Verlegen en voor het eerst naar de basisschool. Het is allemaal reuze spannend. Niet alleen voor je verlegen zoon of dochter, maar ook voor jou als ouder. Het kan voor jullie beiden een uitdaging zijn om te wennen op de basisschool. 

Toch is het goed wanneer je je als ouder niet te veel zorgen maakt, want uiteindelijk komt ook een verlegen kind wel uit zijn of haar schulpje. Wanneer het ouder wordt, groeit het er over het algemeen grotendeels overheen. Soms ben je als volwassene ook nog wel eens verlegen, maar weet je er beter mee om te gaan. Verlegenheid is dus niet iets waar je je voor hoeft te schamen of te verontschuldigen. Noch is het iets wat je hoeft te ‘genezen’ zoals men wel eens gedacht heeft.

Nieuwe situaties en onbekende gezichten

Verlegenheid laat zich vooral zien wanneer een kind in nieuwe situaties terechtkomt waar veel onbekende gezichten zijn. Je voelt je dan een beetje vreemd en hebt het idee dat iedereen naar je kijkt. Het is alsof je in de schijnwerpers staat en dit kan een nerveus, gejaagd en onzeker gevoel geven. Over het algemeen wil een verlegen kind graag met andere kinderen samen spelen en leuke dingen doen, maar weet het gewoon niet zo goed hoe het dit op een ontspannen manier kan oppakken en waar het moet beginnen. 

Jonge kinderen zijn immers nog op ontdekkingsreis en met elkaar leren communiceren is iets waar je best wel even de tijd voor mag nemen. Een verlegen kind kan vaak prima met zichzelf overweg en hoeft geen probleem te hebben met het zelfvertrouwen. Het kan zelfs heerlijk genieten van de interne rust die het heeft en straalt deze ook vaak uit naar andere kinderen. Over het algemeen kunnen verlegen kinderen gewoon contact hebben en zijn ze beleefd en geduldig. Soms denkt men wel eens dat verlegen kinderen ook introvert zijn, maar dit is onterecht.

Introverte kinderen hoeven niet verlegen te zijn.

Introverte kinderen hebben namelijk niet zo’n probleem met het maken van nieuwe contacten en kunnen zelfs heel spontaan zijn. Wat introverte kinderen eerder doen, is de situatie inschatten. Ze kijken de kat uit de boom. Het alleen dingen doen, de stilte en rust opzoeken vinden zij eerder prettig dan vervelend. Dit doet echter niet af aan het feit dat introverte kinderen ook kunnen genieten van wat gezelschap. Contacten leggen vinden ze leuk, maar hun binnenste cirkel bestaat vaak maar uit een paar belangrijke mensen. Alleen zijn is voor hen heel rustgevend en introverte kinderen vinden het geen probleem om alleen weg te gaan of alleen te werken. Alleen zijn, vinden ze eerder fijn dan vervelend.

Dit is een beetje het verschil tussen verlegen en introvert zijn. Introvert of verlegen zijn is dus niet iets wat men zou hoeven veranderen wanneer dit als prettig wordt ervaren. Wanneer het introvert of verlegen zijn geen belemmering vormt om van het leven te genieten, is er dus niets aan de hand.

Met verlegen zijn is niets mis

In de jonge jaren van een kind is een beetje verlegen zijn dan ook eigenlijk heel normaal. Maak je als ouder van een verlegen kind dan ook niet al te ongerust en laat de verlegenheid er gewoon zijn. Ieder kind heeft de tijd nodig om zijn weg te vinden in het leven en leert zich vanzelf aan te passen aan een nieuwe levensface. Het voor de eerste keer naar school gaan bijvoorbeeld en alle nieuwe indrukken verwerken, kan best even eng zijn. Geef een kind hier de  ruimte voor. Het is heel belangrijk dat jij als ouder het vertrouwen hebt in de vaardigheden die je kind zal gaan ontwikkelen en dat het zich uiteindelijk prima zal redden. 

Toch is het voor een verlegen kind ook handig wanneer er wat handvatten geboden worden, waardoor het allemaal net iets gemakkelijker wordt. Ben jij ook een ouder van een verlegen kind en zou je het graag een steuntje in de rug willen bieden? Dan vandaag voor jou en je kleine kanjer tien tips die jullie helpen om wat meer te ontspannen. 

Bereid je kind voor op de nieuwe dingen die gaan komen.

Voor een verlegen kind kan het prettig zijn, wanneer je een nieuwe uitdaging of situatie vast een beetje bespreekt. Geef je kind de kans om vragen te stellen en geef hier een eerlijk en duidelijk antwoord op. Verlegen kinderen vinden verassingen vaak niet zo prettig en op deze manier worden dingen van te voren al wat duidelijker en weten ze wat ze kunnen verwachten.

Laat een verlegen kind zich uiten op een manier die prettig voelt

Net als volwassenen, praten kinderen liever niet over zaken die ze als onprettig ervaren. Een andere manier waarbij een verlegen kind zich kan uiten, is bijvoorbeeld het maken van een mood board. Verzamel uit allerlei tijdschriften plaatjes die het kind zelf heeft gezocht en die betrekking hebben op de nieuwe uitdaging: bijvoorbeeld naar de basisschool gaan. Knip samen met je kind de plaatjes uit, plak ze op een groot vel papier en hang het in de kamer van het kind of op een plek die het zelf heeft uitgekozen. 

Wat ook heel leuk is, is een rollenspel met knuffels of ander speelgoed, waarbij je het onderwerp met je kind als een soort toneelspel speelt. Dan is het tekenen of het schrijven over een kind dat voor het eerst naar school gaat ook een goede optie. Alles mag en kies iets wat het kind leuk vindt en maak het vooral een moment van samenzijn. 

Vergeet de woorden: ik heb een verlegen kind of mijn kind is verlegen.

Wie vindt het nu leuk om een etiketje te dragen en door anderen behandelt te worden overeenkomstig het etiket? Het kan  confronterend zijn wanneer je ouders in jouw bijzijn zeggen:”Ja, Pietje is een beetje verlegen.” Voor een verlegen kind is het lastig wanneer je zo onder de aandacht wordt gebracht. Natuurlijk bedoel je het als ouder goed, maar het kan averechts werken. Een kind ervaaart het gevoel dat jij als ouder een verwachting hebt of dat er iets met je aan de hand is. Daarnaast heeft een jong kind geen flauw benul van wat ‘verlegen zijn’ nu eigenlijk is. Een verlegen kind voelt zich dan dat nog onzekerder. Gebruik je als ouder het verlegen zijn regelmatig om uitleg te geven waarom het iets lastig of eng vindt, dan kan het dit later ook als excuus gaan gebruiken om uitdagingen niet te hoeven aangaan.

Blijf als ouder kalm en vertrouw op het proces

Het is voor jou als ouder ook lastig om je verlegen kind op een goede manier te steunen. Je wilt natuurlijk alles zoveel mogelijk voor zijn, maar gelukkig hebben we over veel dingen geen controle. Wat voor je kind heel belangrijk is, is dat het ziet dat jij als ouder rustig, beheerst, kalm en vrolijk blijft. Natuurlijk vind je het in de tussentijd best lastig, maar probeer deze rol op je te nemen en doe dit vooral met een grote glimlach in plaats van een overbezorgd gezicht te trekken.

Zorg ervoor dat je ruim op tijd bent

Wil je als een verlegen kind al helemaal niet in de schijnwerpers staan, dan wil je ook zeker niet te laat zijn! Dit geldt niet alleen voor de eerste dag op de basisschool, maar ook later als je kind een feestje heeft, naar zwemles gaat of gaat spelen bij een klasgenootje. Zorg er als ouder voor dat alle voorbereidingen zijn gedaan om een zo rustig mogelijk verloop van de dag te hebben.

Een complimentje is leuk, maar houd het luchtig

Een complimentje krijgen wanneer je iets gedaan hebt wat je best eng vond is natuurlijk leuk. Geef je kind gerust een compliment, maar overdrijf hierin niet. Ook hier geldt dat een verlegen kind dit liever niet hoort waar iedereen bij is. Het is beter  je compliment te geven wanneer je in je eigen prettige omgeving bent. Dit kan tussen neus en lippen door in de auto op weg naar huis, of wanneer je samen thuis op de bank zit met een lekker glaasje drinken en wat lekkers.

Een maatje voor de eerste weken 

Een verlegen kind vindt het prettig wanneer het iets bekends en vertrouwds kan vasthouden. Een favoriete knuffel kan de eerste weken fijn zijn om even wat sterker in je schoenen staan. Een knuffel vasthouden kan je kind afleiden, waardoor het zich wat minder nerveus of gespannen voelt. Dan is het eerste praatje in de klas altijd leuker wanneer het niet over jou gaat, maar over je allerliefste maatje. Beter vriend konijn in de schijnwerpers dan jijzelf als kind. 

Laat je kind dans, muziek- of toneellessen volgen

In mijn jaren op school, heb ik ervaren dat verlegen kinderen juist heel goed zijn in het toneelspel. Ook dansen en het bespelen van een instrument zijn waardevolle manieren waarbij je kind uit zijn of haar schulpje kan komen. Het gaat dan immers niet meer over jou als kind, maar over de rol die je speelt, het dansje dat je doet of het muziekstukje wat je laat horen.

Waar is het goed in?

Dansen, sporten, tekenen, schilderen zingen en acteerlessen kunnen dingen zijn die jouw kind super leuk vindt om te doen. Ook heerlijk met lego spelen, tekenen of knutselen zijn opties. Kom er samen met je kind achter wat het heerlijk vindt om te doen en wat het kan delen met andere kinderen met dezelfde interesse. Ook dit is een manier om een verlegen kind een steuntje in de rug te geven. Zo kan je kind zich op een leuke en prettige manier uiten en zich steeds ontspannender voelen. 

Knuffelen

Je hebt misschien wel een verlegen kind, maar zie dit als een zegen. Alle kinderen zijn bijzonder en zo ook verlegen kinderen. Ze voegen iets aan de wereld toe. Verlegen kinderen zijn gevoelig op een mooie manier en geven vaak heel veel om dieren an andere mensen. Ze zijn geen haantje – de – voorste, maar bouwen relaties met anderen op een rustige manier op en dit is oké. Verlegen kinderen bieden de wereld een bad aan rust en maken de wereld een stukje zachter en vriendelijker. Wees je hier als ouder van bewust en geef je kind een warme en liefdevolle knuffel als bevestiging. 

Voor het eerst met je verlegen kind naar de basisschool. Ik hoop dat ik je met deze tien tips een beetje op weg heb geholpen. Nu eerst samen genieten van de vakantie die eraan komt!

Warme groet, 

Grace Louise.

Thanks for my blogfoto to  Gabby Orcutt on Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *