Heb jij wel eens een boos kind? Dan doe je het als ouder prima. Boze kinderen, tja we vinden het als ouders soms zo lastig want we willen niet alleen een tevreden kind, maar we willen ook graag een aardige ouder zijn. Hoewel onze kinderen nu 28, 23 en 18 jaar jong zijn, vind ik het soms echt nog wel eens lastig wanneer een van hen boos is. Toch heb ik als ouder geleerd dat het heel gewoon en gezond is wanneer je kind het zo nu en dan gewoon niet met jou eens is. Tegenwoordig zeg ik dan zachtjes in mijn hoofd:” Komt wel goed schatje” en laat ik de boze buien maar gewoon overwaaien. Later komen we er als gezin vaak wel op terug en kan iedereen even zijn zegje doen ter verduidelijking.

Je ‘mannetje’ staan als ouder

Als ouder heb je het in de huidige wereld niet gemakkelijk. Zoveel meningen en opvoedkundige adviezen, je wordt er bijna horendol van. Daarnaast zijn er ook een heleboel zaken die jou als ouder in de weg kunnen staan wanneer je niet alleen een liefhebbende, maar ook consequente ouder wilt zijn. Je eigen jeugdperikelen en opvoeding, de wensen van de maatschappij en de eindeloze stroom van ‘verleidingen’ die je kind op zich krijgt afgevuurd, maken het niet gemakkelijk. Slaag jij erin om ondanks deze nekbrekers je ‘mannetje’ te staan en je koers te blijven varen, dan zit je goed. Wel lekker om te weten toch? Laat me je vertellen waarom.

Grenzen verkennen om te groeien

Om te groeien als kind ga je nu eenmaal grenzen verkennen en dat is gezond. Toch hebben ouders en andere opvoeders de taak om het kind hierbij te helpen. Het hanteren en consequent doorvoeren van grenzen hoort hier nu eenmaal bij. Hierdoor leert het kind niet alleen de grenzen van jou als ouder te respecteren, maar zal het ook zijn eigen grenzen respecteren en weet het in zijn latere leven deze ook duidelijk aan te geven.

Ontdekken is prima

Ontdekken is dus prima, mits het veilig is, in een vertrouwde omgeving en op het juiste tijdstip. Jij als ouder hebt daar het beste zicht op en weet wanneer iets wel of niet mogelijk is. Je geeft nu eenmaal een tweejarige peuter geen doosje lucifers omdat het dit nu eenmaal wil hebben. Op een afgebrand huis zit je niet te wachten, dus komt er vast een geschikter moment om de werking van de lucifer eens uit te proberen.

Duidelijkheid

Maar goed, het voorbeeld van de lucifer is denk ik wel voor iedereen duidelijk, maar wat te denken van andere zaken die onze kinderen wel of niet willen? Materiële zaken, game- en bedtijden, het opruimen van kamers, schoolse zaken of bijvoorbeeld het meehelpen in huis. Welke beslissingen maak je hier samen over en wat is redelijk? Lastige dingen waar je als ouder soms tegenaan kunt lopen en die jouw geduld op de proef kunnen stellen. Toch is duidelijkheid een belangrijk ingrediënt in de opvoeding. Niet alleen voor jou als ouder maar ook voor je kroost, want duidelijkheid brengt veiligheid.

Mijn kind is niet altijd happy, is dit nu ook mijn verantwoordelijkheid?

Wanneer jij erin slaagt om de grenzen van je opvoeding consequent te houden, ben je niet alleen een liefdevolle ouder, maar ook een verantwoordelijke ouder. Helaas zal je kind het hier niet altijd mee eens zijn en dat is prima. Je moet als ouder nu eenmaal beslissingen kunnen maken die op langer termijn beter zijn voor je kind. Het lastige is, dat jouw kind nog niet in staat is om dit in te zien of te begrijpen. Boosheid kan dan een reactie zijn, maar weet dat het op zulke momenten niet jouw verantwoordelijkheid is of kindlief wel of niet happy is.

De functiebeschrijving van het ouderschap

Tja, de functiebeschrijving van het ouderschap is soms een lastige. Toch is het belangrijk te beseffen dat wij als ouders onze kinderen moeten voorbereiden op de maatschappij. Een maatschappij die steeds meer eisen stelt. Een plek waarin we allemaal onze rechten, plichten, verantwoordelijkheden, maar ook grenzen hebben. Het stellen van grenzen en het aanleren van verantwoordelijkheden horen bij de taakomschrijving van het ouderschap. Ze helpen jouw kind om later op een verantwoordelijke en veilige manier deel te kunnen nemen aan de maatschappij.

Het beste voor je kind

Dus zo af en toe een boos kind hebben is heel gezond. Niet alleen voor jou, maar ook voor kindlief. We kunnen geen ouderschap hanteren dat alleen maar tegemoet komt aan de wensen van het kind. Als ouder kun jij het beste inschatten wat wel en niet bijdraagt aan de ontwikkeling van jouw kroost. Jij maakt de beslissingen die niet alleen bijdragen aan een emotionele sterk kind, maar ook aan een liefdevol en succesvol gezinsleven. Laat je kind zo nu en dan maar lekker boos zijn en neem het vooral niet persoonlijk. Liefde en opvoeding zijn niet altijd zoet en toegeeflijk, maar ook duidelijk en consequent.

Het ouderschap: De mooiste uitdaging die er is. 🙂

Warme groet Grace Louise

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *