bijvoorbeeld schrijfartikelen bij elkaar in een bakje mogen. Het kan zelf de schrijfwaren verzamelen en deze in de bak doen die het heeft uitgekozen. Ook het beschrijven van de etiketten is iets wat je kind zelfstandig kan doen. Juist het eigen handschrift maakt het herkennen nog gemakkelijker. Doe hetzelfde met schriften, boeken en andere schoolspullen en doe deze  ook apart in een lade of een bak. Lekker overzichtelijk en gemakkelijk bij elkaar te zoeken.

Heb je een dochter in de leeftijd waarbij make-up een hot item is, (ik heb er twee, dus dubbel plezier haha!) dan kun je bijvoorbeeld alle make-up kwasten in een bakje laten doen. Dit doe je ook met de oorbellen, doosjes oogschaduw en zo alle andere kleinere items. Plaats de bakjes op een plek waar je kind ze dagelijks gebruikt. Zo is het gemakkelijk op te ruimen zonder hiervoor  naar een andere plek te hoeven gaan. Het is immers niet handig om je make-up in bakjes onder je bed te stoppen, wanneer je je in de badkamer opmaakt. 

Kleding sorteren

Ook kleding kun je op deze manier sorteren. Maak je niet druk of het is opgevouwen op jouw manier, maar geef je kind het vertrouwen dat zijn of haar manier prima is. Zolang we het doel niet uit het oog verliezen (het opruimen) is er niets aan de hand. Op de planken kun je eventueel etiketten plakken voor de stapeltjes kleding. Nog gemakkelijker is het gebruiken van plastic bakken met daarop het etiket met de inhoud. Sokken bij sokken, T- shirts met lange mouw, korte mouw, riemen, spijkerbroeken, ondergoed etc. etc. Wil je kind het op kleur? Ook geen probleem.

Onder het genot van een muziekje

Opruimen is één, maar met een beetje plezier en lol is het natuurlijk veel leuker. Wanneer ik zelf ga opruimen, is het opzetten van een lekker muziekje het eerste wat ik doe. Voor kinderen is dit ook een leuke start. Oké, jij als ouder luistert even naar iets wat je misschien minder aangenaam vindt klinken, maar het doel heiligt de middelen. Maak er een gezellige bezigheid van, draai zo af en toe een rondje door de kamer en plof samen eens baldadig op het bed neer. Zo lukt het je beter om het opruimen een luchtig en lollig te houden.

Ben je samen klaar met opruimen? Dan is het fijn om de activiteit af  te ronden met iets wat gezellig en ontspannend is. Samen op de bank, filmpje op, bakje chips, glaasje fris en een dikke knuffel omdat het zo goed ging!

Zin in een wedstrijdje?

Welk kind is er nu niet in voor een wedstrijdje? Ook dit kan helpen bij het wat sneller opruimen. Het element uitdaging, een spannende prikkeling, lol en plezier, zijn goede hulpmiddelen om het opruimen leuker te maken. Zeker voor kinderen met ADHD iets wat bijdraagt om bijvoorbeeld onrust om te zetten in een stukje productiviteit. Het grote en toch kleine middel wat hierbij helpt: de eierwekker. Zet deze op een bepaalde tijd en ben je er klaar voor? Go Freddie go!  Wie het het eerst klaar is met sorteren van de Lego en Duplo! Ik weet nog goed dat ik op deze manier sneller klaar was met het opruimen van een klaslokaal vol met kleuters en speelgoed. Wedstrijdjes halen soms het beste in je boven, ook als je ouder bent!

‘Marietje komt helpen mam!’

Wat ook een leuk idee is, is het opruimen met een vriendje of vriendinnetje dat gek is op opruimen. Yep, ook die kinderen zijn er en sommige volwassenen gaan hier helemaal in los. Ondergetekende vindt het geweldig en opruimen is voor mij een heerlijke hobby waar ik echt oprecht blij van kan worden. Wanneer je kind een vriendje of vriendinnetje heeft die het ook leuk vindt om op te ruimen en jouw kind graag wil helpen, nodig deze dan uit. Beloon beide kinderen aan het einde van de opruimdag met iets leuks. Pannenkoeken eten, samen een spelletje doen, de speeltuin in of bijvoorbeeld een plakje cake versieren met wat lekkers. Je ziet, er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Het mooie is dat vriendjes of vriendinnetjes een enorme stimulans kunnen zijn voor je eigen kroost.

Verkleedkleding

Tijdens mijn invulling als kleuterjuf, viel het mij op dat kinderen in de poppenhoek vaak hun verkleedkleding als laatste gingen opruimen. Logisch achteraf gezien, want kinderen vinden het verkleden het leukste deel van de poppenhoek. Misschien dan ook een leuk idee, om ook thuis je kind iets aan te laten trekken waar het zich blij of bijzonder in voelt. Zo wordt opruimen echt een klein feestje. 

Ik hoop dat ik je zo een beetje aan ideeën heb kunnen helpen waardoor het opruimen voor ieder kind toch iets kan zijn wat op een leuke manier kan worden aangeleerd en geoefend. 

Warme groet en tot de volgende keer,

Grace Louise

Thanks for my blog photo by rawpixel on Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *